Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Přečetla jsem si vaše příspěvky. A většina trávíme Vánoce s rodinou
. Chápu, že někdo má rodinu a příbuzné daleko tak není vždy možné se sejít. Ono cestovat přes celou republiku není jen tak. My naštěstí bydlíme všichni blízko sebe.
Někdo nemá s rodinou dobré vztahy nebo se prostě vidět nechtějí(nepotřebují).
O Vánocích jde hlavně o to aby jsem byli s těmi, které máme rádi.
Přeju všem krásnou 1. adventní neděli. ![]()
Nenavetěvujeme. Máme je okolo sebe po celý rok, kdy se navštěvujeme a tak na vánoce jezdíme vždy někam na dovolenou. Jen já, manžel a děti. A tam si užívám toho, že nic nemusím a dělám jen to co chci. I tu štědrovečerní večeři si ráda nechám připravit někým jiným.
My trávíme Štědrý den s mými rodiči. No a 26. prosince se celá rodina sejde u našich doma. Mají největší barák, tak se tam všichni v pohodě vejdeme
Letos nás bude asi 30 dospělých + děti. Pak ještě navštívíme babičky a rodinu přítele.
Tet mě tak napadlo vozíte návštěvě nějaký dárek(cukroví, víno, Vánoční hvězdu…) nebo nějakou drobnost pro děti??? Myslím tím vzdálenou rodinu jako tety, sestřenice…
@lenka_ píše:
Nenavetěvujeme. Máme je okolo sebe po celý rok, kdy se navštěvujeme a tak na vánoce jezdíme vždy někam na dovolenou. Jen já, manžel a děti. A tam si užívám toho, že nic nemusím a dělám jen to co chci. I tu štědrovečerní večeři si ráda nechám připravit někým jiným.
To je super. ![]()
Aha, tak to jsem asi jedna z mála, která navštěvování nemusí?
Jsou to takové povinné návštěvy v tomto období.
Máme rodinu já i manžel blízko, tak se navštěvujeme pravidelně přes rok, tak ta návštěva přes Vánoce není nijak výjimečná.
Vánice každý rok slavíme buď s chlapovou nebo mojí rodinou a 25. jedeme k těm druhým… letos to buhužel bude jinak, protože nás dělí velk vzdálenost, takže budeme slavit v užším kruhu.
My jsme s přítelem na Štědrý den spolu doma. O první svátek jedeme k mojí rodině. O druhý svátek jedeme k přítelovo rodině.
Já tyhle návštěvy miluju, scházíme se sice i přes rok, ale o ty Vánoce to má jinou atmosféru. ![]()
@Holka zMoravy píše:
Letos nás bude asi 30 dospělých + děti. Pak ještě navštívíme babičky a rodinu přítele.
Tet mě tak napadlo vozíte návštěvě nějaký dárek(cukroví, víno, Vánoční hvězdu…) nebo nějakou drobnost pro děti??? Myslím tím vzdálenou rodinu jako tety, sestřenice…
Obvykle vozím ochutnávku našeho cukroví. Dárek/pozornost pro hostitele a případně jejich děti beru jako běžnou věc, když jdu někam na návštěvu (tedy mimo nejbližší rodiny). Takže ano, nosím i na vánoce.
Jeee, co bych dala za to moct stravit Vanoce v klidu, sama. Nebo aspon jen s manzelem a detmi v klidu. Uz se tesim, az deti odrostou a prestanem to tak hrotit. Ale to si jeste pockam, letos pribude jeste miminko.
Štědrý den objedeme moje rodiče, moji babičku a tchyni a manzelovi babičku. Večer už chceme být jen s mužem. 25. nechceme nikoho vidět a chceme být jen my dva a 26. jedeme navštívit jeho druhou babičku. A tyhle návštěvy ráda nemám.
24. my doma. 25. u našich na oběd a odpoledne k mé babičce a dědovi a 26. k manželovým rodičům. Je to šílený kolotoč, už jsme přemýšlely, že to uděláme jinak, ale nakonec to vždycky zase je takhle. Svým způsobem to takhle miluju. Ještě než jsem měla manžela a svoji rodinu, tak jsme toho 25. u babičky hrály se setřenicema, bratránkama, strejda a tetama nekonečné člověče nezlob se. Je mi smutno, že je to svým způsobem pryč.
Ano vozime. Kdyz dojedu k nasim mezi svatky, tak vetsinou i varim, ze mamka je nemocna a je dost nevhodne, aby nas obskakovala, varila pro vsechny.
Jsme i na Štědrý večer pohromadě, o svátcích se navštěvujeme, s rodinou i přáteli. Ale my se vídáme celoročně, tohle není ničím výjimečné ![]()
@Angličanka píše:
Ahoj holky
Navštěvujete se o Vánocích s rodinu a přáteli?? Nebo trávíme Vánoce jenom s manželem(přítelem) a dětmi?? Letos budeme na Štědrý den s mými rodiči. Na druhý svátek vánoční přijede bráška s rodinou. A pak se vždy staví tety s rodinnou na kávu(nebo mi navštívíme je).Vždy se na všechny moc těšímDáme si cukroví, Baileys, jednohubky… A probereme co je nového.
Spousta lidí je na Vánoce úplně sama(a tet myslím hlavně staré lidi na které rodina prostě jen nemá čas).Neumím si představit, že bych se o Vánocích neviděla s rodinou.
nenavštěvujem sem, naši bydlí 450 km daleko.. zajdem akorát ke tchýni na oběd.. jinak já mám radši klid, vánoční návštěvy nechápu - chci si užít pohodu s děckama.. takže za mne rozhodně bez návštěv - ty můžou být kdykoliv jindy…
Moje rodina je daleko, takze ne. Strasne rada bych je videla, ale bohuzel. Manzelova rodina u nas bude na Stedry den. S prateli (ruzne „skupiny“ pratel) mame naplanovana setkani pred a po 24.12. Mit deti, tak by to asi bylo jine, nicmene takhle je lepsi obklopit se blizkyma lidma a nemyslet na to, ze jsme i tyhle svatky stale bez deti.