Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@greenapple píše: Čistě pocitově: Když si představím, že někdo o svém dítěti nebo vůbec o jakémkoli člověku mluví stylem ONO - „Ono to něco chce, ono to na mě kouká, ono to křičí“, tak to na mě působí v lepším případě hodně, velmi hodně neosobně. Ale spíš jako že „ono to něco“, „nějaká ta věc“… Nevím, jestli se vyjadřuju úplně jasně. Ale prostě na mě to působí takto. Mimochodem, to dítě dostalo nějaké jméno? Protože i jméno, oslovení je něco, co pomáhá člověku se nějak identifikovat, nějak sám sebe „přijmout“ jako konkrétního člena společenství.
Na to mi bylo uděleno, že je to dítě s rukama a nohama. Je tomu několik dní a víme jen tohle. Jména řešili i s námi. Dokonce i pohlaví manžel preferoval víc jedno.
@Anonymní píše:
Na to mi bylo uděleno, že je to dítě s rukama a nohama. Je tomu několik dní a víme jen tohle. Jména řešili i s námi. Dokonce i pohlaví manžel preferoval víc jedno.
a nebo si z vás prostě dělají srandičky a napínají vás a baví je jak jste z toho všichni na infarkt a vy jim na to skáčete
@ka2ka píše:
a nebo si z vás prostě dělají srandičky a napínají vás a baví je jak jste z toho všichni na infarkt a vy jim na to skáčete
Všechno je možný
a tohle by vlastně ještě byla ta lepší alternativa ![]()
Už to vidím - babča kouká do kočáru a ptá se - to je krásné miminko, holčička nebo chlapeček? A rodiče - ani jedno (nebo oboje). A babča - ježíš, to je mi líto!
I u lékaře holt nějaké to pohlaví budou muset hlásit, mají tam jen dvě kolonky. Ale při troše štěstí, jestli si nechají občanku až do patnácti, tak tam bude pohlaví zrušeno nebo tam bude možnost padesáti kolonek.
Jinak já o svých dětech taky dost často mluvím ve středním rodě, prostě velké dítě a malé dítě. Souhrnně divá zvěř
Ale oslovuji je teda jménem a gramaticky správným rodem a ač nemám nejmenší problém s tím, že mi holka leze po stromech, tak minimálně ji vychovávám k tomu, že když si oblíkne sukni, má koukat, ať každému neukazuje kalhotky. Barevné preference a záliby si děti určily velmi rychle samy.
@Freeandwild píše:
Přece učit, aby byla hlavně pěkná a poslušná holčička, učit hlavně vařit a posluhovat tátovi a sourozencům, protože domácnost a vyžehlená košile je vizitka ženy, hezky se usmívat a být milá atd. atd.
Se to nějak zvrhlo do minulostí. uplne vidím vysoký účesy, nadýchané puntičkáře šaty. Čelenku, vysoké podpatky a dokonalou domácnost. Jejímž velitelem je tupá, poslušná žena. Přesně jako ve filmových komediich
![]()
Včera byl u Krause Satoranský. Povídal, že v USA už mají ve formulářích i kolonku třetí - pohlaví mužské, ženské a tohle. Prostě si na to budeme muset zvyknout.
V budoucnu to bude běžné a rozšířené. Jsem ráda, že mám dcery a mám syna. Tak na ně i mluvíme. Ale jednou můžou sami přijít, že se cítí být bezpohlavní. No nejspíš je za to neodstraníme ze svého života.
@Prosimklid píše:
Já mám holku a řekla bych, ze ji vychovám neutrálně - protože nevím, jak u osmileté ma vypadat “dívčí” výchova. A teď nemám na mysli to, ze na ni mluvím v ženském rodě nebo nakupuju v holcici sekci, to není výchova, ze jo. Hraje si, s čím chce, ale ze bych ji nějak zensky smerovala, to teda nepozoruju - možná jak bude větší, naučím ji vařit, ale to taky nepovažuju za doménu žen, tak by mě zajímalo, co vlastně reálne znamená “vychovávat jako holku”
Tak u nás nebylo ani to nakupování v holčičí sekci, má staršího bráchu
A jinak tedy musím konstatovat, že naše holčička je podstatně větší čuník a bordelář, než brácha, takže asi taky dívčí výchova moc neproběhla.
Děti berou věci v pohodě, pokud jejich rodiče neříkají že věci které jsou jinak, než jak to mají oni jsou špatně.
Děcka co šikanují ostatní se to učí - nejčastěji právě od rodičů.
Nehledě na to, že nepopisuješ nebinární výchovu, ale to že prostě nechtějí vědět pohlaví a trošku trollí všechny okolo, co furt potřebují rejpat a co to bude, a ajk se to bude jmenovat a jakou barvu teda koupíte.
To že se ptáš na eminimu cizích lidí a hledáš nejsíš důvody, proč to dělají strašně blbě, abys jim to vysvětlila tě nestaví úplně do pozice dobré kamarádky.
@Ivan PPZ píše:
Osobní názor: příklady táhnou a jak (hl. mladí - ať se tím myslí cokoli) ve svém okolí (myšleno i elektronické okolí) vidí nějaký „sociální úžas“, tak věřím, že je celkem logické, že jistá část k tomu „něčemu“ přilne a začne se s tím identifikovat. Takže ta nebinárnost může být (můj názor) do jisté míry převzatá (skoro by se dalo říct), někdy až módní. Má to tak ten a ten v Emerice, tak proč ne já. Že za tím může být původně nějaký finační kalkul (umělec, zviditelnění se..) asi moc řešit nebudu…
Děkuju za tvé vyjádření, já na to mám naprosto stejný názor. Jen bych to nenapsala tak hezky.
@Anonymní píše:
Naši známí své dítě vždy(v těhotenství i po narození) onzacuji jako ono. Mimino, dítě. Nikomu zatím neřekli pohlaví a jméno. Je mezi vámi někdo, kdo má zkušenost s výchovou nebinarniho dítěte? (Prostě ono). Chápu, vede to asi k samostatnému rozhodnutí sebe sama. Chci být ona, jsem on, ono. Nemůže to mít negativní dopad na takového jedince?![]()
jak to berou děti s běžnou výchovou? Chápou to že je kamarád ono?
ve školce bude za exota že neví jestli je kluk nebo holka. To rodiče chtějí jako že budou moderní? Chudák dítě, to až přijde do kolektivu mezi děti a řekne že je ONO ![]()
@Ou píše:
Děti berou věci v pohodě, pokud jejich rodiče neříkají že věci které jsou jinak, než jak to mají oni jsou špatně.Děcka co šikanují ostatní se to učí - nejčastěji právě od rodičů.
Nehledě na to, že nepopisuješ nebinární výchovu, ale to že prostě nechtějí vědět pohlaví a trošku trollí všechny okolo, co furt potřebují rejpat a co to bude, a ajk se to bude jmenovat a jakou barvu teda koupíte.
To že se ptáš na eminimu cizích lidí a hledáš nejsíš důvody, proč to dělají strašně blbě, abys jim to vysvětlila tě nestaví úplně do pozice dobré kamarádky.
Tak jsem to nemyslela. Vůbec jin to nechci rozmlouvat. Vlastně se to u nich dalo čekat. Jen je to věc se kterou neumím pracovat. Třeba se ukáže, že my jsme divný. Rozhodně je nechci urazit. Zároveň nechci aby to nějak negativně ovlivnilo dětské chápání. Obecně nejenom jednotlivce ale třeba i ostatní děti ve školce. Pokud by někde něco řekla. Děti říkají pravdu. Ne všichni rodiče jsou tolerantní.
Pravda je, že angličtina tyhle záležitosti trochu zjednodušuje. Stačí nedat typicky ženské jméno a nic moc není poznat. A ve větách se taky dá dost kamuflovat.
Nicméně- stejně je to náš vynález. Jára Cimrman.
Příspěvek upraven 30.06.22 v 13:12
Nevím. Sice pro takovou výchovu u svých dětí nejsem. Takže ji neprovozuji, ale chci, ať jsou moje děti tolerantní. Budeme si na to muset zvyknout. Je otázka času, kdy se bude přepisovat v učebnicích prvouky/ přírodovědy/biologie.
My jsme přehnaně omezená a netolerantní společnost ve všem, co je jinak, než je klasika, tak nám to bude zas dlouho trvat (jak u párů stejného pohlaví). Ale považovat takovou rodinu za exoty nebo cvoky. To je taky hodně ujeté. Ubližují tím někomu? Neubližují. Ať jim teda každý dá svatý pokoj a nechá je žít, jak si přejí žít.
@Anonymní píše:
Naši známí své dítě vždy(v těhotenství i po narození) onzacuji jako ono. Mimino, dítě. Nikomu zatím neřekli pohlaví a jméno. Je mezi vámi někdo, kdo má zkušenost s výchovou nebinarniho dítěte? (Prostě ono). Chápu, vede to asi k samostatnému rozhodnutí sebe sama. Chci být ona, jsem on, ono. Nemůže to mít negativní dopad na takového jedince?![]()
jak to berou děti s běžnou výchovou? Chápou to že je kamarád ono?
Ne. Nějak k tomu nemám to správné pochopení. Nejsem in.
PROSÍM o odkaz edit už koukám že tu je