Nechali byste čerstvě pětileté dítě půl hodiny samotné doma?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
776
29.1.21 06:42

Nejstaršího syna a prostřední dceru jsem nechávala, synovi je teď sedm a občas býval doma i hodinu sám, když jsem vedla dceru na kroužek a bylo hnusně a on nechtěl jít s námi. Pouštím pohádky, povolím hru na tabletu (to tedy až teď poslední dobou). Syn je zodpovědný, dcera hodná. U nejmladšího si zatím absolutně netroufám odhadnout, kdy ho nechám prvně, je sám sobě nebezpečný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3101
29.1.21 06:51
@AvajBr píše:
@Limi123 já jsem začínala pozvolna zkoušet tak od tech pěti let. Že jdu vynést odpadky, máme kontejnery celkem dál od baráku, pro něco do garáže. Občas potkala třeba sousedku a zakecala se. Postupně tak deset minut, patnáct, pak dvacet a když jsem zjistila, že opravdu poslechl a nic se nestalo, dopracovali jsme se k delšímu intervalu. Ale jak píšou holky, záleží na dítěti. Starší je kliďas, spolehlivý a samota mu nevadí. Mladší je akčnější, ale jako ne zas úplně střelec, nicméně ten hodně dlouho sám být doma nechtel. Ani na tu chvilku. Oba sami spolu byli doma tak od šesti let mladšího na cca hodinu. A zase jsme jen zkoušeli, jestli to zvládnou. Nebudou mít spolu blbý nápady, neporvou se… A taky se mi nechtelo úplně házet zodpovědnost na staršího. Ale ukázalo se, že sami spolu fungují fajn, hrají týmově :palec: Takže poslední dva roky necháme klidně dýl 2-3 hodiny, když je potřeba něco zařídit. Zvládli by i dýl, ale zatím nebylo potřeba.

Mám to dost podobně, až na to že dítě mám jen jedno… Většinou mu dám mobil s hrou :oops:… Jednak je se od něj na 99% nehne a nebude dělat nic nebezpečného a jednak mám s sebou druhej, takže kdyby něco (zaseklý zámek, zlomím si nohu atd :lol: )mu můžu zavolat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
29.1.21 07:02

Nenechala ani nahodou. Diteti reknes sed na gauci a koukej na pohadku. Jednou to vyjde, podruhe a potreti nestesti. Nechapu takove, pak jsou ve zpravach katastrofy, kvuli nezodpovednym rodicum

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6794
29.1.21 07:05

Bezne jsem nechavala. Sla jsem povesit pradlo do spolecnych prostor, pro pecivo apod. To bude spis o vyspelosti ditete, ne o veku. Syn je ve druhe tride a neumim si predstavit, ze by zase jel treba sam autobusem do skoly. Je takovy zamysleny.. ale v domacim prostredi je moc sikovny, to se o nej nebojim vubec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
871
29.1.21 07:07

Normalne bych rekla ne. Ale se starsim sourozencem jsem výjimečně nechávala, po pouceni, zásadně u zapnuté TV a max. na 10 minut. Ale úplně samotné ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8980
29.1.21 07:12

Já nechávám na pár minut, když jdu dolů pro poštu, někomu něco předat ke dveřím atp. Dýl zatím ne. A to je to kluk rozumnej, ale bojacnej, takže až mu začnu vykládat poučení o tom, co dělat v případě požáru nebo cizího pana za dverma, tak se akorát začne bát a nebude chtít být doma sám. O když párkrát už říkal, že chce (nechtělo se mu do obxhodu). Prostředního nenechám doma.snad nikdy a nejmladší je batole, to má ještě čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2719
29.1.21 07:14

Pětileté? Nechala, v klidu. Dceru teda ano. synovi jsou zatím tři a to je jiná povaha, tak nevím, jak na tom bude v pěti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14108
29.1.21 07:22

Tohle záleží na povaze. První a třetí nenechala, druhé nechala (byl nemocný, šla jsem s dcerou a nejmladším do školy). Ještě se divil, proč jsme doma brzo.
Nejmladší je taková povaha, že normálně 30 minut civí. do tabletu, ale spoléhat na to, že když odejdu, tak bude civět dál, nemůžu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
29.1.21 07:27

Doma jo. Na zahrade ne (bazen pristupny).
Mame tri plavce, ale bojim se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31438
29.1.21 07:29

Ja odpovim takto - ano, nechavala jsem, kdyz to neslo jinak. Obe starsi deti ve 3r a 5r u pustene pohadky (ale to jsem vozila nejmladsi pod oknama, neusla jinak nez v kocare). Syna od 4r u pustene pohadky - kdyz marodil a musela jsem odvest a vyzvednou prvnacku, on je klidas. Dceru samotnou az od 6r - taky nemocnou, zase jsem potrebovala odvest syna, poprve sama sebe vystresovala a nasla jsem ji ubrecenou, podruhe uz dobry, potreti i otevrela sousedovic klukovi, co ji nesl ukoly (samozrejme si pristavila zidli a koukla spehyrkou, sikovna byla). Muz pracoval v zahranici a ja byla na tri deti sama, tak clovek obcas musel zaeexperimentovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
29.1.21 07:30

Jak které.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.1.21 07:35

Já nechávám triletaka doma s desetiletou :think: Dcera je šikovná a má samozřejmě telefon. Doma bývají i hodinu samy spolu. Dcera bývá úplně sama díky distanční výuce i celý den :nevim: Syn bude mít brzy čtyři a přemlouvá mě, že by chtěl být taky doma sám, na jednu stranu mu věřím, žeby to zvládl, ale na druhou stranu je ještě prostě malý a nerozumný a kdyby se cokoliv stalo, tak si neporadí…

• Citovat
  • Upravit
2128
29.1.21 07:40

Zdravím :mavam: No hele dobrá otázka. Já si myslím že to není ani tak o tom věku ale o celkové nátuře a povaze daného dítěte. Protože ono jsou děti které posadíš do koutku A když se vrátíš tak je v tom koutku najdeš no a pak jsou takové ty druhé :cert: jako já v pěti letech už jsem párkrát sama doma byla a nic se nestalo :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
29.1.21 07:45

Nechávala jsem v tomto věku, třeba když jsem šla vyzvednout oběd nebo na poštu a tak. Tenkrát jsme bydleli v bytě a nějak nevím, co by se mu mělo stát… stavěl si celou dobu koleje nebo Lego, televizi jsme neměli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
29.1.21 07:47
@Anonymní píše:
Když zazvoní pošťák a prte zrovna trůní, tak ho cca 5-10min doma samotné nechám. Sjedu z 8.patra dolů a pak hned nahoru. Ale nervy mam vždy na pochodu. Vždy zapnu pohádku, nebo dám i neco na zub. Řeknu dítěti, že jdu za pošťákem pro balíček a dite za těch 10min (max) najdu, kde bylo. Možná se taky bojí nevím, jsou mu čerstvě 2roky. Vždy jsem z toho na prášky.

Tak dvouleté dítě bych bez dozoru nenechala jíst ani omylem, může mu něco zaskočit, ty se zdržíš, nikdo mu nepomůže..

Jinak u pohádky v nezamcenem bytě pětileté dítě ano, ale záleželo by na povaze. Dětí mám víc a spolu samy zůstávají doma v poměrně nízkém věku, když není jiná možnost. Jedenactilete dítě chvilku samo hlídalo i mimino, nejen doma, ale takto se mnou jezdili i na zkoušky, zůstávali v aule i 30-40 minut a potom batole, ale jíst cokoliv bez dozoru dospělého jsem miminu a batoleti nedovolila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí