Nechali byste čerstvě pětileté dítě půl hodiny samotné doma?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
53190
2.2.21 10:16
@Anonymní píše:
Hele, byla jsem u toho, kdy rozumné 5-ti leté dítě uhořelo a maminka byla vedle u sousedky na kafíčku. Jeho 8- letý sourozenec stihl utéct. O případech, kdy rodič nechal tak malé dítě chviličku samotné na zahradě ( 5 až 15 minut) a ono se mu utopilo v bazénu, či v septiku, ani nemluvím. Neděláme to denně, pochopitelně, jednou jsou s babičkou, podruhé se švagrovou a jejími dětmi, mají svůj program, pak hromadně u nás, či u druhého, pak venku tam a tam… furt někde, ale vždy pod dohledem dospělého. Já dělám dvanáctky, tudíž jsem jen dva dny v týdnu na celý den pryč, takže zbylých 5, mám čas na děti a nedělá mi problém, jít s nimi na celý den pryč.

Chápu. Deformace povoláním plus blbá zkušenost v okolí, to se na člověku podepíše :nevim: Lidé v uhoří dost často při požáru v bytě, ať už dospělí, nebo děti :nevim: Pokud požár založilo to dítě - tak ano, to byla chyba úsudku rodiče, že ho nechal samotné doma. Já prostě nevěřím, že by mé děti neuměly vyřešit situaci, kdy v bytě něco začne hořet. Probírali jsme to milionkrát.

Moje kámoška zase polila své vlastní batole vařícím čajem, popáleniny 2.stupně na polovině hrudníku :nevim: Kamarád chytal syna při pádu ze schodu a vyhodil mu rameno… Chápeš kam mířím? Já se snažím dělat vše pro to, aby děti byly samostatné podstatně dřív, než půjdou na střední školu ;) A samozřejmě každý rodič by měl být schopen posoudit, co jeho dítě zvládne a co ne. Taky v tom dělám docela rozdíly mezi dětmi - každé je jiné. Ale paušálně tu psát, že každé pětileté dítě zvládne být samo doma nebo naopak, že dítě do 12ti let nepustím z očí, to jsou prostě oboje extrémy a ty jsou vždy špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
2.2.21 10:20
@stinga píše:
no já vím o opaku, že i když tobě jako zraněné někdo volá na mobil, záchranáři nesmí tvůj mobil zvednout, protože mají takový příkaz, že neví, jestli by s tím volajícím informace „nešlehla“, tak je lepší volajícího nechat v kruté nejistotě
volající musí obvolávat nemocnice a policii, zda se jeho blízkému nic nestalo, když mu nebere telefon a nevrátil se domů

Hele nech mě v sladké nevědomosti :P Já to udělala snad jen 2×, že jsem nechala doma děti a musela jet někam kousek autem, vždy v nějaké krizové situaci a zároveň jsem vždy dala vědět manželovi a babičce, co bydlí kilák od nás, aby kdyžtak byli na příjmu, kdyby děti volaly.

Jsem si vzpomněla na zajímavou situaci, co u nás nastala první školní den loni (třeťáci). Měla běžet družina, ale z neznámého důvodu neběžela, takže děti po jedné vyuč. hodině vyběhly ze školy a teď co, žejo. Pro většinu tam byli rodiče, ale pár z nich spoléhalo na družinu a bylo krásně vidět, které děti jsou schopné samostatně vyřešit vzniklou situaci a které ne, protože jí vždy řeší maminky ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
2.2.21 10:35
@unuděná píše:
Chápu. Deformace povoláním plus blbá zkušenost v okolí, to se na člověku podepíše :nevim: Lidé v uhoří dost často při požáru v bytě, ať už dospělí, nebo děti :nevim: Pokud požár založilo to dítě - tak ano, to byla chyba úsudku rodiče, že ho nechal samotné doma. Já prostě nevěřím, že by mé děti neuměly vyřešit situaci, kdy v bytě něco začne hořet. Probírali jsme to milionkrát.Moje kámoška zase polila své vlastní batole vařícím čajem, popáleniny 2.stupně na polovině hrudníku :nevim: Kamarád chytal syna při pádu ze schodu a vyhodil mu rameno… Chápeš kam mířím? Já se snažím dělat vše pro to, aby děti byly samostatné podstatně dřív, než půjdou na střední školu ;) A samozřejmě každý rodič by měl být schopen posoudit, co jeho dítě zvládne a co ne. Taky v tom dělám docela rozdíly mezi dětmi - každé je jiné. Ale paušálně tu psát, že každé pětileté dítě zvládne být samo doma nebo naopak, že dítě do 12ti let nepustím z očí, to jsou prostě oboje extrémy a ty jsou vždy špatně.

Já také učím děti samostatnosti, umí vše a ví, co mají dělat v krizových situacích. Jsou chytré… Ale jsou to furt děti, v tak malém věku! Můžeš mít teorii naučenou sebelépe, ale praxe je úplně jiná! Každý požár je jiný a v dané krizové chvíli zmatkuje i dospělý, natož dítě! A to je tak při každé tragédii, někdo zmatkuje, někdo jede podle instrukcí a ty nikdy nevíš, jak se zachováš.

• Citovat
  • Upravit
53190
2.2.21 11:07
@Anonymní píše:
Já také učím děti samostatnosti, umí vše a ví, co mají dělat v krizových situacích. Jsou chytré… Ale jsou to furt děti, v tak malém věku! Můžeš mít teorii naučenou sebelépe, ale praxe je úplně jiná! Každý požár je jiný a v dané krizové chvíli zmatkuje i dospělý, natož dítě! A to je tak při každé tragédii, někdo zmatkuje, někdo jede podle instrukcí a ty nikdy nevíš, jak se zachováš.

No ano, přesně jak píšeš. Stejně může zmatkovat dítě jako dospělý. Takže proto mě udivila i ta hranice 12let. Kdyby ti dítě uhořelo po 12tých narozeninách, tak už to poneseš lépe? :think: Je ta pravděpodobnost nižší? Já si to prostě nemyslím. Ty hranice mám v sobě nastavené jinak. A zkrátka vozit dítě do školy na druhém stupni - to už mi přijde jako dost ostuda i pro něj (samozřejmě pokud to není přes tři vesnice).. Nebo sedět pořád někde poblíž hrajících si desetiletých dětí.. Samozřejmě jsou situace, kdy nespustím z očí ani starší děti (například u té vody, u ohně, v metru atd.). Ale na hřiště za barákem nevidím problém děti pustit. Nebo nechat jedno doma, když s druhým jedu na kroužek apod. Ale samozřejmě každý je za své děti zodpovědný sám, takže pokud ty tam ty obavy máš, nedělej to. V nervech bys tak akorát někde zakopla a zlomila si nohu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí