Nechali byste čerstvě pětileté dítě půl hodiny samotné doma?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5
1.2.21 10:32
@Limi123 píše:
Nechali byste půl hodiny doma dítě, kterému bylo čerstvě pět let, než si uděláte drobný nákup kousek za domem? Maximálně do půl hodiny, spíš třeba 20 minut…Já to neudělám, mám strach, že by se něco stalo doma, co by neuměl řešit… Ale přemýšlím, jestli nejsem moc úzkostná a zajímalo by mě, jak to mají jiní…

Jestli se bojíš, zkus první odejít na 5 minut jen za dveře a dej mu instrukce, že třeba bude koukat na pohádku a než skončí, že přijdeš. Pak to prodlužuj a řekni, že až bude velká ručička třeba na osmičce, že přijdeš. Malá se ani nehla z místa než jsem nakoupila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.2.21 18:57
@Ewulis píše:
Jestli se bojíš, zkus první odejít na 5 minut jen za dveře a dej mu instrukce, že třeba bude koukat na pohádku a než skončí, že přijdeš. Pak to prodlužuj a řekni, že až bude velká ručička třeba na osmičce, že přijdeš. Malá se ani nehla z místa než jsem nakoupila.

To já vím, že se nehne a ze to bude v tomto smyslu v pohodě. Já se bojím spíš kdyby byl požár nebo něco podobného nečekaného, co člověka nenapadne.

• Citovat
  • Upravit
Catherine.D
1.2.21 18:58
@markytka3
@markytka3 píše:
mohu se zeptat, hazard v cem? 8mi lete dite prece uz chodi samo do skoly, zvladne se samoobslouzit v jidle, mam taky 8mi leteho a nechavam ho doma pri distancce i par hodin. nechci rypat, ale v cem je ten hazard u tak velkeho ditete?

Nás sám do školy nechodí, bydlíme za městem a vozime ho autem. I kdybych bydlela ve městě a nebylo to za rohem, vozila bych ho do školy i tak. Na dítě do 10 let si u nás mohou brát rodiče paragraf nebo pracovat na HO. Případně využiji jako my hlidaci babičky, chůvy, apod. My spolu jako rodina držíme a s dětmi nám prarodiče pomáhají.

Co se muže stát:
Zaskočí mu a začne se dusit
Začne hořet v domě ( zkrat elektrického vedení)
V domě se spustí alarm ( občas nám blbne kourovy senzor a když se spustí, je to jako z Rain Mana)

Samostatný pohyb venku ve městě - rizika: někdo ho napadne/ unese, pokouše ho v parku pes, srazí ho auto

Ano, o svoje děti se bojím. Pokud je v mých silách je ochránit, tak to udělám.

Věkovou hranici mám tak 12 let.

• Citovat
  • Upravit
Catherine.D
1.2.21 19:09
@unuděná
@unuděná píše:
Mimochodem, z distanční výuky třetí třídy (minimálně polovina je ještě osmiletá) vím, že mraky rodičů nechávají děti celé dopoledne samotné doma :nevim: S počítačem, svačinou a telefonem v tom nevidím žádný problém.

Tak každého věc. Já si hlídání zorganizovat umím, tak nemám důvod nechávat děti samotné doma.

To, ze si to někdo zařídit neumí a pak to prezentuje jako trénink samostatnosti dítěte mi přijde minimálně ubohý…

• Citovat
  • Upravit
13197
1.2.21 20:11
@Catherine.D píše:
@unuděná

Tak každého věc. Já si hlídání zorganizovat umím, tak nemám důvod nechávat děti samotné doma.

To, ze si to někdo zařídit neumí a pak to prezentuje jako trénink samostatnosti dítěte mi přijde minimálně ubohý…

promin, doted jsem te brala, ze mas jiny postoj, ale proc urazis ostatni? to mi te postavilo do jine roviny. asi nebudes nejostrejsi pastelka v penale, kdyz si myslis, ze vedeni samostatnosti ditete jde ruku v ruce k neschopnosti najit si hlidani.. me prijde ubohe chovani tebe, a dite, ktere nevydrzi v 8mi letech par minut samo doma, mi prijde opozdene. myslis, ze ve 12ti letech se mu nemohou stat veci, ktere jsi vyjmenovala? :mrgreen:… predpokladam, ze jej ani na tabory ci lyzaky nepoustis, presne takto si predstavuji matky na hristi jecici „marusko, oblekni si mikinku, mamince je zima“ :mrgreen: no tve marusky mi je lito, umi si alespon namazat chleba? :-) a mohu te ubezpecit, ze dite, ktere se umi o sebe postarat od mala, umi se pohybovat po velkomeste, se umi mnohem lepe vyvarovat nastraham velkomesta nez tva maruska, kterou ve 12ti vystrcis z auta… kurna, kolik ja mam kolem sebe unesenych deti, asi budu muset zmenit a zakazat detem po skole s kamarady jit na hriste, aby je nekdo nahodou neunesl :-) :-) hele to i na hriste tu svoji 8mi letou doprovazis?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
1.2.21 20:22
@Catherine.D píše:
@markytka3

Nás sám do školy nechodí, bydlíme za městem a vozime ho autem. I kdybych bydlela ve městě a nebylo to za rohem, vozila bych ho do školy i tak. Na dítě do 10 let si u nás mohou brát rodiče paragraf nebo pracovat na HO. Případně využiji jako my hlidaci babičky, chůvy, apod. My spolu jako rodina držíme a s dětmi nám prarodiče pomáhají.

Co se muže stát:
Zaskočí mu a začne se dusit
Začne hořet v domě ( zkrat elektrického vedení)
V domě se spustí alarm ( občas nám blbne kourovy senzor a když se spustí, je to jako z Rain Mana)

Samostatný pohyb venku ve městě - rizika: někdo ho napadne/ unese, pokouše ho v parku pes, srazí ho auto

Ano, o svoje děti se bojím. Pokud je v mých silách je ochránit, tak to udělám.

Věkovou hranici mám tak 12 let.

Promiň, ale tímhle ho nechráníš, za ručičku ho v 15 asi vodit nebudeš a tohle mě osobně přijde mnohem nebezpečnější do budoucna, než děti od útlého dětství vést pomalu a postupně k samostatnosti. A mě právě prijdou líní ti rodiče, co to ty děti neučí. Ono odvést, přivést, udělat a sehnat hlídání je mnohdy jednodušší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.2.21 20:26

Nenechala ani omylem! Mám dost samostatné a chytré děti (5 a 7 let), ale vím, co vše se může stát, i za 5 minut bez dozoru a pak si to celý život vyčítat? :think:. Nehledě na to, že se můžeš zdržet po cestě, nebo se ti něco stane (infarkt, srazí tě auto, atd. ) a co bude doma dělat samo pětileté dítě?

• Citovat
  • Upravit
13197
1.2.21 20:28
@Tomáš916 píše:
Promiň, ale tímhle ho nechráníš, za ručičku ho v 15 asi vodit nebudeš a tohle mě osobně přijde mnohem nebezpečnější do budoucna, než děti od útlého dětství vést pomalu a postupně k samostatnosti. A mě právě prijdou líní ti rodiče, co to ty děti neučí. Ono odvést, přivést, udělat a sehnat hlídání je mnohdy jednodušší.

ja si vzdy rikam, jaky postoj k takovemuto pristupu ve vychove, ma manzel… zda s takto uzkostlivou matkou souhlasi nebo jsou kvuli tomu rozbroje, bo me partner vest deti k takoveto nesamostatnosti, do 12ti let je opecovavat na prachovem polstarku, tak bych byla razne proti, a to su zenska, chlapi dle meho maji tu hranici „nebezpeci“ posunutou a kdyz maji doma takovyto exemplar matky, zda to davaji nebo ne? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13197
1.2.21 20:32
@Anonymní píše:
Nenechala ani omylem! Mám dost samostatné a chytré děti (5 a 7 let), ale vím, co vše se může stát, i za 5 minut bez dozoru a pak si to celý život vyčítat? :think:. Nehledě na to, že se můžeš zdržet po cestě, nebo se ti něco stane (infarkt, srazí tě auto, atd. ) a co bude doma dělat samo pětileté dítě?

no me petilete dite umelo s telefonem a bylo pouceno, komu volat, kdyby se neco delo, napadlo te treba, ze infarkt te muze potkat i doma, a co bude delat samo petilete dite? to me by vedelo, co si pocit, to tve ne… nerikam odejit na hodiny, ale sejit pro postu, 20min dobehnout do obchodu… samozrejme, zalezi dite od ditete… ale tve duvody jsou dle meho kapku mimo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
1.2.21 20:37

My pripomina znamou, kde jeji muz je epileptik. Takze dite s nim proste samotne nechavala minimalne. Nicmene od 4 let bylo proste velmi dobre a detailne instruovano vcetne praktickeho nacviku, co delat, kdyby nahodou… :palec: Protoze matka opravdu nemohla zajistit neustale svou pritomnost, veskere vodeni a vyzvedavani ve skolce a podobne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.2.21 20:40
@markytka3 píše:
no me petilete dite umelo s telefonem a bylo pouceno, komu volat, kdyby se neco delo, napadlo te treba, ze infarkt te muze potkat i doma, a co bude delat samo petilete dite? to me by vedelo, co si pocit, to tve ne… nerikam odejit na hodiny, ale sejit pro postu, 20min dobehnout do obchodu… samozrejme, zalezi dite od ditete… ale tve duvody jsou dle meho kapku mimo…

Ano, mé pětileté dítě ví, kam zavolat, když se mi něco stane doma, kde jsem já! Takže prrr… Ale fakt nemá svůj mobil, když bych byla pryč ;). Náš také nenechávali rodiče nikdy sami doma, až v pozdějším věku.

• Citovat
  • Upravit
1014
1.2.21 20:50
@markytka3 píše:
ja si vzdy rikam, jaky postoj k takovemuto pristupu ve vychove, ma manzel… zda s takto uzkostlivou matkou souhlasi nebo jsou kvuli tomu rozbroje, bo me partner vest deti k takoveto nesamostatnosti, do 12ti let je opecovavat na prachovem polstarku, tak bych byla razne proti, a to su zenska, chlapi dle meho maji tu hranici „nebezpeci“ posunutou a kdyz maji doma takovyto exemplar matky, zda to davaji nebo ne? :nevim:

No to nevím, mě by to neskutečně vadilo. Výchova by měla být i o tom učení se samostatnosti do budoucna. Samozřejmě s ohledem na dítě a v lásce, ale tohle opečovávání je za mě strašně špatně. Ale tímto netrpí jen matky i když ty asi víc naštěstí, ale jelikož jezdím jako vedoucí na tábor, tak jsem viděl už hodně a není nic horšího, než přehnaně úzkostný otec. Ne jen, že na takových dětech je to na první pohled vidět a působí jim to problémy, ale i samotným dětem to většinou překáží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
1.2.21 20:50

Jinak jsem nedavno mela cest se sedmiletym ditetem, co nevedelo, co je kapesne a hrozne se divilo, ze si moje dite muze za vlastni penize v albertu vybrat bonbony a zaplatit je samo na pokladne. Pry samo v zivite nic nepatilo/nekupovalo. Taky se neumelo samo osprchovat (no naucila jsem ho to, sedmilete fakt nemydlim a neutiram :mrgreen: ) a vrchole navstevy bylo, ze jsem mu poprve v zivote dovolila oloupat brambor (a bylo paf z toho, ze moje o rok a pul mladsi dite ma dovoleno ostrym nozem nakrajet brambory na vareni pro celou rodinu k obedu).
Dite ho chce pozvat na vikend k nam na chatu, ale ac je jinak moc mile, tak na tohle fakt nemam nervy, takze fakt neee.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1014
1.2.21 20:51
@Anonymní píše:
Ano, mé pětileté dítě ví, kam zavolat, když se mi něco stane doma, kde jsem já! Takže prrr… Ale fakt nemá svůj mobil, když bych byla pryč ;). Náš také nenechávali rodiče nikdy sami doma, až v pozdějším věku.

No vidíš a nás jo a všechny děti okolo, od první třídy určitě a nic se nám nestalo a mým dětem taky ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
705
1.2.21 21:14
@Limi123 píše:
Nechali byste půl hodiny doma dítě, kterému bylo čerstvě pět let, než si uděláte drobný nákup kousek za domem? Maximálně do půl hodiny, spíš třeba 20 minut…Já to neudělám, mám strach, že by se něco stalo doma, co by neuměl řešit… Ale přemýšlím, jestli nejsem moc úzkostná a zajímalo by mě, jak to mají jiní…

Ne :cert: :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect