Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Občas jsem doma nechávala mimino nebo batole spící v postýlce, když jsem musela jít pro starší do školky a nechtěla jsem je budit. Zpátky jsem byla za 20 - 30 minut. Spoléhala jsem se, že se nevzbudi, no. A kdyby se vzbudili, tak budou řvát, ale nemělo by se jim nic stát. Jednou jsem skutečně přišla domů a tam řvoucí dítě v postýlce, ale jinak to vždycky prospali. Kdybych je budila a brala s sebou, řvali by stopro.
Před pár dny tu byla podobná diskuse, tam šlo o miminko spící v postýlce, a tam se vsichni shodli, že ani dolů pro poštu…
Čerstvě pětileté dítě… hmmm, takže ještě před chvílí 4 roky - ne, nenechala. Nechápu ani ty, co píšou, že nechávají samotné doma dvouleťáky
i kdyby na chvilku, nevíte, co se může stát. Ale každý to má jinak, no.
Jinak já @shadowbabe chápu ![]()
Mám osmiletou a 9měsíční a ta starší ještě nebyla sama doma. A to je jinak samostatná normálně a já taky nejsem patologicky úzkostná
samozřejmě nepočítám 5min věšení prádla na zahradě…
Nerada pak čtu, jak kdesi matka odběhla pryč na pár minut z bytu a 2 děti ze 3 uhořely ![]()
V 5,5 jsem dojizdela sama mezimestskym autobusem do skoly (predcasne zaskoleni) a na krouzky… po skole jsem si pak delala svacinu a cekala na rodice, az prijdou z prace. To jsou dnesni deti tak nesamostatne? ![]()
@Anonymní píše:
V 5,5 jsem dojizdela sama mezimestskym autobusem do skoly (predcasne zaskoleni) a na krouzky… po skole jsem si pak delala svacinu a cekala na rodice, az prijdou z prace. To jsou dnesni deti tak nesamostatne?
Ano, protoze rodice ![]()
@markytka3 píše:
pockej, ty nenechas doma 7mi mesicniho kdyz spi aby jsi sebehla k domovnim dverim pro postu, navic, kdyz mas doma 7mi lete dite?
To 7 leté dítě je třeba ve škole?
@unuděná píše:
Vážně? Nemyslíš, že to už trošku hraničí s patologickým strachem? Co kdybys upadla doma na roh linky a omdlela? Nebo uklouzla ve vaně? Toho se nebojíš? Spícího kojence bych pod dohledem 7mi letého dítěte naprosto klidně nechala i déle, než ty 2 minuty než skočím pro dopis dolů..
Pokud by byla dcera doma, možná ano.
@-Sherrybaby- píše: Čerstvě pětileté dítě… hmmm, takže ještě před chvílí 4 roky - ne, nenechala. Nechápu ani ty, co píšou, že nechávají samotné doma dvouleťákyi kdyby na chvilku, nevíte, co se může stát. Ale každý to má jinak, no.Jinak já @shadowbabe chápu
Mám osmiletou a 9měsíční a ta starší ještě nebyla sama doma. A to je jinak samostatná normálně a já taky nejsem patologicky úzkostnásamozřejmě nepočítám 5min věšení prádla na zahradě…
Nerada pak čtu, jak kdesi matka odběhla pryč na pár minut z bytu a 2 děti ze 3 uhořely
No, jenže to už sme pak přehnaně úzkostný. Ať si každá dělá co chce, ale naše děti doma prostě samotný nenecháváme. Ani nás rodiče jako děti nenechávali
Holt asi jiná doba no ![]()
Já bych tedy dvouleťáka (nebo teď čerstvého tříleťáka) také nenechala ani pro poštu, leda že by spal v postýlce. Fakt se nemůžu spolehnout, co ho napadne. U staršího bych o tom možná v těch 3 letech uvažovala, byl na něj spoleh a on je obecně opatrnější, ale u mladšího člověk neví.
U staršího jsem si to touhle diskusí srovnala a výjimečně ho už asi doma nechávat budu, když bych si potřebovala jen pro něco odskočit. Možná pořídím ten druhý mobil.
Já nechávám malého (3 roky) občas když potřebuji doběhnout s košem nebo do schránky, ale to je otázka dvou minut a většinou to vezmeme při cestě na procházku. Tříleté dítě ještě nemá rozum a s klidným svědomím bych nakoupit na půl hodiny/hodinu nešla, divím se kolik maminek ano. Samozřejmě každého věc.
Nechávám pětiletou bez problémů cca 20 minut doma samotnou. Teď naposled byla týden v karanténě, takže syna jsem vodila do školy cca těch 20 min a ona byla doma sama a odpoledne taky. Druhá možnost byla poslat prvňáka samotného, to jsem zhodnotila, že je míň bezpečné. Začala jsem je trénovat postupně, to jí bylo skoro 5 a synovi 6,5 - krátký nákup 10 minut atd.
@shadowbabe píše:
No, jenže to už sme pak přehnaně úzkostný. Ať si každá dělá co chce, ale naše děti doma prostě samotný nenecháváme. Ani nás rodiče jako děti nenechávaliHolt asi jiná doba no
proc jina doba? nas taky nasi nechavali samotne doma… jak to asi delaji mamky, kdyz jim deti spi a oni potrebuji povesit na zahradu pradlo
promin, ale nesebehnout ke dverim pro postu, kdyz ti spi 7mi mesicni mimino, je v mych ocich uz docela psycho… co na tvuj postoj rika manzel?
@markytka3 píše:
proc jina doba? nas taky nasi nechavali samotne doma… jak to asi delaji mamky, kdyz jim deti spi a oni potrebuji povesit na zahradu pradlopromin, ale nesebehnout ke dverim pro postu, kdyz ti spi 7mi mesicni mimino, je v mych ocich uz docela psycho… co na tvuj postoj rika manzel?
Nebudu tady rozvádět svoje postoje a chlapův názor, pokud si tady myslíte, že sem psycho, tak si to myslete holky. Přece se tady nebudu obhajovat. Dělejte si to každá jak chcete, mně je to buřt
Hezký den ![]()
@shadowbabe píše:
Nebudu tady rozvádět svoje postoje a chlapův názor, pokud si tady myslíte, že sem psycho, tak si to myslete holky. Přece se tady nebudu obhajovat. Dělejte si to každá jak chcete, mně je to buřtHezký den
nebylo to mysleno zle, ty jsi tu psala, ze je to dobou, ja ti jen napsala, ze to dobou neni. a nazor tveho muze me zajimal, protoze me samotne to prijde uz prehnana uzkost, tak me zajimalo, jak to vidi tvuj manzel, zda je stejneho nazoru jako ty…
Nejstarší děcko v klidu, dvě další ani omylem. Každé je jiné.
Naši chodili do kina, mně bylo 5, ségra je o rok mladší. Byla jsem zodpovědná.
Jednou zvracela, tak jsem ji osprchovala, vyslíkla poblitý polštář, dala pod ni látkové plínky, protože jsem nevěděla, kde je čistý povlak, a ona spala dál.