Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Tempest píše:
Proč bych musela čučet doma, jen proto že kojím??? Co to je za kravinu?! A nevím, proč jsi hned agresivní. Já si stojím za svým názorem, že miminko, které máma nekojí jen proto, že jí kojení obtěžuje, je chudák. Nikdo neříká že musím být celý dny doma, to jako nejde nikde venku nakojit?? Spíš ty trávíš dny doma a nebo v kavárně, když nevíš takovou základní věcUbohá seš ty, když nezvládneš ani nakojit prcka
ubohá seš leda ty, protože si stojíž za velkým kulovým a ne za názorem, protože se potřebuješ schovávat za anonymem…
@Tempest píše:
stojím si za svým názorem i neanonymněDůvod nekojit vidím jenom tehdy, pokud kojení není opravdu možné, např. se mlíčko nevytvořilo. Když mlíčko je, matka by ho měla poskytnout svému miminku…názory typu-kojení se mi hnusí se zase HNUSÍ mě…
![]()
A žes prve psala jako hrdinný anonym…
![]()
@alli_li píše:
@Svistice Ja jen nechapu proc delate takove drama z toho, ze proste nekdo kojit nechce.
Jo, to drama taky nechápu. Asi proto, že jiné děti jsou mi putna. Ať si je třeba krměj namletýma kozíma bobkama.
Na druhou stranu u nekojících matek nemusím takové ty pohádky typu „už v porodnici jsem neměla mlíčko“ a „mýmu dítěti moje mlíko nestačí“ a „UM je ekvivalent MM“. To už ať raději řeknou, že kojit nechtěli nebo jim nestálo za to kojení bojovat.
@Tempest píše:
Nesnášim lidi co lžou…
Bohužel než to vysvětlovat dokola byla to ta lepší varianta ![]()
@Krrysa píše:
@Svistice osobně nesnáším už výraz mlíčko
To já taky ne.
Ono ostatně, kdo má k nekojení nějaký závažný racionální důvod (typu zdravotní důvod, počínající deprese v souvislosti s kojícími hormony, opravdu výrazný zásah do chodu domácnosti či péče o starší dítě kvůli náročnému kojení), tak se nepotřebuje tady na diskuzi ujišťovat, jestli to má taky někdo tak a jestli je to správné.
Prostě pokud by kojení ohrožovalo na zdraví mě nebo by znamenalo až tak výrazný zásah do života mojí rodiny, že by to tu rodinu mohlo ohrozit, tak prostě jdu koupit flašku a UM a nemám potřebu to tady s někým rozebírat.
@Svistice no tak nějak. osobně zastávám názor, že když to fakt nejde, tak to nejde a nedá se nic dělat. na druhou stranu to občas prostě nejde a přitom řešení je na dosah ruky, nebo to někde pokazej už v porodnici, nebo pak pediatr tasí tabulky a že je to málo nebo moc atd… důvodů je moc.. osobně mi moje představy toho, co je fakt problém, posunula moje kamarádka, která se rozkojila pro adoptované dítko… máma, která kojit " jenom nechce" je sice taky podle mě sobec, ale je to jejich problém, stejně jako když někdo krmí dítě mekáčem nebo ho dává do chodítka…je to jejich problém. kidně řeknu svůj názor, le tím nějaká hystérie kolem končí ![]()
Fakt jsou nejhorsi diskuse o kojeni a podobne.
materstvi neni o kojeni, ve skole se vasech deti taky nikdo nebude ptat zada matka kojila nebo UM, tam chteji vedet zda umi mluvit abecedu a jine. Vase deti maji pred sebou treba 80 dobrych let a to uz nikoho nebude zajimat jaky byl zacatek.
At si kazdy dela co chce, pokud ma dite hlad tak je jakekoli mliko dobre.
Vic se nebudu radeji vyjadrovat a mizim
@Vicky12 tak s tímto naprosto souhlasím.. Jako možná si teď naběhnu a vyzní to povýšené, ale já nechápu, jak někdo může s jedním dítětem malým hodnodit co je mateřství..
Pochopila bych to od paní, která má starší děti a ví co to fakt mateřství obnáší, že to neni jenom!! o tom kojení..
Docela se divím, že někdo dokáže použít slova- sobeckost, nejsi dobrá máma, pohodlnost, takové ženské neměly mít děti.. Vlastně takové mámy zatím!! si pořádně ještě neužily pořádnou starost o děti, to neni o tom, jeslti pár měsíců vytáhnu prso a nebo prostě- narovinu, nekojí, k protože to nezvládá s chodem domácnosti a starším dítětem, ale jinak se okolo dětí točí co může..
Jo nevyvracím, že kojení je stokrát lepší jak UM, ale rozhodně bych se krotila s taovýma výrokama.. když mám malé dítě a ještě co je starost poznám…
Příspěvek upraven 28.09.15 v 17:19
@Tempest píše:
Je to velmi sobecké, co jsi napsala. Jasně, že přibírají, ba ještě víc než kojené děti. Znám hodně maminek, které nekojí ale dají flašku s UM a dětičky jsou pěkně vypasený:-D už od mala na umělém jídle, no to je fakt super. Mateřské mléko je to to nejlepší co může matka svému miminku dát, když už si to dítě jakákoliv holčina udělá, tak by měla počítat s tím, že bude prostě kojit. Je to rozmazlenost, je lehčí prostě dítě nafutrovat nutrilonem a dítě pak spí celou noc…proč asi? Má žaludek plný umělýho těžkýho mléka, že to ani za celou noc nestráví, chuděrka malá:-( Jasně, že s umělým mlíkem má člověk víc volnosti a tak, ale tak dělali jsme si dítě proto, aby jsme si pak užívali zábavy a kafíčka s kámoškama, nebo proto že jsme chtěli miminko a mít ho, věnovat se mu, dívat se na něj jak roste, co dělá, jak se mění?? Nebo nechávat miminko doma s babičkou, přítelem a sama si trajdat někde po venku??? Hodně maminek je tu strašně sobeckých, divná doba, divný svět…
na koho jsi reagovala, to nepíšeš. Asi jsi zapomněla zmínit diskutující v zápalu naštvání, že si dovolila nekojit, že
@kvaček ja jsem byla absolutni zastance kojeni do te doby co se mala narodila, pak to neslo, bolelo a vse mozne. Tak jsem na UM skoro od narozeni a neni problem. Porad nam vymivaji mozky ze musime kojit, nekdo nemuze nebo nechce. Ted zkusim kojit a uvidim zda to pujde pokud ne tak to fakt neresim IQ je v genech a ne v mleku a to ze je v materksem neco navic.je a no a co ma byt??
ja kojeni neresim, protoze fakt o tom to neni a ani nemam tak dlouhou materskou abych mohla vubec kojit, ale to jen na okraj.
Já odkojila dva páry dvojčat přes rok a dál. Nebylo to lehké, hlavně ze začátku, protože malý holky neměly sílu sát, hodně spaly, pořád jsme budili na kojení po dvou hodinách, v noci po třech, než se obě nakojily, trvalo to 40 minut, pak zvážit, zjistit, že vypily málo, odsát, dát zbytek mlíka lahvičkou, a za hodinu, hodinu a půl znova, ve dne v noci. Vytrvala jsem, protože věřím, že mateřský mlíko je pro dítě přirozená strava a ze zdravotního hlediska ho umělé mléko nahradit nemůže (což je ostatně i v každé krabičce umělého mléka napsané).
Nicméně, když čtu některé extrémní (a nejlépe anonymní názory), znovu mi to připomíná, proč jsem to kojení nikde moc nerozebírala, já se fakt kvůli „laktačním fašistkám“ za to kojení spíš styděla. Hlásám na všechny strany toleranci a hlavně lásku k dětem, pokud matka není schopná, ochotná nebo prostě opravdu nemůže kojit, tak ať nekojí, hlavně ať má to dítě ráda a stará se o ně. Kdykoli se mě někdo ptal na radu ohledně kojení, snažila jsem se co nejvíc pomoct, poradit, podpořit, protože to kojení opravdu ve většině případů jde - ale ne vždycky se povede. Nikdy bych žádnou nekojící matku neodsuzovala - nerozhodla bych se jako ona, ale není pro to v mých očích trapitelka dětí, propána jána.
Svoje děti si kojte, když se vás někdo zeptá na názor, tak ho dejte, ale netvařte se, že když odkojíte jedno dítě, tak jste mistryně světa a nikdo jiný než ženská kojící do tří let neví, co je mateřská láska. Opravdu jsou holky, které mají psychické problémy, bloky, fyzické potíže o kterých se vám ani nezdá. Že to na nich není vidět neznamená, že to tak není.
@Krrysa vim materske mleko je dobre, ma nejake ty protilatky, inteligence snad asi kolem 4% vice nez na UM a jine. Vyhody jsou samozrejme, ale mizim z debaty nechci se chytnout a hadat.
@Svistice píše:
Jo, to drama taky nechápu. Asi proto, že jiné děti jsou mi putna. Ať si je třeba krměj namletýma kozíma bobkama.
Na druhou stranu u nekojících matek nemusím takové ty pohádky typu „už v porodnici jsem neměla mlíčko“a „mýmu dítěti moje mlíko nestačí“ a „UM je ekvivalent MM“. To už ať raději řeknou, že kojit nechtěli nebo jim nestálo za to kojení bojovat.
Tak někdy to nemusí být pohádka, ale pravda. Třeba já jsem mléko neměla ani v porodnici, ani doma, doslova jsem se čtyři měsíce stavěla na hlavu, abych to mléko měla, ale nebylo mi přáno, prcek dostal vždy jen pár ml a zbytek jsem musela dokrmit.