Jak diskutovat s malými dětmi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4400
24.6.14 16:21
@marmelada78 píše:
Ještě bych dodala, že občas mé známé nadzvednou obočí když slyší jak s malým diskutuju, on dost dobře mluví od dvou let, takže ony většinou nechápou jak můžu prostě diskutovat s dvouletákem :nevim: a většinou nezapomenou poznamenat, že jde vidět že mám jen jedno dítě, že to ony (matky dvou dětí) by si to dovolit nemohly.
A možná proto u nás zatím zůstane u jednoho. Já prostě nepotřebuju mít doma nastoupenou armádu a lítat celá přinas. raná a zpachtěná z děcek a jedním dechem přesvědčovat jednomatky jak by měly „jít do druhého“ protože je to něco úžasného :zed: :zed: :zed:Příspěvek upraven 24.06.14 v 16:05

Sice trochu tvrdě řečeno na můj vkus, ale souhlasím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5950
24.6.14 16:42

No já nevím, jestli ti to takhle vyhovuje (a proč by nemohlo, jestli jinak poslouchá a dělá blbiny jenom když jde o nepodstatné věci a je na to čas), tak ti může být jedno, co na to říká sestřenice. Jako jasně, asi se všichni shodnou na tom, že situace, kdy je dítě král a rodiče se mu podřizují, je špatná, ale to snad není váš případ. Napak se mi moc nelíbí přístup, kdy má dítě vše nalinkované od rodičů a nemůže na tom nic změnit, nebo se může vyjádřit jen tehdy, když je tázáno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
24.6.14 16:54

@kuti to, co popisuješ s tou postelí nemá s mantinelama ahranicema co dělat, nediskutovat se dá i s láskou. dítě musí chápat, že to, že nebude po jeho ještě neznamená, že ho nemáš ráda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
24.6.14 16:56

Tak dala jsi jen dva příklady. Z nich se těžko soudí. Já bych tedy s ohledem na to 18ti měsíční dítě prostě výběr hospody na pětileťákovi nenechala. Maximálně ze dvou hospod, kde bude mít vyžití ten menší. Ale ne, že vybere variantu C, která se nehodí. A s tím jídlem… jo, neměla bych problém donést ho k večeři za nohy, pokud by to řekl ale jinak. Kdyby to podal stylem „budu jíst jen když mě odneseš za nohy“ tak by prostě nejedl. Pokud by řekl „budu jíst, mohla by jsi mě ke stolu donést za nohy..“ tak bych ráda vyhověla. Ale to záleží, jak běžně komunikujete. Jestli na to není zvyklý, nemůžu to po něm chtít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
801
24.6.14 17:23

Diskutuju o spoustě věcí. A o spoustě věcí ne. Mám skoro pětiletého syna a stále hledám optimální míru. Nejsem vojenský důstojník na buzerplace či cvičitelka psů, ale ani kamarádka či služka. Je to pro mě složitá a otevřená otázka, jednoznačný návod nemám, řídím se citem a svým nejlepším vědomím a svědomím.

Z tvých příkladů těžko soudit. S tou hospodou je to už napováženou. Pokud ti dal podmínku, že tam a tam jinak ne, tak to teda u mě smůla. Máme hosty a svět se netočí jen kolem něj. Pokud jdeme třeba sami a není to otázka života a smrti (tj. všude se nekouří a mají dobré kafe :) ), tak ať argumentuje, klidně se nechám přesvědčit nebo uzavřeme dohodu či kompromis.
Dotažení k večeři to stejné - jde-li jen o legraci a tvou dobrou vůli, proč ne? Taky děláme podobnou legraci, když ho nosím večer z koupelny, i když už umí chodit. Jiná situace by byla, kdybys synovi řekla ne, dnes tě neodtáhnu a on dál na tom trval a tys nakonec poslechla jen v důsledku nátlaku či vydírání, že jinak jíst nepůjde. U mě by byl bez večeře.

Pokud máš pocit, že je u vás vše v pořádku, není podle mě důvod se kamarádčiným názorem víc zabývat. Soudy o tvé výchově a jejích důsledcích pronesené nad pár řádky na netu jsou úsměvné. Pokud ale sama cítíš, že něco už v pořádku není, neboj se víc prosadit a stát za svým, dítěti to určitě neublíží. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
24.6.14 17:39

Jen přemýšlím, co z takových dětí, tak benevolentních matek, vyroste. Šokuje mě, že takových vás je tu většina :nevim: Proto jsem asi ta divná já, když si myslím, že syn zakladatelky s ní jednoznačné manipuluje, je rozmazlený, sebestředný a ona si to nechá líbit. Diskutovat lze o tom, jestli půjdeme o zoo nebo do kina, ale ale ne, kam půjdu s kámoškou na kafe :nevim: nechat si poroučet od 5 letého dítěte, to je tedy síla, ale jak říkám, asi jsem ta divná já :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
24.6.14 17:43
@krtek7489 píše:
Jen přemýšlím, co z takových dětí, tak benevolentních matek, vyroste. Šokuje mě, že takových vás je tu většina :nevim: Proto jsem asi ta divná já, když si myslím, že syn zakladatelky s ní jednoznačné manipuluje, je rozmazlený, sebestředný a ona si to nechá líbit. Diskutovat lze o tom, jestli půjdeme o zoo nebo do kina, ale ale ne, kam půjdu s kámoškou na kafe :nevim: nechat si poroučet od 5 letého dítěte, to je tedy síla, ale jak říkám, asi jsem ta divná já :think:

Přece dítě, které si umí prosadit svůj názor, asi blbě čteš :cert: :D (aby nedošlo k mýlce, jsem stejného názoru jako ty) ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
24.6.14 17:47
@radkka píše:
Přece dítě, které si umí prosadit svůj názor, asi blbě čteš :cert: :D (aby nedošlo k mýlce, jsem stejného názoru jako ty) ;)

Alespoň někdo, že nejsem jediná prudička ;) Ale jsme ve výrazné menšině :nevim: Já fakt nechápu, že někdo může napsat, že chování onoho dítka mu přijde normální :nevim: A potažmo chování oné maminy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26335
24.6.14 18:00
@krtek7489 píše:
Jen přemýšlím, co z takových dětí, tak benevolentních matek, vyroste. Šokuje mě, že takových vás je tu většina :nevim: Proto jsem asi ta divná já, když si myslím, že syn zakladatelky s ní jednoznačné manipuluje, je rozmazlený, sebestředný a ona si to nechá líbit. Diskutovat lze o tom, jestli půjdeme o zoo nebo do kina, ale ale ne, kam půjdu s kámoškou na kafe :nevim: nechat si poroučet od 5 letého dítěte, to je tedy síla, ale jak říkám, asi jsem ta divná já :think:

že ty jsi ta sestřenka! :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
24.6.14 18:02
@neumisa píše: že ty jsi ta sestřenka! :mrgreen:

To ne ;),ale myslím, že bych si s tou sestřenkou rozuměla :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
24.6.14 18:05
@krtek7489 píše:
Alespoň někdo, že nejsem jediná prudička ;) Ale jsme ve výrazné menšině :nevim: Já fakt nechápu, že někdo může napsat, že chování onoho dítka mu přijde normální :nevim: A potažmo chování oné maminy.

Ted je to asi moderní :nevim: Já jsem mladá (tím chci říct, že jsem už nezažila takovou tu prudérní výchovu jako třeba moje máma a starší generace) ale tohle jsem si k mámě nikdy nedovolila (a pokud jako malé dítě ano, tak s tím máma udělala krátký proces). Kdyby dala na výběr, jestli chce tam nebo tam… fajn. Ale tohle 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
24.6.14 18:48

Tohle je těžké posoudit, záleží na tom jak často ustupuješ. U nás je to taky někdy takto, ale jindy zase musí poslechnout a na nic se jich neptám. A když někdy ujedou a myslí si že budu poslouchat já je, tak jim dám jasně najevo, že to řídím já. K těm tvým příkladům, tak pokud jsem už s kamarádkou domluvená, jdeme tam kde jsme chtěli, pokud je to jedno a jdeme vlastně jakoby kvůli dětem, tak mi nevadí, když si vyberou něco jiného. Pokud jinak poslouchá a není problém, tak asi ustupuješ jen u toho co pro tebe není důležité a to je dle mně v pořádku, dítě má rozum a není pes, jen musí chápat kde je mez za kterou jako rodič nejdeš. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29350
24.6.14 19:00

@krtek7489 nejsi jediná… taky zastávám názor, že jsou situace, kdy se může diskutovat a kdy na to prostě není prostor… a že dítě se musí naučit, že v životě se bude setkávat i se situacemi, kdy se prostě přizpůsobit musí… a že nebude vždy jen po jeho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
24.6.14 19:07

@radkka jo, dítě ketré není ovce, že jo… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
24.6.14 19:08
@Krrysa píše:
@radkka jo, dítě ketré není ovce, že jo… :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Nevím, jak to myslíš :nevim: (pardon, spím tu u toho a asi si ležím na vedení :oops: :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí