Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@iva f píše:
Ahoj vsem, uz delsi dobu procitam tyhle a podobne diskuze. A uz mi zacina vadit to, jak vsichni odsuzuji ty, co nechteji kojit. Z jakehokoli duvodu. Ja jsem v 8. mesici a uz ted vim, ze kojit nebudu a ani nechci. Neni to nejaky chvilkovy vymysl, procetla jsem spousty a spousty clanku. Chci byt odpocata a vyspana matka, aby manzel mohl dite v noci nakrmit se mnou na stridacku a ja pak mela plno sil se o male postarat. Nechci se nekolik mesicu trapit tim, ze to jde spatne a malo, byt vystresovana, mit vystresovany a hladovy dite a manzela, ktery radsi bude v praci, nez aby to musel sledovat. Takhle daleko bych to nenechala dojit, jen kvuli tomu, ze se na me nekdo bude divat skrz prsty, ze jsem spatna matka. Tihle lide mi jsou uplne fuk. Nikde neni dokazano ze UM je horsi ne MM, proste je to podle me jen o psychice. Spokojeni rodice=spokojene dite. A kazdy at si soudi jen sam sebe.
Naprostý souhlas, mně ta demonizace nekojících matek a UM taky vadí. Nekojím ze dvou důvodů - jeden čistě zdravotní a druhý spíš psychologický. Jako nekojící matka se cítím naprosto ok a bez výčitek, syn prospívá na Nutrilonu, ale neustále musím vysvětlovat někomu v okolí, proč nekojím a proč mě to nemrzí
Sama na škodlivost UM nevěřím, podle mě je srovnatelné s průměrně výživným MM, naznačila mi to i jedna dětská sestra, i když to narovinu neřekla. Samozřejmě vzorně se stravující a nestresující, alkohol a kafe nepijící matka bude mít lepší MM, ale já jaksi při péči o mimi nezvládám pravidelně a zdravě jíst a složení mého MM (kdyby nějaké bylo) by asi nebylo nic moc. Už mě i napadlo, že ten nátlak zdravotníků na kojení bude částečně způsoben tím, aby matky prostě kvůli svému pohodlí a životnímu stylu kojení dobrovolně neodmítaly. Vždyť ten nátlak a ta informační kampaň už je podezřelá, že musí ty benefity kojení neustále matkám vtloukat do hlavy ![]()
Jinak mimochodem, mému mimi teď dělali krevní obraz kvůli podezření na chudokrevnost a světe div se, má všechny hodnoty naprosto v pořádku, UM se na něm nijak negativně nepodepsalo!!
@Selfi
Tak si zkus napsat plán pro oddělení šestinedělí a dej si tam, že po zkušenostech s prvním dítětem souhlasíš s případným dokrmem nebo podáním UM miminku, pokud ti laktace v porodnici nenaběhne. Můžou tě tam chtít držet, kdyby mimi nepřibíralo nebo dokonce ubývalo na váze, ale to by dokrm měl vyřešit. Dokrmují většinou stříkačkou, aby si mimi nezvyklo na lahev. Popř. můžeš vždycky podepsat revers a jít domů a doma už si jako druhorodička poradíš ![]()
Jinak když se tu porovnává ta imunita kojených a nekojených dětí, tak přidám svou trošku do mlýnku: Já několik měsíců kojená, nemocná jsem prý moc nebývala, ale prodělala jsem v dospělosti už 2 autoimunitní choroby. Takže můj imunitní systém není moc super. Mladší bratr taky několik měsíců kojený a byl jako děcko nemocný pořád, protože jsem mu nosila ze školky bacily. Moje neteř je plně kojená do 1+ roku a má potravinovou alergii. Teď jsem zvědavá na našeho mrňouse, jak na tom bude s imunitou on.
@Selfi jak je to v porodnici, no asi tě moc nepotěším
já také neměla mlíko, pořád dokola mi opakovali, že se to rozjede, že se malý musí jen vyprázdnit a dostat hlad, aby se přisál. On ale měl strašný hlad kousal a jedl by ale nic neteklo. Nosili mi odsávačky, myslela jsem že mi to urve prso a prý at si zvýším „otáčky“ že se to spustí, po… bych se bolestí. Po dvou dnech už byl syn uplně vysušený a dostal i žloutenku ubyl moc na váze tak mi milostivě napsali příkrm. Pak už jsem ho ani nepřikládala, prsou jsem se nemohla ani dotknout takovou bolest jsem nezažila spala jsem s mokrým ručníkem kolem omotaným. Nikdy více tuto laktační porodnickou masáž nechci zažít jsem rozhodnutá nechat si zastavit laktaci hned po porodu. Jináč syn je v pohodě, měl exém jako maličký, který ale úplně vymizel v jednom roce až to doktoři nechápali, jak je to možné a od té doby nebyl nemocný ![]()
Takze chlap chodi do prace, vecer prijde a stara se o dite? To jste jak dokazaly? ![]()
@enda111
Tak tohohle jsem se taky bála, ale já jsem den po porodu řekla, že to prostě nedávám (měla jsem předpoklady k laktační psychóze) a že chci zástavu. Tak jsem musela podepsat papír, že si uvědomuju rizika a že je to nezvratné, dali mi prášky na zástavu a mimču Nutrilon. Záleží asi na porodnici a taky na razanci matky - po mně vyloženě chtěli, ať se na místě rozhodnu na 100%, žádné budeme to zkoušet apod. Mrzí mě, že tě takhle trápili ![]()
@Pe86 no moje razance tentokrát bude velká. Na rozmyšlení jsem měla 9 měsíců, ale nic se nezměnilo. Už jsem to probírala i se svým gynekologem a když viděl, jak to se mnou otřásá už teď…dostalo se mi i malé podpory a to že on je stará škola. Jeho přístup mě mile překvapil dostala jsem zákaz se tím trápit, že když to prostě nejde at už fyzicky nebo psychicky nemělo by se to lámat přes koleno.
@iva f píše:
Ahoj vsem, uz delsi dobu procitam tyhle a podobne diskuze. A uz mi zacina vadit to, jak vsichni odsuzuji ty, co nechteji kojit. Z jakehokoli duvodu. Ja jsem v 8. mesici a uz ted vim, ze kojit nebudu a ani nechci. Neni to nejaky chvilkovy vymysl, procetla jsem spousty a spousty clanku. Chci byt odpocata a vyspana matka, aby manzel mohl dite v noci nakrmit se mnou na stridacku a ja pak mela plno sil se o male postarat. Nechci se nekolik mesicu trapit tim, ze to jde spatne a malo, byt vystresovana, mit vystresovany a hladovy dite a manzela, ktery radsi bude v praci, nez aby to musel sledovat. Takhle daleko bych to nenechala dojit, jen kvuli tomu, ze se na me nekdo bude divat skrz prsty, ze jsem spatna matka. Tihle lide mi jsou uplne fuk. Nikde neni dokazano ze UM je horsi ne MM, proste je to podle me jen o psychice. Spokojeni rodice=spokojene dite. A kazdy at si soudi jen sam sebe.
přesně tak ![]()
@Bejbyy píše:
Přijde mi smutný to nezkusit, třeba by to šlo levou zadní a kojení by trvalo 10minut… s tím vyspáním se mě to zaráží úplně, že v noci krmí chlap a já chrápu
No každého věc
u nás v noci nekrmí nikdo, obě děcka na sunaru se nebudili prakticky od měsíce vůbec ![]()
@Selfi píše:
Holky a jak je to s nekojením v porodnici??
Já jdu za 2 týdny na císaře a už teď mám obavy, že to bude stejné jako u syna… moje prsa byla naprosto apatická..
teď taky.. nic neteče, bradavky nebolí, nic se neděje.. prostě prsa spí… řekla jsem si, že to zkusím, asi i pro svůj pocit, ale pokud se mi má laktace rozjet, tak myslím, že až doma, mám akorát strach, že mě v porodce budou držet do té doby, dokud se nerozkojím.. což je pro mě hrozná představa..jak je to u těch, co se v porodnici nerozkojí???
záleží na porodnici, někde když se nepodaří tak dají umělko a neřeší, ale v naší porodnici jsou schopní držet babu měsíc aby jí rozkojili. já za sebe si nemůžu vynachválit rozhodnutí nekojit, myslím že kdybych jen trošku ukázala zvůli že to možná chci zkusit tak se zase dostanu do kolotoče vymývání mozku kecama o kojení a nátlakem. zjisti si jak je to u vás v porodnici, ale jestli je to tam fakt děs s kojením tak buď jdi rodit jinam nebo prostě neustupuj a řekni od začátku že kojit nechceš.
@Halibar píše:
Takze chlap chodi do prace, vecer prijde a stara se o dite? To jste jak dokazaly?
můj má dvě práce a přesto zvládá se starat i o obě děcka:-)) když se malá ten první měsíc budila 1× za noc tak taky sem tam krmil, jednou za noc na 10 minut vstane každej…i chlap:-))
@Pe86 píše:
@Selfi
Tak si zkus napsat plán pro oddělení šestinedělí a dej si tam, že po zkušenostech s prvním dítětem souhlasíš s případným dokrmem nebo podáním UM miminku, pokud ti laktace v porodnici nenaběhne. Můžou tě tam chtít držet, kdyby mimi nepřibíralo nebo dokonce ubývalo na váze, ale to by dokrm měl vyřešit. Dokrmují většinou stříkačkou, aby si mimi nezvyklo na lahev. Popř. můžeš vždycky podepsat revers a jít domů a doma už si jako druhorodička poradíš
Aha, vidíš, to mě nenapadlo… kojící plán
.. to je fakt…
navíc, je to mé třetí dítě /druhé nekojeno vůbec-císař s předčasným porodem a malý v inkubátoru, laktace ani nenaběhla/.takže pro mě je prostě stres, že vím, že pokud laktace nastoupí, tak opravdu až 4,5tý den /s dcerou-přirozený porod- jsem měla až 3ti den mlezivo!!! a až 7mý mléko… docela dost mě jako prvorodičku drtili… takže z toho mám teď trochu strach… ale s tím plánem je to dobrý nápad.. co je psáno, to je dáno
!!!
![]()
@iva f píše:
Tohle bych pochopila kdybys to alepson vyzkousela. Takhle odsuzujes neco co jsi nikdy nezkusila. A treba by ti slo jak dychani
Ja neodsuzuji ty, ktere nekoji. A nikdy jsem to nedelala, je to kazdeho vec.Ale odsoudit kojeni aniz by to bylo odzkouseno a jeste to napsat stylem „muzete mi vsichni pol…“ Je dost…no, rekneme…nevyzrale ![]()
Ale tak hlavne, ze se vyspis ![]()
@enda111 mrzí mě čím sis prošla, prožila jsem něco podobného, podruhé jsem šla rozhodnuta zastavit ihned laktaci(no ono ani nebylo co zastavit) nechtělajsem malou přiložit prostě ihned jsem chtěla papír že kojit nechci, pár hodin po porodu chodili z gyndy i dětského jestli jsem si to nerozmyslela, asi čekali že se mi vzbouří hormony ale pak mi ten papír dali a byl klid
nedej se, někdo už konečně musí udělat v těch porodnicích pořádky aby bylo i nekojení normální, ber to že jsme průkopnice
![]()
@enda111 píše:
@Selfi jak je to v porodnici, no asi tě moc nepotěšímjá také neměla mlíko, pořád dokola mi opakovali, že se to rozjede, že se malý musí jen vyprázdnit a dostat hlad, aby se přisál. On ale měl strašný hlad kousal a jedl by ale nic neteklo. Nosili mi odsávačky, myslela jsem že mi to urve prso a prý at si zvýším „otáčky“ že se to spustí, po… bych se bolestí. Po dvou dnech už byl syn uplně vysušený a dostal i žloutenku ubyl moc na váze tak mi milostivě napsali příkrm. Pak už jsem ho ani nepřikládala, prsou jsem se nemohla ani dotknout takovou bolest jsem nezažila spala jsem s mokrým ručníkem kolem omotaným. Nikdy více tuto laktační porodnickou masáž nechci zažít jsem rozhodnutá nechat si zastavit laktaci hned po porodu. Jináč syn je v pohodě, měl exém jako maličký, který ale úplně vymizel v jednom roce až to doktoři nechápali, jak je to možné a od té doby nebyl nemocný
Ano, zažila jsem něco podobného, sestra mi nevěřila, že tam nic nemám, tak mi prsa zmáčkla tak, že jsem brečela bolestí a na prsou modřiny -a sestra řekla:ano, opravdu tam to mléko zatím nemáte
… po dvou dnech, kdy jsem dceři už dávala aspoň do pusy malíček, protože měla hlad a já měla prsa do krve… přišla noční sestra a řekla, že okamžitě přikrm a já konečně taky chvíli mohla spát… tak ráno se vystřídala směna a další sestra mě zdeptala, že jsem to teda brzo vzdala, že jsem prostě měkká a nevydržela jsem, což mě srazilo na zem…
no..kojila jsem až doma, tam se to lehce spustillo, ale žádná sláva to nebyla… střídavě jsem to vydržela 5měsíců, což považuji za úspěch…
u syna nic--- za celý den na odsávačce jsem odsála asi 2cm v lahvičce
po týdnu jsem to vzdala– syn neměl díky nedonošenosti moc sací reflex, takže holt to nevyšlo…- nicméně imunitu má lepší než dcera!!
Neřeším, jestli budu kojit nebo ne… zkusím, ale nebudu propadat depresi, když to nepůjde, spíše mám fakt strach z masírky v porodnici… takže už teď se psychicky chystám…