Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Pudli, možné to je, že je UM sytější. Julka i Saša mi tak MM vypili víc a nebo když stejně jako UM, tak měli dřív hlad. Sašu jsem krmila ve věku Rafánka 6× denně, přitom to 6. krmení bylo po půlnoci. Ani jsem ho nebudila, dala jsem mu to ve spaní, aby pak nebudil během noci. On si tedy jedno mlíko v noci dává i teď
(a to vypije 170 - 260 ml … podle chuti). Ve 4,5 měsícíh jsem mu taky začala dávat na noc kaši. Do večerního UM jsem mu dala tak poloviční množství bezmléčné rýžové kaše. Bylo z toho takové hustší mlíko. Na to je právě ideální ta variabilní savička od Aventu. Ale nevím, jak to máš s příkrmy ty naplánované.
Jinak Sašík mi od těch 3 měsíců nějak moc UM už nepil, mám dojem, že to bylo snad i trošičku míň než jsou ty udávané hodnoty na kg hmotnosti. Ale rostl jako z vody a ani na hmotnosti nijak nestrádal
, takže si opravdu vypuil tolik, kolik potřeboval. Je docela možné, že když dáš Rafánkovi víc jak těch 120 ml, víc se nadlábne a pak má hlad až později. A taky si vem, že je to teď pro něj přece jen změna ![]()
Teplota po odečtění 37°C je pro mimčo (mám ten pocit) normální. Tam je ta horní hranice až 37,5°C. A spojitost s případnou rýmou a nekojením tedy nevidím. Proč ? Julka chytla svoji první rýmu (a to ještě leehkou) v 15ti měsících (do té doby ani ťuk) a i tak ji měla od té doby jen jednou za rok, jinak nic. Pokazil nám to až zářijový nástup do školky
Sašík měl první rýmu (ale hodně slabou, spíš kašel) v 10ti měsících - chytl od Julky to, co dotáhla ze školky
To jsou pořádné bacily
Ale třeba manžel měl před měsícem chřipku a ani jedno dítko to od něj nechytlo
Pokud není Rafánek nějak moc apatický, není uplakaný a hodně nevrlý, tak bych to neřešila - třeba si užívá konečně pohody a ne boje
Užívej si to taky ![]()
Příspěvek upraven 17.12.09 v 10:11
Pudli tak jestli má zvýšenou teplotu tak to může být i tím, s kojením to nespojuj, to je blbost
uvidíš jaký bude dnes. UM je určitě sytější aspoň se to říká a děti po něm vydrží dýl. Nám vporodnici říkali nedávat dřív jak po 3 hodinách ale já to doma pak už nedodržovala. Ten můj malej hladovec by se třeba za tu poslední půlhodinu uřval. Ale dřív jak po 2,5 hodinách jsem nedávala. A nechala jí ať si vypije kolik chce. Taky hodně blinká a to ještě ted, ale teď už spíš tím že je na břichu.
Tak snad na něj neleze nic vážného, kdyby jo zkus do něj cpát aspoň čajík. Malá i když měla rýmu tak pila míň cca 80 ml v době kdy pila normálně 150ml ale za dva dny už zase byla v pohodě. ![]()
prikrmy bych klidne dala, vcera jsem slavnostne koupila prvni ryzovou nemlecnou kasi od 4m, ale fuchs jednak rikal, ze se nejdriv musi stabilizovat na neocate, jednak kdyz mam problem, aby mi upil tekutiny, tak mu to prece nebudu zahustovat. sice bych se rada vyspala celou noc, ale kdyz mi dite jde spat hlavbove 5 hodin, tak jsem vlastne rada, ze se brzo vzbudi. No vlastne nacpat do nej vecer kasi je sci-fi z podstaty problemu - vecer neji. delal mi to obcas i s kojenim.
mozna bych mu tu kasi mophla davat kojem jedenacte
Pudli co blázníš?
Terka není kojená a zatím měla „jen“ rýmu ťuk ťuk, kojením to rozhodně není. Holky od nás s diskuze mají miminka kojené a co tak píšou, tak jsou daleko víc nemocné a častěji než Terezka. A není to třeba jen pitomá rýma. Takže buď v klidu.
Terinka mě přešla na UM taky ve 4 měsících a pila 130ml a víc ani ťuk a stačilo jí to hodně dlouho, pak se začala víc budit v noci, tak jsem nasadila 150ml a taky pohoda. Na půl roce měla trošku spurt, tak pila 180ml, přešlo to, a nechávala, tak jsem to zase stáhla. Teď máme zase noční buzení, tak opět najíždím 180ml aby nebyla v noci tak hladová. Oni si ty miminka sami řeknou. A jestli myslíš, že má málo tekutin, tak zkus jen nabízet čajík mezi jídlama, já dávala fenyklovej a teď nemáme problémy s pitím. Nejradši má tedy ředěné ovocné šťávičky, ty jí moooc chutnaj. ![]()
Pudli, tak ještě s kaší chvilku vydrž, než si malý na Neocate zvykne a během dne dávej čaj (ten milovala Julka) a nebo i jen vodu (to zase Saša, ten čaj ani šťávu nechce
). Navíc jak začnou potom příkrmy, má se něco k pití dávat - a to i v souvislosti s tou kaší - tedy pokud ti nevypije nějak hooodně mlíka. Jo, ale znám tvé pocity, já taky řešila, jestli děti pijí dost - hlavně u Julky, ta byla od narození nejedlík - bohužel je dodnes
Když Sašovi rostly první zuby (až v 8mi měsících), tak třeba než se mu zub prořízl (nikde nic nebylo vidět), tak pil ani ne 100 ml a já jančila
(všichni okolo mne však byli v klidu). No, nic se mu nestalo a jak se zub začal prořezávat, začal zase dlabat ![]()
Neboj, Rafánek bude v pohodě ![]()
cajiky mam tez koupene dva, ale nechci je zatim davat, nez se vycisti atop, jednak na ne neni zvykly, jednak aby na to jeste nebyl alergicky, zvlaste na ten fenykl- pri kojeni jsem desne chlastala ty kojici caje. davam vodu s glukopurem.
dik holky, moc mi pomahate.
Pudli, ta teplota je naprosto normální a s kojením to podle mě nemá vůbec nic společného. My jsme na UM plně od ukončeného 4 měsíce, do 4 měsíců jsem ho částečně kojila, a zatím měl jen 1× rýmu asi tři dny. Moje švagrová má holčičku 6 týdnů starou, plně kojí, mléka má na rozdávání a asi i sytého, protože holčička má už 5,5 kg, a rýmu měla ta maličká už 3× nebo 4× a to pořádnou. Já nějak moc nevěřím tomu, že má plně kojené dítě lepší imunitu atd. Pudli, všechno se Vám srovná.
Jak psaly už holky, nabízej mu, kolik vypije, tolik vypije. Ale je možné, že je na něj těch 150ml hodně, hodně si napucne bříško a nemá dlouho hlad. Mě tohle dělá Daneček dodnes. Ráno kolem páté vypije 210ml mléka, pak jíme kolem 8.30hod. nějaké ovoce a tomu moc nedá, protože je napucnutej tím mlíčkem, ale k obědu už zase zbaští přes 200g zeleniny, velká sklenička mu nestačí. A odpoledne to samý, když toho totiž sní takhle hodne v poledne, tak mi odpoledne vypije tak 120ml mléka max. a končí, pak dá až kaši večer.
mně se nates nechal kojit třeba po dvou hodinách, no a při přechodu na nutrák vydržel i 4 hodiny, když zbaštil třeba 150ml.
jo a teplotku má to moje pako pořád, normál je 37, občas má i přes a prý je v pořádku… oni si to tak asi prostě dělaj, lotrové.
jinak s příkrmy se má u BKM alergie začít co nejpozději, my třeba dostali povolení k prvním lžičkám až dneska. a až v 6. měsíci teprve komplet nahradit jedno jídlo zeleninkou
me Fuchs rikal naopak, ze prikrmy uplne normalne. Od 5m. vcetne lepku v 6m. Akorat to mliko - na to jsem se ani neptala, to je asi jasne, ze to ne.
jen nemam tedka hnedka, dokud se nesrovna sneocate.
jo uspech, v 7 se napil - 120 ml. Tak jsem zvedava, jak dlouho bude spat. na nocni krmeni(porad mam tendence rikat kojeni) jsem si to nachystala, tak me to snad tolik neprobudi - ale stejne to mam jako adrenalin. da si, neda si. Ale s kojenim jsem to mela stejne, navic nervy, bude-li mliko a kdy se spusti (musela jsem v posteli cistcasopis, aby se spustilo, coz ovsem slo, pouze nezmital-li se.
Kojeni je normalne droga. Pitomy hormony. Porad bojuji se sebou - nedat mu prso, kdyz ho chovam v naruci. Uz jsem zapomela, ze to byly stresy, mam to v ruzovejch barvach. A ten orgasticek pocit pri sani. Fakt je mi to lito, umyslne odstrikavam co nejvic, abych jeste mela (manzel to taky chce, kdyby se flaskovani nejak podelalo) - ale stejne to valem ubyva. ja mit nedonosence, tak to muzu rovnou zabalit, na me odsavacky neplatej.
Stejne nechapu, ze nedokazou udelat odsavacku, co saje jako dite - nejaky udelatko, aby k tomu tu bradavku jeste valcovalo…
Pudloslava píše:
Stejne nechapu, ze nedokazou udelat odsavacku, co saje jako dite - nejaky udelatko, aby k tomu tu bradavku jeste valcovalo…
Jo, tak to jsem si říkala taky
, normálně jen přidělat na prsa a dojit a „dojička“
by měla ruce volné. Bohužel
Sestřenka byla s malým v nemocnici, když měl týden. Musela s ním na 14 dní do nemocnice, protože měl hnisavý zánět příušních žláz (říkám to dobře ?), malý byl slabší (narodil se o měsíc dřív) a málo sál, musela ho dokrmovat. Říkala mi, že v nemocnici měli odsávačky vždy pro 2 maminy a ta že vytáhla nevídaná množství, jen se k ní posadily, nasadily, spustily a odsávalo to jak divé - ani netušila, že toho zvládne tolik. Tak to bych dříve taky potřebovala. Ale huš, staré časy už mám pryč
![]()
paraplicko ja tuhle masinu zkousela u kamosky a stejne prd (teda me odsavacka odsaje nality prso tak z tretiny a pak jeste jednou tolik nebo vic odstrikam)rafanek dokazal vytahat za 5 minut 2× tolik co ja vydolovala za pul hodiny.
dite, krom toho, ze dela podtlak, jeste aktivne vymackava jazykem prostor za bradavkou, to by meli nejak napodobit - proc se laktacni liga nevenuje vyvoji takovych odsavacek?
Jo ta kamoska to mela na rozkojovani u adoptovanyho ditete. Ta by ke zde pritomnym asi nebyla moc tolerantni, protoze sama u toho stravila asi tak 20 hodin denne (dostala dvoumesicniho). Presto z prsou vydolovala tak 250 ml v nejlepsich casech, micha to s UM a dava suplacem.
Me rikala, ze teda kdyz mam takove zdravotni problemy, tak teda jako asi jo, ale kdyby slo o pouhy nedostatek mleka, ze se teda musi rozkojit kazdej ......
no nevim, ja si teda nemyslim, ze diteti nejak zasadne prospeje travit prvnich par mesicu zivota jen u prsu, nebo cekanim, az maminka odsaje
Pudli to se v tobě bude ještě chvilku prát, taky se to ve mě pralo ale tak 14 dní a pak už nebylo moc mlíka a byl klid. Takže vydrž pak už bude pohoda zvykneš si. ![]()
tak dneska docela dobry, asi se musim smirit s tim, ze toho proste pije min a nenutit (respektive primerene nutit, kolikrat si da 40 a kdyz mu to cpu, tak si da jeste 60).
proste mu budu michat jen stovku, abych nemusela tolik vylevat.
tedka jsem do nej mezi kojenim nalila 40 ml ale fest oslazeny vody.
toho MM musel fakt vypit daleko vic, nez jsem myslela, ty plenky jsou opravdu min pocurany a zluteji.
v noci vstava po 4 hod, proc si milacek nemuze dat vic a spat dyl? jak se roztahuje diteti zaludek?
Pudli jestli ti potom neblinká tak klidně „cpi“ malá taky třeba v půlce začne flašku odstrkovat chvilku kouká kolem a pak jí dám zpět a dožahne to třeba celé. Prostě dělá blbosti.
Buď v klidu, hlady neumře i když mě se to kecá se žroutem
Hele jen mě ještě napadá s tou vodou, když mu jí neosladíš tak nepije vůbec? aby sis nezadělala na problém, že bude chtít jen to sladké. Malá mi zezačátku taky vypila třeba jen 20 ml za den ale postupně se to zvyšovalo.
ale chápu tě, že chceš do něj dostat aspoň tekutiny.
On se určitě srovná. A vstávání v noci po 4 hodinách není tak špatný ne? A v noci pije dobře nebo taky jen málo?