Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@čolíto93 to mě mrzí, nedovedu si to představit… Jen ti tu každá chtěla říct, že ať sebevíc hlídáš něčí dítě, je to jiné než když jde o tvé. To poznáš, až se narodí. Tak ať je teď vše v pořádku.
@čolíto93 To je mi samozřejmě nesmírně líto, přijít v tak vysokém stupni těhotenství o dítě musí být strašné. Přeji, aby tohle těhotenství vyšlo a narodila se krásná zdravá holčička. Pevné mantinely samozřejmě dítě mít musí a musí vědět co si dovolit může a co už je za hranou. Ale v rámci těch mantinelů by měly děti mít také určitou svobodu a volnost ve svých rozhodnutích. Já mám dítě klidné, hodné, takže nemáme většinou problém se nějak domluvit. Ono to vypadá, jak jsou dnešní děti rozjívené, ale my nebyly jiné. Všechny děti jsou někdy rozjívené a zkouší brnkat rodičům na nervy. Dnes se o tom jen víc mluví a (většinou) rodiče se snaží být ke svým dětem citlivější a víc empatičtí. Což si nemyslí, že by bylo špatně. Jsou děti vztekací a neuděláš s tím nic, kdybys ho mlátila 10× denně. Můžeš tomu leda předcházet. Na to každý přijde až v praxi.
@čolíto93 Je mi líto, žes přišla o miminko. A přeji ti, ať už je jen dobře. ![]()
Zkus tuhle diskusi brát jako rady, ne jako osobní útok. Já se moc často takhle přímo nevyjadřuji, ale když se mi nějaká výchovná metoda nelíbí, napíšu to. Od té doby, co mám malou, to beru osobněji, víc mě některé věci pobuřují. To taky poznáš. ![]()
@kacka52 píše:
@majki.r Člověče, za chvíli mám doma tříletou a že by to mělo rozum![]()
Ale určitě víc, než 18 měsíční chodící a destruktivní mimino, to je fakt. Do 2 let je to chodící demoliční četa, do 3 let chodící vztekací četa, pak možná ten rozum dorazí
Nedorazí… Začnou pak mít hovězí nápady, které jdou na rozdíl od těch tříletých zrealizovat
A nebo pošlou mladšího sourozence ![]()
@kacka52 tak ja ty mantinely vytycila i u synovce a u nej se mi osvedcilo to co sem psala. Vim ze u kazdeho zabere neco jineho. A trest proste nasledoval vzdy az po druhem ci tretim upozorneni a fakt kdyz uz to bylo za hranou. Nebylo to kvuli kazde prkotine
@majki.r ja zas zastavam nazor ze at si kazdy vychovava podle sveho, ale at se pak nedivi, co z toho vyroste. Nekdo vychovava stylem skoda rany co padne vedle, nekdo mluvenim a mluvenim nekdo stylem delej si co chces ![]()
@Amys To jsou vyhlídky
Dcera až teď, ve 2 a 3/4 přišla na to, že se dá šplhat na kuchyňkou linku po skříňkách a šuplíkách. Jako čekala jsem to tak před rokem, rokem a půl a ne teď
Sourozence bude mít o 3 roky mladšího, takže ideální věkový rozdíl na to vychování sourozence hned od mimina ![]()
@Amys píše:
Nedorazí… Začnou pak mít hovězí nápady, které jdou na rozdíl od těch tříletých zrealizovat![]()
A nebo pošlou mladšího sourozence
A kdyz proste vidim jak se ty decka (obcas i matky) chovaj tak proste nechapu
@kacka52 Naše děti budou od sebe 1 a tři čtvrtě roku, tak taky čekám, že budou parťáci pro lumpárny ![]()
@kacka52 píše:
@Amys To jsou vyhlídkyDcera až teď, ve 2 a 3/4 přišla na to, že se dá šplhat na kuchyňkou linku po skříňkách a šuplíkách. Jako čekala jsem to tak před rokem, rokem a půl a ne teď
Sourozence bude mít o 3 roky mladšího, takže ideální věkový rozdíl na to vychování sourozence hned od mimina
Jojo, to oni si ošéfujou, aby si řádně toho mladšího sourozence vychovali. Bohužel mají trošku jiný názor na výchovu, než já, takže mi tu nejmenší krapítek rozmazlují. Já můžu být důsledná, jak chci, když oni hned běží a udělají pro nejmladší první poslední, že
/rotože ona přece, chudinka, pláče
![]()
@čolíto93 píše:
A kdyz proste vidim jak se ty decka (obcas i matky) chovaj tak proste nechapu
Hele vždycky budou matky, které na to kašlou i matky, které to přehánějí. Prostě to chce řídit se nejen rozumem, ale i citem, neaplikovat každou blbost, kterou si kde člověk přečte a hlavně se přizpůsobit dané situaci a ne se chovat dogmaticky
Jinak taky přeji už jen pohodové těhotenství se šťastným koncem ![]()
@majki.r píše:
@kacka52 Naše děti budou od sebe 1 a tři čtvrtě roku, tak taky čekám, že budou parťáci pro lumpárny
Rok a třičtvrtě mám mezi prvními dvěma a mohla bych vydat knihu
Ale zpětně to hodnotím jako úžasné roky plné překvapení (a občas fyzického a psychického vyčerpání, ale to k tomu prostě patří).