Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
katko,klidně lez
vždyt každá zpráva nebo rada navíc je super.
Ahojte. Dakujem vam za odpovede. Jedna ma potesila viac ako druha. Teraz uz len pockat, ci sa potvorky cinili. Nika
Jo a jeste jedna rada..........co nam dali na spermiogramu...........nesexovat kazdy den ale staci obden az ob dva
I kdyz v dobe OVu treba ten obden......
Spermie museji dozravat......
A hlavne nemyslet, ha ha..............ale to se neda, ja na mimi myslim kudy chodim, a mozna i proto se uz rok nedari..........
AHOJKY ![]()
KATKO JAK SI TO PSALA S TEMA SPERMIJEMA,TAK TO NESOUHLASIM V OBOUCH KNIZKACHO MATCE A DITETI ) CO MAM,TAK PISOU ZE SPERMIJE V ZADNEM PRIPADE NEMUZOU VYDRZET VE VEJCOVODU DELE NEZ 48 HODIN.
NEPRIHLASENA DALMATINKA
tAK UZ JSEM PRIHLASENA ![]()
PETO NEMAS ZAC.TEN CAJ JE DOCELA I CHUTOVE DOBREJ ![]()
Dalmatinko,jestli má pomoci tak klidně muže byt i nedobrej ![]()
Jinak s těma spermiema souhlasím,taky jsem četla že vydrží 48 hodin,jak jsi psala.
Ahoj holky,
přidám svojí trochu do mlýna k té výdrži spermií. Záleží, z jakého úhlu se na to díváte:
pokud chceš otěhotnět, nespoléhej se na to, že spermie vydrží déle než dva dny
pokud nechceš otěhotnět, nespoléhej se na to, že spermie vydrží méně než pět dní.
Jinými slovy: spermie vydrží zpravidla 2-3 dny, ale může se v některých případech stát, že vydrží i déle.
Ahoj holky.Jsem tu dneska poprvé.S manželem se snažíme 5 měsíců a nic.Začala jsem tento cyklus pít poprvé tu kontryhel jak ji všichni chválí.Ale chci se zeptat na ty plodné dny jak to ve skutečnosti je.Přečetla jsem spoustu knih a nastudovala internet a všude píšou něco jiného.Takže bych byla moooc ráda kdyby mi někdo odpověděl na mé dotazy.
1.jak dlouho vydrží spermie v ženském těle (někdo říká 5 dní někdo jen 2)
2. jak dlouho je schopné oplodnění vajíčko(někdo říká 24hod.někdo 48)
3. má se tulit jen v období před ovulací a v ovulaci a po ovulaci už ne?(někdo totiž tvrdí že žena může otěhotnět ještě ze styku 2 dny po ovulaci)
BT
Např.ovulace ve středu (nevím vkolik)jen podle BT,ve čtvrtek bt je vyšší o např.3st tzn.že ovu proběhla ve středu že?A sexík by byl třeba ještě v pátek večer mohlo by se otěhotnět?
Snad mi některá aspoň trošku pomůžete.
Ahoj Dominičko,
1. měly by vydržet minimálně 2 dny, u některých párů to může být déle (až těch 5 dní) ale je lépe s tím nepočítat. Hrozně záleží jednak na kvalitě spermií, jednak na kvalitě tvého hlenu (v neplodném hlenu nepřežijí spermie ani několik hodin).
2. uvádí se 12-24, ale podle mě to přesně nikdo neví.
3. pokud si chceš být jistá, pojisti to radši i po ovulaci
Ale podle mě je oplodnění druhý den vyšších teplot už krajně nepravděpodobné. Něco jiného je, pokud chceš plodné dny využívat jako antikoncepci.. tam se myslím nedoporučuje styk ještě delší dobu (3 dny po vzestupu teplot nebo tak nějak) Spíš ale tipuji, že to je z toho důvodu, pokud by se ti náhodou uvolnily dvě vajíčka (což se může stát), jeden folikul už praskl a produkuje progesteron (proto vyšší teploty), ale jeden praskne až třeba druhý den a ten ještě může být oplodněn. Toto je sice řídké, ale stát se to může.
Eliku díky za info a myslíš že jde nějak poznat na bazální teplotě že dojde k uvolnění ještě jednoho vajíčka?
Ahoj holky,
můžu se k Vám také přidat? My se snažíme 14 měsíců a nic.
Měla bych na Vás dotaz. Ví Vaše rodina a známí, že „to“ nejde?
My zatím všem říkáme, že na dítě nespěcháme. Nechci, aby
se mě někdo 5 krát za měsíc ptal, tak už?
ave píše:
Ahoj holky,
můžu se k Vám také přidat? My se snažíme 14 měsíců a nic.
Měla bych na Vás dotaz. Ví Vaše rodina a známí, že „to“ nejde?
My zatím všem říkáme, že na dítě nespěcháme. Nechci, aby
se mě někdo 5 krát za měsíc ptal, tak už?
K Tvému dotazu - jednou jsem v legraci hecovala mojí kamarádku s přítelem, ať už si pořídí mimčo, že bych se chtěla o nějaké pomáhat starat (tehdy jsem byla bez přítele). Oni oba reagovali sehraně, že mají ještě čas a řadu poviností, že počkají až po mně..... Ve skutečnosti na mimču už pracovali a o nějaký týden později se jim zadařilo. Nikomu (ani rodině) o tom neřekli, dokud úspěšně neprošli první trimetr.
Dominičko, jestli jde poznat uvolnění druhého vajíčka z bazální teploty nevím, nejsem odborník, ale podle mě je to tak málo pravděpodobné, že ani nemá smysl o tom přemýšlet.
K tématu říct nebo neříct rodině a přátelům: Já jsem nejdřív byla hrozně nešťastná a když se mě někdo zeptal, tak jsem mlžila (neberu prášky 2,5 roku). Ale postupem času jsem přišla na to, že je mnohem praktičtější na každou otázku říct pravdu. Čili když se mě někdo teď zeptá, proč ještě nemáme děti, tak řeknu, že bychom rádi, ale že nejsem úplně v pořádku a hned tak to nejspíš nebude. Dřív jsem řekla, že ještě nechceme, a pak jsem běžela někam do ústraní brečet a bylo mi z toho akorát hrozně smutno. Vždyť proč to neříct? Proč bychom se za to měli stydět, když za to nemůžeme?
Je to nesmírně osvobozující, podle mě to i mně samotné pomáhá se s tím vyrovnat, když se řekne nahlas, že tak to prostě je. I když samozřejmě záleží, jaké máte okolí. Já mám naštěstí výborné, s žádnou negativní ani posměšnou reakcí jsem se nesetkala, a na děti se mě lidi ptají s menší frekvencí, než když to nevěděli ![]()
Eliku, asi máš pravdku. Ale já si pořád nějak nechci připustit, že je asi
problém. Pořád si říkám, nevyšlo to tento měsíc, vyjde příští a tak pořád
dokola. V žádném CARu jsme zatím nebyli. Pořád to nějak oddaluju a
mám z toho strach.
A tak dělám hrdinku (trochu i před manžou) a hlásám, že se na mimčo
ještě necítím a další kecy a přitom bych tam mooooc chtěla.