Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tala20 píše:
Dala jsi před ochranou vlastního děcka přednost názorům cizích hlupáků, kteří neznají školský zákon. Trápila jsi zbytečně vlastní dítě, které to už tak nemá lehké, když má ADHD.Kdyby Ti šílený doktor sdělil, že musí synovi vypíchnout oko, bránila bys své dítě? Nebo by ses jenom zeptala zda to bude pravé nebo levé? A horlivě bys pomáhala syna držet?
Je mi z vás špatně, holky.
Příspěvek upraven 05.09.23 v 17:28
Nejvyšší čas to tady opustit. Pozdravuj pocestné a už se nevracej ![]()
Se mnou dneska šesťák nemluví, protože prý kvůli mně bude mít průšvih hned třetí den.
Dostali seznam sešitů, mají je mít zítra. On měl do 3 školu, já byla v práci do půl 4. Papírnictví zavírá ve 4, to jsme nestihli, a ve Vietnamu měli jen jeden druh sešitu, který ale zrovna nepotřebují.
@Tamtama U nás visí na webu školy pomůcky včetně sešitů a věcí na výtvarku na webu školy od 20. června.
Kupovala jsem jim to před 14 dny v rámci „slevových“ akcí hypermarketů.
Mladší dítě se mě teda včera snažilo přesvědčit, že když jsme doma našly jen 10 použitelných obalů na sešity a ono jich nepřinese do školy stejný počet jako sešitů, tak asi nastane konec světa. Protože paní učitelka říkala, ať už si "VŠECHNO přinesou do školy. Mami, víš co to znamená VŠECHMNO? TO znamená i VŠECHNY OBALY NA SEŠITY.
No překvapivě samozřejmě přežilo druhý školní i bez jedenáctého a dvanáctého obalu. ![]()
@Tamtama Klid, to se stává ![]()
Prvňačka taky nemá obalené pracovní sešity, které dostala dnes. Oni tedy mají na obalení týden, ale máme rádi věci hotové co nejdřív to jde ![]()
Byla jsem v práci, když jsem se odpoledne vrátila, potřebovala jsem obstarat nejmenší dítě a potom jsem byla objednaná na preventivní prohlídku. Mám lékaře s dvanáctihodinovou pracovní dobou. K lékaři s dětmi, čekaly samostatně na hřišti naproti ordinace. Muž je na noční, před kterou si potřeboval chvíli odpočinout a nachystat se. Nekupuji zásadně obaly ala kaufland, jsou jemné a brzy se nám trhají. Mám raději pevné z papírnictví. Jedna starší dcera si byla nakoupit samostatně do papírnictví našim směrem, ale volala, že průhledné sady už nemají a barevné do první třídy nechceme. Samostatně asi mají, ale že tam stojí fronta skoro až ven a všichni něco měří ![]()
Prostě to zařídím zítra dopoledne, mám volno ![]()
Nějaké obaly velkého formátu jsem koupila už dřív, ale rozebraly si to včera starší děti na sešity. U nás jsou všechny děti kromě prvňačky schopny nakoupit si samostatně. Žádné velké nákupy dopředu neprovozuji, čekáme na seznam.
@neumisa píše:
vždyť říkám - já osobně si to koupím pro žáky sama - ale pak zas rodiče pindají, že chci peníze. Tak nebo tak, vždycky to bude pro někoho špatně.
Nejlepsi je, kdyz jsou rodice zvykli dovalit obcas neco, co jim doma prebyva, a z toho se pak neco vymysli, ne obracene.
( ne ve stylu receptu: 100 g cinske specialni fazole fnu-fnu, 3 ks asperchiolu, 200 g pri mesicku sbirane nate… )
U nás škola prosí o staré látky, bavlnky, velkoformátové papíry, sklenice různých velikostí. Ruličky od toaleťáků prý mají z vlastní „manufaktury“, ale můžeme dotlačit role od papírových utěrek. ![]()
Co jsme tak nějak zajišťovali
Nicméně u obou dětí jsme si na první infromační schůzce (poučena historkami kolegyň se staršími dětmi) s pani učitelkama ujasnila, že jsem ochotná se školou spolupracovat, ale jsem zaměstnaná, za prací dojíždím a opravdu nebudu v šest večer po dojezdu domů řešit, že si v notýsku přečtu čerstvý zápis, že dítě má na zítřek donést 10 knoflíků specifické barvy a rozměru.
Zabralo to, až na ten hrách jsme všechno typu kaštany, listy, šípky, kladívko, ovoce a zelenina, kelímky od jogurtů, červená trička a baletní sukýnky na vystoupení věděli minimálně týden dopředu.
@Tala20 To, ze neco neni ukotveno v zakone neznamena, ze budu pedagogum s*at na hlavu a s detmi vest diskuse o tom, jak ukoly nejsou zakonem dane a tudiz at si klidne nedelaji nic. Jako fakt nevim, co by si z toho vzaly. Ano, pokud je clovek, kteremu DU tak bytostne vadi, tak at se zakony ohani, ale sorry, ja v ukolech urcity smysl vidim a proto se podle toho i chovam. Jakkoliv jsem ochotna uznat, ze me nikdo ze zakona nemuze popotahovat za nedelani ukolu, porad si budu stat za tim, ze je chapu jako jednu z povinnosti deti a v primerene mire jako zpusob, jak je mimo jine pripravit na zivot ve vetsinove spolecnosti
.
@Tamtama píše:
Se mnou dneska šesťák nemluví, protože prý kvůli mně bude mít průšvih hned třetí den.Dostali seznam sešitů, mají je mít zítra. On měl do 3 školu, já byla v práci do půl 4. Papírnictví zavírá ve 4, to jsme nestihli, a ve Vietnamu měli jen jeden druh sešitu, který ale zrovna nepotřebují.
, my nemame zase boty na telak. Ma to byt ve skole do patku, no tak to bude v pondeli rano. Ale prvnacka je z toho nesva, ta prave poznala sve prvni bozstvo - pani ucitelku
.
@Lucie_Sx píše:
Nejlepsi je, kdyz jsou rodice zvykli dovalit obcas neco, co jim doma prebyva, a z toho se pak neco vymysli, ne obracene.( ne ve stylu receptu: 100 g cinske specialni fazole fnu-fnu, 3 ks asperchiolu, 200 g pri mesicku sbirane nate… )
Do družiny jsem doma sbírala vše možné, co se dalo, nejen ruličky veškerých velikostí, ale i vnitřky kinder vajíček, krabičky, různé dózy od potravin. U nás se toho doma spotřebuje hodně. Škoda, že jsem nevěděla do poslední chvíle, že mi přiklepnou ty pracovky. O tyto předměty nestojím, ale nebylo to komu dát a mně to pasovalo do úvazku.
Bývalým kolegyním do družiny jsem dávala várky domů ještě během prázdnin. A těsně před prázdninami jsem jim zajistila materiál ze zrušeného mateřského centra. Nabídku dostal muž v práci od manželky kolegy. Kdybych to věděla, něco si z toho nechám ![]()
Ale i toto se musí promyšleně. V družině se naopak stávalo, že někdy rodiče přivezli zbytky různých věcí, které nikdo nikdy nevyužil a všude zavazely. V přípravném týdnu se to třídilo a vyklízelo. Stejně tak hračky a hry, které b dobré víře přivezli a věci nebyly třeba ani kompletní.
K tomu vymýšlení z toho, co je k dispozici.. Na to musí být správná tvořivá povaha. Já to nejsem a o pracovky jsem nestála. Ale nežijeme v ideálním světě. Budu to mít spíš naopak, ale i tak se budu snažit zatěžovat rodiče co nejméně. Jde o jednu hodinu za týden a k dispozici je i zahrada a kuchyňka. Ještě to chci prokonzultovat v souladu se ŠVP, ale chci s nimi trávit více času v kuchyni a na zahradě ![]()
Mně zase nevadí žákům sem tam něco pořídit a zpracovat z vlastních zdrojů. Dělala jsem to tak na všech pracovištích. Už proto, že jsem vždy měla kratší úvazek a dělat si přípravy doma pro mě bylo lepší. Hlavně na specce se hodně barevně kopírovalo a laminovalo. Ve škole to bylo k dispozici, ale když jsme si to udělali jinde, nárok na proplacení nebyl.
Ja skolu dotuju. Klubka jsem nechala poslat za postovne od hodne kocky tady na epipi. Za tu stovku delaji radost uz nekolik let. Venovala jsem zelezne zasoby siroke prizne. Na oplatku mi babicka zacky poslala obr krabici knofliku. Dneska jsem napekla parecky s listovym testem na spolecnou snidani, bezlepkovym nakoupila ovoce.
Ano, i ja kradla dreveny kolicek ve spolecne susarne, abych uspokojila ucitelku manzelovy dcery.
@1Pears1 ja mela pracovky 1. rok na soucasnem pracovisti. Narazela jsem na bariery, jak vubec nic nejde. Resila jsem to z vlastnich zdroju. Rolicky od toaletaku dodaji i zaci a jsou z toho krasne veci vyrobene za jednu vyucovaci hodinu. Postupne se pristup ke zdrojum zlepsoval a od doby, kdy jsem nasila kostymy na mikulase, muzu cokoli. Co das, se ti vrati.
Nesváděl bych to celé na rodiče, školství prostě ustupuje.
@hanka.br. píše: Školství jen ustupuje tlaku rodičů. Není to dobrá cesta, ale řešení nevidím.
Taky si toho dost do školy dotuji. Teda spíš muž je můj sponzor, který má svatou trpělivost.
Jinak jsem sběratel. Jak vidím, že se něco hodí na tvoření. Tak si to ulovím nebo vyptám
. Posledně krásné formáty kartonů. To úplně volalo, že každý může být hezký obrázek nebo podklad obrazu. Jak dojde balík a je tam bublinková fólie. Jen to musím schovat, ať to nevidí moje děti. Jim se líbí, když to můžou vylupkat.
Také rád lupkuji. A čím větší bublinka, tím lepší lupknutí.
@Kelsey píše:
Taky si toho dost do školy dotuji. Teda spíš muž je můj sponzor, který má svatou trpělivost.
Jinak jsem sběratel. Jak vidím, že se něco hodí na tvoření. Tak si to ulovím nebo vyptám. Posledně krásné formáty kartonů. To úplně volalo, že každý může být hezký obrázek nebo podklad obrazu. Jak dojde balík a je tam bublinková fólie. Jen to musím schovat, ať to nevidí moje děti. Jim se líbí, když to můžou vylupkat.
@Prostě Vodnář píše:
Také rád lupkuji. A čím větší bublinka, tím lepší lupknutí.
Víš, jak to dělá krásnou stopu na obraze? ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.