Nepřechýlené ženské příjmení, když má ženich cizí příjmení?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
397
21.1.19 17:37
Jak říkám,to,že ne všichni to budou respektovat a ová mi tam budou dávat,s tím jsem smířená.Chci to pro sebe.Ostatně, dělám to kvůli sobě, ne kvuli ostatním :D Časem se s tím lidi poperou a je pravda,že to není dneska tak ojedinělý případ,že má žena nepřechyleno.Nicméně pořád věřím v to,že když nebudu paní s jménem jako např. Novák nebo Svoboda,tak to lidem s tím naším jménem pujde líp přes pusu.
@Anonymní píše:
Mám znamou co si vzala maďara a je Smitec, to mi přijde v pohodě a pak druhou a ta je Kovář a tam už mi to jako přijde na hlavu :zed: a pokud žijete v čechách,tak ti tam stejně všichni to OVÁ cpát budou
Anonym z důvodů jmen :mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
114
21.1.19 17:42

Manžel má polské příjmení, brali jsme se před rokem a půl a v papírech, které jsme podepisovali, byly 3 podmínky pro nepřechýlení jména. Nepamatuju si přesně jaké, jen tam bylo za a) že je muž (nebo jeden z nás??) cizinec b) plánujeme žít v zahraničí c) třetí si nepamatuji.
I přes polské příjmení mám -ová a žije se mi krásně :) Pokud to ale potřebujete, tak kamarádka chtěla příjmení bez -ová, když se vdávala, jelikož její muž má strašně dlouhé příjemení, navíc by ji končilo na -novová, což zní blbě. Akorát to oznámili, podepsali a problém nebyl. Takže co se týče těch jejich podmínek, stačí se zeptat.

Já žiju v oblasti, kde žije spousta Poláků, takže je normální, že kamarádky si příjmení nepřechylují, ale v případě, že ani jeden z manželů není cizinec, oba mluví česky, přijde mi to docela směšné a nesmyslné. Fakt jen pro zajímavost :nevim: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LKL
1114
21.1.19 18:16

mam spoustu neprechylenych kamaradek,i nekolik s typicky ceskym jmenem a prijmenim, ktere je defacto zdrobnelinou jmena, typu katerina petricek nebo marketa tomasek. zadne oplejtacky s tim nemely. v zakone stoji toto:
O užívání příjmení v mužském tvaru lze požádat také z těchto důvodů:

je-li žadatelka o příjmení v nepřechýlené (mužské podobě) cizinka
je-li její manžel cizincem
má-li žadatelka (nebo bude mít) trvalý pobyt v cizině

kdysi tusim stacilo uvest zamer stehovani se do ciziny, pripadne prohlaseni ze se “citis byt eskymackou / indiankou / necim kde se jmena neprechyluji” ale to nemam overene

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4488
21.1.19 18:18
@Lilypad24 píše:
Jak říkám,to,že ne všichni to budou respektovat a ová mi tam budou dávat,s tím jsem smířená.Chci to pro sebe.Ostatně, dělám to kvůli sobě, ne kvuli ostatním :D Časem se s tím lidi poperou a je pravda,že to není dneska tak ojedinělý případ,že má žena nepřechyleno.Nicméně pořád věřím v to,že když nebudu paní s jménem jako např. Novák nebo Svoboda,tak to lidem s tím naším jménem pujde líp přes pusu.

Jak by se to skloňovalo, Vážená paní Svoboda, nebo Vážená paní Svobodo? :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
397
22.1.19 10:01

@Reflex to je sranda :lol: jen co jsem to včera dopsala a hodila to sem,jsem nad tím přemýšlela :lol: já myslim,že asi neskloňovat.Prostě paní Svoboda, pojďte si :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
397
22.1.19 10:02

@LKL :lol: ok, to mi nedělá problém,přihlásit se k indiánm :lol: díky za info :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5132
22.1.19 11:54

Řeší zákon to č. 301/2000 Sb. Zákon o matrikách, jménu a příjmení . Několikrát tady padlo řešit to s matrikou. Zakladatelka místo toho, aby se zeptala na matrice (možná by to šlo i telefonem) zvažuje, že se bude vdávat v zahraničí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
397
22.1.19 13:11

@Luboš P Pane Luboši, nejen,že se v zahraničí chci vdávat i bez ohledu na konečnou podobu příjmení- řešila jsem pouze případné papírování, ale samozřejmě jsem srozuměna i se zněním zákona.Rovněž jsem četla i stránky matriky. Jak vidíte, tak ale i přesto se informace rozcházejí. Zkuste si kdyžtak přečíst diskuzi příště celou. To, že to pak nějak bude je jedna věc, ale že se chci pobavit s někým,kdo podobnou situaci už řešil, je zase věc druhá :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5132
22.1.19 13:41

Mám známého (možná trochu kamaráde), jeho manželka nemá přechýlené příjmení, takže to určitě jde, domluvili si to matrice, když domlouvali sňatek. Pro vás bude připadat Zvláštní matrika v Brně, ale ta to řeší podle stejných zákonů. Jinak existují 4 důvody proč se příjmení nepřechyluje, ale to by za 1 telefonát na matriku stálo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
23.1.19 13:53

Matrikářka nám říkala, že pokud bych chtěla nepřechýlené příjmení,mám v papírech zatrhnout, že budu žít v zahraničí i když by to v reálu pravda nebyla .. Mám teda klasiku s - ová

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí