Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zeptej se na matrice. Podle mě by to problém být neměl. Měla jsem šéfíka a jeho manželka byla Bayer. Taky nechtěla být Bayerová.
@Lilypad24 mě to teda přijde ujete… nejsem toho vůbec zastáncem. Jsme Češi a zkratka se tady příjmení prechyluji… můj muž má taky typicky české příjmení a teda mě ani nenapadlo si dat Veronika Řízeček (tak se teda nejmenujeme, ale Ř na začátku máme)… ale pokud to potřebuješ, tak bych došla na matriku…
Spolužačka když se brali, chlap normální česky znějící příjmení (i když ne časté), tak normálně na matrice dovolili nepřechýlení. Asi záleží na matrikářce ![]()
Manžel je Věchet - a já dostala vybráno jestli chci být Věchet, Věchetová nebo Věchtová
a to jsme z malého města ![]()
Když se ti chce zabývat takovyma hovadinama ,tak si zajdi na matriku po domluvě jde skoro vše.
Nezáleží na matrikářce, záleží na těch, kterých se to týká. Až půjdete na matriku skrz svatbu, budete podepisovat dohodu a příjmení a tam se normálně budoucí paní zeptají, jak se chce jmenovat. Např. já mám z pracovních důvodů a věcí týkající se vzdělaní příjmení dvě, svoje původní na druhém místě a manželovo za křestním… manžel se jmenuje Krejča, já tedy Krejčová, ale když jsem zmínila, že chci příjmení obě, ptala se paní, zda chci Krejča nebo Krejčová… takže v dnešní době opravdu žádný problém…
@7.straka píše:
Zeptej se na matrice. Podle mě by to problém být neměl. Měla jsem šéfíka a jeho manželka byla Bayer. Taky nechtěla být Bayerová.
Bayerová je v pohodě.Chtějí být zajímaví no
I kdyby jste se vzali v zahranici tak v CR ti to pak prechyli. Ja ziju v zahranici, manzel Brit, svatba tady v UK takze automaticky muzsky tvar, ale kdyz jsem si vyrizovala cesky oddaci list kvuli pasu, musela jsem podepsat papiry, ze nechci prechylit. A na ceskem rodnem liste pro dceru (narozenou v UK) dokonce prechylili prijmeni britske babicky
typicky anglicke prijmeni a pridali k tomu -ova
pro dceru jsem ty papiry taky musela podepsat, jinak by na britskem pase/rodnem liste mela jine prijmeni nez na ceskych, proste by automaticky to ova priplacli.
@hani28 pockej a jak se tedy holcicka jmenuje? Moje kamaradka se vdala ve Svycarsku, ma manzelovo prijmeni bez -ova a s jejich dcerou to byl v CR vcelku problem, co bude mit v dokladech… ale nevim tomu uplne hlavu patu, co a jak proc…
některé reakce jsem tady čekala,takže mě to nevzrušuje,ale i tak díky ![]()
Jinak znovu říkàm nemá typicky české příjmení, takže Řízeček bych asi taky uplně nechtěla být ![]()
Pravidla z matriky jsem četla,ptám se jestli je to o náhodě s kým zrovna jednáte (na to spoléhat nechci)a nebo je ještě nějaká jiná možnost jak to obejít.
Vám ostatním moc děkuju za příspěvek-právě,že jsem četla trochu starší článek z 2014,kde píšou,že to poslanci zatrhli ![]()
@hani28 píše:
I kdyby jste se vzali v zahranici tak v CR ti to pak prechyli. Ja ziju v zahranici, manzel Brit, svatba tady v UK takze automaticky muzsky tvar, ale kdyz jsem si vyrizovala cesky oddaci list kvuli pasu, musela jsem podepsat papiry, ze nechci prechylit. A na ceskem rodnem liste pro dceru (narozenou v UK) dokonce prechylili prijmeni britske babickytypicky anglicke prijmeni a pridali k tomu -ova
pro dceru jsem ty papiry taky musela podepsat, jinak by na britskem pase/rodnem liste mela jine prijmeni nez na ceskych, proste by automaticky to ova priplacli.
@Lilypad24 nikdo nic nezatrhl, buď úplně v klidu, na matrice se normálně domluvíš, držím palce ![]()
@GabinkaCh Bayerová sice v pohodě je, ale zas - chtějí být zajímaví
Já tomuhle vážně nerozumím.Jméno a přijmení je přeci kazdého záležitost.Koho bych tim jako měla oslovit ?
Moc tomu jako nerozumim, pro koho bych upravou jména mohla být zajímavá ![]()
@azaleila moc děkuji
Na matriku jdu stejně kvuli přiznáni otcovství před narozenim miminka, takže to vezmu při jednom a taky se určitě poptám.Jen mě zarazilo lustrování na internetu,tka jsem se chtěla ještě optat v tomto řízení zkušenějších vdanych kolegyň:)
My mame polske prijmeni koncici na samohlasku, takze vubec nebyl problem. Spis me prekvapuje problem u dcer, my mame primo v oddacim listu napsanou formu bez ova u deti. I s prvni dcerou (pred svatbou) nebyl problem, jen se to muselo resit az po porodu.
@GabinkaCh bych to s dovolením nechala na nich. Když můžou v televizi, novinách, na webu k*rvit zahraniční příjmení přechylováním, tak proč by se nemohla rozmyslet, že chce nepřechýlenou formu. Já jsem doufala, že se vdám za někoho s normálním příjmením, dívčí mi někdo komolil v jednom kuse. No bohužel, moc jsem si nepomohla. Navíc v podstatě nemám jméno svého muže, ale své tchýně. ![]()