Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A se ségrou jsi mluvila o té možnosti, že by byla u vás? Já jen, aby sis tu neplácala játra a ségra k tobě ani nechtěla…
Jinak v případě, že bys ji dostala do péče, tak na tebe samozřejmě přechází veškeré povinnosti, jako bys byla její matka ty. Kompletní zodpovědnost za její chování, nejspíš byste měli dohled od soudu (jednou za čas by přišla socka a kontrolovala, jestli vše klape, jestli holka chodí do školy a pod.)
Také se chce na socce domluvit, o jaký typ péče by šlo. Protože např. u pěstounské péče jsou ty povinnosti a práva trochu jiná, než u výlučné péče, také by sis mohla zažádat o příspěvek za pěstounskou péči (jsou to nemalé peníze, ty by se vám asi i hodily).
Ale to už neporadím, protože přímo s tímhle zkušenost nemám.
@Mar__tanka1983 No takhle, jde opravdu jen o tu dobu 14dní, ale táta řekla, že si jí k sobě nevezme(pracuje a bude dál v zahraničí), že si je prý posedí vedle sebe a zpucuje je a do té doby má být umístěna..
No ono je to prý nějaké dočasné podpůrné centrum, ale dle mě je to všechno stejný, mám strach aby na nás nezanevřela a ještě nezačala pít, fetovat a scházet se kdoví s kým…Mámě jde o to, aby je od sebe odtrhli, oni se milují, nehnou se bez sebe, taková ta prvotní láska a máma z něj hned dělá pomatence a manipulátora, přitom je to fajn rodina, oni by si jí k sobě vzali, jen mají strach, že to sociálka nedovolí. Už u nich byla nějaká paní a říkala, že nevidí problém, že je sestra v pohodě, hodná slušná, že máti bude „krapet“ psychicky nemocná..Setra k mámě za žádnou cenu nechce, chce být s ním, jeho rodiče by souhlasili, normálně by chodili do školy..
@Malike píše:
To pak posoudí OSPOD nejdříve si promluví s oběma a s otcem ale múzou ji dat do diagnostického ústavu než se to vyřeší a nebo dcera muže požádat o splnoletneni…u soudu.
A to může, i když není těhotná?
Příspěvek upraven 21.07.15 v 15:37
Jakože sestra je u přítele (a jeho rodičů doma), socka už tam byla, řekla, že to nebude problém, kdyby sestra zůstala u jeho rodičů, nebo jak?
@verulicek Já jsem jí tohle všechno říkala, mami odvolej to, tu holku tím zničíš, bude tě nenávidět, jestli to neodvoláš, donutíš mě jít proti tobě, ale nic..I předtím, jsem jí říkala, že nemůže být na ní tak ostrá a brát to na sílu, tím dosáhne ještě větších seků a tady to má…Já to zkusím a uvidím, když to dala dnes na soud, tak snad to stihnu do zítra, setkat s tou ženštinou ze sociálky..
@Mar__tanka1983 Ona si to představuje, že ofiko by byla u mě, ale jinak by byla u něj, to jsem jí říkala, že nepůjde, že by byla se mnou a s ním by se scházela, popř. by jezdila za ním na víkend..
Předběžne opatřeni by mělo byr rozhodnuto do sedmi dnu.Tak mi to rekl pravnik
A když ji zbouchne, tak se budeš zakladatelko starat o jejich mimino? Matku docela chápu, i když to řeší opravdu drasticky. Asi už neví, co s ní…
@Mar__tanka1983 No ona prostě v pátek mamce napsala dopis, že od ní odchází, že jí má ráda, že už s ní, ale nemůže být, od té doby je u nich. Máma na ně poslala policajty, ani nepřipustila, že by si pro ni dojela sama. Policie nic nezmohla, řekla, že je v pořádku a že není nezvěstná, jak máma uvedla, ale že jí dala vědět, kde ji najde..Ti odjeli, neviděli důvod, proč ji násilím brát pryč, bude jí za dva týdny 16let..Od té doby je u nich, i táta jí řekl, ať tam zůstane, než přijede a pak že to budou řešit, ovšem se nečekalo, že máma takhle zakročí a táta řekl, že mu to nevadí, když půjde do toho centra..Zatím je tedy u nich a dnes tam byla na návštěvě paní z místní sociálky a prý řekla, že problémové dítě si představuje jinak a že u nich nevidí problém, že jí není ubližováno a tak.. Ono jde o to, že matce jde o to, aby neotěhotněla, už si ale ode mně nenechá vymluvit, že čím víc, to budou hrotit, tím spíše to udělá a nechá se splnoletnit a táta, ten mi na to řekne, no tak potom je hloupá, jestli udělá..Já jim na to říkám, že hloupá nehloupá, že sem myslela, že jde o její dobro a dotáhnout jí k maturitě, ale ne..někdy mi přijde, že neberou ohled na to, jak se cítí, hlavně aby bylo po jejím a nebyla ostuda.. jestli píšu zmateně, omlouvám se, jsem tak vytočená.. ![]()
@Anonymní píše:@Mar__tanka1983 Ona si to představuje, že ofiko by byla u mě, ale jinak by byla u něj, to jsem jí říkala, že nepůjde, že by byla se mnou a s ním by se scházela, popř. by jezdila za ním na víkend..
no to bych nedoporučovala, jako pokud se o věc nezajímá socka a nikdo to nepráskne a nic se nepodělá, tak proč ne - i jako nezletilá může bydlet u přítele, pokud s tím zákonní zástupci nemají problém. Ale jak to řeší socka a soudy, tak to není dobrý nápad. Přesně jak píšeš, může se s ním scházet, sem tam třeba přespat o víkendu, ale víc by byl akorát průšvih na tvojí hlavu (tuplem jestli je matinka pako a využila by toho, aby ti sestru nechala zase sebrat)
Jinak pravda, na rozhodnutí u předběžka je týden. Ale také je možné, že jí to soud shodí ze stolu, že není důvod pro předběžné opatření, protože dítě není v ohrožení
Ale to všechno hrozně závisí na situaci, na soudci, na ospodu a na jiných možnostech. Takže opravdu, zajdi hned zítra na socku, vylož situaci a požádej o pomoc. V 99% chtějí sociální pracovnice opravdu to nejlepší pro dané dítě a nehrajou si na nějaký polobohy a určitě nemají zapotřebí kazit život šlušné holce tím, že jí pošlou mezi fetky a zloděje…
No ve zvláštních případech to jde..ale je to na dlouho a okolo spoustu stání..ale asi ji spis soupnou do ústavu.
Nepíšeš (příliš) zmateně. Já ti rozumím a v tomhle s tebou souhlasím. Pokud se mladá někde doslechne, že v případě, že otěhotní, ji mohou zplnoletnit a ona bude mít tím pádem od matky pokoj, tím spíš to udělá, takže chování matky je kontraproduktivní…
Ale když to tak čtu..oboum by odluka prospěla..nicméně..holka taky dost prepiskla a i ona by mela dostat za vyucenou.
@Black Cat píše:
A když ji zbouchne, tak se budeš zakladatelko starat o jejich mimino? Matku docela chápu, i když to řeší opravdu drasticky. Asi už neví, co s ní…
Nepsala jsem nikde, že by mi bylo jedno, jestli otěhotní a když už by se stalo, ano pomohla bych jí, ale není to jen o tomto, ale na to by si musela nás znát více. Nechci aby si tak přitížila a byla těhotná, ale nelíbí se mi, jak jí ničí. Když jsem ji říkala, že potřebuje prášky, tak to matka zamítla a dělá, že to bylo sestry rozhodnutí, takže nesuď..A když vlastní matka řve na dceru na sociálce, ty píč. o, kurv. o, svin. ě a děv. o a ještě říká jeho matce, že je kráva, je více než drastické..Neví, co s ní, proč tedy se rozhodne, že jí má plné zuby a jede na dovolenou, matka, které na dceři záleží se všemožně snaží, jí dostat na svou stranu a zachovat to v dobrém, ne toto..
Ruku na srdce, která z Vás měla styk s klukem již od šestnácti, či patnácti..Kolik z Vás zavřeli rodiče do ústavu, aby jste se nescházeli s chlapci? Pro příklad, moje matka cíleně otěhotněla již v sedmnátcti, aby zdrhla z domu a bude dělat tohle… ![]()
@Mar__tanka1983 Právě o to mi jde a tím spíš, když jí nechá někam zavřít a bude holka vidět, že nemá východisko a tomu já chci zabránit.
@Malike Myslíš za vyučenou tím, že jí nechá zavřít a matka se zbaví odpovědnosti a pojede k moři…to je opravdu spravedlivé..Dělala mi téměř to samé, jen já byla už dospělá a nemohla nic, psychicky mě deptala tak, že jsem odešla z domu..celá rodina to ví a nikdo nehne, aby ona nedopadla špatně..
Kdysi, ze doby mé práce na sociálce, jsem řešila hodně podobný případ. Tam ale byla matka samoživitelka a dceru ve stejném věku vykopla z domu. Holčina taky bydlela u rodičů svého kluka a podařilo se nám je dát do kupy všechny jako rodinu - takže rodiče kluka brali přídavky jak na svého syna tak na jeho holčinu. I když se později rozešli, tak jí jeho rodiče u nich nechali bydlet, než si dodělá školu
![]()
Takže rodiče jejího kluka si klidně můžou zažádat, aby jim tvá ségra byla svěřená… (situace tomu nahrává, paní z OSPD už u nich byla) a tím pádem si můžou u tvých rodičů zažádat i o výživné na ni
Tohle poraď ségře a rovnou si rýpni do vašich, kolik jí budou přispívat měsíčně na výživném ![]()