Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,zakladatelko,taky mám stejný problém,synovi jsou tři roky od mimina je to uřvanec,nic se mu nelíbí,je tvrdohlavej,už si s ním taky nevíme rady,kvůli každé blbosti brečí,mrčí,je ufňukaný…snažíme se ho zabavit,jezdíme na kole,koupili jsme mu šlapací traktor aby se naučil šlapat,kreslíme,chodíme ven atd. některé věci ho opravdu baví,ale většinou se kvůli všemu vzteká a nasledně začne brečet. oktor nám říkal že se to třeba upraví ve školce,teď půjdeme příští týden k zápisu tak jsem zvědvá jestli se něják změní až ho tam vemou,není totiž ochotnej spolupracovat a neposlouchá když se mu něco řekne,pořád si mele svou a kydž není po jeho což je věšně vzteká se a pak se rozbrečí, Přemyšlím i o návštěvě psychologa aby jsme se poradili jak ho vlastně vést,jak si poradit. Určitě je starašně citlivý ale my už bohužel nevíme jak si s ním poradit ![]()
@Anonymní
já si myslím, že je to takové klasické období v tomto věku. Mám doma to samé…doma je to čert a když hlídají babičky tak učiněný andílek…stačí,když se tam pro něj zastavím a zas se předvádí úplně naplno. No je fakt, že mám zrovna období, kdy už mi to taky dost unavuje,ale věřím, že to prostě přejde a začne zas něco nového
třeba období otázek A proč? to bude taky veselý ![]()
@Bajča píše:
Je to hrůza že toto někdo dokáže napsatMěla by si vážit slova.Myslím že by bylo lepší napsat nenávidím třeba mateřství a ne že nenávidím své dítě
Podobné pocity má hodně matek,ale nikdy by neměly napsat něco takového,to bys viděla jak by ti chyběl kdybys s ním nějakou dobu nebyla
Muehehehehe, počkej až budeš mít doma umrčenýho dvouleťáka, to pak z tebe budou padat teprve perly
No uznávám, že spíš by bylo na místě napsat „Seránkujou mě ty uřvaný náladičky mého bobečka“, ale co, kdo zažil, ten pochopil a kdo ne, nepochopil ![]()
Zakladatelko neboj, tohle období vzdoru jednou přejde, slibuju, že nejpozději ve 3 letech to bude zase zlatíčko, možná i dřív.
![]()
@Bajča píše:
Je to hrůza že toto někdo dokáže napsatMěla by si vážit slova.Myslím že by bylo lepší napsat nenávidím třeba mateřství a ne že nenávidím své dítě
Podobné pocity má hodně matek,ale nikdy by neměly napsat něco takového,to bys viděla jak by ti chyběl kdybys s ním nějakou dobu nebyla
napsat to lze velmi snadno, nekdy to cloveka proste semele a i materska laska neco stoji a mnohdy bohuzel neni automatick.....ale navic z celeho prispevku bylo jasne, ze to tak urcite neni.
@Ema N. píše:
a jak casto je dite na hlidani u babicky? Ja to nesla poprve spatne, kdyz si pritel odnesl maleho do obyvaku (od moji mamky, protoze maly uz rval i u ni), ja zustala u mamky (v ramci jednoho domu) a pritel volal, tak u mamky zustanu tak hodinu az dve, ze maly je zlaticko a vubec neni zlobivy.tak to jsem spatne nesla, ale ted uz mi to nevadi…Protoze i tak prijde maly, da mi pusu sam od sebe, obejme me, je moc rad, ze me vidi, takze vim, ze me ma rad, ale ze si ke me proste dovoli vic nez k ostatnim… takze to tak beru…
![]()
![]()
![]()
Problém je,že máma se vyskytuje bez ohlášení kdy chce. Třeba včera jsem mněla naplánováno neco ona přišla a dcera hled babička babička a,že půjde sní. Řekla jsem,že už něco máme a ona že tedy jde a byla naštvaná a dcera já chci babičku.
1000X už jsem to s matkou řešila a stále stejná písnička. Já jsem pak psychycky zoufalá. To je jinou diskuzi omlouvám se zakladatelce.
@Ema N. píše:
zavidim Ti, ze to fungovalo… ja kdyz si maleho nevsimam (kdyz knoura nebo mrnci apod.), tak se prihrne ke me, vyleze si mi na klin klidne i na pracovni zidli a tuli se… Ale nenecha me delat nic.A prinejhorsim si mi sedne k noham a knoura treba pul hodky… No, a vydrz to, ze?![]()
![]()
Už mám asi nervy z ocele, páč já to vydržím
Prostě vypnu uši a brečení nevnímám.
Ale ještě jsem chtěla říct k tomu jak jsi psala, že řekneš, že půjdeš tedy sama ven. Tohle téma rozebírali na diskusi někde na netu (už je to delší dobu) a docela mne to zaujalo. Páč ono vlastně to na dítě má takový dopad jako když mu řekneš, že ho opouštíš. A abych tak řekla, začne mít panickou hrůzu z toho, že se maminka už nikdy nevrátí. A proto se začne honem rychle taky oblékat a teprve až venku si uvědomí, že je to vlastně fajn, že šlo ven. Takže bych s tímhle pracovala hodně opatrně, protože to děcko to nebere jen jako takovou „psychologickou hru“, ale bere to jako fakt.
Zakladatelko, jako bys psala o mé dceři… k tomu NE máme na denním pořádku hysteráky, takže také doufám, že tohle období vzdoru hooodně rychle skončí. Drž se ![]()
@Blanka S píše:
Problém je,že máma se vyskytuje bez ohlášení kdy chce. Třeba včera jsem mněla naplánováno neco ona přišla a dcera hled babička babička a,že půjde sní. Řekla jsem,že už něco máme a ona že tedy jde a byla naštvaná a dcera já chci babičku.
1000X už jsem to s matkou řešila a stále stejná písnička. Já jsem pak psychycky zoufalá. To je jinou diskuzi omlouvám se zakladatelce.
tak to bych matku asi utloukla
.....ja bych to mozna nechala dojit do konce, nastvanou a urazenou babicku a rvouci dite…takhle se nic nezmeni
Moje dcera tohle taky umí, ne teda nonstop, jak píšeš ty, ale mívá dny, kdy v podstatě nemluví a jenom kňourá.
Nevím teda, jestli to je zrovna výchovné a jestli mě za to někdo neodsoudí, ale když už to kvílení nemůžu vydržet, zneužiju dceřinu náklonnost ke dvěma plyšákům, které miluje nade všechno, vezmu jednoho z nich a začnu si s ním před ní povídat - jako že je nešťastnej, protože Jája nechce to a to nebo že Jája pláče a my nevíme proč, protože nám to nechce říct… Prostě z plyšáka udělám toho, kdo po Jáje chce, aby se šlo ven/obědvat/uklízet/oblíkat/nekňourat… Kupodivu od něj to většinou vezme, protože je to kámoš, kdežto já jsem matka a můžu si trhnout. ![]()
Příspěvek upraven 27.03.12 v 14:35
@janusska píše:
Už mám asi nervy z ocele, páč já to vydržímProstě vypnu uši a brečení nevnímám.Ale ještě jsem chtěla říct k tomu jak jsi psala, že řekneš, že půjdeš tedy sama ven. Tohle téma rozebírali na diskusi někde na netu (už je to delší dobu) a docela mne to zaujalo. Páč ono vlastně to na dítě má takový dopad jako když mu řekneš, že ho opouštíš. A abych tak řekla, začne mít panickou hrůzu z toho, že se maminka už nikdy nevrátí. A proto se začne honem rychle taky oblékat a teprve až venku si uvědomí, že je to vlastně fajn, že šlo ven. Takže bych s tímhle pracovala hodně opatrně, protože to děcko to nebere jen jako takovou „psychologickou hru“, ale bere to jako fakt.
jo, tak memu diteti je to burt ![]()
jeste jsem chtela napsat, ja vydrzim, rev, plac, hysteraky, ale co nevydrzim, je takovej ten smutnej psi pohled co nasadi - poklesla pusinka, vlhky oci…uaaa, to mi rve srdce teda silene a nevydrzim.
A byl takový vždy, nebo je to období? Může to být separační úzkost plus období vzdoru
to se musí jedině přežít..Je ještě dost malý ,aby se mu to netlerovalo..
Ale jinak jsi skvělá ,že to ještě zvládáš..Já bych asi šílela.
@suik píše:
jo, tak memu diteti je to burt
Tak to máš dobrý. Já jsem to nikdy Tyně neříkala, ale manžel ano (i přes můj odpor). A myslím, že teď to nějaký následky má. Je jí pět let a když zlobí a dostane vynadáno, začne brečet a jde si sbalit batůžek a odchází pryč… Takže si myslím, že to prostě na to děcko nějaký následky opravdu v budoucnu může mít.
Ale jako perličku: Manžel jí věčně „vyhrožuje“ když zlobí, že ji odveze zpět do školky. Jenže Tyna není hloupá a už dávno přišla na to, že školku v půl páté zavírají a že jí tam fakt nemůže odvézt. Tak jednou manželovi v klidu řekla, ať jí tam tedy odveze, ale že je tam zamčeno, tak že má smůlu. A to mohl manžela vzít
Ale Tyna spokojená a já se válela smíchy ![]()
@Loki01 píše:
Velice napomocny komentar.
Tento je mnohem nápomocnější.Nekruť očima,můžu se zapojit jak chci aniž by to někdo musel komentovat
Zakladatelko já myslím že se s ním moc crcáš
prostě a jasně, jdeme ven! choď s ním někam kde se může válet, když ho chytne rapl
ať se třeba pose..
doma se mu taky tolik nevěnuj, nech mu volnou zábavu, jasný že si s ním hraj ale ne celý den.A jak spí? to je taky důležitý, jestli si při spánku dokáže odpočinout
mám taky dvouleťáka, blbý den má málokdy, je celkem hodný
ale když ho to chytne
tak ho nechám klidně vytřít chodníky ve městě
a že už jich pár vytřel, já si buď sednu když je kam nebo stojím a čekám až ho to přejde
na lidi se vyprdni, moudrý pochopí, idiot ne ![]()