Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Raduska95, ano, to je přesně o tom, že mezi lékaři (stejně jako ve všech profesích) jsou lepší a horší… Paní doktorka na gynekologii vidí zjevně pouze svůj obor a nic navíc.
Zubař, kterému řekneš, že jsi na rizikovém těhotenství, Ti udělá ošetření nezbytně nutné k tomu, aby se Ti zánět dále nerozjel… nebude podnikat žádné nápravy, korunky, apod. Ale vyčistí ložisko a odstraní nebezpečí jeho šíření.
Zánět, který se rozjede v ústech (a že se tam může rozjet velmi rychle do obrovských rozměrů), znamená problém pro celý organismus. Tj. i z hlediska těhotenství, dokonce rizikového. Nezapomeň, že pro Tvoje tělo jsi přednější Ty sama - ne dítě, které v něm roste (a navíc nějakým způsobem problémově, jen tak bezdůvodně na RT asi nejsi). O co více sil a „prostředků“ bude nuceno nasměrovat do boje s akutním a šířícím se zánětem, o to méně jich zbude pro Tvé těhotenství.
@BohunkaP pro moje telo jsem dulezita ja sama a ne me dite? Tak to mam bohuzel jinak. Radeji to pretrpim nez aby se neco nedejboze stalo prckovi.
@Raduska95 píše:_BBQ_s":https://www.emimino.cz/profil/bbqs/ tak pro ty mene chapave to napisu potreti. Dnes jsem byla v poradne pred porodem a jsem na rizikovem. Ptala jsem se na zubare a dr mo rekla ze mam pockat po porodu.
Prosím tě a tvoje gynekoložka má i atestaci že zubního lékařství? Že tomu tak rozumí. Už vidím nějakého zubaře, jak gynekologovi radí a poučuje ho, jak má léčit svoje pacientky
Zkus se nad tím, prosím, zamyslet.
@Raduska95 píše:
@BohunkaP pro moje telo jsem dulezita ja sama a ne me dite? Tak to mam bohuzel jinak. Radeji to pretrpim nez aby se neco nedejboze stalo prckovi. /citaceNo zánětem v zubu dítěti zrovna moc prospět nemůžeš. Řekl ti gynekolog nějaké argumenty proč nejít k zubaři, jak zákrok u zubaře ohrožuje ditě? Byla jsem u zubaře asi dva týdny před porodem, taky mě bolel zub a mě na rozdíl od tebe připadalo dost důležité zub ošetřit a předejit případným komplikacim
Jinak me to muze byt jedno, jestli se ti nejakej zanet rozjede a dostane se ti do telniho obehu.
Nezlob se zakladatelko, ale buď jsi mimo ty nebo tvoje gyndařka, ale pokud jí věříš tak bohužel musím konstatovat že by sis měla doplnit základní vzdělání.
Zánět kdekoli v těle je pro dítě mnohem více ohrožující stav než návštěva zubaře, byť jsi na rizikáči. O to víc ten zánět vadí. Takže pokud ti tolik záleží na zdraví dítěte že jsi schopná přestát bolest ze zánětu nervu, jistě jsi schopná si dojít k zubaři na třicetiminutové ošetření. Když ten zub totiž přestane bolet sám od sebe tak to je moc špatně, tzn. že odumřel nerv, ale zánět se šíří dál, do kosti. A takový absces nebo zánět a odumření kosti čelistní je trošku jiná lahoda, ale máš recht to už se ošetřuje jen nakrkóze takže bolet tě to nebude, akorát ti ty bakterie sednou na srdce a skončíš s těžkou endokarditídou na čekací listině na transplantaci srdce jako já, akorát mě ten zub nebolel, byl mrtvý a opravený takže jsem o probíhajícím zánětu neměla šajn.
Anonym z pochopitelných důvodů.
Bych docela ráda viděla to tvoje rizikový, když se můžeš koupat v kdejakým bahňáku, viď?
Kdyby sis sem aspoň včera nevěsila to fotoalbum
By mě zajímalo, co ti asi tak hrozí dva týdny před termínem porodu
Že by porod?
Tu tvoji doktorku bych fakt chtěla vidět
To je úplná pohroma pro plod, když se vezme vrtačka, udělá díra v zubu a vyčistí se… No katastrofa
To určitě vyvolá stahy a porod vyvinutého plodu
No já padám ![]()
Zakladatelka mne přijde jako dooost inteligentní stvoření
, ta má v hlavě dobře
, ale její věc a její bolest ![]()
@Raduska95 píše:
@_BBQ_s tak pro ty mene chapave to napisu potreti. Dnes jsem byla v poradne pred porodem a jsem na rizikovem. Ptala jsem se na zubare a dr mo rekla ze mam pockat po porodu.
Já to pořád nechápu. Proč rizikové? Nechodit k zubaři ti poradila doktorka? Nechápu. Takovou doktorku bych fakt nechtěla. Tím, že k zubaři půjdeš, to tě ohrožuje jak? Snad zubař uvidí, co máš za problém a tvé těhotenství zohlední. Já naopak byla v těhotenství u zubaře víckrát - měla jsem problémy, zuby dost bolely. Já bych si s nějakým zánětem nezahrávala. A po tom, co jsem zažila, už vůbec ne. Rozhodně je vždy lepší dělat s tím něco co nejdřív než čekat!
Ahoj,
Jsem lékařka - proto anonym ![]()
Na zubní ošetřeni nejen můžeš ( klidně i v rizik. těh.), naopak musíš - důvody ti už napsaly ostatni přede mnou! Tvé dítě ohrožuje infekce v zubu a užíváni analgetik rozhodně víc než umrtvení zubu u stomatologa.
Na druhou stranu nevěřím ( ber to prosím jako můj názor), že by to nějaký gynekolog řekl to, co jsi nám psala - ale tam pravdu znáš nejlíp sama.
Přispívám do diskusí velmi zřídka, ale nechci aby tady na emimino zakotvila dalši „hoax“ pravda'- tentokrát o nebezpěčném zubaři ( jako ta často tradovaná, že kuřačky nemohou v těhotenství přestat kouřit, protože jim to nedoporucil lékař -
! )
Hezký den a rychlou úlevu u zubaře!
P.
@Anonymní píše:
Nezlob se zakladatelko, ale buď jsi mimo ty nebo tvoje gyndařka, ale pokud jí věříš tak bohužel musím konstatovat že by sis měla doplnit základní vzdělání.
Zánět kdekoli v těle je pro dítě mnohem více ohrožující stav než návštěva zubaře, byť jsi na rizikáči. O to víc ten zánět vadí. Takže pokud ti tolik záleží na zdraví dítěte že jsi schopná přestát bolest ze zánětu nervu, jistě jsi schopná si dojít k zubaři na třicetiminutové ošetření. Když ten zub totiž přestane bolet sám od sebe tak to je moc špatně, tzn. že odumřel nerv, ale zánět se šíří dál, do kosti. A takový absces nebo zánět a odumření kosti čelistní je trošku jiná lahoda, ale máš recht to už se ošetřuje jen nakrkóze takže bolet tě to nebude, akorát ti ty bakterie sednou na srdce a skončíš s těžkou endokarditídou na čekací listině na transplantaci srdce jako já, akorát mě ten zub nebolel, byl mrtvý a opravený takže jsem o probíhajícím zánětu neměla šajn.
Moje dite (kardiak) bere antibiotika pred kazdym vykonem jako prevenci endokartitidy. Nicmene osobne neznam nikoho, kdo by tu bolest prekonal dyl jak tyden a ani nikoho komu ta bolest ustala.
@Anonymní píše:
No tak tohle je docela brutální příspěvek…fakt drsný, že ti bakterie ze zánětu poškodily srdce…Nepíšu ani smajlíka, protože k závažným příspěvkům se prostě nehoděj…
Ale mášnaprostou pravdu-chtěla jsem to napsat-když totiž zub přestane bolet a navíc už se někde objeví „boule“ většinou je to ve tváři-tak je to neklamný znamení, že se zánět šíří dál, já po jednom takovým zánětu, kdy jsem skoro mlátila hlavou o zeď a nespala asi tři noci-najednou cítila, že bolest polevila, ale tvář jsem měla oteklou, jak když tam mám bonbón-to byla sobota, pamatuju si to dodneška a v pondělí už to bylo maso-zánět okostice…naštěstí to dopadlo ještě dobře, i když trhání se třema injekcema, který nezabraly bylo taky výživný, ale nemuseli mi řezat dásně, kost nic takovýho, jen jsem 3 týdny brala atb…
Zakladatelko už tady všechno holky napsaly-utíkej k zubaři…Spoustu věcí si zkoušíme léčit doma samy, ale zuby, s těma se prostě musí k doktoru, přes to vlak nejede…
Pak napiš, jak jsi dopadla ![]()
@Raduska95 píše:
@Raduš.ka44 na gyndr mi rekla ze k zubari nemam chodit
jsem na rizikovym a nema se mi v tom nipat..stejne jako se nesmi v tehu tetovat a barvit vlasy. @RadkaCh snad to do terminu prejde xD pocituju mensi bolest..ale tak doufam ze to nebude tim praskem..
Pokud je v zubu zánět, je samozřejmě třeba to řešit hned. Mně zubař akorát netrhal poslední osmičku, kterou jsme měli v plánu, ale byla bez kazu, tedy nebylo nutné ji trhat. Jinak jsem byla v prvním těhotenství (od 25. tt rizikové) u zubaře jako doma, v druhém jsme taky měla nějaký kaz. Rizikové těhotenství snad nesouvisí se zuby. Já musím dodržovat prevenci infekční endokarditidy, tedy hrozí riziko (i když je to vzácné), že se mi při ošetření zubu spojeném s krvácením dostanou bakterie do srdce, přesto ani toto nebyl důvod nechat mě v těhotenství trpět. Když budeš mít angínu, taky se budeš léčit.