Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Dobrý den, mám velkou prosbu, zub mě bolí 2 dny a k zubařce jdu až zítra, dřív neměla čas..
Jenže jsem v 7tt, ptala jsem se jak je to s Paralenem, tak jsem si vzala, ale bohužel nezabírá, nezabírá ani hřebíček, ani česnek a ani paradontax.Nemáte ještě něco v rukávu, abych přečkala do zítra? Potřebuji trošku fungovat, ale teď se mi to rozjelo ještě mnohem víc, děkuji.
V těhotenství bohužel na bolest nic než Paralen nemůžeš. Tedy alespoň v domácí léčbě bez dohody s doktorem. V 7tt bych žádné jiné prášky určitě neriskovala. Valetol, Aulin, Brufen vůbec! Ona teda ta bolest (možná zánět) není také nic zdravého, ale vydržela bych k zubaři a ledovala a ledovala. Pokud se to bude dát vydržet, šla bych až k vlastnímu zubaři (píšeš, že zítra jsi objednaná), takže pokud to není fakt na „umření“ pohotovosti bych se vyhla i netěhotná. Nic proti pohotovsti, někdy není zbytí a určitě už ulevili hodně pacientům, ale je to takové urgentní rychlé řešení. Zubař, který tě zná, má rentgeny z minulosti atd. zvolí podle mě líp řešení. Takže třeba i spíš na pohotovsti dojde na trhání u zubu, který by tvůj zubař zachránil. Ale samozřejmě, záleží, jak moc tě to bolí. Hlavně nahlaš důrazně, že jsi těhotná! držím palce
Děvčata ještě budu otravovat, tohle je moje první těhotenství a mám ze všeho strach, jak jsem psala dnes jsem byla u své zubařky, no bohužel zub musí ven a poslala mě do Prahy, tam jsem se objednala zase na zítra, ale bylo mi řečeno, že je lepší jít až ve 4 měsíci těhotenství na vytrhnutí, jenže mě ten zub opravdu bolí, prý může vadit miminku lokální anestezie atd..
A já se teď opravdu hodně bojím, nemáte někdo podobou zkušenost?
@Anonymní píše:
Děvčata ještě budu otravovat, tohle je moje první těhotenství a mám ze všeho strach, jak jsem psala dnes jsem byla u své zubařky, no bohužel zub musí ven a poslala mě do Prahy, tam jsem se objednala zase na zítra, ale bylo mi řečeno, že je lepší jít až ve 4 měsíci těhotenství na vytrhnutí, jenže mě ten zub opravdu bolí, prý může vadit miminku lokální anestezie atd..
Tohle je hodně řešené téma. Většina gynekologů a zubařů se kloní k tomu, že lokální anestezie zubu v těhu nevadí, a to ani v 1. trimestru. Mě dával injekci cca v 5tt, test už byl pozitivní, ale ještě jsem neměla povtrzené těhu na UZ. Zub se mi ulomil, tak bylo jasné, že takto nemůže zůstat případně 9 měsíců a byl zlomený tak, že ošetřování fakt bolelo. Zatím jsem 31tt a vše vypadá ok. Když mi jí dával, říkal, že má nějakou, co dává těhotným, ale fakt netuším, jestli mě třeba nechtěl jen uklidnit
Neměli by tě určitě rentgenovat!
Když si to zadáš do googlu, vyhází to řadu online poraden, kde se těhulky ptají na toto. Všude se shodují, že injkece k zubu nevadí. třeba zde https://www.ulekare.cz/…nstvi-224640
Nebo tady cituji z jednoho článku o zubech v těhu: „V těhotenství je v akutních případech lokální anestézie samozřejmě možná a vyžaduje-li to stav pacientky, lze nasadit i antibiotika. Neléčený zánět je pro organismus maminky i dítěte mnohem větším rizikem, než vhodně zvolené léky.“
@Anonymní píše:
pokud jsi z prahy nebo okoli, tak doporucuji kliniku magic smile, jsou tam hodne zamerene na tehotne a matky s ditetem, tam ti urcite daji injekci ktera bude pro tebe vhodna
@Anonymní píše:
@Mutlice děkuji moc, aspoň trochu jsem se uklidnila.
ještě tady je rovnou zubní poradna v těhu - nevím, zda se dobře vloží odkaz, ale když si to pročteš, tak tě to uklidní myslím
https://www.idnes.cz/…cky/tema-341
Držím palce ![]()
@Peggy54 @Mutlice moc Vám děkuji za podporu a rady, já jsem s z Mělníka, dostala jsem žádanku na stomatochirurgii tuším u ďáblického hřbitova v Ládví, moc se v Praze nevyznám, takže se mnou jede přítel. A právě tam mi paní asistentka oznámila, že by bylo nejlepší až ve 4 měsíci jít na extrakci zubů.
Ale já věřím tomu, že malé bude v pořádku, jelikož to dělám pro naše dobro, nezvládla bych, kdyby se něco stalo, rok a kousek jsme se snažili a jen kvůli mé hlouposti ho vystavuji takovému náporu.
![]()
Ahoj… Chtěla jsem se zeptat nějakou radu na bolest zubů u zubaře sem byla ale dala mi tam jenom arzen a pořád mě to neskutečně moc bolí
už 4 dny nespím
prosím ráda bych byla kdyby my někdo pomohl
![]()
@Anonymní píše:
Ahoj… Chtěla jsem se zeptat nějakou radu na bolest zubů u zubaře sem byla ale dala mi tam jenom arzen a pořád mě to neskutečně moc bolí![]()
![]()
už 4 dny nespím
prosím ráda bych byla kdyby my někdo pomohl
![]()
No a co zajít znovu za zubařkou? Pokud ti tam dala arsen, tak nejspíš umrtvovala nervy. Tak by ti mohla předepsat něco na bolest.
Arsen se nedává už x let, dala ti tam nejspíš depulpin. To přechodné může zhoršit bolest, než nerv odumře. Pomoc moc není, jen analgetika. Na zuby je dobrý Aulin, Surgam, nebo nějaké nesteroidní antirevmatikum jestli máš doma. Dobrá zpráva je, že to brzo přestane, z minuty na minutu ta bolest vypne, až nerv tzv. umře. Výdrž do rána, když to nepřejde, bez znovu k zubaři ať ti to opichne, injekce pár hodin vydrží a utlumí bolest.
Nechápu, že jsi dostala vložku do zubu a 4 dny ji tam máš bez kontroly lékařem, to ti nikdo neřekl že máš přijít na kontrolu. Co to je blbost? Nebylas náhodou na pohotovosti a neřekli ti ať jdeš další den ke svému zubaři?
@mackA159 @Peggy54 děkuji, nic jiného než pohotovost asi nezbude.
Chci mít už klid 😴 😴