Nestíhám - Vánoce se blíží

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9167
6.12.18 07:39
@Anonymní píše:
V práci jsem toho měla poslední dobou hrozně moc, protože kvůli nemocem nás tam bylo málo. A teď kvůli konci roku toho je zase hrozně moc a musím dodělat vše, co jsem odkladala. Chodila jsem docela pozdě domu. Teď bych teoreticky mohla chodit normálně, ale… Mám dvě děti, nedaří se mi ani skloubit všechny ty jejich akce, abych zvládla vše. Pak tam mame jeste různé doktory (myslím tím odpoledne). Je toho tolik, že máme každý den jednu nebo dvě, výjimečně tři „akce“. Domu pak jezdíme většinou kolem 18. h. Někdy i později. Stihnu akorát tak uchystat večeři, věci do školy, povinnosti a už jdou do koupelny a spát. Mladší dítě ještě není samostatne, oboum dětem docistuji zoubky, potom ještě nějaké zdravotní věci. Do postele se dostanou dost pozdě. Včera na mě padla šílená únava, že bych nejradši šla spát ještě dřív než děti - ty usínají docela pozdě. A já už pak nemám energii jít něco dělat - třeba balit dárky. No a to je další věc. Nemám je ještě nakoupené. Něco mám, začala jsem poměrně brzo. Jenže se nikam nedostanu a bez děti už vůbec ne. Něco jsem objednala přes internet. Pro děti to není těžké něco vymyslet, ale ti dospělí. Do toho máme vážný úraz v rodině a čekáme na operaci a uvidí se, co bude dál. Narozeniny a svátky - vše teď na začátku prosince. :zed: Nevím, kam to vše natlačit. Okna mám omyta jen dvě. Jinak mám dost velky nepořádek, protože - co šlo, to se rozbilo. V jedné místnosti je to vše rozložené. Nedaří se nám to opravit a ani sehnat někoho, kdo by to dal dohromady. Sami to nedáme dohromady. Potřebovala bych protridit malé oblečení po dětech. Chtěla jsem to prodat, ale pořád se nemůžu dostat k tomu, že bych to nafotila. Zabírá mi to dost místa. Všichni pečou a děti chteji taky. Jediné volno, kdy se k něčemu dostanu, je víkend. Jenže jeden den už je jasne zabitý kvůli oslavě, druhý pojedeme do nemocnice. Neni to na celé dny, ale v tom zbyvajicim case už toho moc nestihnu. A většinou se ještě něco objevi. Zacina to na mě padat úplně šílene a čím dál tím víc. Partner má taky nějaké zdravotní potíže a táhne se mu to docela dlouho, má bolesti, je nesnesitelný. Do toho má jit v lednu na operaci. Pimuze
ale teď to opravdu nezvladal. Musím ještě do konce roku zařídit nějaké věci a už nevím, kam to nacpat. Vyzdoba zadna. Pak mi napíše kamarádka, že nema čas, protože peče už další várku cukroví. Druhá kamarádka taky nestíhá - má naklizeno, okna omyta asi třikrát, napeceno a stíhají všechny akce - třeba rozsvěcení stromečku, které já jsem opravdu zrušila, protože to není nutné. Vcera jsem se dívala do diáře, co zruším. Akorát budu rušit logopedii a já nepůjdu ke kadeřnici (už sedivim, takže to budu vypadat - zvlášť, když další termín je až v únoru - už jsem to s ní totiž řešila, ale ještě jsem si termín radši nechala). Dneska odpoledne budu mit 20 minut čas - jedno dítě bude na kroužku (vozím jen na jeden v týdnu - jedna kamarádka vozi děti na kroužky každý den). Během té doby bych potřebovala udelat nákup a zařídit asi 10 věci. Myslím, že stihnu ten nákup. Nějak nestíhám si ani sepsat vše, co potřebuju. A pak strávím čas psaním tohohle příspěvku. Asi jsem se potřebovala někomu vypovídat. :palec: Na Vánoce bych se vykašlala, ale mám malé děti a kvůli nim to nejde. Kdy ale budeme pect cukroví? Kdy zabalím ty dárky? Kdy to všechno udělám? Občas v noci, ale jsem docela z toho shonu přes den unavená a tak si každý den říkám, zítra v noci vstanu. Včera jsem teda se dokonalá k něčemu, co jsem potřebovala nutne. Takže na dnešek jsem šla spát. Tak dneska v noci… Snad.

a to je ten důvod, proč se všichni hroutí…Nic není tak důležité, jako ty sama, ostatní kvůli Vánocům je jen tvůj pocit, mít dokonalé vše, co mají ostatní. Okna? nevadí, umeješ v nějaké půlhodině, po jednom třeba. Cukroví? tři druhy stačí, teřba dokoupíš. A balení dárků či nákup? po večerech, chlap chvíli děti pohlídá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
122561
6.12.18 07:39

Ahoj. Co si budem povídat - taky nestíhám. Dárky ještě nakoupené nemám. Ale myslím si,že se nemusí kupovat všem, hlavně ať je pohoda. Je důležité, aby děti měly nějaké dárečky pod stromečkem, na to ostatní se můžeš vykašlat. I u nás si my dospělí dárky nedáváme - stačí pod stromečkem láhev vína, kterou si pak s manželem v klídku vypijete. Některé cukroví můžeš koupit - jsou ho plné supermarkety. Nevím teda, odkud jsi, ale pokud někde blízko Polských hranic, i tam se dá levně nakoupit. Stačí si udělat jeden den čas a zajet si na výlet. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
241
6.12.18 07:42

Jsem sice doma na rodičáku, ale částečně pracuju z domu, do toho děti nemocné, já teď od nich taky nemocná…snažím si usnadnit co to jde. Okna mi umyla firma, nákupy vozí Košík, dárky všechny přes net, co se mi nelíbilo jsem vrátila, jejich balení bude teda někdy po nocích, ale na to je ještě čas, a z cukroví peču jen perníčky (nezdobím), ale letos je ještě taky nemám.
Akorát ty doktory neošidíš :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
6.12.18 07:51

Na uklid firmu nebo se na to vykaslat, cukroví bych upekla jeden druh s dětmi, zbytek koupila. Přes net se dá nakoupit absolutne vse, takže klidu večer sednout a za hodinu mas dárky z krku. Proste si to trochu ulehči, vždyť to je velká výhoda, kterou mame

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.12.18 07:56

Ja mam darky nakoupene, ale je ve hvezdach, kdy je budu balit, protoze manzel travi 4dny pred Vanocemi na sluzebce. Porad hlidam deti, okno nemam umyte ani jedno. Vanocni vyzdobu jsem zadala jako zabavu detem. Na cukrovi mam 2 dny a to vc. plneni, vic casu proste neni a co nestihnu, to se nepos… :) Hlavne zadny stres.

• Citovat
  • Upravit
493
6.12.18 08:09

Ty máš problémy (pokud nepočítám to zdraví, tak samé nedůležité věci).

Já mám půl baráku rozkopanýho, manželku s dětma v zahraničí a pořád se neví jestli na svátky přijedou, protože se nějak zaseklo vydání pasu. Po pasu se musí zařídit ještě víza.
Z toho co jsem na baráku chtěl udělat toto léto jsem stihl udělat sotva půlku, takže dodělávám věci po večerech a o víkendech.

No a řešení. Taky sem měl jet na návštěvu, ale jelikož potřebuju doma o víkendech dělat, tak sem prostě nikam nejel. Dárky sem objednal přes net, každému nějakou drobnost, zabalit těch pár dárků je otázka chvilky. Trocha cukroví se letou koupí. A jelikož budu přes svátky dělat, tak se barák ani nebude nijak extra uklízet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14376
6.12.18 08:15

Já tyhle stresy z Vánoc nepochopím. Nepamatuji si, jestli bylo každý rok naklizeno, nebo nepořádek, ale co si jistojistě pamatuji je nervózní máma, která nic nestíhala, otec, který jí s ničím nepomohl a každoroční hádka o tom, co se jako první věší na stromek. A tím se přesně řídím. Okna mám umytá od začátku listopadu, kdy bylo víc času, výzdobu jsem měla za jeden večer hotovou(pověsit pár svítítek na okna netrvá věčně), rozestavit maličkosti… Včera jsem zadělala 7 těst a péct budu prostě po chvilkách, kdy bude možnost. A kdyby ten čas nebyl, tak prostě koupím,kvůli dětem bych zadělala jeden druh. Dárky mezi dospělými jsme odbourali, kupujeme akorát dětem. Já letos vše objednala po netu, náš malý tedy dostane 3 dárky, ještě z toho nemá rozum. Místo stresu si raději zajdu na vánoční trh, naladit tu správnou náladu. Chceš dělat Vánoce kvůli dětem, tak se tím heslem řiď!!! Spousta věcí se dá přeložit až po svátcích. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
6.12.18 08:21

Ježíšek se narodil ve chlévě, tak aby se té čistoty neleknul ????. Nechápu, proč se ženský před vánocema hroutí z úklidu. Přece, když doma celej rok udržuju čisto, tak není potřeba před vánocema gruntovat. Na tom přece svátky nestojí. Cukroví se dá koupit dnes už docela dobré. Koupit jedno linecké těsto a s dětma si užít hodinku pečení, aby měli zážitek a provoněl se byt. Dárky se dají nakoupit přes net. Zabalit je můžeš kdykoliv, tu hodinku dvě si najdeš. A u nás v rodině platí dohoda, že dárky se kupuji dětem, mezi dospělými si popřejeme a hotovo. Nemusím vymýšlet, co komu koupit, co dostal vloni atd. Pro nás je hlavní se sejít, užít si vánoční náladu a radost dětí. K tomu se vztahuje ten úklid - sejde se nás každý rok kolem patnácti, plus děti. Představ si, jak potom vypadá dům ????. Musíme dobře plánovat, co kdo přinese, zařídí, nachystá. Důležitá je dělba práce, rozhodit úkoly a nenechat vsechno na sobě. Funguje to už řadu let.
Celý prosinec dělám 6 dnů v týdnu 10-12 hodin, dovolená neexistuje, holt lidi nakupují na svátky. Domů přijdu čtyřiadvacátého v půl druhé odpoledne a přesto si ten štědrý den dokážu užít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5645
6.12.18 08:24

Zakladatelko, moc se tím stresujes! Me třeba Vánoce nabijí energii. Miluju i ten shon kolem. Přes týden nestíhám nic, máme mraky akci, kroužku, každé dítě v jiném městě - jedno škola, jedno školka takže akce se rozcházejí a kroužky taky. Občas je to na masli. Ale me děti chodí spát brzo, do 19.30 je u nás ticho. A pak začínám ožívat - dárky, těsta, peru, uklizim, Zdobím. Už tak 14 dnu chodím spát kolem 2hod ráno a vstávám v 6,30 ale jak říkám, ja to miluju. Každy den stihnu s detma rychlovku jednu varku cukroví, než se upeče plech, dcera píše, pak do toho čte. Je to chaos, ale dá to se to.
Pokud nestihas úklid - objednej si firmu
Nestihas těsta - kup si je
Nestihas nákup - objednej si ho (třeba na kosik.cz koupíš i ta těsta)
Dárky - vše mám přes internet
Zabalené to pak mas za jeden večer. Otevřete si s partnerem vinko a udělejte si hezky vánoční večer ;)
Výzdoba - to je ráz dva. Nebo ji nech na dětech, ať si výzdobu udělají podle sebe ;)

Hlavně žádný stres!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4817
6.12.18 08:24

Taky nestíhám Okna prostě neumeju, peču s dětmi jen perníčky, ostatní cukroví jsem objednala. Úklid přiměřeně. Lepší je nemít vše dokonale, než být totálně vystresovaná a fertig. Vánoce jsou svátky klidu a důležitá je rodinná pohoda a společný čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lenka76
6.12.18 08:25

Holky,bydlim v Anglii,a taky takovy stres s uklidem nikdo neresi. Myslim tim,jako myti oken, uklid skrini atd.. proste se dela klasicky uklid. Oni nepecou,takze si vse koupi. Jejich jediny stres je ten nakup jidla :D
Takze jsem se naucila od nich si nechat myt okna kazdych 6 tydnu (z venku),uvnitr je myju ja kazdy 3 mesice, generalnu ukkid delam taky behem roku,jako skrine atd,no a cukrovi se mi dari dovazet z CR. A letos jedem do Cr na Vanoce,takze muj stres bude baleni.

Hlavne at jsme vsichni zdravi a je klud a pohoda!

• Citovat
  • Upravit
1153
6.12.18 08:36

Jsem zena v domacnosti takze normalne stiham vse, ale ted trosku zdravi neslouzi, nemuzu na nohu, takze vse objednavam pres net,vyzdobu uz udelal pritel a uklid nejspi bude take na nem a cukrovi napecu vsechno ted o vikendu se synem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24214
6.12.18 08:37

Zakladatelko, chápu tě, já podobný pocit jako ty mám už měsíc. Mám pocit, že nestíhám, nezvládám, jsem neskutečně unavená, ospalá a následně toho všeho ještě protivná. Nejvíce to na mě padlo včera, kdy jsem místo práce usnula :oops: . Naštěstí pracuji z domu, tak to nikdo neviděl.

Nedávno jsem četla krásný článek k tomuto „nestíhání“ a úklidu.

Proč musí být vypulírovaný byt více než jindy, vše vydrhnuté apod?

Kus z článku:
Dosud živé standardy předvánočního úklidu pocházejí z dob, kdy ženy byly v domácnosti a i ty jen trochu movité mívaly na nejhorší domácí práce posluhovačku, lidé na vesnici měli v zimě méně práce kolem hospodářství a proto mohli více času věnovat úklidu. Rytmus života byl prostě jiný. Snažit se o totéž v době, kdy je v mnoha zaměstnáních prosinec tím nejhektičtějším měsícem, plní se termíny, probíhají uzávěrky, navíc se konají firemní vánoční večírky, je podle mého názoru šílenství. Jestliž máte zaměstnání, kde aktivita v prosinci vrcholí, vynechat hektický předvánoční úklid je podmínkou zachování duševního a tělesného zdraví.

Takže zakladatelko v rámci zachování tvého duševního a tělesného zdraví bych umývání oken vynechala, také bych vynechala jakékoliv velké gruntování. Udělala bych základní úklid, který zvládnu. Jako cukroví bych udělala jen jedno, třeba nepečené kuličky, nebo upekla litý perník na plech a nakrájela na kostičky či kousky a polila čokoládou a třeba ozdobila lentilkou či ořechem. Opravdu musíme mít obrovské množství napečeného cukroví? Velké množství druhů? Ne, nemusíme. Děláme to jen proto, že to tak dělala naše máma/babička, že se to tak očekává (opravdu?). Také si pamatuji, že mamka dělala celý prosinec cukroví, dotoho dělali v práci uzávěrky/závěrky, v práci se ženské předháněly, kolik druhů a jaké mají upečeno. Tenkrát to pro ně byl únik, jejich seberealizace a mít pocit „navrch“ nad kolegyní (která sice je v práci lepší, ale jako kuchařka a cukrářka dost pokulhává).

Zkus se v hlavě zklidnit a nestresovat, může se pak stát, že mezi svátky, kdy už budeš mít klid, se tento stres odrazí na zdraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24214
6.12.18 08:43

Jo a já mám už týden v lednici těsto na cukroví, které jsem si myslela, že upeču v neděli. Co stihnu, to stihnu. Nechci padnout o štědrém dni s horečkou jako se mi to už jednou povedlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
6.12.18 08:44

Proč si to takhle šíleně komplikujes?? Na okna a zbytečný úklid se vykašli, cukroví kup. Upeč jednu dávku perníčků s dětmi, ať si je sami nazdobi a hotovo. Z kroužků bych je omluvila když nestíháte, a dárky? Pro dospělé jde doufám jen o maličkosti tak si je sepiš na papír a když víš co, tak to máš za 1 odpoledne koupené, zbytek přes net.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová