Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zkusila bych si sednout s manželem a promluvit si.. Je to jeho sestra a potřebuje pomoci… Chápu tchýni i když je mi jasné, že ta situace je hodně těžká… Co švagrová? chce se z toho dostat? Rozhodně bych jí nedávala peníze, nabídla zázemí a pomoc pod podmínkou, že se bude léčit a bude s tím bojovat… takhle bych se to snažila vysvětlit i manželovi
Manzelovi bych to rekla s tim ze je to ale soukroma informace a neprejes si aby se to stalo predmetem stretu s maminkou. Ma toho uz takhle dost, to hadam pochopi. Jinak manzela chapu a primlouvala bych se spis za to, abyste spolecne tlacili i s rodici na ni aby se sla lecit. Tohle sama nezvladne vubec pokud uz se to opakuje. Ale pokud sama nebude chtit bude to jeste as hodne tezke. Nezavidim mam podobnou zkusenost z rodiny a trva to dlouho a zvladne to nicit vztahy kolem dokola. Preju hodne sily ![]()
Přesvědčila bych tchýni, aby ukecala švagrovou na odvykačku. Nepíšeš tedy v čem jede, ale sama se z toho asi těžko dostane
a jestli ji u sebe nechá bydlet, tak jí moc nepomůže, nejspíš bude fetovat dál.
Jo jenže to tady už jednou bylo. hrála na nás divadlo jako já chuděrka, jak nechápeme že je nemocná a tak.. no a potom jsme se dozvěděli toto. a ona má názor že je to v pohodě, že to má pod kontrolou a tak.. jak byla u nás tak tady strašně nadávala na její kámošku-dealerku a včera s ní přijela a hledají spolu bydlení. Přišla o práci.. Myslím že v tuto chvíli není schopná se z toho dostat, ona nevidí že je to hnus a ničí to život, ona je v pohodě..akorát je nemocná teda, to vykládá všude ![]()
Jestli je to takhle, tak asi bude muset padnout na úplné dno aby si to uvědomila… Pokud tohle říká a dělá tak jí asi nikam nedostanete, ona si musí prvně uvědomit, že má problém a že je třeba ho řešit ![]()
@quinny děkuju moc. jo to já vidím že to vztahy ničí, ale jsem z toho fakt vyřízená, abych neřekla něco tchýni co by nechtěla slyšet, nebo zase před manželem to moc neřešila. Vlastně se do toho nechci dostat vůbec, ale bydlíme v 1 domě, oba jsou to cholerici (muž i tchýně), ale celkem se ovládají ale je to šílený..
Jestli bydlite ve vetsim meste, kde je nejake zarizeni pro drog. zavisle, respektive prevenci (jako drop-in), co takhle tam zajit a poradit se primo tam-i s manzelem, jakoze stojite za svagrovou a chcete ji nejak efektivne pomoct. Pul roku jeste neni moc dlouha doba na to, aby se zase vzpamatovala a s drogami prestala, ale nesmi v tom byt sama. Tohle se muze stat kazdemu a plno lidi se z toho dostalo- pak je ale taky jeden dobry dokument od H. Trestikove- Katka a to bych teda pustila te tve svagrove…ta se pokousela nekolikrat prestat a nakonec skoncila jako troska, pritom zpocatku krasna, mlada holka
Podpořila bych manžela, švagrovou nechala klidně v loji a tchýni „ve vředu“, pokud by to bylo nutné odstěhovala se s manželem a rodinou jinam.
Ze závislosti se musí feťák dostat sám, protože chce. Pokud bude mít materiální podporu a možnost něco ukrást a prodat, tak to obvykle pro fet udělá. Pokud to chce tchýně zažít tak ať si dcerku nastěhuje domů, pokud chce aby nefetovala tak ji musí vyhodit s tím, že domů smí jen čistá.
Kontakt na léčebnu dostane v každém K centru, na městském úřadě, u lékaře, není to žádný problém.
Chápu tvého manžela a chápu i tchyni. Nicméně pokud už švagrová selhala, tak tchyně si libuje v opičí lásce, nikomu tím nepomůže a všechny přítomné může přivést do pěkných problémů.
Tchyni bych řekla, že jedině léčení pro švagrovou - prostě léčebna. Nějaké sesypání je naprosto logické a přirozené. Manželovi bych to řekla, tchyně je jak malé děcko, našla si v tobě skulinu a chystá se ji využívat. V tomhle bych nejela.
Tím, že jí pomůžete s bydlením, penězma,… jí nepomůžete. Musí se sáhnout na dno, aby se z toho chtěla dostat. Nemít co jíst, kde spát. ![]()
@KlaraBoch no manžela určitě nikam nedostanu, myslím že to u něho chce hlavně čas, on to nechce fakt ani slyšet. A právě že my jsme se to dozvěděli, protože tchýni volala švagrová že je v nemocnici že byla na operaci z okem. Tak švagrová jela do nemocnice, a ona byla zavřená na psychyně, protože jí v noci převzali s tím, že jí,,vypadává oko z hlavy"
no měla halucinace, žádnou operaci neměla. Takže tchýně jí tam nechala od soboty do pondělí a ona prostě psala esemesky typu že jak vyleze, takže se zabije, že ona to zvládá a že už nikoho z rodiny nechce nikdy vidět a tak. Takže tchýně se prostě bojí že jí fakt ztratí a tak no.
Ze zkusenosti vim ze pokud budete svagrovou do neceho nutit bude budto hrat divadlo vymyslet si lhat krast pozor na to!! Lecebna pomuze ale jen tomu kdo se tam rozhodne jit dobrovolne me totrvalo 8let jestli chces neak poradit napis sz ale kdyz clovek nechce a nikdo a nic ho nepresvedci o tom se zmenit nejhorsi je ze fetak si mysli ze je v pohode nevidi se nevidi jak si dela zle a ze to muze ublizit rodine to proste nechape a kdyz rika ze je nemocna to jsou kecy v kleci jen duvod a omluva proc fetuje jinak je mi vas lito
Potřebovala bych názor někoho nazaujatého.
Já to prostě ale nedokážu vědět že bych to manželovi říct měla, říkáme si fakt všechno, jenže nevím jestli jeho reakce nebude nějak vyostřená a ještě se kvůli tomu nepohádají s tchýní
Jenomže neříct mu to je pro mě na zbláznění..
jak by ste se zachovali vy?

máme doma neskutečně těžkou situaci. Manželova sestra bydlí asi 6 let mimo domov. Tak před půl rokem začala fetovat - předtím byla spořádaná, strašně hezká, slušná holka, celá rodina se k tomu postavila že jí pomůžeme atd. Manžel to strašně strašně těžko nesl, nakonec jí dokázal odpustit. ona na něm strašně lpí, ale né asi tak jak to dává na jevo, protože tak před 3 týdny se to provalilo, že v tom jede znovu.
Manžel se to dozvěděl a prostě je z toho tak vyřízenej, že se o ní nedokáže bavit, prostě kdokoliv něco o ní řekne, odchází.
Jenže my bydlíme v dvougeneračním domě a tchýně-její máma to nese asi ještě hůř, je to dítě to je jasné, jenže ona zase v ní hledá pozitiva, nabízí jí bydlení, nabízí peníze, prostě furt jí volá.
Chtěla bych hlavně říct, že ani jednoho neodsuzuju, je to tchýnina dcera, takže to chápu, na druhou stranu chápu manželovu reakci, je neuvěřitelně zklamanej, že to dokázal jednou překousnou a teď je to tu zas.
Muž nechce aby se u nás kdykoliv objevila (jako u nás nahoře), nechce aby se viděla s malou (10 měsíců). Všechno chápu.
Ale já stojím mezi něma. Vždycky jsem byla a jsem s manželem na jeho straně, jenže třeba tchýně mi dneska volala kvůli vodoměru a prostě se sesypala a všechno to na mě vychrlila, mluvili jsme spolu asi půl hodiny. A já vůbec nevím co jí mám říct. Ono chce slyšet jakože tady má švagrová místo a že nám to nebude vadit a tak. Přitom vím, že manžel by se v tuto chvíli s námi i odstěhoval, než aby tady měl být s ní. Pak mi řekne ať to manželovi neříkám
A ani nevím co mám pořád říkat té tchýní, přece jí nemůžu říct, my tady s ní bydlet nebudem, to by se sesypala.
Jinak švagr. nezaplatila nájem a z bytu jí vyhodily, takže dneska si má schovat v garáži věci, to všechno vím já a manžel o tom nemá vědět?
Budu moc ráda za veškeré názory