Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@melien U mě třeba nějaká potřeba komunikovat s miminem vyvstává až poté, co cítím pohyby. Do té doby je to pro mě dítě v břiše zcela abstraktní pojem.
Ono až tě párkrát nakopne do močáku, tak Ti to povídání třeba půjde samo.
@Svistice píše:
@melien U mě třeba nějaká potřeba komunikovat s miminem vyvstává až poté, co cítím pohyby. Do té doby je to pro mě dítě v břiše zcela abstraktní pojem.Ono až tě párkrát nakopne do močáku, tak Ti to povídání třeba půjde samo.
Přesně. Dokud jsem mimčo necítila, tak jsem si ho vůbec nebyla schopná uvědomit. A to už jsem těhotná potřetí. A i teď, jak se hýbe, si s ním nepovídám, ani s prvním jsem si nepovídala. Jako v myšlenkách jo, ale nahlas ne. Já jsem i nezpívající a nerecitující matka, až se za to někdy stydím, že to dítě zanedbávám, takže @melien nemusíš mít výčitky, že jsi špatná máma.
Je pravda, že by se člověk neměl stresovat něčím co vlastně nakonec bude samo přirozené… jsem ráda, že alespoň můj přítel se téhle role zhostil dobře.. Povídá si s bříškem od prvních týdnu.. =D tak asi bych to měla brát tak že je to vyvážené.. =)
@Hoa Mai a pokud jde o výčitky jestli jsem špatná máma… to si ani nepřipouštím, myslím si že názor na to že je někdo špatnou matkou mám dost vyhraněný názor, protože znám pár matek co jsou opravdu jen matky, v žádném případě maminky..
@melien to s tou špatnou matkou bylo samozřejmě myšleno s nadsázkou
, spousta holek má výčitky kvůli tomu, že si dají v těhotenství jedno kafe denně, neposlouchají Mozarta, že na dvě hodiny opustily své tříleté dítě, že zanedbávají péči, pokud si jednou týdně zajdou do fitka, že nedělají všechno, co radí moudré knihy a moderní příručky… Tady to povídání s břichem mi přijde ze stejného soudku. Prostě když to necítíš a povídat si nechceš nebo nevíš, co povídat, tak nepovídej, dítě tím podle mě o nic neochudíš. Naopak mu budeš schopná nabídnout důležitější věci, které ty tebou zmíněné matky, co nejsou maminky, schopné nabídnout nejsou.
@Hoa Mai Když si to teď tady čtu tak mi to přijde až zábavné.. čím jsme mi prvorodičky schopné se zabývat… asi chceme mit pocit že nic nezanedbáme.. a chceme od začátku dávat tomu miminku co nejlepší péči.. být tou nejlepší matkou.. Snažím se nebýt tou nastudovanou těhotnou.. protože sama vím že moc info není dobré.. spíš jen když člověk to vidí kolem sebe..
Beru to asi tak jako, že pořídit si dítě.. je velká zodpovědnost od úplného začátku.. =)
@melien
je dobře, že o tom přemýšlíš. Žádný učený z nebe nespadl a každá zodpovědná a milující máma občas přemýšlí, jestli to, co dělá, dělá dobře, jestli toho nedělá málo nebo moc. A nejsou to jen prvorodičky, akorát u těch dalších dětí už na to není tolik času. Souhlasím s tebou, že mít toho moc načteno není vždycky k užitku. Za mě bych řekla, že nejlépe člověku poradí jeho vlastní intuice.
Podle me nejde o povidani, jde o to si pro dite udelat misto v zivote (pro prvni, pak pro druhe, proste udelat misto…). Jestli k tomu potrebujes povidat nebo poslouchat Mozarta, to je jedno. Ja si s malou povidala, rikala jsem ji, kde jsem a co tam vidim a co budeme delat, ale malej ted v brise asi akorat slysi porad dokola „ne, ne, ne, to se nesmi, ne, ne, ne, zlobiva holcicka“, protoze mala je v obdobi vzdoru
. Tak nevim, jestli se mu sem bude chtit. Jednou ode mne dostal vynadano taky, kdyz jsem drzela malou a on mi natankoval jednu poradnou do jater
. No, ale vecer ho hladim, kdyz uz lezim a proste se na nej tesim a predstavuju si, jaky to bude, az budeme mit deti dve, taky male rikam, ze mam v brisku miminko a ona ho hladi a pusinkuje, a o to prave jde: ze na nej cekame.
Tak moje povídání bylo stylem „Hele mimino, tohle byl můj močák, nekopej do něj.“ nebo třeba „Miláčku, maminka už se na tebe hrozně těší, ale kdybys ji nechal občas vyspat, vůbec by se nezlobila.“
Takže jak říkali holky, spíš když začal kopat, chtěla jsem mu dát nějakým způsobem „sežrat“, že do mě furt čutá
Rozhodně jsem nevedla nějaké dialogy s vlastním břichem ![]()
@melien Máš pravdu, je to hodně úsměvné
Povídat si s miminkem nemusíš vůbec. I tak z něj vyroste normální človíček. Ale pokud si s ním chceš povídat a nevíš co tak mu třeba říkej pohádky. Alespoň natrénuješ. Teda pokud třeba jedeš autobusem tak bych s ním moc nemluvila ![]()
@TeteVojta Kolik ti je? Test si udělej ještě jeden. Antinu nebereš?
@Hoa Mai Musím věřít, že moje intuice a mateřský pud nnakonec bude na té správné vlně a budu tou mámou co bych chtěla.. všechno nakonec příjde samo..
Jen musím čekat až ten správný čas nastane…
![]()
@AnnaF Tohel to asi přesně vystihuje, udělat místo v životě pro toho malého.. a každý z nás se s tím asi pere po svém.. potřebuje se ujišťovat, že miminko bude spokojené.. =)