Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, jen se zeptám - ty máš nějaké postižení? Protože to co popisujes, tak není normální chování. Pokud atmosféru chci udělat, tak ji udělám. Co ti brání uklidit? Co ti brání upéct? Jít na vánoční koncert apod.? Co ti brání sundat věnec po Vánocích? A jak se na tebe dívají děti? Co o kouzlu Vánoc vědí, jak jej prožívají?
Tohle se tak nějak smutně čte. Ale skoro jako bych poslouchala jednu známou. U nás to sice malinko vázne, ale já si na to nepotrpím. Ještě jsme nezačali, ale v průběhu týdne dáme nějaké světýlko a výzdobu. Cukroví pečou dcery, jedna se už nemůže dočkat. A uklízím celý rok, vánoční úklid nevedu.
Já mám teď dost náročný období, ale na tohle si malinko času najdu.
Smutný čtení a je mi líto těch dětí, že ani kvůli nim nejsi schopná se překonat a udělat jim hezkou atmosféru. Vždyť stačí málo. Dát na okno světýlka, domů pár kousků výzdoby, vánoční svíčku, nazdobit do vázy větvičky, upéct linecké nebo umatlat nepečené kuličky. A nechodit na trhy jen kvůli tomu, že se někdo náhodou umaže? To je úlet.
Za mě je hlavní stromek a dárky, to máte. Jinak si děcka vyprosila adventní svíčky na ozdobném tácku z obchodu, každou neděli se porvou o to, kdo jednu slavnostně zapálí.
Já bych to nemusela, jinou vánoční výzdobu nevedeme. Stromek zdobíme na přání dětí tak týden před, to jim úplně stačí pro vánoční atmosféru.
Trochu nechápu, jak můžeš špatně nakoupit dárky podle seznamu, tak si nech poslat fotku nebo odkaz, ať jdeš na jistotu. Cukroví klidně kup nebo objednej u cukrářky. Nebo péct s mužem, ať to zavčas vytáhne z trouby on.
Jít na trhy s dětmi je celkem stres, pořád musím koukat, kde jsou, takže atmosféra pro mě nula.
Vánoční úklid nevedeme, hodně se mi ulevilo, že nemusím šúrovat každičký kout domu, jak jsem to musela dělat v dětských letech.
Jinak my teda na trhy taky nechodíme - jsme z vesnice, takže přejet, zaparkovat, všude hromada lidí, aut. Nemám ráda davy a fronty. Jezdíme na předsilvestrovký výlet a když jedeme do města (ne do lesa) tak tam na trhy ještě narazíme a bývá tam poloprázdno.
ADHD? S tím se dá pracovat. Radím začít na sobě pracovat a nevymlouvat se
nemyslím to špatně a rýpavě.
Vánoční svařák zaručeně udělá vánoční atmosféru. Zbytek je komerce.
@Anonymní píše: Více
Tak podle toho, co píšeš, nic tvořit nechceš, přijde to to zbytečné, tak nevím, proč to hrotíš… Máš holt jiné priority. Já zdobim ráda - a je mi úplně jedno, jestli ostatní ne, jejich věc. Takže myslím, že se ani nemusíš přemáhat - když to bude dětem chybět, tak pak začnou dekorovat samy, až povyrostou. Nehledej problém tam, kde není.
@Cest0vatelka snažím se překonat, ale prostě vždy průšvih a nedari se.
Cukroví u nás nikdo moc nejí, ale líbí se mi pár kousků na talíři. Chtěla jsem zapojit děti, ale nejde nám to.
Kde jsi vyčetla, že nechodíme na trhy, protože se někdo umaze? Chodíme a vždy z toho je groteska.
@Pučálkovic.Amina koupím špatnou barvu, špatnou velikost…
Tak to tak nehroť a udělejte si z nějaké nehody srandu. Asi chceš mít vše dokonalé a když to nejde, tak tonradsi neděláš vůbec.
Na trhoch vianocnu atmosferu fakt nenajdes. Predrazene jedlo, kopec ludi.
Vždyť si můžeš udělat jinou vánoční rodinnou tradici. Místo na přecpané trhy jít každoročně před svátky někam na výlet na kopec, zříceninu…dát si tam čaj z termosky a vánočku, cestou třeba něco zvířatům do krmelce. Každý ať si svátky udělá, jak mu vyhovuje. Není povinnost naklizeno, upečeno, trhy, kapr a věnec na dveřích. Každý si vánoce může prožít podle sebe, někdo ověsí dům svetylky, jiný chodí do kostela na roraty. Nic není správně ani špatně.
Vůbec se tím nestresuj a buď v pohodě. A jeďte radši na výlet nebo ma lyže a místo cukroví si kupte třeba kilo borůvek
Vánoce se blíží a na mě padá deprese, že neumím vytvořit ono pověstné kouzlo Vánoc. Moc bych si přála mít uklizeno, mít nazdobenou domácnost, včas mít dárky. Navíc ani neumím vybrat vhodné dárky a často se netrefím, i když jdu po seznamech. Nějak jsem se smířila s tím, že vykouzlit atmosferu už nikdy umět nebudu. Nemáme cukroví, nemame vyzdobu. 24.12. děti ozdobí stromek a tím končíme. Když už se mi povedlo mít třeba věnec na dveřích, tak jsem ho tam měla ještě v červnu, nebyl tedy na hlavních dveřích, tam se nedá pověsit, ale vyhodila jsem ho, když mi opadal do bot.
Když jdeme na trhy, stejně z toho vznikne chaos, kdy se jeden druhému ztratíme, zapomenu peníze, nebo se na sebe někdo kydne nějaké jídlo/pití a jdeme domů.
Moje máma taky nebyla zrovna královna výzdob, ale zvládala cukroví a i nějaké zvyky. Já něco začnu, ale nedotáhnu, cukroví spalím, nebo když se povede, tak ho dám do spíže a zapomenu na nej. Děti už naštěstí nevěří na Ježíška a mně se hodně ulevilo, opadlo tím dost stresu, stačí, že musíme řešit besídky, vystoupení, adventní kalendář, balíček k Mikuláši, dárky do školy, do práce, do kroužků. Každoročně nic nedávám ani do ZS a ani do ZUŠ, protože zapomenu, nebo to doma nechá dítě.
Je tu někdo na tom podobně, abych si chvíli nepřipadala jako největší vánoční zoufalec?