Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@JanaDaR
Tam bude problém v těch ledvinách a na vrub toho taková špatná imunita. Padla poznámka, že není žádoucí zmiňovat detaily, ale některé by byly poměrně důležité. VUR III. stupně je stále, nebo se to zlepšilo (spontánně, operací)? Jak jsou na tom ledviny funkčně (DMSA)? Pokud imunolog požaduje „časové okno bez nemoci“, možná bych naslepo naordinoval Imunor na lehkou stabilizaci, ale samozřejmě nejvýtěžšnější jsou vstupní hodnoty.
@Netopirek různé úpravy stravy jsme zkoušeli. Dítě je schopno přestat jíst, čili to úplně není cesta. Aktuálně se možná časem dopracujeme k testům na tu celiakii, ale to až „s něčím“, až bude potřeba.
@Doctus já klidně napíšu soukromě, ale tohle se mi už vážně nechce probírat veřejně.
@JanaDaR píše:
@Evkad ano, mléko takto má a několik let nedostává žádné výrobky z něj. Stejně tak sóju.
A nemůže to být i nějaká jiná potravina?
U jednoho z dětí mi třeba reakce na mléko připadala jiná/menší a přitom mělo větší a atypické problémy a nakonec jsme u něj zjistili i tu histaminovou intoleranci (HIT). Sama HIT mám, prošla jsem si eliminační dietou, takže vím, že kolikrát vadí i potravina, co jsme si myslela, že je naprosto v pohodě. Ale taková eliminace potravin trvá přes rok (sezonní potraviny).
U dítěte jsem spíše jela sledovací metodou, neboť první lékař říkal, že HIT nemá a pak druhý, že HIT má (záležel úhel pohledu na výsledky).
Po dietách byly děti nemocné tak nějak běžně (ve školní rok 2-4×, z toho 1-2× atb), později ještě méně. A to byly ve školkovém věku rekordmani v počtu ATB.
Pod čarou. Na čínskou medicínu mě nalákal pediatr, že tam má tatínka, co zázračně uzdravil děti a blablabla. Bylo to MLM, nerozuměl tomu vůbec. Hodně let jsem pak s čínskou medicínou měla problémy, vůbec jsem jí nevěřila.
Teď mě dá se řící „zachraňuje“-pomáhá, v něčem pomohla, v něčem ne. Chodím k lékaři, který kombinuje obojí i klasickou a čínskou.
@Evkad u ničeho jiného nepozoruji reakci vůbec žádnou.
Proto je pro mne s otazníkem i třeba ona zmíněná celiakie.
@JanaDaR píše:
@FlorenceF Jenkins toto dítě rozhodně upozaděno není, mluvit začalo později, ale domluví se normálně, je ryzí pravák. Do MŠ nechodí vůbec, noční můry nemá. A nejedná se jen o respirační infekty, od toho 7.9. se řešily leukocyty v moči. Rozhodně má fobii z jehel, ale to je zkušenostmi. Že jsem z něj poněkud „mimo“ je už docela logické.
A u tebe jako u matky vse v poradku? Samozrejme krome toho, ze te limituje nemocny prcek…
Jsi srovnana s tim, ze jsi s nim doma? Vis, kam se vratit, az se dite uzdravi? Finance dobry? Ty jako zena, nejsi zašláplá?
To jen pro tvou uvahu…
Hele, my jsme s tou celiakii byli na skvelem pracovisti. Doktor rekl, ze markery jsou jasne, ale invazivni vysetreni se bude delat, az se dopracujeme ke 3 ze 3. Ja se ho podruhe ptala, jestli to nemuze byt psychosomaticky, ze nemame dobrou situaci. A on mi odpovedel: NE, ON TO MA V KRVI ![]()
Vysledek, jakmile jsem se hodila do pohody, udelala jsem nutne zmeny v zivote a hlave, tak celiakie Z KRVE zmizela ![]()
Ja jen, jak tu hazite tema hodnotama, ta nemoc nevznika sama o sobe, ze se dite z niceho nic rozbije a je potreba zacit laborovat ty priznaky…
No nic, tohle jsou tak citlive veci, ze uz nebudu rejt. Ber to tak, ze nabizim jen pohled z jine strany ![]()
@FlorenceF Jenkins samozřejmě že nejsem v klidu, celkově bych ráda dělala jiné věci, než amatérskou zdravotní sestru. Někdy jsem fakt hodně naštvaná. Nemoc u něj dost možná opravdu stojí na vrozené vadě, kdy mu sekvence onemocnění a ne zrovna roztomilé léčby rozmlátila imunitu. Zde se pak dostáváme k jádru problému, že příčinu nejspíš nevyřeší ani čínská medicína, ani přístup skrze psychosomatiku, atd.
@JanaDaR píše:
@FlorenceF Jenkins samozřejmě že nejsem v klidu, celkově bych ráda dělala jiné věci, než amatérskou zdravotní sestru. Někdy jsem fakt hodně naštvaná. Nemoc u něj dost možná opravdu stojí na vrozené vadě, kdy mu sekvence onemocnění a ne zrovna roztomilé léčby rozmlátila imunitu. Zde se pak dostáváme k jádru problému, že příčinu nejspíš nevyřeší ani čínská medicína, ani přístup skrze psychosomatiku, atd.
Jako je mi tě líto, ale být naštvaná na svoje vlastní dítě za to, že je nemocné, to už je fakt síla. Zkus psychologa, dokážeš si představit, jak mu asi musí být, když je mu špatně, nezná nic než doktory, nemocnice, žádná školka, zábava, radost s kamarády a ještě vidí, že je na něj vlastní máma naštvaná?
@Kacabababa víš, že mě tvoje komentáře fakt nezajímají? A ani nedojímají.
A dodám, ani o tvou lítost nestojím, ta totiž nikam nevede a obvykle za tím stojí jen úleva, že to není tvoje děcko.
@JanaDaR mrzí mě, že máš tak často nemocné dítě. Jsem v podobné situaci, jen onemocnění jsou jiná. Vlastně neporadím nic víc, než už ti poradili výše, jen chci vyjádřit podporu, je to náročné. Drž se!
@JanaDaR píše:
Aha, rozumim
to je silene ![]()
Kazdopadne to vypada na slusnou naloz pro celou rodinu.
Jeste me napadlo, ze ty se (zcela logicky) soustredis na tu nemoc jako na neco ciziho a oskliveho, co je potreba vymytit a pak bude dobre, resp. dobre podle vasich predstav. A uz ti z toho slusne hrabe. To taky chapu, ja jsem tehdy z toho byla nemocna sama ![]()
A co kdyz to nepujde nebo nepujde v nejblizsich letech? Ted behate po vysetrenich, imunologiich a hledate medicinsky klic. A co kdyz neexistuje (imunologicka lecba nezabrala)? Pak by mi to prislo jako ztrata obrovske energie, vcetne opakovaneho zklamani z nezdaru.
Co kdyby jste to alespon v nejakem horizontu treba 3 let prijali jako soucast zivota, neco typu kdyby byl clen rodiny najednou na vozicku. Tam taky neztracej energii metodama, jak sakra uz konecne zase chodit, abychom nemuseli prestavovat byt a kupovat predrazene upravene auto.
A tu energii vlozit do toho, jak si prizpusobit zivot, ktery bude spokojeny a vyrovnany i s tou ‚naší‘ nemoci. Vcetne toho, ze se nebudu soustresit jen na to dite, ale hlavne na sebe. Nebudu snit o dovolene u more, ale v laznich Jesenik, objevim potencial prace, ktera me bude naplnovat i z domova, preorganizuju oeci o dite tak, abych nejela na zalozni zdroj (ted to jeste vydrzim a odpocinu si, az tahle hruza skonci), ale byl to pro me udrzitelny zivot i s nemoci. Zni to asi absurdne, ale popremyslej o tom ![]()
@Kacabababa píše:
Jako je mi tě líto, ale být naštvaná na svoje vlastní dítě za to, že je nemocné, to už je fakt síla. Zkus psychologa, dokážeš si představit, jak mu asi musí být, když je mu špatně, nezná nic než doktory, nemocnice, žádná školka, zábava, radost s kamarády a ještě vidí, že je na něj vlastní máma naštvaná?
Co se tady rozhanis? Myslis, ze si neuvedomuje, ze dite za to nemuze?
Nikdy jsi delsi cas na svuj ukor nepecovala o jinou osobu az na dno svych sil?
ja jsem si zkusila blizkou osobu lezaka s tezkym zapalem plic
a vervmi, ze ty sily ti dojdou a pak se nastves na cely svet, i pres to, ze tva pece je velmi dobra, obetava a velice zaslužna ![]()
Je videt, ze vubec netusis, ktera bije
@Kacabababa píše:
O mém dítěti nevíš vůbec nic, ale mít takovou mámu jako jsi ty, asi bych byla taky nemocnáZkus se někdy přijít podívat doMotola, na děti s rakovinou, jak je jejich mámy milujou a opatrujou a jsou jim OPOROU a rozhodně nemají ty děti pocit, že svoje mámy svojí nemocí obtěžují.
Jsi fakt hodne zakeřna ![]()
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat