Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Bábrdl píše:
Mně připadá, že je to tak na třetiny. Třetina má se sourozencem super vztah (hlavně teda ségry spolu nebo bráchové spolu, ale někdy i ségra s bráchou), pak takový ti, co se vídají, spíš tak formálně, ale když dojde na lámání chleba, pomůžou si, a třetina těch se se nesnáší nebo se nevídá vůbec.
jj, řekla bych, že na tom něco bude (myslím ty třetinové poměry kvality souroz. vztahů). Ale s tím pohlavím si fakt nejsem jistá, myslím hlavně v dospělosti. I u sester bývá nevraživost poměrně častá, někdy je naopak sestra - bratr kompatibilnější. Zvlášt tehdy, když je nějak rodově zatížená ženská linie a ty holky to nezpracovaly. Je to hodně různé, rodina od rodiny.
Taky jsem nechtela druhe. stejne pocity jako ty. najednou jsem mela pocit ze mi proste ujizdi vlak. dcera se narodila kdyz starsimu bylo 5,5.odskocila jsem si mezitim na rok do prace jinak by me teda doma piclo kdybych byla doma v kuse nekolik let.
Jsem rada ze jsme do druheho sli a bonus ze je to holcicka
samozrejme nekdy zlobi oba, nemoce atd.ale kdyz me dcera obejme rika mi mami a vsechno to kolem tak jsem stastna ze jsme do toho sli. jezdime spolu na dovolene uzivame si to.
Já bych se při plánování více dětí vůbec nesoustředila na to, jestli v budoucnu budou mít nebo nebudou mít dobré vztahy. Udělala bych pro krásný vztah při jejich výchově maximum, ale zaobírat se tím předem je nesmyslné ![]()
@Rakosnicek1983 píše:
Takze chlap nic? Tak to bude s praci dost tezke.Ja mam dite jedno, s prima imunitou, za cely život byla nemocna jednou, ale vsude vidim, jak sourozenci lehaji-u kamosek, ve skolce, pamatuju to ze svého dětství, proste je to docela zásadní vec k řešení.
tak u nás budu taky na paragrafy chodit já. Muž vydělá podstatně víc peněz, takže to má racionální základ. Těch pár lez než děti vyrostou se musí ta nemocnost nějak přetrpět.
Tak já mám děti 6 let po sobě. Sebekriticky jsem uvážila, že by dvě malé s rozestupem 3-4 roky a méně nebyly pro mě. Mě to miminkové období dost vysává, unavuje, domácí rutina mě vytáčí a potřebovala jsem na chvilku do práce. A taky nejsem klasická multitaskingová maminka, jako je většina ženských, tak jsem potřebovala si ty děti užít postupně. Nezvládala bych jednoho uhoupávat, druhého vnímat, co mi říká a sledovat, jak si hraje, nebo si hrát s ním a přitom jistit mimino. Nezvládám dělat 2 věci naráz, nedokážu se soustředit ani na běžné domácí činnosti, když na mě děti mluví. Teď je to lepší, sice občas na mě mluví obě naráz, ale miminko se dalo lépe zkorigovat, když starší chodila do školy, pak spalo po obědě, když si dělala úkoly, teď je můžu nechat i na chvíli samotné a odběhnout do obchodu, i když mladší je školkáč.
@pe-terka píše:
jj, řekla bych, že na tom něco bude (myslím ty třetinové poměry kvality souroz. vztahů). Ale s tím pohlavím si fakt nejsem jistá, myslím hlavně v dospělosti. I u sester bývá nevraživost poměrně častá, někdy je naopak sestra - bratr kompatibilnější. Zvlášt tehdy, když je nějak rodově zatížená ženská linie a ty holky to nezpracovaly. Je to hodně různé, rodina od rodiny.
Já teda v okolí vidím, že většinou vztah sestra bratr funguje dokud si bratr nenajde vážnější známost. Ženská na ten vztah k sestře žárlí a švagrovou časem odstřihne. Naopak ségry mají z mého pohledu časem tendenci se sbližovat.
Jak to myslíš, že je rodově zatížená ženská linie?
Nikdy jsem nechtěla jedináčka, protože mi přijde smutné být na všechno jednou sám. Dceři budou 3 roky 3 měsíce, až se nám narodí druhé dítě. Já bych brala i menší odstup, nicméně příroda to chtěla takhle. Budeme mít dvě dcery a doufám, že spolu budou vycházet i v dospělosti. Ale samozřejmě to nikdo dopředu neví, bude to především na nich. Já mám staršího bratra a nikdy jsme neměly extra vztah. Jsme od sebe 6 let, což je asi dost a navíc kluk/holka. I proto jsem chtěla menší věkový rozestup a jsem i ráda za stejné pohlaví. Manžel má o 4 roky mladšího bráchu a jsou to nejlepší kámoši. Denně si píšou, chodí spolu na pivo a vztah mají super, i když jsou od sebe 120km.
@Bábrdl U nás naopak, žárlila švagrová a odstřihla od začátku mě. Dodnes se spolu nebavíme, ani s bratrem teda a já ji nemůžu ani cítit
Kdykoliv jsem měla spor s bratrem, ona se do toho míchala a vztahovala si to i na sebe a nebavila se se mnou. Dodnes nechápu a už ani nemám snahu pochopit.
@Bábrdl píše:
Já teda v okolí vidím, že většinou vztah sestra bratr funguje dokud si bratr nenajde vážnější známost. Ženská na ten vztah k sestře žárlí a švagrovou časem odstřihne. Naopak ségry mají z mého pohledu časem tendenci se sbližovat.Jak to myslíš, že je rodově zatížená ženská linie?
jj, to máš pravdu, ty přivdané baby často rozehrají karty úplně jinak. Zapomněla jsme to napsat, ale mám stejnou zkušenost.
Zatížená ženská linie - v podstatě po generace táhnoucí se nějaký systém rodové zátěže (emoční, traumatické), ke kterým jsou ženy jako nositelky života vnímavější a předávají si je z generace na generaci, kde se to různě násobí a vrší - pokud se to nepodaří odbourat. Hodně se těmi rodovými zátěžemi zabývá psychoterapie rodinných konstelací (např.).
@kacka52 píše:
Nikdy jsem nechtěla jedináčka, protože mi přijde smutné být na všechno jednou sám. Dceři budou 3 roky 3 měsíce, až se nám narodí druhé dítě. Já bych brala i menší odstup, nicméně příroda to chtěla takhle. Budeme mít dvě dcery a doufám, že spolu budou vycházet i v dospělosti. Ale samozřejmě to nikdo dopředu neví, bude to především na nich. Já mám staršího bratra a nikdy jsme neměly extra vztah. Jsme od sebe 6 let, což je asi dost a navíc kluk/holka. I proto jsem chtěla menší věkový rozestup a jsem i ráda za stejné pohlaví. Manžel má o 4 roky mladšího bráchu a jsou to nejlepší kámoši. Denně si píšou, chodí spolu na pivo a vztah mají super, i když jsou od sebe 120km.
@Bábrdl U nás naopak, žárlila švagrová a odstřihla od začátku mě. Dodnes se spolu nebavíme, ani s bratrem teda a já ji nemůžu ani cítitKdykoliv jsem měla spor s bratrem, ona se do toho míchala a vztahovala si to i na sebe a nebavila se se mnou. Dodnes nechápu a už ani nemám snahu pochopit.
No, vždyť tak jsem to myslela. Ty jsi ta „švagrová“ ![]()
Prostě manželka bratra často odstřihne tu sestru.
@Bábrdl Jo tak, já to pochopila naopak, že sestra odstřihne švagrovou. No tak to jsme ukázkový příklad, to mě těší ![]()