Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Šla bych do toho teď. be praxe to budeš mít těžký tak jak tak, a apsoň budeš moct s čistým svědomím pak říkat, že děti sice máš, a le další neplánješ, tudíž neutečeš za půl roku na mateřskou. a jak to budeš zvládat, to zvládneš vždycky, mě přijde že čím víc dětí, tím je to snadnější. já našla potřetí //, plánovaně tak napůl, a 14 dní poté začali ti dva starš neskutečně zlobit, konečně ten 2 letej zjistil, jak si s bráchou pořádně hrát, a mě brnkat na nervy
vztekloun je to taky šílenej, když není po jeho, válí se po zemi, a dostane hysterák..ale naštěstí je to na druhou stranu i takovej malej pečovatel, mimino miluje od jeho narození, pořád ho chodí hladit, amluví o něm, hraje si s ním s chrastítkama, dkyž zabrečí, většinou je u něj ještě rychlejc jak já ![]()
Já osobně bych šla hned do druhého, raubíře zapíšeš na dopoledne do školky a budeš se moct plně věnovat mimi a odpo to už za pomoci manži zvládnete levou zadní.
@Dagmar83 jenže jde o to že právě manžel není tolik doma. má svůj velký koníček+pečování o barák. takže vím že na to budu sama.tak si právě občas řikám, že bude lepší když prvorozený bue starší a sám se už o sebe postará a já pak budu jen o miminko pečovat
Popravde, cim vic ctu Tve prispevky, tak bych nesla do druheho, minimalne ne ted. Precti si to po sobe vsechno ![]()
Já mám 3 děti vždy cca po 5 letech a teda pozornost potřebují v každém věku.1 je hyperaktivní,2. Záchvaty vzteku,3. Kliďas. Manža buď v práci nebo na trénincích a zvládnout se to dá.
@ptacak já vím! jenže pak když vidím jak má někdo víc dětí, tak se mi to hrozně líbí. že jsou třeba děti i blízko věkem k sobě. že mohou mít spolu pokojíčky a plánovat stejné aktivity. hrozně moc bych si přála být znovu těhotná, porodit, zkusit kojit.ale chtěla bych to teď a ne za pár let. prostě jsme děsně nerozhodná…a nevím.
Já bych tedy na rozdíl od většiny druhé dítě za takových okolností považovala za nerozumné. Hledat práci bez praxe s jedním dítětem je těžké, ale se dvěma, kdy bude zakladatelka odkázaná sama na sebe a nedá se předpokládat, že na sobě bude chtít profesně pracovat…No nevím. nedávno tu byla skoro učebnicová diskuze - zakladatelka se dvěma dětmi, jedno pořád nemocné, léky nákladné, vidina zaměstnání ani hlídání žádná. A přirozeně stát byl ten špatný, protože se nepostará. Ale tohle si každý musí rozhodnout sám.
@Anonymní píše:
@Dagmar83 jenže jde o to že právě manžel není tolik doma. má svůj velký koníček+pečování o barák. takže vím že na to budu sama.tak si právě občas řikám, že bude lepší když prvorozený bue starší a sám se už o sebe postará a já pak budu jen o miminko pečovat
nepostará. Budeš řešit jný věci…škola, psaní úkolů, kroužky a to je snad ještě náročnější, jak nějaký vztekací období
A věři mi, že takové batole, ač vztekací, je procházka oproti zabejčenýmu předpuberťákovi.
Ono, ta hláška, jedno dítě, žádný dítě, je fááákt pravdivá ![]()
Všechny tu řešíme práci atd. ale co třeba taky věkový rozdíl sourozenců? Já osbně, ale je to jen můj názor, jsem nechtěla velký věkový rozdíl. Max. pět let a to už je fakt strop. Spíš dva až tři roky. A máme bez dvou měsíců tříletý rozdíl.
Bunny puella. Musím teda souhlasit v jedné věci a to věk dětí. Lepší je asi mít děti věkem blíž, zabaví se spolu. U nás když se sejdem všichni doma tak je to teda šrumec, nehledě na to že naši kluci si spolu neumí hrát, každý je vývojově někde jinde. Ale bylo to naše rozhodnutí, takže si nestěžuji a jen se snažím dětem vymyslet zábavu, vzhledem k jejich věku.
@Bunny puella o vekovem rozdilu mas pravdu, ale v situaci, kdy chlapa nepopisuju, jako moc dobreho otce amanzela,,penez je tak akorat, ani malo, ani moc, psychicky jsem. nevyrovnana vuci druhemu diteti, psychicke a fyzicke namaze se dvema detmi, pracovne jsem jeste ani nezacala a uz mam oproti ostatnim jen same nevyhody a hledam duvody, proc na sobe pro pripadneho zamestnavatele nezamakat, pak ne, vekovy rozdil by pro me osobne mel nejmensi vahu ![]()
Pardon, zakladatelko, ale takhle to proste vidim zesveho pohledu.Zle to nemyslim ![]()
@Anonymní píše:
@ptacak já vím! jenže pak když vidím jak má někdo víc dětí, tak se mi to hrozně líbí. že jsou třeba děti i blízko věkem k sobě. že mohou mít spolu pokojíčky a plánovat stejné aktivity. hrozně moc bych si přála být znovu těhotná, porodit, zkusit kojit.ale chtěla bych to teď a ne za pár let. prostě jsme děsně nerozhodná…a nevím.
Aha - takže ty nechceš dítě, aby vaše rodina byla kompletní, ale protože chceš rodit a kojit. A chceš to hned bez ohledu na to, jestli rodinu dokážeš zabezpečit i v případě, že na péči o dítě z nějakého důvodu zůstaneš sama a bez ohledu na to, že váš vztah není zrovna ideální. Tedy ve smyslu, že se můžeš kdykoli spolehnout na to, že se postará manžel, když budeš potřebovat. Osobně nechápu, proč je až tak výhodné mít za takových okolností dvě děti věkem blízko sebe než jedno s tím, že nemám zajištěnou svou nezávislost a své místo na trhu práce.
@Bibi239 píše:
Ja myslim, ze jestli jsi bez praxe, tak 3r nebo 6r bude uplne fuk. Slozite to bude tak jako tak.
Přesně tak, to jsem taky chtěla napsat. Spíš si v hlavě srovnej, jak chceš děti daleko od sebe. Já bych děti třeba nechtěla 3 a více let od sebe.
My máme děti 14 let od sebe a nevýhodu to nemá ani jedinou. Každý je úplně jiný, takže by se nezabavili ani kdyby byli dvojčata. Starší už je skoro dospělý takže pomůže když je třeba, nežárlí, nemusím mu vysvětlovat proč se víc věnujeme mladšímu. Spíš je rád že jsme přestali prudit. Nemáme problém s hlídáním a užíváme si obě.
@Aries6 píše:
Přesně tak, to jsem taky chtěla napsat. Spíš si v hlavě srovnej, jak chceš děti daleko od sebe. Já bych děti třeba nechtěla 3 a více let od sebe.
já si to zas nemůžu vynachválit. jsem teda jenom těhotná, synovi bude 5 let, ale jak mi bylo ze začátku špatně, ve 2 letech by mně stěží nechal odpoledne ležet pod dekou klepajíc se zimou (ze začátku jsem mívala zvýšenou teplotu a jako bonus mi bylo špatně). Teď je syn ve školce, takže budu mít doma jenom jedno dítě, až půjde do školy, tak budu k dispozici doma a nebude muset do družiny, první roky nebudou prázdniny problém. Všechno má svoje výhody a nevýhody a já jsem moc ráda, že jsem nešla do druhého jenom kvůli tomu, že si v dětství spolu děti vyhrají. To vůbec nemá žádný vliv na vztahy mezi nimi v dospělosti, i když tady je to obecně rozšířený názor.
@ptacak no mám maturitu z ekologie a ochrany krajiny. jazyk vůbec neumím a tak nějak si neumí předtavit dělat školu s dvěma dětma. na jazyky jsem fakt tupec. hlavně kdo by hlídal děti když já budu jezdit do školy. myslím, že chlap by dvě děti prostě nedal, že by si to třeba ani nepředstavil, nenapadlo by ho to.je takový že něco on domluví a já ať se zařídím.