Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Ahoj,
Nevíte, kde v Praze by mě bez větších řeči napsali Mounjaro? Napadla na OB Klinika nebo Iscare.
Mám BMI 28 a žádné vážně nemoce jak cukrovka atd. Už jsem sama zhubla 21 kg, ale pak přišly stresy a jim víc a do toho dost sladké. Hodně sportuju, tak nepribiram, ale už nehubnu a necítím se dobře. Do normální váhy mě chybí 11kg a do ideální 16kg.
Doufam, ze s takovym BMI nikde. Trocha selskeho rozumu by se snad neztratila.
" citit se dobre", je znacne relativni pojem a leky nastesti predepisuje lekar, ktery by mel posoudit, jestli je „prani“ pacienta dostatecnou indikaci k lecbe leky, ktere maji nejake nezadouci ucinky vzdycky, coz si zjevne nekteri neuvedomuji.
Takze „bez vetsich reci“ je neco, na co pacient nema ani narok ani pravo a v nekterych ohledech by se takove ocekavani dalo povazovat i za drzost.
Tak proč si místo sladkosti nedáš zdravější alternativu? Proč si ty sladkosti kupuješ?
Injekce ti sice sníží/omezí chuť na sladké, ale jakmile je přestaneš brát tak se ty chutě vrátí a budeš tam kde jsi ![]()
Kognitivně-behaviorální terapie by ti určitě pomohla víc než injekce.
@V anda píše: Více
Neboj, žádný cvok se tady nenajde, který by do toho šel ![]()
BMI je zastaralý ukazatel váhy. Nebere v potaz tvou tělesnou konstituci. Asi jako kdyz se kdysi říkalo, ze ideální vaha je kdyz odečtení 10 cm od své výšky. Měříš treba 180 a vážím bys mela max.70. Důležitý je poměr tuků, svalů a pod.
@Zvedava1 píše: Více
Já chápu, proč je BMI tak masivně kritizováno, určitě máš pravdu v tom, že mnohem víc vypovídající hodnotu má detailní rozbor na InBody nebo Tanitě.. na druhou stranu pro zběžnou orientaci je BMI stále v pohodě. Míním tím, že potřebu zkoumat své BMI v pásmu řekněme nad 30 bude spíš mít obézní člověk, než atlet, na kterém půjde na první pohled (od dveří v ambulanci) poznat, že nepotřebuje antiobezitika. Do ambulancí přichází řešit svou váhu v drtivé většině lidi, kteří ji řešit potřebují, kulturista/atlet/vyrýsovaná fitnesska se nenechají odbýt konstatováním, že mají vysoké BMI a potřebují zhubnout..
@teroonka No praaaave. To by se naše kulturistka Věrka s vahou 90 kg mohla trápit, že je na svých 174 cm obézní, ale proč by to dělala, že?
je to extrémní případ, ale vlastně platný. Nemusí být každý vrcholový kulturista, aby měl právo neřešit svou vyšší váhu, kterou třeba má z důvodu tělesné konstituce nebo danou geneticky. Ani fitnessky, gymnastky nebo tanečnice nebývají žádná vyžlata, a přesto rozhodně nejsou obézní a nepotřebují hubnout. Takze pokud má někdo bmi nad 30 nebo dokonce 35 a lide na něj všeobecně pohlížejí tak, ze ma zdravotní problém a mel by ideálně neco zhubnout a ozdravit svůj životní styl, je největší pravděpodobnost, ze ta hmota zrejme nebudou svaly, ale tuk.
U BMI 28 nepotřebujete žádné preparáty. To se dá v klidu shodit normálně. Co potřebujete, je naučit se na stres reagovat jinak než jídlem. Žádný preparát vás to nenaučí, takže i kdybyste na něm zhubla dalších 16 kg, tak jakmile ho vysadíte, budete zase na stres reagovat jídlem. A za rok dva jste tam, kde jste byla předtím. Tohle prostě není řešení pro lidi, jejichž hlavní problém je v tom, že v rámci nějakého vzorce zneužívají jídlo… Tohle má opodstatnění třeba u morbidně obézních, kterým už jde o kejhák a nemají čas hubnout přirozeně. Třeba potřebují podstoupit operaci co nejdřív a musí kvůli tomu hodně shodit. Nebo si to umím představit u obézních starých lidí, kteří se už ani nezvednou z gauče, aby si došli na WC. Tam jsou rizika zanedbatelná oproti tomu, jak jim to může zkvalitnit život… Člověk v produktivním věku, který má jen cca 15 kilo navíc a nemá zdravotní stav, který by vyžadoval je sundat za 2 měsíce, to nepotřebuje… Navrhuji se teď nesoustředit na shození dalších kil. To klidně tři čtyři měsíce počká. Ale začít se soustředit na přepsání vzorce: mám stres, zajím ho. Vyberte si jiný způsob reakce na strest a ten opakujte. Hlava si to po nějakém čase přepíše. Hubnout budete, to se nebojte. Nejspíš ne tak rychle, ale to je normální. Čím méně zbývá zhubnout, tím to obvykle víc trvá…
Prijde mi, ze tu vsichni diskutujici pominuli fakt, ze jde z mnohem vetsi vahy, protoze uz 21kg zhubla?
Zakladatelko, nejspis praktik. Ten te zna, vi kolik jsi kdy vazila a jak to vypada s tvym ostatnim zdravotnim stavem ![]()
Taky nechápu, proč se všechny diskutující navážejí do zakladatelky. Co víte o její situaci? Dotaz je naprosto legitimní.
Zakladatelko, byla jsem v podobné situaci. Nejprve mi Mounjaro předepsala praktička. Jakmile mi ale klesl BMI pod 28, již mi ho předepsat odmítla. Nakonec mi vyšla vstříc gynekoložka. Mounjaro může předepsat každý lékař, bez ohledu na specializaci, tak zapátrej, zda nechodíš k nějakému, který by tě pochopil a předepsal. A pokud ne, zkus nějakou soukromou „kliniku krásy“. Mívají občas obezitologii nebo podobnou specializaci a bývají vstřícnější. Ale nebude to zadarmo.
Já se zeptám asi úplně blbě, protože váhu neřeším a nikdy jsem se tím nezabývala, jen co tak kolem mě propluje… ale k tomu snad ten lékař má nějaké medicinské důvody, proč to nemůže napsat u lidí s nižším BMI, než je stanoveno? Vždyť to není vitamínový doplněk, to nemáte strach, co to s vámi dlouhodobě může udělat, pokud budete obcházet indikaci?
Ne, strach nemám. A navíc indikaci neobcházím, protože jsem souběžně měla vyšší tlak a cholesterol. A co by to se mnou jako mělo udělat? Narostou mi tykadla a zezelenám? ![]()
Z léků proti obezitě se dělá zbytečný strašák. Zabrouzdáte-li do vědecké literatury, zjistíte, že GLP-1 agonisté mají pozitivní účinky na spoustu dalších chorob. Pravděpodobně díky tomu, že tlumí zánět. Tudíž převažuji pozitiva.