Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Zabatko ale co mjai ti lide delat? Leda emigrovat a budou z nich ekonomicti uprchlici ![]()
@medunka23 píše:
No, ale věř, že i z tohohle platu se ušetřit da, není to nereálné, ale to by zakladatelka musela přemýšlet co nakoupí a co bude vařit. Nepřijde mi, že bychom jedli nějak špatně a opravdu měsíčně za jídlo pro 4 clenou rodinu dám cca těch 7tisíc, vařím každý den, chlap má dotované obědy v práci ale i přesto vařím tak, aby mu stacilo i na večer. A to si říkám, že asi by se dalo ušetřit ještě víc. Mám 2 děti, 1rok(celý den žere) a skoro 4 roky (nejí skoro vůbec) a drogerii kupujeme amway, prášek mi vydrží rok a s detma opravdu peru skoro každý den. Ale kupuju pouze základní suroviny a jogurty jen bílé, jiné nám nechutnaji, největší položka je ovoce a zelenina.
NO tak já jsem to dotáhla ještě dál, jogurty si děláme doma a ani bych nemusela takto šetřit. Já Ti to neberu, že se s tím nějak vyžít dá, ale prostě ušetříš minimum, které není dostatečné na rozumnou tvorbu rezerv pro 4 lidi, kde máš nějaké spoření na důchod, na studia pro děti, pro případ nemoci (pojistky) nebo nějaké požitky - koníčky atd. Život není je teď a tady, ale taky budoucnost, která třeba nebude zrovna lehká, je potřeba na to myslet a to z 18 000 prostě moc nejde. To už je o extrémních kompromisech. Však je v pohodě vařit ze základních surovin, dělám taky, tedy v naprosté většině, máme 4 děti doma a vařím denně, jsem s nimi zatím doma. Přesto nastanou situace, které vyžadují tisícové nebo desetitisícové sumy najednou, tak prostě jdeme a zaplatíme, protože je z čeho. Z čeho to zaplatí rodina, které na konci měsíce zůstane na účtu 0 (v tom lepším případě).
@PaníBovaryová píše:
@Zabatko ale co mjai ti lide delat? Leda emigrovat a budou z nich ekonomicti uprchlici
Co mají dělat, asi nic jako doteď, co chceš slyšet. Jen mi přijde marné v takové diskusi říct, že to je hodně a ještě že z toho může ušetřit, když je to prostě nereálné a víme to tady všichni. Ušetřit tisícovku, kdyby se to povedlo, tak to je opravdu směšné. Jediné co můžou dělat je zvýšit si kvalifikaci, změnit zaměstnání, nebo se přestěhovat někam za prací (třeba jako přeshraniční pracovník - taky jsme to udělali, nejdřív do podnájmu daleko od původního bydliště).
@Zabatko no z niceho a nic- na tve dotazy. Pry mame jedna z nejdrazsich emovitosti v EU (asi je mysleno pomerem prumerne mzdy), drahe potraviny… jako ale co maji ti lide delat? Jak budes chodit do druhe prace, kdyz delas 12h denne v te jedne a dost casto jsou sedreni jak kone, pak jdou a koupi si neco, aby zapomneli na praci a na to potrebuji peniez, tak musi do prace a tak porad dokola a takhle prezivame ![]()
@Zabatko píše:
Co mají dělat, asi nic jako doteď, co chceš slyšet. Jen mi přijde marné v takové diskusi říct, že to je hodně a ještě že z toho může ušetřit, když je to prostě nereálné a víme to tady všichni. Ušetřit tisícovku, kdyby se to povedlo, tak to je opravdu směšné. Jediné co můžou dělat je zvýšit si kvalifikaci, změnit zaměstnání, nebo se přestěhovat někam za prací (třeba jako přeshraniční pracovník - taky jsme to udělali, nejdřív do podnájmu daleko od původního bydliště).
To stejne neni reseni, nemuzeme se prestehovat vsichni a z hornika ajtaka neudelas.
@PaníBovaryová píše:
@Zabatko no z niceho a nic- na tve dotazy. Pry mame jedna z nejdrazsich emovitosti v EU (asi je mysleno pomerem prumerne mzdy), drahe potraviny… jako ale co maji ti lide delat? Jak budes chodit do druhe prace, kdyz delas 12h denne v te jedne a dost casto jsou sedreni jak kone, pak jdou a koupi si neco, aby zapomneli na praci a na to potrebuji peniez, tak musi do prace a tak porad dokola a takhle prezivame
No ona to asi nebude úplně pravda, zrovna mě to onehdy zajímalo, tak jsem srovnávala ceny nemovitostí v poměru na kupní sílu a zase tak špatně jsme z toho nevyšli, pokud pominu hlavní město, ale to máš obdobné třeba ve Vídni. Obecně vzato si myslím, že největší problém jsou podhodnocené mzdy hlavně v nekvalifikovaných profesích, které táhnou dolů východní pracovníci. Proč by zaměstnavatelé měli dávat víc, když nemusí, že jo. U nás jsou nefunkční odbory, vidím to dnes a denně, co všechno zastávají odbory v tom rakousku a jakou právní ochranu tam má zaměstnanec, o tom se nám tady ani nesní.
Jinak máš pravdu, celá diskuse je o tom, že 26 000 korun pro 3 lidi je přežívání, není to na šetření nebo dokonce na ušetření.
@PaníBovaryová píše:
To stejne neni reseni, nemuzeme se prestehovat vsichni a z hornika ajtaka neudelas.
Víš jak se to říká, voják se stará, voják má.
Tady u nás v příhraničí je plno přestěhovaných rodin, kde tatínkové chodí za prací do Rajchu, vydělají si 2-3× tolik než co by měli za stejnou práci u nás a ještě pobírají přídavky na děti. A to se jedná o dělnické profese, chlapi dělají na stavbách, na pilách atd. TO ani nemluvím o kvalifikovaných zaměstnáních.
@Zabatko píše:
Já nechápu, co je na tom nereálného, vždyť mohou dát stranou třeba i 6 tisíc.
@Barbucha3 píše:
Dobře, ale osekají jiné výdaje, které jsou dejme tomu v souladu s pohodlným životem v 21. století. Taky bychom všichni mohli bydlet v jeskyních a svítit svíčkama, takto se na to nedívej. To už by musela taková rodina přemýšlet nad tím, jeslti děcku koupí jogurt nebo ne. Dobře, můžou je dělat doma jako to dělám já, jenže já to dělám z přesvědčení, nikoliv z nutnosti. Co je to za život, prosím Tě, nemoct děcka vzít na pár dní někam k vodě atd.?
@Barbucha3 píše:
Chceš mi říct, že pokud budou mít na útratu 14 000 měsíčně, že z toho ještě můžou něco ušetřit? To máš cca 155 Kč na osobu na den na VŠECHNO.
@Zabatko píše:
Víš jak se to říká, voják se stará, voják má.Tady u nás v příhraničí je plno přestěhovaných rodin, kde tatínkové chodí za prací do Rajchu, vydělají si 2-3× tolik než co by měli za stejnou práci u nás a ještě pobírají přídavky na děti. A to se jedná o dělnické profese, chlapi dělají na stavbách, na pilách atd. TO ani nemluvím o kvalifikovaných zaměstnáních.
Jo, ale porad je to reseni pro par rodin, ne systemove, a pro nektere nase zakonodarce je tento argument globalni - 160 tisic nezamestnanych? At se prestehuji! - chci videt jak se 160 tisic lidi stehuje smer Praha nebo prihranici. Je to od nich strasny alibismus, sami maji 180 tisic zaklad platu.
@PaníBovaryová píše:
Jo, ale porad je to reseni pro par rodin, ne systemove, a pro nektere nase zakonodarce je tento argument globalni - 160 tisic nezamestnanych? At se prestehuji! - chci videt jak se 160 tisic lidi stehuje smer Praha nebo prihranici. Je to od nich strasny alibismus, sami maji 180 tisic zaklad platu.
Systémové to jistě není, ale možnost každá jedna rodina má, neohlížet se jestli to dělají či nedělají ostatní a něco s tou situací udělat.
@Zabatko píše:
Dobře, ale osekají jiné výdaje, které jsou dejme tomu v souladu s pohodlným životem v 21. století. Taky bychom všichni mohli bydlet v jeskyních a svítit svíčkama, takto se na to nedívej. To už by musela taková rodina přemýšlet nad tím, jeslti děcku koupí jogurt nebo ne. Dobře, můžou je dělat doma jako to dělám já, jenže já to dělám z přesvědčení, nikoliv z nutnosti. Co je to za život, prosím Tě, nemoct děcka vzít na pár dní někam k vodě atd.?
Kdyz se odpoutas od toho prihranici - lide tady takto opravdu ziji - kdyz maji stesti, ovsem
Videla jsi Samozivy? Zenska s ditetem - 30Kc na den ![]()
Kdyis jsem potkala emigranta z NDR a ten se taky velice podivoval "vy tady za takove penize opravdu pracujete???
" A pak nejaky Kalousek jde a rekne, ze jsme chuda zeme, protoze malo pracujeme ![]()
@Zabatko kolik tam u vas stoji pozemky a nemovitosti?
ale ja. MAm svuj zivot stejne rada, i kdyz toho nemam moc, co potrebuju, mam ![]()
@PaníBovaryová píše:
Tím jsem zkrátka chtěla říct, že ta demokracie je taky trošku o tom, že se člověk o sebe musí nějak postarat sám. Neříkám, že to, jak to tady máme, je nějaké úplně úžasné, ale s klidným svědomím asi lze říci, že globálně se máme asi nejlépe co jsme se kdy měli. Máme rozsáhlou síť sociálních dávek, bezplatné zdravotnictví…
Nebo pak má druhou možnost - zakládat diskuse jak ušetřit z neušetřitelného.