Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@inkakřivák píše:
Tak dostala babička lekci. To musela být nějaká hodně ostrá klobása nebo snědlo kus? Kousek na ochutnání, a myslím fakt kousek jednou do pusy by to asi neudělal, nebo jo? Ale klobásu malému déčku ne. To spíš olíznout lžičku od svíčkové.
@Lojzísek Pro mě taky. Ale když už na tom sedí, tak je jedno, jestli PC nebo tablet. A domluva by fungovat měla, ale rozumná.
Mně to jedno není
Pokud se děti na něco dívají, preferuji chytrou televizi, správné sezení a osvětlení, dál od modrého světla. I starší děti raději sledují film na chytré televizi než mžourat do tabletu.
Nejsem zastáncem mobilů a tabletů, dítě sedí shrbené s hlavou skloněnou, mžourá na to a modré světlo mu nasvicuje oči. U některých přístrojů ho lze eliminovat nebo si lze vzít eliminující brýle, ale pořád vidím rozdíl, když dítě sedí 4 m od zdroje než když mu nasvicuje oči.
A dovedu si představit, že taková „hračka“ upozadila všechno ostatní.
O tom, jestli čtyřleté dítě bude mít vlastní tablet, by měli rozhodovat rodiče. Taky to vnímám jako věc tak zásadní, že by tady babička hranice překročit neměla. Čtyřletému dítěti stačí využívat rodinný přístroj.
@KeckaJ Takže mu zpraska žaludek, jo? To je blbý. Některé děti snesou všechno, některé ne. Tak pak leda domlouvat a vysvětlovat. Že když mu dá klobásu, nesmí ji zajídat zmrzlinou. Alespoň ne hned. A třeba domluva typu odpoledne si zajděte na zmrzlinu, ale teď do něj nic nervi, nefunguje?
@inkakřivák Ne, naše babi má prostě svou hlavu a my všichni okolo jsme hloupí.
Dítě z toho nemá rozum, je nadšené, že se všechno dovolí a všechno ochutná. A já mu zas nechci dělat blok, že blinká, protože papá. ![]()
I když řeknu: „Babi, teď obědval, prosím nedávejte na stůl ty chlebíčky.“ Stejně jde a dá je přímo před něj. A ještě dodá: „Pojď vem si.“
Že to nevysvětlím 18 měsíčnímu, jako efektivně asi ne. Ale bohužel to nedokážu vysvětlit ani naší babi. ![]()
A tedy bohužel je to opakovaná zkušenost. Snad to brzy bude chápat to dítě…
Tak to je blbě. A neporadím. Protože tohle prostě neznám. U nás je běžná věta ne, bude oběd, polož to, bude oběd. Tak jedině tvrdě hlídat a dítěti brát s tím, že dostane až po obědě. Ať se klidně babička zlobí, ale před obědem se nic nejí.
Jo a ty chlebíčky bych klidně dala někam pryč, kde je děcko nedostane.
@inkakřivák
Myšlenka krásná, vždy všechno zase sklízím na skříně okolo a babička to vytrvale dává zpátky na ten stůl…
Kolikrát jsme to takhle přenášeli 4 pryč z dosahu dětí a babička to nějak stihla dát zase zpět. ![]()
Je to boj s větrným mlýnem, ale já vydržím! ![]()
Jiná varianta asi není. Nejhorší na tom je, že ona to dělá z čisté lásky k vám. Taky pokaždé dětem balím jídlo.