Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Takovehle pareni je jeste dobry. My se vcera dozvedeli, ze 20-ti lety syn nasich znamych jede v drogach
![]()
Strasne fajn lidi to jsou, byli jsme s nimi 2× na horach, kluci v pohode, slusny, vsechno … dneska jsou rodice na masli. Je mi jich hrozne lito. Ze se to takhle zvrtne ve 20ti
pry si ho vyhlidla nejaka parta v hospode, kam chodil na pivo. Achjo.
Jak je to pořekadlo? Ať se mládí vydovádí
Tak by to podle mě mělo být. Zodpovědnosti a nudy si užijou ještě dost. K tomu usměrňování rodiči - mě kdyby v pubertě rodiče něco extra zakazovali, dávali dom. vězení a bůhví jaké ještě tresty, bylo by to ještě horší
.Samozřejmě moralizování a kázání bylo, ale víceméně spoléhali na můj zdravý rozum a pud sebezáchovy a taky trochu štěstí
. Takto jsem se po inkriminované době opět vrátila do starých dobrých, slušných kolejí, jak mě naši vychovali. Ale puberta, to byl jiný svět
. Myslím, že rodiče to v danou chvíli moc ovlivnit nemohou, my byli tři sourozenci, vychovaní stejně a puberta u nás probíhala naprosto odlišně, záleží hodně na temperamentu a povaze děcka. Nicméně zkušenosti z této doby jsou k nezaplacení…
Dělala jsem to stejný…doba se moc nemění ![]()
Ale samo, mám z toho hrůzu až do toho věku dospěje syn ![]()
karinka píše:Lizbeth píše:Né stejná, ale horší :
Nikdy jsem nekouřila ani extrémě nechlastala, ale jinak musím konstatovat, že mládež je čím dál tím STEJNÁ..A ono to funguje asi i naopak - TA DNEŠNÍ MLÁDEŽ - dřív to říkali jen důchodci a najednou už to říkají i třicítky..![]()
no kde to jsme???
. Jako nevím, jaké máte zkušenosti vy, ale já si pamatuji, že jsme např. z učitelů měli velký respekt. Ono, ještě učitelé v tý době znamenali něco. Dnes tomu už asi tak není. Mě stačí, co mi vyprávějí moji známí (učitelé), jak se s nimi děti baví. Nedávno byl dokonce o tom v TV pořad. Učitelé tam vyprávěli, že jim někdy rodiče vyhrožují, když dávají jejim dětem pětky. Nejvíc to dělají tzv. zbohatlíci. Říkali tam taky, jak přímo , ve třídě 3 14 letí kluci znásilnili učitelku. Já mám hrůzu z toho, až půjdou moje holky do školy. Docela bych byla pro zavedení uniformy, páč vidím u své 11 leté neteře, jak je kolikrát neštastná, že se ji holky smějí, že nosí nemoderní a neznačkové věci. Já vím, že se toto říká v každé době, ale já mám opravdu obavu z dnešní doby, kdy je mládež daleko agresivnější, drzejší. Já nevím, možná jsem už hodně stará a staromodní a proto to vidím jinak.
Mám téměř dvanáctiletou dceru - z učitelů měla vždy respekt - tak jako ostatně celá třída až na dva blbečky, kteří by byli prolémoví za jakékoli doby..
Nido jí oblečení nepředhazuju, na socky a zbohatlíky se nikdá nehrálo..
Já si myslím ,že to tak prostě občas je, občas se to v kolektivu vyskytne, ale neznamená to, že to tak běžně mezi mládeží chodí.. Podle mě převládá opak..
Oni ti neslušní a blbí jsou vždycky víc vidět a slyšet než ti slušní a normální, kteří nikde neprudí..
Lizbeth píše:karinka píše:Mám téměř dvanáctiletou dceru - z učitelů měla vždy respekt - tak jako ostatně celá třída až na dva blbečky, kteří by byli prolémoví za jakékoli doby..Lizbeth píše:Né stejná, ale horší :
Nikdy jsem nekouřila ani extrémě nechlastala, ale jinak musím konstatovat, že mládež je čím dál tím STEJNÁ..A ono to funguje asi i naopak - TA DNEŠNÍ MLÁDEŽ - dřív to říkali jen důchodci a najednou už to říkají i třicítky..![]()
no kde to jsme???
. Jako nevím, jaké máte zkušenosti vy, ale já si pamatuji, že jsme např. z učitelů měli velký respekt. Ono, ještě učitelé v tý době znamenali něco. Dnes tomu už asi tak není. Mě stačí, co mi vyprávějí moji známí (učitelé), jak se s nimi děti baví. Nedávno byl dokonce o tom v TV pořad. Učitelé tam vyprávěli, že jim někdy rodiče vyhrožují, když dávají jejim dětem pětky. Nejvíc to dělají tzv. zbohatlíci. Říkali tam taky, jak přímo , ve třídě 3 14 letí kluci znásilnili učitelku. Já mám hrůzu z toho, až půjdou moje holky do školy. Docela bych byla pro zavedení uniformy, páč vidím u své 11 leté neteře, jak je kolikrát neštastná, že se ji holky smějí, že nosí nemoderní a neznačkové věci. Já vím, že se toto říká v každé době, ale já mám opravdu obavu z dnešní doby, kdy je mládež daleko agresivnější, drzejší. Já nevím, možná jsem už hodně stará a staromodní a proto to vidím jinak.
Nido jí oblečení nepředhazuju, na socky a zbohatlíky se nikdá nehrálo..
Já si myslím ,že to tak prostě občas je, občas se to v kolektivu vyskytne, ale neznamená to, že to tak běžně mezi mládeží chodí.. Podle mě převládá opak..
Oni ti neslušní a blbí jsou vždycky víc vidět a slyšet než ti slušní a normální, kteří nikde neprudí..
Taky to nevidim tak cerne. My mame kluka (15let), nepatri teda do kategorie „šampon“ (ale nic proti nim! dokonce se mi nekteri i libi
) ),obleceni vubec neresi, to spis ja ho obcas donutim a jdeme do kramu neco koupit.
Chodi na gympl, sice je ve tride spousta problemu (nekazen pri hodinach, neucej se apod, z ucitelu si nic moc nedelaji), ale s timhle vubec. Naopak - treba s nim sel spoluzak do kramu pomoct mu s vyberem MP3 (jsme doma v tomhle hotentoti, takze kluk to nemel moc kde pobrat), nikdo se neposmival, ze nema posledni vydobytek mezi mobilama, MP3 apod - proste ho to moc nezajima, tak to nikdo neresi.
Na druhou stranu od hodne sportuje, coz tam ve tride malokdo, a co si pamatuju ja ze skoly, tak spoluzak, co hral zavodne basket - to byl „nekdo“ ![]()
Ackoliv si to nasi kantori o nich nemyslej a neustale na ne nasazujou, tak si myslim, ze se sesli dobra parta.
Ja uz jsem asi OT - omlouvam se
Já začala chodit ven už ve 14 letech, tak nějak jsem se svezla se starší ségrou v té době jsem potkala o 6 let staršího chlapa (on nevěděl kolik mi je-zalhala jsem mu) a teď už jsme manželé a čekáme mimko…
Ale když si představím, že by toto dělala moje 14 letá dcera, tak nevím nevím, manžel teď říká, že se to nesmí děti dozvědět, že jsme spolu randili už tak brzo, ale mě je jasný, že se to stejně provalí a pak s tím budou moct argumentovat, že když mohla jít tak mladá ven máma, tak proč ne oni že… ![]()
Řekla bych, že za nás to bylo s tím pitím a kouřením stejné…ale dnes mi připadne horší, spíš to že mi připadne, že jsou dnes mnohem snadněji dostupné drogy a toho se tedy děsím až budu mít děti v pubertě… ![]()
Drogy byly dostupné vždy lehce
pokud člověk chtěl…
teď je jen snad větší výběr, víc možností…no žádná sláva no
Hodlám to řešit jako moji rodiče: když jsou splněny povinnosti a nejsou průsery, může být i „zábava“. Podporovali mně ve sportu (potápěčský a vodácký oddíl - to bývaly a snad i jsou dobré vícegenerační spolky pro srandu i poučení) a při studiu. Tolerovali víkendové akce a nevyčítali, že „se huntuju“. Na VŠ jsme prakticky všichni „pařili“ několik let v kuse a s nástupem do procesu šup, nikdo alkáčem nezůstal. Drogy za nás byly okrajově (my chemici jsme přístup měli), to je dneska větší problém, ale doufám, že to s otevřeností a osvětou půjde ukočírovat. Kámošky terapeutky z doléčovacích komunit svorně tvrdí, že za většinu fetu mezi mládeží můžou elementární rodinné chyby: špatná komunikace, lhaní, přílišný nebo malý zájem a nedůslednost.
No tohle prostě bylo,je a bude a my s tím jako mámy nic neuděláme i kdyby jsme se kvůli tomu postavily na hlavu ![]()
Já jiná nebyla,chodili jsme na diskotéku každý týden,pili,já teda nekouřila (to mě naučil až manžel ve 20 a boužel mi to zůstalo),drogy jsem nikdy nezkusila a toho absolutně nelituju,ve 14potkala o 6 let staršího kluka a brzy bylo po pannenství,naši byli milionový,máma se mnou bez keců zašla na gyndu předepsat prášky,když jsem poprvé přišla opilá a blila jak amina,přišla se na mě podívat,jestli nemám otravu a se škodolibým úsměvem odešla spát abych si to dostatečně užila sama a to bylo pro mě do budoucna velké ponaučení od té doby jsem věděla,kdy mám dost a pod obraz se opila jen 3× v životě.
Bavili jsme se s manželem a jsme toho názoru,ať si paří,pije (samozřejmě v rámci možností a mezí),ať si zkusí to kouření,popřípadě trávu,ale dál v žádném případě,chceme ho poučovat,vysvětlovat,ale tímhle si musí projít všichni.Samozřejmě se taky bojím nějaké party,aby se nědostal do nějakého průseru,ale to bude hodně o tom jaký budeme mít vztah a taky štěstí,někdo tu pubertu přežije ani o tom neví,někdo takové štěstí nemá
Uděláme vše pro to,aby ji přežil ve zdraví,ale bohové nejsme jsme jen rodiče.
![]()
Ahoj, přidám svojí zkušenost. Dva roky jsem pracovala na diskotéce za barem jako barmanka. Ze začátku k nám chodili tak lidi od dvaceti s výše, nicméně časem se tam začala slízat omladina (14 až 17) a ty děti nám ,,odpudily" všechny dospělí a solidní zákazníky. Majitel s tím nic neudělal, že dokud to prý sype, tak je to ok. Policie tam byla skoro každý večer a řešilo se pití nezletilých. Prostě děs. Ti smradi přišli v osm večer a odcházeli v šest ráno a ještě měli kecy, že zavíráme tak brzo a že musí jít pařit do nonstopu. Dělali problémy, držkovali. Časem mě to vážně začalo prudit. Tak kde to jsme, když rodiče nechají nějaké 14ti leté dítě prostě jen tak celou noc někde v trapu. O drogách ani nemluvě. Holky se chovaly jako děv*y (pardon za výraz). Prostě hrůůůza! Dala jsem výpověď a jsem z téhle práce vyléčená na dlouho. A děsím se, jak ukočíruju jednou svoje děti.