Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Nechtěla jsem žádný zázraky, udělala jsem snídani, děti se najedly, pak jsem řekla, že se dáme do práce, ať je od toho pokoj a můžou si jít dělat, co je těší. Nejvíc práce jsem samozřejmě měla já, jak taky jinak. A musím jít dělat oběd, nekončí to pro mě nikdy.Abych třeba uvedla ještě jeden příklad z tohoto týdne:
Ve čtvrtek jsem po celém dni v hlavním městě, když jsem se vrátila domů, vykoupala mladší děti, dala jim večeři a poprosila dceru, aby setřela mopem kuchyň. Jediná činnost za celý den. Usnula jsem únavou.
Ráno se ptám, jestli vytřela kuchyň. Prý jo. Tak jsem se šla podívat a ona ji ani nezametla, natož vytřela. Říkám jí, proč lže. Prý to je jedno, kdyby řekla pravdu, tak bych nadávala, že to neudělala, takhle nadávám, že lže…
Já ji říkám, že primárně je problém v tom, že nemohla pomoct vytřít, což zabere maximálně deset minut.
zakladatelko, neber si to zle, ale přijde mi že jsi dost protivná a uřivděná a vztek si vyléváš na dítěti, a dávat jí pod sprchu to už je fakt moc
V první řadě je obrovský problém tvá matka, mam pocit, že ti dost podkopava autoritu. Další problém je, že dcera tě má slušně na háku, asi diky tvé matce. U nás má puberťák své každodenní povinnosti, nesplní, má smolíka. Musí se naučit, že každá akce má svou reakci, ať už pozitivní či negativní. Nemáš hotovo, prostě nikam nepujdes a tečka. Až budeš mít hotovo, tak spolu můžeme diskutovat o tom, co bude dál. Co takhle si sednout s dcerou a matkou zároveň a zkusit si nastavit určitá pravidla, to by nešlo?
A ke sprchování studenou vodou, no to ji opravdu dáváš skvělý příklad toho, jak dosáhnout svého ![]()
Příspěvek upraven 15.11.14 v 11:30
Zakladatelko, ja te teda chapu, to osprchovani mi sice prijde jako pres caru, ale skolou povinne ditko si teda nema na rodice co otevirat pusu, to se na me nezlobte. Se mnou taky mlatila puberta, ale v zivote by me nenapadlo s mamou doma diskutovat o tom, co mi da za ukol. Pises, ze ma blby prospech. Ja bych s ni zkusila normalne bez emoci promluvit - bud bude plnit svoje povinnosti (to zn. Zvladat skolu, delat domaci prace), nebo prijde o svoje vysady. Ze misto uceni cumi na facebook? Vypnout internet. Jednoduchy. Zkrouhnout kapesne. Sama musis vedet, co na ni plati. Mela nejake povinnosti jako mala? Je zvykla doma neco delat? Nebo jsi po ni nikdy nic nechtela? Jo a urcite by to chtelo, aby za tebou stala rodina.. Babi ti nema co kecat do vychovy.
Příspěvek upraven 15.11.14 v 11:31
K úvodnímu příspěvku - ze strany někdejšího dítěte:
Protože jsem zažil něco podobného, tak jenom sdělím: zdá se, že nevidíš nástup dospívání u své dcery a asi ho nebudeš chtít vidět ani v dalších letech. Třeba budeš mít nakročeno k tomu, abys „žila za ni její život“. Moje matka se taky v jednom kuse šťárala v tom, s kým se ve svých pětatřiceti letech scházím a do notýsku si psala adresy ženských (třeba i vdaných kamarádek se dvěma dětma), se kterýma jsem se občas na dvě hodinky někde sešel. Holt jsem trávil volný čas - SVŮj volný čas. Když jsem se ohradil, že jsem dospělý a ať mě nešmíruje, tak jsem slyšel odpověď: „Pro mě budeš dospělý, až si založíš rodinu.“ Pak to vygradovalo i ve finanční oblasti - a závěr? Nestýkáme se, i když se mě snažila kontaktovat asi patnácti způsoby. Takovou fúrii si podruhé k tělu nepustím.
Takže zvaž, jestli nemáš náhodou doma člověka na začátku dospívání a jestli náhodou nezačínáš směřovat do stejných konců jako moje matka. Je to tvoje rodina a tvůj život, nalož s tím podle vlastního uvážení.
@maminaYwett Včera si vybrala pěknou peněženku, dnes, ještě než došlo ke konfliktu, mi říkala, jak se holkám líbila.
Je šikovná na sport, dělá tanec, koně, tento týden si dvakrát zajela za kámoškou na kole do sousední vsi (dnes mi vpálila, že nic nesmí).
Koníčky ji nezakazuji, netrvám na extra známkách, něco ji jde dobře, něco hůř. Jsem tedy přesvědčená, že když chce, naučit se umí, kolikrát se vybičovala, měla třeba jedničku ze čtvrtletní práce z matematiky. Pak se na to vykašle, donese tři koule…
Já ji říkám, že se může klidně vyučit, když nechce studovat, ať dělá, co ji baví.
@Bibi239 Jistě, závěsy můžou zůstat zatažené pořád, protože je jednodušší rozsvítit. Ona tam po tmě neseděla, svítila si lustrem, tak co by ji tlačilo.
Řekla bych, že jsi jako dráb, sorry. Podle mě mě jí hrozně buzeruješ a vůbec jí celkově nezvládáš. Zkus být víc jako kámoška. Já to tak mám a nemůžu si na nic stěžovat. Třeba když chci, aby si uklidil pokoj, tak neřeknu za hodinu to bude uklizené, ale v pátek odpoledne mu řeknu, že do neděle do večera to bude uklizené, jinak je příští týden bez počítače. A samozřejmě si tu hodinku na úklid během víkendu najde
Dej ji víc prostu, nech jí rozhodovat o svém volném čase. Nebuzeruj, nepřikazuj, nebij ji, nebud autoritativní, mluv s ní jako s dospělou. Uvidíš, že to přinese své ovoce. A co se učení týče, zkus jí vysvětlit, že od toho jaké známky má ted se bude odvíjet její celý další život. U nás to takhle funguje, nosí jedničky, protože ho děsí, že by musel dělat kopáče nebo popeláře ![]()
@Jura007 - uvedomujes si, ze se bavime o holce v 8.tride? Jo, dospiva, to vsichni chapem, ale aby madam kaslala na skolu, lhala a doma ani nehnula prstem?
@Bibi239 Pokud je dcera u babičky, tak je můžu žádat x krát, aby přijela např v pět, stejně přijedou v osm.
A babička jede k sestře, chce si užít i vnoučata, co má tam, tak nepovažuji v tomto případě ani za vhodné honit ji zpátky dřív.
Tak jsi ji mela zhasnout:) jak dlouho trva roztazeni závěsu? 10 vteřin? Kdybys to udelala sama tak sis ušetřila nervy a spousta casu. Vim, ze je to nevýchovné, ale nekdy je treba zvážit ztráty a přínosy.
A jinak bych ji rekla, ze nekam pojede az po splnění dalsich úkolu a nazdar.
A prosim ji uz nesprchuj, nebo te to dite začne nenávidět. Nikdy jsem neslysela ze by někdo za trest strkal do sprchy pubertacku. Moc to nechapu ani u malého ditete.
V našem státě zatím není moc zvykem to co ve Skandinávii: V osmnácti si dítě sbalí věci, odstěhuje se a začne žít na svůj účet, i když třeba studuje. Rodiče vypomůžou podle toho, jak je studium náročné. Jinak - chce dítě cestovat? Chce chodit na diskotéky? Chce se hezky oblékat? Od toho jsou brigády a částečné úvazky. Ale co je hlavní - DÍTĚ MÁ ZODPOVĚDNOST. Nemá už ten mamahotel, nemá pocit, že si může dovolit všechno, jeho chování se mění směrem k zodpovědnosti a zklidní se.
Zakldatelko, zkus si s dcerou promluvit v tom smyslu, že za čtyři roky by to třeba mohlo proběhnout takhle - a sleduj její reakce. Třeba začne spolupracovat, s vidinou osamostatnění…
@Banshee píše:
@Jura007 - uvedomujes si, ze se bavime o holce v 8.tride? Jo, dospiva, to vsichni chapem, ale aby madam kaslala na skolu, lhala a doma ani nehnula prstem?
Ale tohle se asi neděje poslední měsíc, ne?
To je možná jen kombinace puberty a předchozí výchovy?
@veria Byly jsem v koupelně, opláchla jsem jí obličej poté, co si mezi zuby syčela, že jsem kráva.
Má dcera je taky postižená pubertou, někdy to s těmi povinnosti máme podobně. Je to o trpělivosti a vytrvalosti. Sprchování studenou vodou je moc. Měla by jsi být vzorem a tohle ničemu nepomůže ![]()
@Anonymní píše:
@Bibi239 Jistě, závěsy můžou zůstat zatažené pořád, protože je jednodušší rozsvítit. Ona tam po tmě neseděla, svítila si lustrem, tak co by ji tlačilo.
Na to me napada jen jedno. No a?
Myslis, ze pubertacka je uvedomela v oblasti placeni elektriny a bude delat vse proto, aby se usetri! a? Sorry, ale jsi hysterka.
Nemluve o te argumentaci, jak je vsechno na tobe a pro tebe to nekonci. Ale ty jsi dospela a deti sis poridila ze sve vlastni vule. Pises o dalsich mladsich detech, takze minimalne tri… Mozna to jen nezvladas a vylevas si to na ni.
Samozrejme, ze takto stare dite ma mit povinnosti ale je rozdil mit povinnosti a komandovat ji jako sluzku