Nezvládám dceru (8. třída)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18305
15.11.14 11:53
@Anonymní píše:
@ka2ka Kdežto když ji nechám růst jako dříví v lese a budu jí dělat otroka, tak se o mě pak na stará kolena postará. Já mám ze života úplně opačnou zkušenost.

A tím to možná bude. Jako rodová linie se nejspíš ženete z extrému do extrému. Není už nejvyšší čas to utnout?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
15.11.14 11:53
@Anonymní píše:
@ka2ka Kdežto když ji nechám růst jako dříví v lese a budu jí dělat otroka, tak se o mě pak na stará kolena postará. Já mám ze života úplně opačnou zkušenost.

Já se tě zeptám ještě jednou, protože jsi mi zatím neodpověděla..Jak dlouho to trvá? Měla vždycky svou hlavu? Ty ji znáš nejlíp, je to tvoje dcera.Ty musíš vědět jakou má povahu a podle toho se k ní chovat..

• Citovat
  • Upravit
49159
15.11.14 11:54
@Anonymní píše:
Co dělám špatně?
Rozhodla jsem se, že si sepíšu průběh dnešního dopoledne, protože když to uvidím černé na bílém, třeba mě něco napadne. No a napadlo mě, že bude ještě lepší, když to shrnu tady, třeba mi i některá poradíte.
Mám dceru, se kterou si už delší dobu nevím rady. Popíšu dnešní dopoledne, abyste si udělaly představu.
Dcera si plánovala, že pojede dnes s babičkou k sestře, a to i přesto, že jsem ji už cca před 14 dny řekla, že tentokrát nepojede (důvody k tomu mám a i jsem jí je řekla, ona je ovšem nepřijala).
Už včera tedy došlo k hádce, matka mi dokonce řekla, že dceru týrám, že nikam nesmí apod. Dcera na mě štěkala, jak utržená. Řekla jsem ji, že bude moci jet zítra, tj. dnes ke kamárádkám (prý se mi to hodí najednou, když chtěla jet s babičkou), v neděli má nějaké povinnosti a taky se bude učit, protože prospěch je dost špatný.

Dnes ráno jsme vstali s tím, že se dáme do práce, ona pak bude moci jet, já pro ni večer přijedu, aby tam mohla být do večera.
Její práce sestávala z roztažení závěsů v pokoji, umytí koupelny, uklizení svého stolu..

Několikrát jsem jí řekla, aby už roztáhla závěsy, ať se může zhasnout, ve tři čtvrtě na devět:
„Roztáhni ty závěsy, začínám ti počítat čas.“
Její odpověď: „Počítej si, co chceš.“
Já: " Ještě jedna drzost a nepojedeš nikam."
Ona šla roztáhnout závěsy a udělala to tak, že bych se :poblion:. Zkrátka zůstaly roztažené uprostřed oken, ještě nakřivo… Šla na koupelnu, já jí řekla, ať jde nejdřív upravit ty závěsy. Ona nejdřív nechtěla, pak šla a bouchla mi dveřmi před nosem… Řekla jsem jí, že mi nemá zavírat, ona, že bude…
Tak má zaracha.
Vznikla strašná scéna, já se neudržela, dala jsem jí pár po papule, pak jsem jí osprchovala studenou vodou.
Ona začala, že na ni furt řvu, že ona by bývala všechno udělala
Vysvětlila jsem jí, že jsem sice řvala, ale až poté, co jsme jí desetkrát posílala roztáhnout závěsy, což udělala ještě blbě.

Prý už mi nic nepomůže, protože to vyjde nastejno.

Prosím vás, co mám dělat. Ona má v zádech babičku, která mi předhazuje, že to s ní neumím, že ji prý týrám, protože ji s ní nepustím…

Já jsem myslela, že mě dneska už praskne cévka v mozku, jak mě vytočila.

nic ve zlém, ale všechno špatně.. sprchovat velkou holku studenou holku? reagovat a nechat se vytočit každým "ksichtem " kterej nahodí? nezlob se, ale Ty seš u vás ta dospělá která má být pohodě a korigovat situaci a Ty ještě přitápíš…
A babička má pravdu - tedy ne v tom, že ji týráš, i když to sprchování studenou vodou je pro mě na hranici :think:, ale v tom že to s ní neumíš..
Dcera v tomto věku potřebuje jasnou linku toho co je potřeba, začala bych být míň direktivní a zakazovací a víc kamarádská a chovala bych se s respektem…
sedněte si spolu, napište seznam toho co je v domácnosti potřeba, at si z toho sama vybere co bude její díl, a co Tvůj a táty eventuálně sourozenců..bude mít jasno, co po ní chceš a proč bude vědět, že si nesplnila co měla, eventuálně co jí ještě zbývá dodělat…pak když někam chce se jí můžeš zeptat a máš vše hotovo? A ona bude přesně vědět co tím myslíš…když budeš potřebovat nějakou práci navíc tak ji o to popros, že třeba nestíháš a potřebuješ pomoct s tím a tím.. zkuste se spolu víc smát a být spiklenecké… jistě pravidla určuješ Ty jako rodič, ale ona už není malá, potřebuje dozrát v sebevědomou ženu ale s matkou co po ní štěká a sprchuje studenou vodou to fakt nedokáže…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5826
15.11.14 11:55
@Anonymní píše:

Víš co je nejhorší, že ty si vůbec nepřipouštíš, že něco děláš špatně a své chování se tady akorát snažíš obhájit, místo toho, aby jsi se chytla za nos a řekla, že máme v mnohém pravdu a snažila s tím ně co udělat. To také o něčem vypovídá :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
15.11.14 11:55
@Anonymní píše:
@Eemii @PetraJ Neumíte si asi představit, co tomu z její strany předcházelo.

to je fuk.. možná by to chtělo takovým situacím umět předejít, jak to že jako matka dovolíš aby se ta situace dohnala do takového extrému? proč to neutneš a hrotíš? ty jako dospělá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27767
15.11.14 11:57
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silwinka87
15.11.14 11:59
@krtek7489 píše:
Víš co je nejhorší, že ty si vůbec nepřipouštíš, že něco děláš špatně a své chování se tady akorát snažíš obhájit, místo toho, aby jsi se chytla za nos a řekla, že máme v mnohém pravdu a snažila s tím ně co udělat. To také o něčem vypovídá :nevim:

Vidím to stejně.. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
49159
15.11.14 12:04
@Anonymní píše:
@Bibi239 Jistě, závěsy můžou zůstat zatažené pořád, protože je jednodušší rozsvítit. Ona tam po tmě neseděla, svítila si lustrem, tak co by ji tlačilo.

a co takhle důsledek.. hele zlato, když budem svítit přes den budem hodně platit za elektriku a budeš se muset na tom podílet - třeba z kapesného, uvažuj jestli ti to stojí za to..a nechat to na ní.. at sama dojde k tomu že svítit ve dne není ok.. seš direktivní až na půdu..to tě baví?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2562
15.11.14 12:05

Nevím, zda už jsi to nepsala, ale kde je její otec? Jednáš s ní jako hysterka a tak ona jedná s tebou. Sprchovat studenou vodou puberťačku je jak z Requiem pro panenku. U nás to bylo jasný, škola jsou moje povinnosti, rodičů povinnost je vyživovat. Jakmile jsem neplnila, plnili oni jen základ, žádný vyskakování, hadry, šminky, výlety. Pracovat musí všichni. Občas jsem dostala přes ústa, od otce…no, dodnes si myslím, že to je sposťárna a hulvátství, natáhnout dospívající holce, ale chápu, že se neudržel. Ale pokud by mě házeli pod vodu, to by bylo asi rodeo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
15.11.14 12:07
@Banshee píše:
@Jura007 Ja bych spis rekla, ze ma zakladatelka uplne posledni moznost, neni-li uz pet po dvanacte, jak dceru jeste zkusit “srovnat“. Podrobnosti nevime, ale skoro bych rekla, ze tam v minulosti bylo mozna prilis mnoho benevolence ve vychove, dokud to byla “poslusna“ holcicka. Protoze jak nastoupi na stredni, tak uz s holkou nikdo nehne.

holčičky s benevolentní výchovou nebojují..nemají proč… ;)
tady je spíš tlak ale nevodný.. myslíš že silou zmůžeš víc než taktikou? u pubošky? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15113
15.11.14 12:07
@krtek7489 píše:
Víš co je nejhorší, že ty si vůbec nepřipouštíš, že něco děláš špatně a své chování se tady akorát snažíš obhájit, místo toho, aby jsi se chytla za nos a řekla, že máme v mnohém pravdu a snažila s tím ně co udělat. To také o něčem vypovídá :nevim:

Zase některé děti jsou jak když je posedne dábel. Já taky nemohla překousnout, že doted skvělá, šikovná, všemi chválená holčička, najedno metá nenávistné pohledy pro nic za nic, co slíbí neudělá, vymlouvá se, nesmyslně i když ví, že to musí prasknout, dělá naschvály a nikdo nevěděl proč, dneska když s ní o tom mluvím, neví, co se to s ní tehdy dělo. Najednou se z toho vyspala, ale bylo to fakt šílené. Já když to tady zakladatelka píše, úplně si to dokážu představit brr.Ono ale nepomůže ani po dobrém ani po zlém, jen doufat, že hormony co v ní skáčou dají co nejdřív pokoj. U mladší dcery jsem toto vůbec nezažila, ta se nezměnila v pubertě nijak :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
49159
15.11.14 12:09
@Anonymní píše:
@veria Byly jsem v koupelně, opláchla jsem jí obličej poté, co si mezi zuby syčela, že jsem kráva.

a čemu to pomohlo? :think:začala mít k tobě respekt, úctu a lásku? tím omytím? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5635

Zbytečně spolu bojujete. Ty jsi dospělá a ona je v pubertě - takže logicky, ty jsi ta, která má mít rozum a být více v pohodě. Snaž se reagovat více s rozvahou a klidem, nezakazuj pořád něco a přestaň ji cpát pod studenou sprchu. Facky pořád dokola taky nic nevyřeší. Zkuste si spolu sednout a v KLIDU popovídat, co vadí tobě a co vadí ji, snažte se najít kompromis. S takovým přístupoem ji akorát úplně ztratíš a budete mít narušený vztah natrvalo. A to by přece nechceš.

Příspěvek upraven 16.11.14 v 09:45

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní

Sprcha teda byla přes čáru, co si budeme povídaT… jinak nesoudíjm, nevím, co se u vás děje, mám sestru 14let a vím, co dokáže být za smrada. Myslím, že jsi ale už hodně unavená a proto asi i zbytečně vybuchuješ.
Vzpomínám si na sebe ve 14ti, byla jsem pěknej zmetek - drzá, ulhaná… Jenže když si vzpomenu na naše - to moje lhaní mělo příčinu. Byla jsem na náročné škole, která mě nebavila. Hloupá nejsem, ale jak mě to nebavilo, tak jsem to flákala. ale naši místo aby mě motivovali, tak bdávali jen zákazy, výhrůžky, výprasky (a že jsem byla bita fakt hodně-od táty). Došlo to tak daleko, že i když jsem se třeba i učila a nedostala jsem dobrou známku, tak jsem se to doma bála říct. Pro mě byla lepší volba říct to až před rodičákem a vyžrat si to najednou.
Bohužel můj tatí je tak trochu cholerik a navíc máme stejnou povahu, takže to bylo chvílema hustý, stačilo se na něj jen „drze“ podívat.
Ale abych nepřeháněla, jako týrání jsem to tehdy nebrala, neberu to tak ani dnes. Vím, že to tátu hodně mrzí, že mě tak řezal. Odpustila jsem mu to, asi to dělal „v dobré víře“, jen hodně neštastným způsobem. Myslím, že se i dost poučil a moje o hodně mladší sestry vychovává úplně jinak - což je hlavně u nejmladší další extrém - vše může, všechno omlouvají, vše jí koupí…¨
nejlepší je asi střední cesta… Zakladatelko, tak holt dceru nechej, at neroztáhne, neuklízí - ale za cenu toho, že NIKAM nepůjde, dokud neudělá, co má. A bud důsledná.

A co se týče pomoci doma - myslím, že to je normální. Naše soboty vypadaly tak, že jsme s bráchou museli uklidit komplet celý dům - vysát, vytřít, utřít prach, každý jedno patro, byla to práce max na hodinu! (ale co si budeme povídat, když se nám nechtělo, sělali jsme to třeba celý den, holt jsme pak nešli ven)
Od cca 16ti jśem vařila o víkendu obědy a uklízela po sobě kuchyŇ. Následky to na mě nenechalo, spíš jsem si zvykla tyhle věci dělat a dobře mě to připravilo na život. :nevim: Plus jsme samozřejmě pomáhali venku - dříví, zahrádkla, sena… :nevim:

Radši anonym, nemusí všichni o mě tohle vědět. M.

• Citovat
  • Upravit
491
15.11.14 12:12

@jdukolem Ja nerikam silou, ale pokud ona neplni sve povinnosti, at neceka zadne benefity. Internet, kapesne, vejletovani. Akce a reakce. Nerikam ji hned mlatit a sprchovat, to je moc i na me, ale propadat ve skole a jeste doma drzkovat, to at si na ten facebook vydela teda na brigade.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí