Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vzhledem k zakladatelcine minulosti a nevyzrálosti v době, kdy počala, se ani nedivim, jakou dohru to celé má, nebudu tady zvracet ani zakladatelku urážet, neb jsem v její situaci nebyla a nejsem. Nikdo neví, proč nešla na potrat, nebo nedala dítě k adopci, předpokládám, že otec měl do toho taky co mluvit, zda půjde jeho dítě k adoptivní rodině. Stejně tak si neumím představit, jak těžce se puberťačce z totálně nefunkčního rodinného prostředí navazuje vztah s dvouletým dítětem. Vezmu-li zcela upřímně můj šok, když jsem se stala matkou a kolik žen si třeba po těžkém porodu složitě buduje vztah k vlastnímu miminku. Jak se mnou s dospělou ženskou umí moje malá vzdorovitá dcera zamávat. Nechci soudit. Stejně tak neumím ani pochopit pocity, že dítě nenávidí. To je podle mého na psychiatrické vyšetření. Já bych za dceru dýchala, každý večer když ji přikrývám, jí zašeptám, jak moc ji miluji.
Nicméně snaží se to řešit, osobně bych se nejdřív domluvila s otcem třeba na střídavé péči, ačkoli ji sama moc neuznávám, tady by možná mohla pomoct a ve dnech volna bych sve pocity řešila s odborníkem.
Jinak znám případ, kdy náctiletá nezvládla péči o dítě, to si vzali rodiče otce a ona ve třiceti založila novou rodinu. Je na každém jakou cestu si zvolí, jen si musí v těchto případech být setsakramentsky jistý, že se s tím bude umět vyrovnat.
@hanča74 píše:
Co páni?
To s tím 9-ti letým dítkem, které rodiče dovezdli do DD, že ho nechtějí.
Mi, kruci, nějak nefunguje zatučnění textu. ![]()
@hanka.br. píše:tohle je jeden příklad, kdy to nevyšlo… našlo by se dost dalších, kdy to dopadlo dobře, nechápu, proč to sem taháš…
Vzpomínám si na diskuzi, kde se bouřlivě volalo po tom, aby patnáctiletá porodila dítě, vždyť už je dost velká, aby se o dítě postarala, lepší v 15 než ve 40 bla bla bla. Tady je zřejmý důkaz o tom, že v patnácti by děti rodit děti neměly. Já tě neodsuzuju, nešťastní jste všichni, ty se zřejmě vezeš v tom, v čem jsi vyrostla a nemáš se na koho obrátit o pomoc, nemáš rodinu, nic. Je v tvém okolí někdo, komu důvěřuješ a kdo by ti mohl opravdu pomoci situaci řešit s úřady?
@Žirafa 69 píše:
To s tím 9-ti letým dítkem, které rodiče dovezdli do DD, že ho nechtějí.
Mi, kruci, nějak nefunguje zatučnění textu.
Aha
já myslela že se divíš tomu, že zakl. radím aby dala chlapečka k adopci.
@Burj Chalifa Ba ne, v přírodě některé matky svá mláďata někdy i samy zabijí nebo je opouštějí, nechávají napospas predátorům…
Z téhle diskuze je mi smutno, ale nejen kvůli tomu dítěti, spíš kvůli tomu, že v naší zemi máme ten nesmyslnej zákon, který říká, že žena do svých šestnácti nemůže rozhodovat zda jít či nejít na potrat. A můžou to za ní rozhodnout její zákonní zástupci. To je naprosto nesmyslné omezení práv ženy, které končí, jak to právě vidíme.
A pak je mi smutno z toho, že když se nějakej chlap nestará o svý dítě, tak je to pomalu normální, ale jakmile se objeví holka, která se nechce starat o dítě, tak je hned ten nejhorší člověk na světě. Z tohodle dvojího metru je mi na blití.
Zakladatelko, obrať se na nějakého psychologa, nebo snad i psychiatra, možná máš prostě jen depresi a potřebuješ trochu pomoci. Je toho na tebe moc. Pokud to nepomůže, tak bude až potom na řadě se zkusit domluvit s příbuznými nebo sociálkou, kdo si dítě převezme.
@lucenka píše:
Spíš bych ho dala úplně do jiný rodiny. Ani ta chlapova nevypadá moc dobře, když dělala kroky za zakladatelcinymi zády, nepomůže vlastnímu synovi s dítětem ve chvíli, kdy ztratí práci a byt
tak ono to asi bylo složitější, chlap přišel o práci a matka(zakladatelka) dělala vše proto, aby chlapečka dostala, tak asi si i ten chlap myslel, že malýmu bude líp u mámy, než u babičky… a co se babi jednaní za zády týče, tak pro to mám taky docela pochopení, ono asi se zakladatelkou nebudou mít moc společnou řeč, ty vztahy mezi snachymi a tchýněmi bejvaj napjatý, pokud není vůle na obou stranách a hlavní slovo o dítěti maj rodiče co si dohodnou mezi sebou…
přece jen tříletý dítě už si pamatuje a líp se mu bude žít s tátou a babičkou, než s někým cizím…i když by mě zajímalo jak se na malým podepsala výchova otce?? ![]()
Zakladatelko, nechci tě kritizovat, protože vidím, že jsi situaci, kterou jsi asi nezavinila a nemáš sílu ji řešit. Ale pomoc existuje, obrátila bych se se svým problémem na orgán péče o dítě na příslušném městském úřadě (ti, co zastupovali dítě u soudu), vysvětlila situaci, požádala o pomoc. Nejprve se bude hledat člověk z rodiny, možná ta babička, řešení je dítě dát babičce do pěstounské péče - výhoda je tom, že babička dostane peníze a budeš se s ním moct dál stýkat… tipuji, že otec asi moc vhodný nebude. Ale jsou i jiné řešení, třeba jen potřebuješ pomoc a dát se do kupy, je toho na tebe asi moc. Dobré je, že se snažíš situaci řešit, ale nepřestaň s tím, pomoc aktivně hledej, byla by škoda, kdyby se tohle odneslo na tvém synovi. Jsem si jistá, že se najde někdo, kdo ho bude mít rád, ať někdo z rodiny či někdo cizí, ale nezanedbej to.
No ty kráso
Zakladatelka chce dát vlastního syna do děckýho domova, protože si s ním neví rady a nezvládá výchovu
To mi opravdu hlava nebere
Já taky občas výchovu nezvládám, to asi občas každej, malej taky neposlouchá jak švýcarský hodinky, občas zkouší kam až může zajít…ale NIKDY bych ho kvůli tomu nedala pryč, do děcáku, cizím lidem. Neočekáváš od něj moc? Vždyˇˇt je ještě malej. Myslím, že jsi strašně nevyzrálá a sobecká, místo toho aby ses snažila najít nějakou cestu jak se synem navázat vztah, radši uvažuješ jak se ho zbavit
To bys neměla ani výčitky svědomí? To bys byla schopná sbalit mu kufr, vzít ho za ruku, odvézt ho do DD a říct mu „ahoj, já tě už nemám ráda a nechci tě“a už ho NIKDY nevidět?
![]()
@mahdalka tak u ty poslední věty mě píchlo u srdce jak sem si toho chlapečka představila
tohle by se nemělo stávat matka by měla své dítě milovat a bránit vlastním tělem a ne jej nenávidět ![]()
Holky já si myslím, že je to fake.. Tohle nemůže bejt myšlený vážně.. ![]()
@PetaP píše:
Holky já si myslím, že je to fake.. Tohle nemůže bejt myšlený vážně..
Proč myslíš? Víš, kolik takových ženských je? Navíc si myslím, že zakladatelka neměla dobré dětství (proč si ji vzal do pěstounství její tchán? - jestli jsem to dobře pochopila), vždyť má rodiče, myslím si, že o antikoncepci toho moc nevěděla, když v 15 otěhotněla a prostě neměla dobrý start. Navíc, je v pubertě, kdy místo toho, aby řešila jiné věci, stará se o dítě, které prochází obdobím vzdoru, nezvládá jeho výchovu/neumí ho vychovávat a řeší to tím, že ho odloží. Je vidět, že není psychicky vyzrálá mít a starat se o dítě. Bohužel ![]()
@kacenka8 píše:
@mahdalka tak u ty poslední věty mě píchlo u srdce jak sem si toho chlapečka představilatohle by se nemělo stávat matka by měla své dítě milovat a bránit vlastním tělem a ne jej nenávidět
To jsem napsala schválně, aby byla vidět ta strašná absurdita
Jako jo, ještě si dokážu představit nějakou svobodnou matku, která skončila na ulici, nemá peníze na jídlo pro dítě a než s ním skončit pod mostem, tak ho dá na určitou dobu do klokánku a až se z toho vyhrabe, najde si třeba jen podnájem nebo ubytovnutak si zase vezme dítě do péče a pravděpodobně bude pod dohledem sociálky. Tohle bych pochopila i u zakladatelky, že dá syna na určitou dobu např. do klokánku a začne na sobě pracovat, ale ona ho prostě nechce jen proto, že nezvládá výchovu a mateřství se nějak neslučuje s jejíma představama
Tohle odsuzuju
To je lenost, pohodlnost a zbabělost kterou celoživotně odnese ten malej ![]()