Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nemůžu si pomoct, ale většina z vás je tu na holku neskutečně zlá. Copak se nikdo nepokusil vcítit do kůže patnáctileté holky, která jaksi nemá tušení, že může jít na potrat bez souhlasu rodičů, kteří jsou navíc ještě smažky? Zastání asi dost mizerné. O dětství si velké iluze nedělám.
V patnácti musí řešit věci, které jejímu věku nepřísluší. Ježišmarjá, ona se nechránila
no a kdo ji k tomu má v prvé řadě vést? Rodina. A když ta nefunguje, tak opravdu čekáte, že holka po desátém roce života (záměrně nepíšu patnáctiletá, v té době již bohužel otěhotněla) se bude pídit po antikoncepci?
Vyčítáte ji, že nemá své dítě ráda. Někdo prostě není mateřský typ od narození. Ona by si možná vztah k dítěti našla, ale pokud byla nucena chodit do školy s tím, že o dítě se bude starat otec malé, tak si ten vztah moc dobře neutvoří.
A že pak chtěla dítě zpátky? No, růžové brýle. Neměla lautr žádné zkušenosti, tak to viděla jak Hurvínek válku.
Ano, teď je tu to dítě. Tříleté dítě, které už moc dobře pozná členy rodiny, má k nim důvěrný vztah, miluje je. Vy tu odsuzujete tu holčinu, ale z mého pohledu je odsouzeníhodný otec a jeho otec, kteří se o dítě do té doby starali a pak (jak jsem pochopila), celkem dobrovolně přenechali dítě matce. Nepomohli vytvořit zázemí, nepokusili se o dítě nijak zabojovat, pořešit, aby zůstalo u nich a přitom by oni měli mít největší citovou vazbu k tomu chuďátku.
Zakladatelce bych doporučila co nejdříve kontaktovat rodinu manžela. Je škoda, že jsi to nechala zajít tak daleko. Chyb nasekáme za život všichni dost, bohužel tohle jsou chyby, které se dost s malým povlečou. Pokud o dítě opravdu nestojíš, co nejdříve mu dej šanci žít život s někým, kdo si bude toho daru vážit. Rad jsi tu dostala myslím dost, teď už je jen na Tobě, jestli to dotáhneš do konce a zbavíš se nechtěného závazku, který jiného učiní šťastným.
@Kakika já chápu že je tu většina uživatelek na zakladatelku zlá. A co jako čekala, když napíše takovýhle příspěvek na diskuzní forum, kde většina holek marně touží po dítěti, prožívají IVF, kolikrát se nedaří ani na X tý pokus…a pak jedna, co si neváží zdravýho syna jen proto, že v 15 otěhotněla a teď nezvládá výchovu a nechce se starat tak ho šoupne do děcáku. Pro tohle není žádná omluva a pochopení pro to nemám. Dítě mohla dát po porodu k adopci, do baby boxu…ten malej neni pokusnej králík. Tohle jsou vrtochy pubertální holky a nedivila bych se, kdyby tady třeba za rok založila další diskuzi s tím, jakou tenkrát udělala chybu a chce kluka zase zpátky. Holka se v tom evidentně plácá, odnáší to ten malej a ona neví co chce
![]()
Zakladatelko, sbal malýmu kefr, hračky a jděte spolu na hlavák a tam se mu nenápadně ztrať((myšleno z legrace)když už nevíš jak se malýho zbavit ![]()
Tak asi takhle chtela bych videt vas v me situaci. Od mala vyrustat mezi fetkama v patnacti rodit dva roky bejt bez ditete a pak si k nemu hledat nejakou citovou vazbu. A s otcem ditete to bylo tak ze delal cerny ksefky pral prachy politikum pak jim ty prachy ukradl nahaneli ho s bouchackama pak po nejakym case bylo dite a bydleli jsme u jeho matky pak me opustil ja chvili byla u sve matky pak v pestounce dite dostala do sve pece protoze otce ditete jeho matka vyhodila a on nemel kde byt nemel praci skolu sam nedodelal a ani se to nesnazil nejak resit jen mi ho proste soupnul a cau a ja jeste nemela ani podanej navrh nic teprv jsem se rozhodovala jestli na stoprocent jo. Nevedela jsem jestli to zvladnu atd… Ale bylo jsem dotoho hozena jak ja nevim co. A v podstate jsem nemohla nic delat… A stim potratem dokud nejsem plnoleta musim mit na vse souhlas zakonnych zastupcu i kdyz jsem pwk chtela antikincepci tak i v 16 jsem musela mit souhlas rodicu ze mi ji doktor muze napsat… Takze asi tak no…
@Anonymní píše:
Tak asi takhle chtela bych videt vas v me situaci. Od mala vyrustat mezi fetkama v patnacti rodit dva roky bejt bez ditete a pak si k nemu hledat nejakou citovou vazbu. A s otcem ditete to bylo tak ze delal cerny ksefky pral prachy politikum pak jim ty prachy ukradl nahaneli ho s bouchackama pak po nejakym case bylo dite a bydleli jsme u jeho matky pak me opustil ja chvili byla u sve matky pak v pestounce dite dostala do sve pece protoze otce ditete jeho matka vyhodila a on nemel kde byt nemel praci skolu sam nedodelal a ani se to nesnazil nejak resit jen mi ho proste soupnul a cau a ja jeste nemela ani podanej navrh nic teprv jsem se rozhodovala jestli na stoprocent jo. Nevedela jsem jestli to zvladnu atd… Ale bylo jsem dotoho hozena jak ja nevim co. A v podstate jsem nemohla nic delat… A stim potratem dokud nejsem plnoleta musim mit na vse souhlas zakonnych zastupcu i kdyz jsem pwk chtela antikincepci tak i v 16 jsem musela mit souhlas rodicu ze mi ji doktor muze napsat… Takze asi tak no…
Na předepsání antikoncepce nepotřebuješ žádný souhlas rodičů! A jinak to co píšeš, já ti nevěřím, myslím, že se moc díváš na televizi.
Tomu, že jsi vyrůstala mezi fetkami, jak jsi psala bych ti i věřila, ale o praní peněz a atd..to fakt ne. A když už, jsi dospělá, tak se tak podle toho začni chovat. A to, že jsi rodila v 15..holka ty sis to dítě udělala, takže za to si můžeš jen a jen sama. O to jaké jsou metody antikoncepce se učí na základní škole, tam jsi předpokládám chodila.
@Anonymní píše:
Timhle si to zabila. Jaksi neuvazujes, ze v tebou popsanem prostredi se tu opravdu nekdo pohybuje a zna ho velmi dobre ![]()
Jako jo, zakladu treba i verim, ale neobhajuj se kravinama.Vis,jsi proste jednou mama, az dospejes, odlozeni by sissakra vycitala. Vyhledej odbornou pomoc, treba i azylak, tam ty matky i uci zit, fungovat, ukazuji relativne spravny model.
Jinak se jdi poradit na OSPOD, zavolej do klokanku…na adopci musi souhlasit oba rodice. A nebo ho dej tchyni, to je mozna nejlepsi reseni pro toho maleho.Mam doma triletaka, malo co se mnou zamava, ale z tohodle mi je strasne uzko.
@Anonymní píše:
Ja bych te tak proliskala, ses normalni spratek.. Naopak kdyz si mela detstvi jaky si mela, proc se dopr.dele nesnazis dat svemu diteti hezci se svoji matkou? No tohle uz cist nebudu, mam hroznej vztek! Litovat se teda umis pekne, ale bojovat to ne!
Tak já v televizi viděla dokument o holce z dětskýho domova, taky porodila tuším v 16,ale až do těch 18 byla i s dítětem v DD, naučily jí se tam o to malý starata pak jí dali nějaký malý startovací byt. Myslím, že když se chce, všechno jde.Ale ty jsi to prostě zabalila. Neuraž se, ale myslím si, že jen zbaběle utíkáš od povinností. měla by ses sebrat, vykašlat se na minulost a začít pomalu znova, od začátku. Ale ty nehledáš pomoc jak být se vým synem, jak s ním navázat vztah a být mu dobrou matkou, ty hledáš způsob jak se ho zbavit
Malýho bych dala do školky, chodila k psychologovi a našla si aspoň nějaký přivýdělek. Kde teď s malým bydlíš? Máš pronajatej byt? ![]()
Jo a nějak teda nechápu proč jsi byla takovou dobu bez dítěte? Píšeš že jsi chodila do školy, ale ta se dá s pomocí zvládnout i s dítětem, ne? A ve škole by ti taky určitě vyšli vstříct
@mahdalka
Já si myslím, to samé, sama jsem se jí ptala, zda chce pomoct, nebo prostě se ho zbavit. Je tady x stránek popsaných užitečnými radami, ale ona na žádnou z nich nereaguje. Jen se neustále omlouvá a vymlouvá na zpackané dětství.
@Terdul Máš pravdu, snad to dítě najde milujíc rodinu a zakladatelka doufám, že další děti mít nebude. Takový člověk si to nezaslouží.
A nehledě na to, že tedy ten její poslední příspěvek je těžko uvěřitelný. Takže doufám, že si z nás dělá jen srandu.
Přesně, ona nehledá rady jak se synem navázat kontakt, ale jak se ho zbavit a evidentně je už rozhodnutá ![]()
Zajímalo by mě, jestli už apoň mluvila s otcem dítěte nebo s tchýní ![]()
@Anonymní píše:
A kdyz se o nej nebude chtit starat tak co bych mohla delat? Prarodice? Klokanek?
@mahdalka píše:
Přesně, ona nehledá rady jak se synem navázat kontakt, ale jak se ho zbavit a evidentně je už rozhodnutá
Zajímalo by mě, jestli už apoň mluvila s otcem dítěte nebo s tchýní
Jo to by me taky zajimalo zda se uz ptala ci ne…pro kluka by bylo nejlepsi kdyby byl u jednoho z nich nez u cizich lidi. Takze zakladatelko, jak to je, uz jste se ptala otce a tchyne?
@mahdalka píše:
To jsem napsala schválně, aby byla vidět ta strašná absurditaJako jo, ještě si dokážu představit nějakou svobodnou matku, která skončila na ulici, nemá peníze na jídlo pro dítě a než s ním skončit pod mostem, tak ho dá na určitou dobu do klokánku a až se z toho vyhrabe, najde si třeba jen podnájem nebo ubytovnutak si zase vezme dítě do péče a pravděpodobně bude pod dohledem sociálky. Tohle bych pochopila i u zakladatelky, že dá syna na určitou dobu např. do klokánku a začne na sobě pracovat, ale ona ho prostě nechce jen proto, že nezvládá výchovu a mateřství se nějak neslučuje s jejíma představama
Tohle odsuzuju
![]()
To je lenost, pohodlnost a zbabělost kterou celoživotně odnese ten malej
z tý ženský je mi úplně na blití
.Hnus.
Krucinal holka vzpamatuj se ja jsem rodila twky velmi brzo. Tri dny pred 16tinama… O syna se staram a vse v pohode zvladam… Fakt by ses mela vzpamatovat…