Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Zástavanda stresova reakce, vypada zdanlive nelogicky a bez souvislosti se situaci, mozek proste prepne ve stresu.
@Tarjei děkuji o tom si něco naftu, občas reaguje nelogicky, opačně bych řekla. ![]()
@Zástavanda píše:
@Lucie_Sx proč to nectes celé? Motorky byli krásné ano křehké první večer co je dostal byli na poličce a zničil je. Ráno jsem je opravila. Druhý večer jsme je dali spolu do kuchyně aby se jim nic nestalo, on si mezitim propašoval z pokoje mladšího jeho motorku s schoval si ji v pokoji aby ji mohl v noci zničit. Zničil bráchovi motorku a v noci z kuchyně vzal i ty dvě a zničil je též. Není to ale ani problém křehkosti motorek, jak zde píšu Ničí kovová autíčka, dřevěné koleje, trhá knizky… Je to dlouhodobý problém
Já to četla.
Na tvém místě bych si zjednodušila situaci tím, že bych se veškerým hračkám typu „motorka na poličce“ vyhnula. Jako proboha proč. Proč. Nepotřebuje to ani jeden.
Kupovala bych normální hračky, klidně z druhé ruky, v malém množství, a pokud si je starší chce zničit, ať si je zničí, když jsou jeho. Taky už jsem to psala.
Ty pořád chceš tu situaci nějak změnit, předělat ho. Zatím sice nevíš JAK, ale přesto jdeš hlavou proti zdi jak beran.
Než přijdeš na to, co by zabralo, tak prostě se těm situacím vyhni co nejvíc. Hračky bych kupovala s tím, že prostě buď je mít vůbec nebude anebo když bude, tak je prostě zničí.
(když mám doma štěně, co všechno okusuje, tak si taky nekoupím koženou sedačku s tím, že u ní budu stát 24/7 a hlídat…)
Příspěvek upraven 16.11.20 v 19:40
@Zástavanda teda ja to znam od zvirat, treba se to u lidi jmenuje jinak ![]()
@Lucie_Sx ale on ničí věci brachovi, promyšlene si je přes den připraví, schová abych je při kontrole nenašla (ví že právě večer pokoj kontrolují) a zničí je… Já ho chci naučit že se to nedělá protoze se bojím, že když uhlídam hracky, tak v noci zniči treba něco v kuchyni nebo tak ![]()
@Tarjei píše:
@Zástavanda teda ja to znam od zvirat, treba se to u lidi jmenuje jinak
Ano, když pes slyší „ke mně“ (třeba) a místo poslechnutí si sedne a začne se drbat, je to reakce na stres (třeba strach z naštvaného páníčka), ne to, že by to dělal schválně.
@Lucie_Sx ta brachova motorka nebyla na policce,.byla to hračka pro dítě, se kterou si mladší tři měsíce normálně hrál… Já nevím proč si vytahujes jen to co chceš, ničí všechny hračky, dřevěné, kovove…
@Zástavanda píše:
@Lucie_Sx ale on ničí věci brachovi, promyšlene si je přes den připraví, schová abych je při kontrole nenašla (ví že právě večer pokoj kontrolují) a zničí je… Já ho chci naučit že se to nedělá protoze se bojím, že když uhlídam hracky, tak v noci zniči treba něco v kuchyni nebo tak
Jenže teď píšeš jádro problému - on zničí hračky, ty víš, že je zničí, a je ti to milejší, než aby zničil kuchyň.
Pořád nevidím důvod kupovat křehké motorky… každopádně se zamysli nad tím, co píšeš, jdi po podstatě, třeba přijdeš na řešení. (zatím ti tu podstatu asi nechceš přiznat… může to být i to, že chce bráchu nebo vás zmlátit, nemůže, a proto ničí hračky…)
@Lucie_Sx píše:
Ano, když pes slyší „ke mně“ (třeba) a místo poslechnutí si sedne a začne se drbat, je to reakce na stres (třeba strach z naštvaného páníčka), ne to, že by to dělal schválně.
Tohle je fakt zajímavý, on občas právě když ví že je průšvih tak se začne smát ![]()
@Lucie_Sx já právě chci přijít na podstatu
upřímně toho že mě jednou napadne se bojím, už se párkrát stalo, že me v afektu praštil, neposlední min. Týden… Až bude o hlavu větší než já…
@Lucie_Sx Nesouhlasím
Ja třeba mám úctu ke svým věcem i věcem druhých. Děti učím odmalička, že na všechno, co mají, musel někdo vydělat v práci. Nedovolila bych ničit dítěti věci, a to ani dítěti s těžkou formou ADHD. Musí si najít nějaký jiný zdroj uspokojení, nějakou kompenzaci, ale není důvod nevymezit mantinely a nechat ho dělat, co chce.
Dvouletému dítěti bych kupovala hračky podle svého uvážení a podle toho, aby se adekvátně rozvíjel, ne podle toho, jak diktuje starší bratr.
To dítě má poruchu, kterou je potřeba nějak zvládnout a kompenzovat, ale i ono musí vědět, že se svět netočí jen kolem něho. A nežádoucí vzorce, ničení věcí, bych teda nepodporovala.
@Lucie_Sx píše:
Jenže teď píšeš jádro problému - on zničí hračky, ty víš, že je zničí, a je ti to milejší, než aby zničil kuchyň.
Pořád nevidím důvod kupovat křehké motorky… každopádně se zamysli nad tím, co píšeš, jdi po podstatě, třeba přijdeš na řešení. (zatím ti tu podstatu asi nechceš přiznat… může to být i to, že chce bráchu nebo vás zmlátit, nemůže, a proto ničí hračky…)
A. porad se na těch motorkách budeš točit ![]()
Kdyby jsi četla pozorně, byl to dárek od dědy a už na začátku píšu že vim, že to nebyla moc šťastná volba, ale mel z nich hroznou radost,.nemohla jsem mu je vzít s tím že je zničí ![]()
@Zástavanda píše:
@Lucie_Sx já právě chci přijít na podstatuupřímně toho že mě jednou napadne se bojím, už se párkrát stalo, že me v afektu praštil, neposlední min. Týden… Až bude o hlavu větší než já…
Ano, taky bych se bála, že jednou napadne Tebe nebo to menší dítě. Není to žádný med. Na druhém stupni speciální školy a na praktických školách pracují v rolích asistentů pedagoga i silní chlapi, kteří když nepomůže nic jiného, dítě zvládnou na sílu. I v té MŠ máme v roli učitelů a asistentů i chlapy, což je pro tento stupeň neobvyklé. Pro děti je to ale dobře, vnímají tu autoritu jinak.