Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Petule35 Ahoj, tak jsem se radovala predcasne. Uz včera se mi snazili dovolat z kliniky, kde jsme byli na velky ultrazvuk… mam zvysene riziko Downova syndromu 1:240. Pry to není pozitivni, to je od 1:100, negativni od 1:1000. My jsme v tzv. sede zone, kde je potřeba ještě zkombinovat konzultaci s genetikem a triple testy. Ach jo, zvysuje mi to vek a pry vyssi HCG, coz ale muze byt i po tom IVF
Masakr je, ze tu konzultaci mam az 16.8.!!!!! ![]()
@Anonym82 a nechces si radsi priplatit za Panoramu test? Je to test z krve kde izoluji dna ditete, takze to dite neohrozi jako treba odber plod.vody a do tydne mas vysledek a nemusis se nervovat.. Ty tripple testy co jsem tak cetla pry casto vychazeji falesne pozitivni.. Ja o te Panorame taky furt uvazuju, sice me test vysel dobre, ale pro svuj klid si to mozna priplatim.. Je to hodne penez cca 10-12tis podle kliniky, ale kdyz si vezmu co uz nas stalo tech 10pokusu ivf tak todle uz je v podstate malickost..
A vysledek je pry 99,9%, takze hned clovek vi na cem je.. Ted se budes se zbytecne mesic nervovat a to taky neni dobre.. ![]()
@Anonym82 ja jsem si predevcirem informativne volala na kliniku Profema v Praze kde ten test delaji a pani na recepci me rikala, ze muzu na krev prijit klidne dalsi den, neni nutne doporuceni lekare a vysledky budou do tydne, ja jsem byla pevne rozhodnuta na to jit pokud by screening dopadl hranicne, protoze nervovat s pohovorama s genetikem nebo odberem plodovky tak na to fakt nemam uz nervy… ![]()
@Petule35 diky, o tombjsem jeste neslysela. No ja prave uvazuju, jestli se jeste nevecpat ke svevgynejolozce na konzultaci pristi tyden a zeptat se co a jak… Hlavne je blby, ze uz mam megapupek, vsichni se furt ptaji, jestli nahodou nejsem tehu a tak uz nelzu, jsem z dediny a vsichnibjsou zvedavi ![]()
@Anonym82 Tak se tam proste nacpi
a zeptej se ji na tento test, treba ti doporuci kliniku nekde z okoli nebo ti odebere krev a posle to tam sama, moje doktorka rikala, ze me to klidne zajisti pokud budu chtit.. Ja nastesti jeste bricho nemam takze to vi jenom nejblizsi rodina.. Tak se drz
verim ze to bude dobry ![]()
@Anonym82 Ahoj, to mě mrzí, že Vás takhle vystrašili.
Mám bohužel osobní zkušenost s DS a jestli Ti můžu doporučit, řeš to vše, co nejrychleji. Já jsem šla na prvotrim. screening dost pozdě, tam mi to vyšlo 1:35 kvůli vysokému HCG, přitom na utz vše vypadalo v pořádku. Pak jsme si nechali dělat Prenascan test z krve, ten trval přes dva týdny, vyšel bohužel pozitivně, pak odběr plodovky (pro potvrzení) a už jsme se přehoupla do 17.tt a museli mi vyvolávat porod/potrat, už to nešlo miniinterupcí. ![]()
Taky bych si zašla na screening někam k certifikovanému lékaři (je seznam lékařů certifikovaných pro prvotrim. screening, např. ta Profema dr.Frisová myslím, ale i řada dalších. Nebo rovnou na ten test z krve, ať víš na čem jsi, s největší pravděpodobností dopadne dobře a budeš aspoň v klidu. Moc držím palce, ať je miminko v pořádku!!! ![]()
@Dalva nevim přesně ty hodnoty, ale mam prý taky zvýšené HCG… Ach Jo, toho se asi bojím nejvic, ze se to fakt potvrdí a bude uz pozdě a budu muset rodit a hlavně ta představa, ze uz budu cítit i pohyby a oni ho proste zabijí a ja ho pak porodim ![]()
@Anonym82 Na to vubec nemysli!!
Prece jenom je to porad hodne vysoky rozdil 1:35 a 1:240… Zkus si zavolat do te Profemy, myslim, ze by te vzali hned dalsi den, pokud pro tebe neni problem jet do Prahy.. Pani na recepci rikala, ze si stejne i tak mimco zkontroluji ultrazvukem, tak aspon se na nej podiva i nekdo dalsi a za tyden uz si budes v klidu uzivat tehotenstvi ![]()
@Dalva To me moc mrzi
a jak jsi na tom ted? Sli jste do dalsiho pokusu?
@Anonym82 Taky už nevím ty hodnoty (nemám u sebe ani ty papíry), ale to je jedno. Nemá smysl to porovnávat. Chce to jen se ujistit, že je mimi v pořádku, abys byla v klidu. Když jsem si o tom tenkrát četla, i u pravděpodobnosti 1:2 to nakonec dopadlo dobře. Na nás prostě padla ta hrozná smůla..
Ty tripltesty bývají taky nepřesné, takže ti stejně nic neřeknou, žádnou jistotu nedají. Určitě to bude nakonec v pořádku!!!
@Petule35 jsem ze Znojma, takže Praha nehrozí. Zavolám zítra MUDr, co mi dělala ultrazvuk a budu po ni jednak chtít, ať mi poradně vysvětli co a jak, poprosím ji o výsledky do mailu a zjistím, který MUDr odebírá krev i ve Znojmě. Ach Jo, dneska mi všichni prali k narozeninám a všichni mi prali, ať jsme zdraví, kdyby tusili jak moc na místě to praní ted bylo. Rekla jsem zatím jen segra a svagrove, jak na tom jsem ![]()
@Dalva muselo byt strašně. Zažila jsem s dcerou vyvolávány porod, bylo to hrozny, trvalo to 12 h, ale mělo to šťastný konec. Toto musela byt noční mura
. Je mi lito, ze sis tim musela projít.
měli jste uz pred tim prcka nebo se ještě nezadarilo? Ja se furt utesuju, ze máme aspoň Betusku. Jen toto byl asi poslední pokus o druhatko. Je to ted strašně drahé, s druhým ditkem náročné skrz hlídání a potom i po ET. Další věc je, ze uz mam 36 a nevim, jestli bych proste vším tim zvládla procházet znovu.
@Petule35 Byla to hrůza, je to už 4 roky, teď už jsem na tom výborně, loni v březnu se nám narodila krásná zdravá holčička (z nativu).
Teď se snažíme o druhé, ale zatím nic, zkusila jsem dvakrát stimulaci, jednou cysta, teď s Femarou se mi úplně zasekl cyklus, bylo mi zle.. Přitom cykly bez stimulace mám „pěkné“ s potvrzenou ovulací. Čekám na ms, cvičím hormonální jogu a už budem zkoušet jenom nativy a inseminace.
@Anonym82 předtím jsme prcka ještě neměli, bylo to hodně krušné.
Už jsme si toho prožili dost.. Jsem neskutečně šťastná, že máme malou!
V druhé taky stále doufám, ale jak píšeš, není moc peněz, sil a nervů. Tak uvidíme, jak to půjde… Už se nechci trápit, chci si konečně užívat života naplno.
@Anonym82 Tak se drz a doufam, ze budes mit brzo dobre zpravy
![]()