Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Tak se opět radim mezi stimulující
včera jsme byli u Machace 2den cyklu tak hned od včera zobu clostil a píchám injekce..
tak doufáme v Ježíška
je tady někdo jako já a stimuluje před Vánoci?
**„@MartinaCV“
Ja furt musím myslet nad tim, co jste tu řešily s holkama… přeci ale i z dvojkovych embryich ať uz dvou, tři, čtyř i petidenich je tu na emiminu i jiných diskuzi spousta zdravých deti. No a pokud by se nezavedly, tak by v umělých podmínkách buď zanikly nebo byly vyřazeny nebo by to dohnaly a žily pak dal?… Pokud jsem správně pochopila tvé argumenty, tak pri PK jsou tak perfektní podmínky, ze by mely přežít všechna životaschopné embrya… jak to tedy je doopravdy… mají všechna zdrava embrya opravdu přesnou rychlost vývoje v tom, ze přesně za 24 h zdvojování svůj počet buněk nebo i zde tabulky az tak neplatí a o svou šanci na život přichází i dvojkové embrya, která by v přirozeném prostředí se normalne vyvinula az ve zdravého jedince???
@MartinaCV ještě bych doplnila, ze jsi me dost vyděsila tim, ze jsem zacla přemýšlet nad tim, jestli vubec z dvojkovych embryí muže vzniknout zdravé dite… A tu na emiminu je spousta miminek zdojkovych embryí a na druhou stranu spousta holek co z ackovych blastocyst neotehotnely ci co potratily a zároveň jsou jinak zdravé…
tak co se vubec pri tom pozorování pri PK da zjistit, ja myslim ze vizuelne asi nic moc, ze jedine genetika embryí ti poví, zda embryo je zdravé ci nikoliv …
Pokud ale jsi rada, ze z tebe vydoluji aspoň jedno vajicko, které se podaří oplodnit a druhy den je Ok, neni teda lepsi ho co nejrychleji vrátit zpet????? Ja mam též dceru z dvoudenní ctyrbunky… no a ted jsem těhotná z lehce opozdene pětidenní morulky… snad bude zdrava…
@irennnka píše:
Tak se opět radim mezi stimulujícívčera jsme byli u Machace 2den cyklu tak hned od včera zobu clostil a píchám injekce..
tak doufáme v Ježíška
je tady někdo jako já a stimuluje před Vánoci?
teda, tobě to vyšlo parádně, tak to si půjdeš pro vánoční dáreček
. Co Vám Machač říkal, na čem jste se domluvili? Já čekám na menstruaci, teď je to týden od píchnutí Ovitrelle, tak to asi dostanu příští týden
@kattkaaa
Ahoj
jo vyšlo to krásně, ms nakonec došla v úterý ( a to mi vyšlo protože už jen dva dny zahajovali stimulace v tomto roce, pak už by to nevyšlo do vánoc), tak jsem si hned teda ,,vynutila" termín druhý den u Machače
naplánoval stimulaci a už beru clostil a do toho píchám menopur..ve středu mám utz tak se modlím, aby tam folíky byly
doufáme a věříme v ježíška ![]()
@Anonym82 Dvojkové embryo je v pořádku. Naše dcera je taky dvojková blastocysta. Centra si tyto stupně hodnocení upravují dle svých interních podmínek, dost často jako stupnice ve škole. Když jsem se ptala u dcery, embryolog mi říkal, že mezi 1 a 2 je tak malinký rozdíl, že je v podstatě bezvýznamný, ale protože musejí zachovat a dodržet pravidla, hodnotí dle skutečného stavu a „vizáže“ embrya.
Jak to je s podmínkami v laboratoři - nelze napsat jednoznačně, protože i mezi laboratořemi jsou velké rozdíly v kvalitě, to se ví. Nevím, jestli nějaký vědec zkoumal, zda embryo např. ve fázi moruly, které se ve vývoji v laboratoři zastavilo, bylo ve skutečnosti euploidní (tedy chromozomálně geneticky zdravé). U několika buněčných embryí (dvou, třídenních) to říct nelze, jelikož u nich ještě není ani zapojený genom. Od moruly už je člověk o trochu jistější, ale i tak se ta morula musí vyvinout v blastocystu a hatchovat, protože tohle stádium přeskočit nelze a bez hatchingu není nidace do endometria.
To, o čem jsem patrně psala výše, je ta velká nejistota při zavádění embryí, o nichž lze říct maximálně to, kolik mají buněk. Spousta holek se ohání, že se přece tolika ženám ujalo několikabuněčné, ale zapomínají na to, že se nenachází v přirozeném procesu, ale v IVF, za což platí nemalé peníze právě proto, aby zvýšily % naděje, že to konečně dopadne. A to v sobě zahrnuje pouze informaci o stavu a kvalitě embrya. To jediné odpovídá na otázku, jestli je šance mít zdravé dítě.
@Anonym82 Pětidenní morulka není lehce opožděná, ale opožděná o celý den vývoje. Dej mi vědět, jak to dopadlo..
@MartinaCV bylo mi to tak řečeno, ze se bude transferovat lehce opozdena morulka a urcite to bylo paty den od OPU… tak nevim
ted jsem ale z toho zas dost vydesena, jestli mala nema DS. Jsem v 32 tt a pri prvním screeninku jsem se dostala do sedě zóny diky veku a vysokému HCG. Na druhem velkém ultrazvuku jsme byli u MUDr vlasina v brne, kapacity pres DS a dle nej nebyl žádný důvod k AMC , ze by mala měla byt v poradku… no cervicek ted teda zas začal hlodat, jestli jsem přeci jen na tu AMC neměla jit
![]()
@Anonym82 píše:
@MartinaCV bylo mi to tak řečeno, ze se bude transferovat lehce opozdena morulka a urcite to bylo paty den od OPU… tak nevimted jsem ale z toho zas dost vydesena, jestli mala nema DS. Jsem v 32 tt a pri prvním screeninku jsem se dostala do sedě zóny diky veku a vysokému HCG. Na druhem velkém ultrazvuku jsme byli u MUDr vlasina v brne, kapacity pres DS a dle nej nebyl žádný důvod k AMC , ze by mala měla byt v poradku… no cervicek ted teda zas začal hlodat, jestli jsem přeci jen na tu AMC neměla jit
![]()
Takže z toho transferu opožděné morulky jsi už v 32 tt? To by bylo docela zajímavé pro ostatní, jestli pátý den vývoje bylo embryo teprve ve stádiu moruly a přesto došlo k prosperujícímu těhotenství. Na obou screeningách nebylo podezření na DS? Nosní kůstka byla? Kolik byla hodnota šíjového projasnění? Když jsou v tomto pochybnosti a nechce se ženám na plodovku (což se nedivím), tak hodně jezdí do Prahy do Profemy za MUDr. Frisovou, prý je na tohle machr a dokáže na svém ultrazvuku rozpoznat víc než třeba jinde. Mrkni na net. Jinak vyšší věk samozřejmě háže blbý čísla, ale to právě člověk musí brát, že se tam ten věk promítne a nemusí to znamenat nic špatného. Podstatné je, jak dopadne krev a ultrazvuky (screeningy). Raduj se z těhotenství a nestresuj se
Ještě si můžeš nechat udělat test z krve cfDNA, ten Downa rozpozná, ale nevím, jestli se dá dělat v tak vysokém stupni těhotenství, já jsem na něm byla ve 13 tt. Zkus se mrknout na net nebo se pozeptat. Nebo napsat Dr. Frisové. Ať ti to dopadne na jedničku a mimčo je zdravé! ![]()
@Anonym82 ahoj nenech se stresovat.mala je urcite v pořádku.
treba to pocitali ode dne odběru a to uz by snad v dnesni moderni dobe poznali ze neco neni.ok..nam taky vysel poz.screening ale jen diky hodnotam, ale doc.rijala, ze nekdo ma jiny metabolismus a smerodatny je peclivy utz
takze sibuzivej posledni tydny tehu a nic neres
![]()
@MartinaCV ultrazvuky byly vždy na 1, nosni kustka pritomna a projasneni v poradku. V brne ma prave povest spicky pre ds mudr. vlasin a ten nenasel nic podezřelého. mela jsem pouze v krvi u prvního screeninku hodnotu volneho hcg přes 5… takze jsem padla do sede zony a riziko na ds 1:240. po integraci s triple testem riziko snizene ne 1:2200 a celkovy vysledek tedy jako nizke riziko ds. Ty testy z krve mi všichni mudr se kterými jsem mluvila rozmlouvali, ze jsou dost nepresne… takze se denne modlim a doufam ve zdravou holcicku….
ještě furt premyslim nad tim jak hodnoti ty embrya… není moznost, ze když jsem byla na et rano paty den a byla morulka, ze by ještě stihla dojit ten den do blasty??? pokud bylo OPU az kolem poledne a oplodneni provedeno az nekdy odpoledne, ze tim padem každých 24 h by mělo byt tim padem splneno az tedy vždy v určitou hodinu odpo????
@Anonym82 píše:
@MartinaCV ultrazvuky byly vždy na 1, nosni kustka pritomna a projasneni v poradku. V brne ma prave povest spicky pre ds mudr. vlasin a ten nenasel nic podezřelého. mela jsem pouze v krvi u prvního screeninku hodnotu volneho hcg přes 5… takze jsem padla do sede zony a riziko na ds 1:240. po integraci s triple testem riziko snizene ne 1:2200 a celkovy vysledek tedy jako nizke riziko ds. Ty testy z krve mi všichni mudr se kterými jsem mluvila rozmlouvali, ze jsou dost nepresne… takze se denne modlim a doufam ve zdravou holcicku….
ještě furt premyslim nad tim jak hodnoti ty embrya… není moznost, ze když jsem byla na et rano paty den a byla morulka, ze by ještě stihla dojit ten den do blasty??? pokud bylo OPU az kolem poledne a oplodneni provedeno az nekdy odpoledne, ze tim padem každých 24 h by mělo byt tim padem splneno az tedy vždy v určitou hodinu odpo????
O Dr. Vlašínovi jsem četla. Tak vidíš, vše je v pořádku. Užívej si ještě těch pár týdnů, než se konečně dočkáš zdravé holčičky
Pak napiš, až se narodí
No a k těm embryjkům, teď jak to píšeš, tak to je jinak. Jestli jsi byla na ET pátý den, tak klidně mohlo dojít do blasty a hatchovat, což ostatně učinilo, když je z toho prosperující těhotenství. Ten vývoj jde strašně rychle, co není ráno, může být odpoledne. Chtělo by to znát přesná fakta o tom embryjku, včetně detailů. Co mínili tím mírně opožděná morulka. Embryjko se již mohlo blížit bastocystě, ale protože ještě nebylo blastocysta, mohli to nazvat takto laicky, že jde o opožděnou morulu. Ale teď se už nemá cenu tím zabývat, když jsi tak daleko. Dopadne to dobře
Držím pěsti! ![]()
@MartinaCV Dekuju, snažila jsem se dohledat i nejaky protol z ET, ale mam jen kolik který den bylo embryjek, toto jedine prave vydrželo do 5. dne, ostatní se bohužel toho pateho dne nedozily, takze radost z tehotenstvi bylo obrovska. Nejhorsi je, ze vim, ze i dnesni ultrazvuky nedokazou odhalit vse, ale clovek na to fakt nesmí myslet, jinak by se zblaznil. Ještě ze tu mam doma uz 2,5 letou cacorku, která me zamestanava natolik, ze přes den ani nestiham na nic jiného krome ni myslet ![]()
@Anonym82 píše:
@MartinaCV Dekuju, snažila jsem se dohledat i nejaky protol z ET, ale mam jen kolik který den bylo embryjek, toto jedine prave vydrželo do 5. dne, ostatní se bohužel toho pateho dne nedozily, takze radost z tehotenstvi bylo obrovska. Nejhorsi je, ze vim, ze i dnesni ultrazvuky nedokazou odhalit vse, ale clovek na to fakt nesmí myslet, jinak by se zblaznil. Ještě ze tu mam doma uz 2,5 letou cacorku, která me zamestanava natolik, ze přes den ani nestiham na nic jiného krome ni myslet
Já vím, vždycky jsou to nervy až do porodu a pak to stejně nikdy neskončí, protože člověk má zase strach o to dítě. Kolik ti je? Čím mladší, tím větší šance, že vajíčko bylo v pořádku, ale já myslím, že už jsi dost daleko a vidělo tě hodně lékařů, kteří by případně na něco upozornili. Vše bude v pořádku ![]()
@MartinaCV no prave ze mi je uz 36, tim padem i vek u toho screeninku udelal sve… no a to uz znam velmi dobře, ze az se to narodi, tak strach se nasobi tim vic, cim je dite starsi a i ted kolikrat vecer posloucham, jestli dcera dycha ![]()