Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@MartinaCV píše:
Nastuduj si nějaké seriozní zdroje, chce to třeba zahraniční studie, já do nich koukám. Buňky se berou z trofoblastu, to je ta část, ze které se vyvine placenta. Nechybí samotnému embryoblastu (tělu dítěte). V dobrém centru, a těch je jen pár, je biopsie trofoblastu rutina. Naproti tomu zdravé embryo bývá z jednoho IVF cyklu jen jedno, šťastlivci měly dvě. Ať už byl celkový počet embryí 5 nebo 20. Tak si vypočítej a srovnej riziko zavedení embrya s trizomií a škody při odběru buněk z budoucí placenty. Nula nula prt versus x desítek procent.
Dělat PGS na jednom embryu se CARům nevyplácí, mají to tak nastaveno s pojišťovnami, proto když je embryí málo a hrozí, že nebude co bioptpvat nebo transferovat, začnou s obehranou písničkou napříč republikou. Když se pak podíváš do zpráv z genetiky, píšou u jednotlivých embryí míru rizika vady (třeba u mozaiky) a vždy s vytučněnými dodatky, aby ošetřující lékař vysvětlil, co bude následovat, když žena otěhotní s embryem s vadou. Kolik času, peněz, zdraví si ukrojí ze svého biologického koláče.
Jako fakt? Z jednoho IVF cyklu bývá jen jedno max. 2 zdravá embryo? To jsem nevěděla. ![]()
@irennnka ty jo, to je fakt mrcha, když se na ni čeká, tak se toula. A budou Ti kdyztak píchat další vyvolávacku?
@reBeb píše:
Jako fakt? Z jednoho IVF cyklu bývá jen jedno max. 2 zdravá embryo? To jsem nevěděla.
Je to velmi časté. Samozřejmě čím mladší žena, tím větší šance na více zdravých embryí, ale není to pravidlo. Byla jsem velmi činná 4 roky v jedné IVF diskuzi a za tu dobu tam prošly 2 holky se dvěma embryi po PGS zdravými. Zbytek mě jedno nebo žádné. Celý IVF proces je o tom, mít zdravou blastocystu. Každá se modlí, aby ve várce v tom daném IVF ta zdravá blasta byla.
@makarka píše:
@MartinaCV „Ztraty pri vitrifikaci jsou jen u embryi, ktera jsou aneuploidni. Maji vadu a nejsou schopny se dal vyvijet. Nekdo tim resi nevysetrena embrya, jejich selekci“ … tak tahle selekce u nas teda zrovna nevysla, ta trizomie21 byla po KETu…
To je jasné. Protože trizomie 21 = Down a tato vada patří mezi vady slučitelné se životem. Dítě s Downem se klidně bude vyvíjet až do porodu a bude po porodu žít. To je právě to úskalí těžkých vad. Proto je lepší mít embryo vyšetřené. I ženy, kterým je hodně nad 40, když zavedou zdravé embryo, dostávají se statisticky mezi mladší ročníky.
@MartinaCV píše:
Je to velmi časté. Samozřejmě čím mladší žena, tím větší šance na více zdravých embryí, ale není to pravidlo. Byla jsem velmi činná 4 roky v jedné IVF diskuzi a za tu dobu tam prošly 2 holky se dvěma embryi po PGS zdravými. Zbytek mě jedno nebo žádné. Celý IVF proces je o tom, mít zdravou blastocystu. Každá se modlí, aby ve várce v tom daném IVF ta zdravá blasta byla.
Děkuji. Mě transferují jen morulky a v dalším cyklu mě jistě čeká geneticka diagnostika embrya.
@makarka píše:
@MartinaCV tak moc te prosim mi posli odkaz na nejakou studii, kde vyslo, ze riziko
vitrifikace+manipulace pri pgs je u zdravych embryi nulove nebo skoro nulove…
Ja budu po tom vsem fakt stastna jak blecha kdyz to tak bude. A hlavne budu mit cim v caru argumentovat, az mi to pgs nebudou chtit udelat nebo mi to budou rozmlouvat…Jinak-ja vim ze se odebira z trofoblastu, opravdu se nebojim v tom smyslu, ze bude embryu „nejaka bunka chybet“… bojim se te samotne mikromanipulace a vitrifikace, kde jsem zatim proste bohuzel dostala informace jake jsem dostala, no…
ceka uz mne posledni pokus a predstava, ze mi pak reknou, ze to jedno embryo vyslo geneticky ok, ale bohuzel, neprezilo rozmrazeni… vis co, tezko se to vysvetluje…
Vsechno je otazka pravdepodobnosti, vetsina aneuploidnich embryi se vubec nechytne nebo odejde kratce po implantaci…mne proste zajimaji alespon priblizna ciselna rizika jedne (ze se chyti vadne embryo) i druhe (ze prijdu o zdrave embryo) cesty a chci se rozhodnout racionalne, bez ohledu na zajmy CAR, pokud mozno…
Ty chceš nějakýmu doktorovi v CAR omlátit o hlavu studii? Ty především musíš vědět, co za svoje peníze a za svoje zdraví chceš a druhá věc je, jestli máš na PGS nárok - v kontextu úhrady pojišťovny. To znamená, jaký je tvůj věk a jaká je historie. V nějakém caru dělají PGS všem od 35 let výše a mladším ročníkům, kde je v rodinné anamnéze nějaký průser, nějaká vada, nebo má žena za sebou potraty. Jde také o to, v jakém jsi centru, jak to má nastavené s pojišťovnami. Já byla ve 40 letech na IVF v Iscare, kde po mně za PGS chtěli 50 tisíc s tím, že buňky embrya pošou do jiného caru. Pak jsem za tři měsíce přešla jinam a tam jsme to měla naprosto hladce na pojišťovnu a mám z toho ve 41 zdravé dítě.
@reBeb píše:
Děkuji. Mě transferují jen morulky a v dalším cyklu mě jistě čeká geneticka diagnostika embrya.
To je škoda, bohužel je to nešvar většiny center. Konečné stádium mimotělního vývoje je blastocysta. Dokud zavádíš mladší, připravuješ se o cennou informaci, zda tvá embrya mají potenciál do blastocysty dojít.
@MartinaCV píše:
To je škoda, bohužel je to nešvar většiny center. Konečné stádium mimotělního vývoje je blastocysta. Dokud zavádíš mladší, připravuješ se o cennou informaci, zda tvá embrya mají potenciál do blastocysty dojít.
Já to chápu, ale zjistila jsem to až z internetu, že tam v podstatě morula nemá co dělat. Po PK nám vložili vždy jen morulku - čtyřdenní. A doktorka mi řekne, že se může uchytit i dvojková morula…
@MartinaCV ahojky, já tě sledovala na diskuzi gennetu, vám se již zadarilo, tak to moc gratuluji. My jsme v Iscare letos platili 6 tisis za biopsii embrya, genetiku dělali v gennetu, samotne pgd jsme měli hrazené z pojišťovny. Vám někde dělali zdarma také biopsii? My teď tedy přecházíme do ivf clinic k Machacovi. Jak píše Martina, dále se vyvyji pouze embrya se špatnou genetikou 21 chromozonu (to je Down), chromozonu 13 a 18.zbyle konci zamlklym tehotenstvi nebo se vůbec nevyvíjí. Já už mám za sebou tři ZT, takže budeme zavádět jen geneticky zdravé embryo (s otěhotněním jsme vůbec neměli problémy a moje AMH pro mě byl šok)
@MartinaCV ne, nechtela jsem nikomu nic mlatit o hlavu, jen jsem chtela predejit tomu, aby mne treba nekdo vmanipulovaval nekam, kam se to hodi jemu a nikoliv mne. A na to je treba mit relevantni informace. Ja si nejake ty studie nasla a ve vetsine to skutecne bylo kolem tech 5% rizika i pro euploidni. Nastesti v Car probehlo vse naprosto hladce, genetik by mel pgs schvalit (vek, anamneza). Takze uvidime, jestli se k nejakemu embryu dopracujeme.
Jinak mimochodem prave v gennetu mi rekli, ze pokud bych mela jedno embryo, je pgs hranicni k provadeni… takze asi i v ramci jednoho Car co mudr to nazor…
Ahojky, můžu se přidat? ![]()
Předem se omlouvám za litanie ![]()
Snažíme se o prcka už 8 let. 3 roky jsme se snažili doma - byla jsem mladá, tak mě to sice štvalo že pořád nic, ale s doktory jsem to neřešila. Pak jsme zkusili 2 cykly s Clostilbegytem a když se nepovedlo, poslal mě můj gynekolog do CAR. Tam nám dělali xy testů - vše je v pořádku, jen muž má trochu pomalejší spermie - dali nám vitamíny… Pak proběhlo asi 3× IUI - vždy jsem měla folikul i ovulaci, ale nic z toho nebylo. Po nějakém čase zase spermiogram - dost špatná morfologie, poslali nás na imunologii - tam znovu spermio a najednou zase vše v pohodě. Přitom se prý špatná morfologie nedá změnit… Pak jsme zkusili ještě 2× IUI, ale dostala jsem se k jinému doktorovi a jeho přístup a chování byl děs, tak jsme přešli do druhého CAR ve stejném městě. Dostala jsem se k doktorce - super přístup, vše zodpověděla, spokojenost. Udělali mi hormonální profil a prý mám nějaký z hormonů nižší než je normální, ale dál to nerozmazávali, tak jsem to neřešila… Muž spermio bezchybné… Tak jsme v září podnikli 1. IVF - dlooouhý protokol - musela jsem si pořád dokupovat léky, folikuly rostly pomalu, ale nakonec byly 3, objednali mě na OPU, doktor (viděla jsem ho poprvé, moje dr.měla dovolenou) mi oznámil, že 2 vypadají dobře, 1 nic moc, že se ozvou další den co a jak a že vlastně můžu být za to množství ráda, když mám tak nízký AMH - to už mě trochu zarazilo, ale byla jsem ráda za ty 3… Další den mi volal, že se všechny přestaly vyvíjet a že podle toho to vypadá, že to jinak než s dárkyní nepůjde a že za 14dní se mám objednat ke své doktorce. Rozdýchávala jsem to dlouho, vůbec jsem nechápala co mi tím chtěl říct… Něco jsem si našla, tak jsem se pak u doktorky ptala… Ta mi konečně řekla kolik mám AMH (0,15), co to pro mě znamená, ale prý nemám házet flintu do žita, zkusíme jinou stimulaci nebo nativ… Dárkyně je až poslední volba, ať o ní zatím ani nepřemýšlím a že ten doktor je trošku pesimista a myslel to se mnou dobře… Včera jsme byli ještě na genetice a doktorka se zmínila - no máte lehce snížený AMH. Ale já mám 0,15lU/l, tak to není lehce snížený ale sakra hodně snížený ne… Vrtá mi to v hlavě, jestli náhodou nemám 1,5 - jako že je to v jiných jednotkách. Když jsem to hledala na netu, tyhle jednotky u AMH vůbec nejsou, tak nevím… Teď jsem nás objednala na klinickou studii IVF do Prahy - mělo by to být zadarmo, zaplatí cestovný… 3. prosince jdu na konzultaci, tak jsem zvědavá, jestli mě kvůli nízkému AMH nevyhodí… Doufám že mi udělají nový hormonální profil a amh zázračně stoupne (jako mužovo morfologie)…
Koukám, že u většiny z vás se vajíčka oplodnila a i transfer proběhl, tak snad už se nám taky brzy povede aspoň dojít k transferu… moc všem držim pěsti ať se brzy zadaří
@Ewerette Ahojky, jasně přidej se k nám, vítám Te. Nejdeš na tu studií do gynemu? Já tam také psala, ale po mém AMH jsem to zrušila, možná jsem si také mohla zkusit udělat alespoň horm. Profil
. Já to tedy později už neřešila, protože chceme pgd embrya, mám za sebou bohužel tři zamlkla těhotenství, ale naštěstí už jednoho prcka máme. Kam jsi chodila do Caru?
Já jsem zatím embryotransfer neměla, ale doufám, že se k němu někdy dopracuji.
@reBeb píše:
Já to chápu, ale zjistila jsem to až z internetu, že tam v podstatě morula nemá co dělat. Po PK nám vložili vždy jen morulku - čtyřdenní. A doktorka mi řekne, že se může uchytit i dvojková morula…
Uchytit se může, ale nemění to nic na tom, že když se uchytí, tak proto, že měla potenciál stát se blastocystou, kterou se stala až v tvém těle. Pokud nestala, nevíš, co za tím bylo. Stala se blastocystou a nevyhatchovala? Nestala se blastocystou? Stala se hatchující blastocystou a přesto jsi neotěhotněla? Byla zdravá nebo nebyla? Nevíš nic a za nic jsi zaplatila.
@kattkaaa píše:
@MartinaCV ahojky, já tě sledovala na diskuzi gennetu, vám se již zadarilo, tak to moc gratuluji. My jsme v Iscare letos platili 6 tisis za biopsii embrya, genetiku dělali v gennetu, samotne pgd jsme měli hrazené z pojišťovny. Vám někde dělali zdarma také biopsii? My teď tedy přecházíme do ivf clinic k Machacovi. Jak píše Martina, dále se vyvyji pouze embrya se špatnou genetikou 21 chromozonu (to je Down), chromozonu 13 a 18.zbyle konci zamlklym tehotenstvi nebo se vůbec nevyvíjí. Já už mám za sebou tři ZT, takže budeme zavádět jen geneticky zdravé embryo (s otěhotněním jsme vůbec neměli problémy a moje AMH pro mě byl šok)
No já se nestačím divit! Neumí PGS, tak si nechají zacvakat aspoň za odběr buněk?
To se nikde neplatí! My taky neplatili. Prostě PGS je na pojišťovnu se vším všudy. Ty vado, to bych si s nimi dala ráda řeč na tohle téma.. to je neskutečný, co si dovolí! ![]()
@MartinaCV Iscare byl náš první Car, když jsme koukali do ceníku, tak biopsii měli všude, tak jsem měla za to, že se platí všude, ještě nám říkali, že samotné pgd nám uhradí pojišťovna, ale biopsii si musíme zaplatit. My teď přestupuje do Olomouce k Machacovi, tak uvidíme, co si budou účtovat tam, ale v ceníku mají biopsii za 10 tisic stejně jako Gennet. Jak jsi na tom teď, už se Vám podařilo druhé? Vím, že jsi předcházela z Gennetu do jiného Caru. Nevím, jestli jsito psala jinde, nestíhám moc číst jiné diskuze.