Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@kattkaaa ahojky, promiň za pozdní odpověď. Už mám bublinku u sebe od úterý, nakonec to dvě zvládly do expandovane blastocysty a dvě to vzdaly na konci 4.dne. Tak teď už čekám jen na den kdy budu moct testovat ![]()
@makarka ahoj, řešila jsem to samé a taky mi bylo řečeno (doktorkou i emnbryologem), že u PGS a mražení, rozmražení je to riziko 10% i u zdravého embrya! Také jsme měli T21 a vyvolávaný potrat v 17.tt (otěhotnění po IUI), pak se naštěstí zadařilo při nativu a máme krásnou zdravou holčičku (bez PGS). Přáli bysme si ještě sourozence, tak jsme říkali, že bysme zaváděli jen vyšetřená embrya PGS, ale to riziko mě nakonec odradilo. Nakonec budu ráda, když bude hezké embryjko 5.den a stejně průběžně zkoušíme i IUI. Tak pak napiš, co Ti k tomu v CAR řekli, prosím. A přeji hodně štěstí!!
@Jahudecka to je pěkný výsledek!
Držím palce, ať se u Tebe pěkně zabydlí a brzy objevíš dvě čárky!
@Dalva no presne tohle uz mi taky u genetika rekli, ze riziko pgs celkove s vitrifikaci nejmin 10% i u zdravyho embrya… a chapu ze kdyz ma nekdo po prodl.kultivaci 6 embryi, tak je to akceptovatelny riziko… jenze, kdyz je clovek stastnej za to jedno jediny…no co si budem vykladat… a i po tom peklu s Downem co jsem ted zazila hodne vaham… dam vedet, diky ![]()
@makarka píše:
O nutnosti zadat o pgs predem vim, na to uz mne upozornovaly holky tady v diskuzi, to pripadne poresime. Ale ze by vitrifikace a pgs byla s nulovymi riziky mi prijde hodne nepravdepodobny. Kazdopadne diky za nazor, jeste to proberu s genetikem a v car. Popravde, kdyby mi rekli, at do toho jdu i s jednim embryem, ze riziko je 0, tak budu jen a jen rada.......
Nastuduj si nějaké seriozní zdroje, chce to třeba zahraniční studie, já do nich koukám. Buňky se berou z trofoblastu, to je ta část, ze které se vyvine placenta. Nechybí samotnému embryoblastu (tělu dítěte). V dobrém centru, a těch je jen pár, je biopsie trofoblastu rutina. Naproti tomu zdravé embryo bývá z jednoho IVF cyklu jen jedno, šťastlivci měly dvě. Ať už byl celkový počet embryí 5 nebo 20. Tak si vypočítej a srovnej riziko zavedení embrya s trizomií a škody při odběru buněk z budoucí placenty. Nula nula prt versus x desítek procent.
Dělat PGS na jednom embryu se CARům nevyplácí, mají to tak nastaveno s pojišťovnami, proto když je embryí málo a hrozí, že nebude co bioptpvat nebo transferovat, začnou s obehranou písničkou napříč republikou. Když se pak podíváš do zpráv z genetiky, píšou u jednotlivých embryí míru rizika vady (třeba u mozaiky) a vždy s vytučněnými dodatky, aby ošetřující lékař vysvětlil, co bude následovat, když žena otěhotní s embryem s vadou. Kolik času, peněz, zdraví si ukrojí ze svého biologického koláče.
@makarka píše:…a někdo to má opravdu tak, že peklo s Downem je pořád lepší volba, než diskutabilních 10% rizika poškození placenty (o tom jsem opravdu nikdy neslyšela ani nečetla).
@Dalva no presne tohle uz mi taky u genetika rekli, ze riziko pgs celkove s vitrifikaci nejmin 10% i u zdravyho embrya… a chapu ze kdyz ma nekdo po prodl.kultivaci 6 embryi, tak je to akceptovatelny riziko… jenze, kdyz je clovek stastnej za to jedno jediny…no co si budem vykladat… a i po tom peklu s Downem co jsem ted zazila hodne vaham… dam vedet, diky
@MartinaCV tak moc te prosim mi posli odkaz na nejakou studii, kde vyslo, ze riziko
vitrifikace+manipulace pri pgs je u zdravych embryi nulove nebo skoro nulove…
Ja budu po tom vsem fakt stastna jak blecha kdyz to tak bude. A hlavne budu mit cim v caru argumentovat, az mi to pgs nebudou chtit udelat nebo mi to budou rozmlouvat…
Jinak-ja vim ze se odebira z trofoblastu, opravdu se nebojim v tom smyslu, ze bude embryu „nejaka bunka chybet“… bojim se te samotne mikromanipulace a vitrifikace, kde jsem zatim proste bohuzel dostala informace jake jsem dostala, no… ![]()
ceka uz mne posledni pokus a predstava, ze mi pak reknou, ze to jedno embryo vyslo geneticky ok, ale bohuzel, neprezilo rozmrazeni… vis co, tezko se to vysvetluje…
Vsechno je otazka pravdepodobnosti, vetsina aneuploidnich embryi se vubec nechytne nebo odejde kratce po implantaci…mne proste zajimaji alespon priblizna ciselna rizika jedne (ze se chyti vadne embryo) i druhe (ze prijdu o zdrave embryo) cesty a chci se rozhodnout racionalne, bez ohledu na zajmy CAR, pokud mozno… ![]()
@MartinaCV „Ztraty pri vitrifikaci jsou jen u embryi, ktera jsou aneuploidni. Maji vadu a nejsou schopny se dal vyvijet. Nekdo tim resi nevysetrena embrya, jejich selekci“ … tak tahle selekce u nas teda zrovna nevysla, ta trizomie21 byla po KETu…
Holky, můžu se po čase zase přidat? Mě dneska asi klepne. Po roce a čtyřech nativech/minimalkach AMH kleslo z 0,99 na 0,76 a FSH vzrostlo na 12,6. Navíc se z ničeho nic objevila snížená funkce štítné žlázy (před rokem ok). O kolik Vám klesá AMH ročně? Vím, že to nejsou nejhorší výsledky - ale nějak po tom roce v CAR (a před tím 2 letech domácího snažení) mi došla veškerá síla. Otěhotněly jste někdo přes nativ i s tak vysokým FSH? Držím všem pěsti na brzké //.
@Ellenii Ahoj, AMH i FSH kolísá. Já jsem měla první měření před asi šesti lety 1,2 další měsíc 0,8. Za pár let 0,3 pak zase 0,4, další 0,1 (v tom cyklu mi vyšel nativ s dcerkou) a teď naposledy po dalších dvou letech 0,3. Stejně tak FSH před šesti lety přes 12, pak kolem 10, naposledy kolem 15. Držím palce, chce to hodně trpělivosti (my na malou čekaly 6 let ![]()
Nakonec se nejvíc osvědčil nativ, i se stimulacema byla nanejvýš tři vajíčka, k transferu vždy jen jedno a po všech možných pokusech (i minimálkách) vyšel druhý nativ, u prvního bylo nezralé vajíčko.
@Jahudecka tak to moc gratuluji. At se obe drzi
.
My jsme pgd nechávali dělat a dal je dělat budeme. Nyní z kontrolované embryo melo trizomii, jsem rada, ze to bylo zkontrolované a. Zbytečně se nezavadelo. Ted budu cca 10 dni čekat na menstruaci a hurá do dalšího pokusu.
Holky a jak jste na tom ted? V jaké fazi jste Vy?
Ahooj
u nás se stále čeká na MS, už jsem 43 Dc a bolesti břicha, špinění, i jsem zvracela minulý tyden, včera mi můj doktor vzal pro jistotu krev na hcg, a já hned panika u utz :vy tam něco vidíte jako že můžu být těhotná.?
ze mě byl zase vysmátý…
raději s tím nepočítame samozřejmě, testy nedělám ani nemam. Výsledky budu mít v úterý a ve středu do Ol k Machacovi
holky ať se vám daří, my snad konečně taky něco rozjedeme zase
@irennnka ty jo a nejsi těhotná
. To já už bych delala test
. Tak potom napiš dojmy z Macháček. Já teď budu brát ještě pár dní utrogestan. A potom začnu stimulovat femarou.
@kattkaaa
no doktor měl dnes volat kdyby v krvi něco bylo, a nevolal, já s tím ani nepočítala.
Zítra jedem k OL no, jsme zvědaví a určitě tady pak napíšu dojmy a rady, hlavně je mi divné že ta ms nepřišla pořád, už chci stimulovat ted cítím že jsem psychicky na tom dobře a celkově taková optimistická a místo toho čekám na ms ![]()
@Dalva @kattkaaa
Tak hlasim ze u nas probehne jeste jeden pokus. Ptali jsme se i na PGS, riziko ztraty kolem 5% i pro zdrava embrya. Coz mne celkem uklidnilo, prijde mi to prijatelne, takze mame zazadano i o PGS. Tak ted uz jenom aby nejake embryo vubec bylo, ze… ![]()