Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
AhojProsím anonym- nechci to řešit veřejně
Jsem 22 TT a dnes mi lékař řekl že vše je v pořádku ale že mám nízko položenou placentu. V zásadě se prý nic neděje. Je nesmím nic nosit a atd.. je tu někdo s novými zkušenostmi? Je reálné dítě donosit v termínu a bez císařského řezu? Co vše mám dělat? Aby to bylo ok. Na kontrolu jdu za měsíc.
Zbytečně bych se dopředu nestresovala, jen doporučuji aby se to víc hlídalo a zažádej si pak o kontrolu průtoků pupečníkem.
taky záleží jak je nízko, jestli zasahuje spíš dopředu nebo dozadu, jestli je i přichycená nebo ne apod.
zatím se prostě jen hlídat a nepřemýšlet o tom co bude, stejně se to bohužel neovlivní.
Ahoj, teď ve druhém těhotenství jsem taky měla nízko položenou placentu. V porovnání s prvním těhotenstvím mi moje doktorka častěji dělala ultrazvuk a kontrolovala, jestli se vytahuje a kolik je tam místa, na lepším ultrazvuku ve 30. tt lékař konstatoval, že přirozenému porodu naprosto nic nebrání, placenta se vytáhla. Ale těhotenství bylo kvůli tomu trochu na prd
Prý nízko položená placenta dělohu dráždí, takže mi hodně tvrdlo břicho, cítila jsem docela velký tlak na spodek a snažila jsem se fungovat v klidovém režimu, ono jsem to jinak opravdu hned pocítila, když jsem se přepínala, v půlce těhotenství jsem nezvládala ani rychlejší chůzi. Po magnesku to bylo trochu lepší a čím víc se placenta vytahovala, tím obtíže ustupovaly. Porod pak proběhl na začátku 38. tt, úplně v pohodě, vlastně byl lepší než ten první
Takže se neboj, určitě to neznamená automaticky císaře nebo předčasný porod, doktoři si tě ohlídají a ty si hoď nožky hore ![]()
@Anonymní píše:
AhojProsím anonym- nechci to řešit veřejně
Jsem 22 TT a dnes mi lékař řekl že vše je v pořádku ale že mám nízko položenou placentu. V zásadě se prý nic neděje. Je nesmím nic nosit a atd.. je tu někdo s novými zkušenostmi? Je reálné dítě donosit v termínu a bez císařského řezu? Co vše mám dělat? Aby to bylo ok. Na kontrolu jdu za měsíc.
Ahoj, me kolem 18.tt zjistili dokonce vcestnou placentu, ten nejhorsi typ: placenta praevia centralis. Byla jsem z toho fakt spatna. Predstavovala si ty nejhorsi scenare. Narizen prisny klidovy rezim, ktery jsem stejne nemohla dodrzovat kvuli 2 starsim detem. Kazdy vecer pred usnutim jsem placentu v duchu prosila at se vytahne nahoru. Za necely 3 tydny jsem byla na 2.screeningu a to uz byla placenta mimo hrdlo. Porad teda nizko, porad klidovy rezim, ale uz nebranila prirozenemu porodu, nakonec jsem porodila prirozene ve 39+4 tt. Takze zkus verit a doufat, ze se ta placenta vytahne nahoru, jak poroste deloha ![]()
@Michelle_M píše:
Ahoj, teď ve druhém těhotenství jsem taky měla nízko položenou placentu. V porovnání s prvním těhotenstvím mi moje doktorka častěji dělala ultrazvuk a kontrolovala, jestli se vytahuje a kolik je tam místa, na lepším ultrazvuku ve 30. tt lékař konstatoval, že přirozenému porodu naprosto nic nebrání, placenta se vytáhla. Ale těhotenství bylo kvůli tomu trochu na prdPrý nízko položená placenta dělohu dráždí, takže mi hodně tvrdlo břicho, cítila jsem docela velký tlak na spodek a snažila jsem se fungovat v klidovém režimu, ono jsem to jinak opravdu hned pocítila, když jsem se přepínala, v půlce těhotenství jsem nezvládala ani rychlejší chůzi. Po magnesku to bylo trochu lepší a čím víc se placenta vytahovala, tím obtíže ustupovaly. Porod pak proběhl na začátku 38. tt, úplně v pohodě, vlastně byl lepší než ten první
Takže se neboj, určitě to neznamená automaticky císaře nebo předčasný porod, doktoři si tě ohlídají a ty si hoď nožky hore
Já právě beru magnézium.. a cítím Mimčo celkem dole a dle lékaře je tam kde má být a čípek 3 cm.
To jsem zapomnela napsat, taky mi silene tvrdlo bricho, brala jsem magnesii lactici a pak magnosolv. Chodila jsem pomalicku jako lemra… Jen jsem nevedela, ze je to kvuli placente ![]()
V 19 tt jsem zkončila s velikým krvácením v nemocnici (spuštěno „jen tak“, byla jsem na procházce s dítětem), zjištěná zasahující placenta. Týden jsem ležela v nemocnici (kde jsem tedy nesměla ani na WC a píchali mi Ascorutin-stále jsem krvácela),pak mě pustili domů s klidovým režimem (dle dr. prostě buď a nebo). Ve 26 tt už byla na ultrazvuku krásně vytáhlá. Dítě se narodilo 35+1 nečekaně z jiné příčiny ale porod proběhl přirozeně.
Prosím o zachování anonymity.
Mela jsem placentu zasahujici pres porodni cesty a vytahla se. Casu dost.
Dr mi nařídil klidový režim doma, ale sám mi pak řekl, že neví, co to krvácení spouští. Že u někoho zakašlání, u někoho vůbec nic, ani kdybych se na hlavu stavěla (do té doby jsem normálně fungovala se 3 malými dětmi).
Já měla po té zkušenosti opravdu strach, tak jsem klidový režim dodržovala (možná zbytečně-nevím). Manžel doma pečoval o děti (nejmladší 16 měs.).
Možná jsem se na ten klidový režim mohla vykašlat, nevím a zpětně je to asi jedno.Ale mladého jsem tedy do té kontroly ve 26-27tt nenosila, ani nezvedala a na kontroly jezdila autem a ne MHD ![]()
Ono se to vlastně spustila z ničeho nic. Vezla jsem po rovině kočár, najednou lup(jako když lupne voda)a bylo jasno:-((( Krvácelo to opravdu hodně:-()
Pak to krvácelo ještě několik dnů v nemocnici, ne sice tolik, zmířňovalo se to, ale bylo to nepříjemné.
Za sebe bych byla víc opatrná, ne asi histerická, ale zase přerovnávat barák bych taky nešla. Takový v pohodě, klídek, užívat si jara. Ať se ostatní starají a otáčejí:-)
Ahojky holky,dnes jsem byla na pohotovosti s krvacením ve 12tt,kde mi doktor rekl ze mam nizko placentu ktera presahuje 5cm pres branku a ze se divi ze jsem jeste nepotratila a dosla az do 12tt. Dal mi nejake vitaminy na podporu cev aby se zpevnily a doporucil klidovy rezim. Dost me to vydesilo. ![]()
@Daisy23 Ahojky, to jsou teda zpravy, ze?
Tak se hlavne setri, opravdu nic nedelej a nezvedej. Ani treba plny hrnec apod. A doufej, ze se placenta vytahne. ![]()
@Daisy23 píše:
Ahojky holky,dnes jsem byla na pohotovosti s krvacením ve 12tt,kde mi doktor rekl ze mam nizko placentu ktera presahuje 5cm pres branku a ze se divi ze jsem jeste nepotratila a dosla az do 12tt. Dal mi nejake vitaminy na podporu cev aby se zpevnily a doporucil klidovy rezim. Dost me to vydesilo.
Ahoj, ja jsem ted 13+5 a vcera mi byla zjistena nizko polozena placenta s tim, ze mam mit klidovy rezim a brat Ascorutin. Vcera jsem trochu zakrvacela, tak jsem byla na pohotovosti. Muzu se zeptat jak si dopadla? Zlepsilo se to ulozeni placenty?
@krakonoska Ahoj, jak ti to dopadlo s placentou? Taky jsem krvácela a řekli mi, že mám placentu hluboko v dolním segmentu.
@Anonymní píše: Více
Ahoj, placenta vzhledem k nizkemu stupni tehotenstvi se krasne vytahla…cca v 1/2019 uz byla v pohode. Me se bohuzel zmensilo hrdlo (skoro nemeritelny), tak jsem musela dal lezet. Ale vse dobre dopadlo, dve hospitalizace, skoro 5 mesicu v posteli, ale Maty se narodil zdravi (34 tt) a je to moc sikovny kluk ![]()
Drzi palecky, at vse dobre dopadne!!!
@krakonoska A v jakém týdnu se ti vytáhla? To jsem ráda za dobré zprávy, děkuju ![]()