Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@jonatan11 píše:
Neboj, my měli výsledek 1:13, na plodovku nás vzali hned, tzn. cca ve 13.týdnu - prý kvůli tak velkému riziku a výsledky jsme měli do druhého dne (bez příplatku - opět kvůli velkému riziku to šlo na pojišťovnu), a vše naprosto v pořádku, a navíc jsme měli jistotu s pohlavím, takže se upokoj, ve většině případů se jedná o planý poplach…a odběr plodové vody vůbec nebolí, bylo to lepší než než odběr krve z ruky…jen se pak opravdu ten týden šetři, lež, nic nedělej, odpočívej…já byla doma na nemocenské…
Já už na neschopence jsem, takže to nebude problém..a můžu se zeptat kolik si měla roků??já si pořád myslela, že rizikový skupiny jsou ženy nad 35,já mám 26 a vyšla taková hrůza ![]()
Ahoj, znamená to, že 1 žena ze 14 se stejným výsledkem by měla mít dítě s DS, ostatních 13 ne. Na genetice s tebou udělají rodinnou anamnézu, určitě ti s tímto výsledkem nabídnou i odběr choriových klků nebo odběr plodové vody.
Držím palce, ať vše dobře dopadne
.
@Poison Ivy píše:
Ahoj, znamená to, že 1 žena ze 14 se stejným výsledkem by měla mít dítě s DS, ostatních 13 ne. Na genetice s tebou udělají rodinnou anamnézu, určitě ti s tímto výsledkem nabídnou i odběr choriových klků nebo odběr plodové vody.Držím palce, ať vše dobře dopadne.
Děkuju
Žanet, já měla NT 3,5! riziko mi spočítali 1:38 pro DS a ty ostatní syndromy jsem měla taky zvýšené riziko a nakonec se narodil zdravý kluk
byla jsem na odběru choriových klků a do tří dnů mi volali výsledek, pak se ještě čeká 3 týdny na kompletní výsledky
@dalusa píše: Žanet, já měla NT 3,5! riziko mi spočítali 1:38 pro DS a ty ostatní syndromy jsem měla taky zvýšené riziko a nakonec se narodil zdravý kluk
byla jsem na odběru choriových klků a do tří dnů mi volali výsledek, pak se ještě čeká 3 týdny na kompletní výsledky
Myslíš to projasnění??ježišmarjá,3 týdny, no to mě klepne, na plodovce si nebyla??
@Zanet26 píše:
Myslíš to projasnění??ježišmarjá,3 týdny, no to mě klepne, na plodovce si nebyla??
přesně tak to projasnění měl malý 3,5
do 14 týdne se chodí na odběr klků, to je vlastně skoro stejné jako plodovka akorát se odebírá kousíček placenty a z toho se to dělá
po 14 týdnu už se chodí na odběr vody, nejdřív ale myslím v 16 týdnu nebo tak nějak, to ti vysvětlí genetik
rychlé výsledky ti zavolají do 3 dnů, tam ti už řeknou, jestli se potvrdil nebo ne ten DS, na ty kompletní testy se čeká 3 týdny
@dalusa píše:
přesně tak to projasnění měl malý 3,5
do 14 týdne se chodí na odběr klků, to je vlastně skoro stejné jako plodovka akorát se odebírá kousíček placenty a z toho se to dělá
po 14 týdnu už se chodí na odběr vody, nejdřív ale myslím v 16 týdnu nebo tak nějak, to ti vysvětlí genetik
rychlé výsledky ti zavolají do 3 dnů, tam ti už řeknou, jestli se potvrdil nebo ne ten DS, na ty kompletní testy se čeká 3 týdny
Takže to Ti tolikrát pichají do bříška?? ![]()
@Zanet26 píše:
Takže to Ti tolikrát pichají do bříška??
ne, jenom jednou, buď jdeš na klky nebo na plodovku, ten výsledek je stejný
v jakém jsi týdnu?
@dalusa píše:
ne, jenom jednou, buď jdeš na klky nebo na plodovku, ten výsledek je stejný
v jakém jsi týdnu?
Končím 11tt..
@Zanet26 píše:
Končím 11tt..
takže 10+6? nebo co máš přesně v té zprávě za týden napsaný od doktora v den vyšetření?
Ten týden je důležitý proto, že odběr choriových klků je možný myslím do 14+0 týden, jako do konce 14 týdne
pak už je možný jen odběr plodové vody, myslím od 16 týdne
vždy jdeš jen na jedno z těchto vyšetření, pokud půjdeš na odběr klků, už nejdeš na plodovku, ten výsledek by byl stejný
Doplním, že odběr choriových klků je rizikovější než odběr plodové vody, ale zase se dá udělat dřív
. Je to na zvážení, to ti všechno určitě vysvětlí
.
@dalusa píše:
Ten týden je důležitý proto, že odběr choriových klků je možný myslím do 14+0 týden, jako do konce 14 týdne
pak už je možný jen odběr plodové vody, myslím od 16 týdne
vždy jdeš jen na jedno z těchto vyšetření, pokud půjdeš na odběr klků, už nejdeš na plodovku, ten výsledek by byl stejný
11+3 PM nebo 11+1 UZ a to byloooo…18.6.
Zdravím vás, tento týden v úterý jsem byla na měření NT plodu jsem v 13+1 týdnu. Bohužel můj doktor změřil šíjové projasnění (NT) mezi 2,9 a 3,9. Nosní kůstka přítomna, plod má normální velikost a žádné prosáknutí nebylo nalezeno. Přesto mám obrovský strach, v pondělí mě čeká genetika a nejspíš i odběr choriových klků.
Ještě k odběru choriových klků, ten je možný od 11. tt. A amniocentéza od 16. týdne.
Neboj, my měli výsledek 1:13, na plodovku nás vzali hned, tzn. cca ve 13.týdnu - prý kvůli tak velkému riziku a výsledky jsme měli do druhého dne (bez příplatku - opět kvůli velkému riziku to šlo na pojišťovnu), a vše naprosto v pořádku, a navíc jsme měli jistotu s pohlavím, takže se upokoj, ve většině případů se jedná o planý poplach…a odběr plodové vody vůbec nebolí, bylo to lepší než než odběr krve z ruky…jen se pak opravdu ten týden šetři, lež, nic nedělej, odpočívej…já byla doma na nemocenské…