Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Poison Ivy píše:
Doplním, že odběr choriových klků je rizikovější než odběr plodové vody, ale zase se dá udělat dřív. Je to na zvážení, to ti všechno určitě vysvětlí
.
V čem je to rizikovější, nevíš??Jasný, řeknou, ale přece jen je lepší jít trochu připravená..Děkuju
@Dzucy píše:
Zdravím vás, tento týden v úterý jsem byla na měření NT plodu jsem v 13+1 týdnu. Bohužel můj doktor změřil šíjové projasnění (NT) mezi 2,9 a 3,9. Nosní kůstka přítomna, plod má normální velikost a žádné prosáknutí nebylo nalezeno. Přesto mám obrovský strach, v pondělí mě čeká genetika a nejspíš i odběr choriových klků.Ještě k odběru choriových klků, ten je možný od 11. tt. A amniocentéza od 16. týdne.
Tak to sme 2,mě čeká genetika tay v pondělí
je to pěknej hnus, co, takhle čekat celej víkend..vůbec nevím na co myslet dřív..
@Zanet26 @Dzucy holky a to projasnění vám měřil váš obvodní gynekolog? Ptám se proto, že mě také. Projasnění naměřil 2,4 při CRL (délka plodu) 5,4 myslím - tedy hraniční výsledek. Obě hodnoty v krvi mi pak vyšly zvýšené a výsledek riziko 1: 1200, ale atypický screening. Na genetice mi pak mj. řekli, že screening mají dělat jen specializovaná pracoviště, jsou lépe vybavená, lékaři tam mají se screeningem více zkušeností a především měří a sledují se tam i jiné hodnoty než jen projasnění a přítomnost nosní kosti. Navíc krev byla braná poměrně pozdě (myslím 13 + 1), UTZ byl o týden dříve. Říkali, že kdybych ten screening měla udělabý správně, mohl vyjít výsledek úplně jinak. K tomu šíjovému projasnění - důležitá je také délka plodu v době měření, to číslo samotné je celkem nevypovídající.
Každopádně přeju pevné nervy, nejhorší je to čekání.
@Zanet26 rizikovější v tom, že je v dřívějším stádiu těhotenství, když sem se na to ptala na genetice, tak mi řekli že velmi neradi dělají odběr choriových klků před koncem 1. trimestru těhotenství. Myslím si spíš, že nám dají na výběr zda budeme chtít počkat na amniocentézu, nebo zda si necháme odebrat ty klky, statisticky je to tak že riziko při odběru klků je 2% a při amnio 1%.
@verusak.berusak píše:
@Zanet26 @Dzucy holky a to projasnění vám měřil váš obvodní gynekolog? Ptám se proto, že mě také. Projasnění naměřil 2,4 při CRL (délka plodu) 5,4 myslím - tedy hraniční výsledek. Obě hodnoty v krvi mi pak vyšly zvýšené a výsledek riziko 1: 1200, ale atypický screening. Na genetice mi pak mj. řekli, že screening mají dělat jen specializovaná pracoviště, jsou lépe vybavená, lékaři tam mají se screeningem více zkušeností a především měří a sledují se tam i jiné hodnoty než jen projasnění a přítomnost nosní kosti. Navíc krev byla braná poměrně pozdě (myslím 13 + 1), UTZ byl o týden dříve. Říkali, že kdybych ten screening měla udělabý správně, mohl vyjít výsledek úplně jinak. K tomu šíjovému projasnění - důležitá je také délka plodu v době měření, to číslo samotné je celkem nevypovídající.Každopádně přeju pevné nervy, nejhorší je to čekání.
Ano mě to vyšetření dělal můj obvodní gynekolog. Nezměřil to úplně přesně, protože plod se nechtěl dostat do správné polohy, ale nejspíše to je okolo 3,5mm.
Příspěvek upraven 22.08.13 v 20:18
@Zanet26 píše:
Myslíš to projasnění??ježišmarjá,3 týdny, no to mě klepne, na plodovce si nebyla??
Ahoj, ja cekala na vysledky plodovky 14dni, driv mi nic nerekli, kazda nemocnice nedela predbezne vysledky…
drzim pesti at je miminko zdrave ![]()
@Poison Ivy píše:
Doplním, že odběr choriových klků je rizikovější než odběr plodové vody, ale zase se dá udělat dřív. Je to na zvážení, to ti všechno určitě vysvětlí
.
to je pravda, to ti genetik řekne jaká jsou rizika a dá ti vybrat
musím říct, že mi to fakt všechno vysvětlili, nikdo mě do ničeho netlačil
já si nakonec vybrala odběr klků, protože jsem ten odběr chtěla mít za sebou a vědět co a jak
@Dzucy pokud plod není správně natočen, tak to není vypovídající a správný postup je to zopakovat třeba za hodinu. Na genetice jej určitě znovu přeměří a kouknou i na ty jiné tzv. minormarkery Downa. Kolik bylo CRL při měření (čím větší plod, tím větší projasnění)? Co výsledky krve, máš? Akorát na té genetice už budeš 14 plus něco, že? Ta měření se mají provádět do ukončeného 12 TT, pak už to zase není vypovídající…
Z té jedné hodnoty, která navíc asi byla změřena plus mínus autobus, se podle mě nedá na nic usuzovat.
Příspěvek upraven 21.06.13 v 15:06
Odběr plodové vody lze i před 16. týdnem - říká se tomu časný odběr plodové vody a dělá se mezi 12-14.týdnem…
a zakladatelko: my byli na NT screeningu taky takhle brzy 10+1 - gynekolog se řídil poslední menstruací, ikdyž jsem mu říkala, kdy jsem přesně otěhotněla
a rozcházeli jsme se tím pádem o 14 dní, potom mi na genetice říkali, že to vysoké číslo mohlo být způsobeno i tím, že jsem na na screeningu příliš brzy, pokud vím, tak je běžně dělají až od 12.týdne…jj a bylo mi 29
@Dzucy a ještě doporučuju diskusi s názvem NT hodnoty na modrykonik cezet. Je tam spousta holek, co měly NT přes 3, ale třeba také 5 a mají zdravé děti. Holky tam potom udělaly tabulku kolik kdo měl jaké hodnoty a jak to dopadlo (třeba na str. 45) - většina má zdravé děti. Mě to tehdy hodně uklidnilo, i když i tak to nervy byly strašný.
Odběr choriových klků ( CVS - chorionic villus sampling )
Toto vyšetření je většinou prováděno v 11-13. týdnu těhotenství.
Jak se toto vyšetření provádí?
Toto vyšetření je prováděno ambulantně.
Pod kontrolou ultrazvuku je přes břišní stěnu zavedena tenká jehla do placenty plodu, odkud je odebrán malý vzorek tkáně.
Jaké jsou výhody tohoto vyšetření?
Největší výhodou tohoto vyšetření je, že může být prováděno již od ukončeného 11.týdne těhotenství, takže výsledky mohou být k dispozici již ve 12-13. týdnu.
Jaké jsou nevýhody tohoto vyšetření?
Největší nevýhodou je nutnost opakování odběru. Přibližně v 6% vzorků nelze z technických důvodů ( mozaika, malé množství tkáně, nepřítomnost mitóz…) uzavřít diagnosu a odběr je nutno doplnit odběrem plodové vody.
Jaká jsou rizika CVS?
Největším rizikem je 1% riziko vyvolání potratu. Toto riziko je nutné přičíst k riziku přirozených těhotenských ztrát, které je v tomto období přibližně 4%.
Dalšími riziky je vyvolání krvácení a bolesti. Tyto problémy většinou vymizí během několika dnů. Infekční komplikace jsou velmi vzácné.
Kdy není vhodné toto vyšetření provádět?
Toto vyšetření nedoporučujeme těhotným
s anamnesou krvácení, bolestmi v podbřišku nebo s poševním výtokem. Rovněž není vhodné u Rh negativních pacientek.
Časná amniocentesa - časný odběr plodové vody
Toto vyšetření se provádí mezi 12-14. týdnem těhotenství.
Toto vyšetření se provádí stejně jako klasický odběr plodové vody, tj. vpichem tenké jehly do amniální dutiny přes stěnu břišní.
Výhodou tohoto vyšeření je, že diagnosu je možné získat o několik týdnů dříve jak při klasickém vyšetření.
Jaké jsou nevýhody tohoto vyšetření?
Toto vyšetření je technicky obtížnější vzhledem k velikosti amniální dutiny.
Jaká jsou rizika tohoto vyšetření?
Riziko komplikací - odtok plodové vody- je cca 2-3 %. Proto toto vyšetření u nás provádíme jen při suspektním ultrazvukovém nálezu, tj. vysokém riziku onemocnění plodu.
Odběr plodové vody - amniocentesa
Toto vyšetření umožňuje diagnostikovat poruchy počtu a tvaru chromozomů. Většinou se provádí mezi 15-18. týdnem těhotenství,
Jaký je princip tohoto vyšetření?
Amniální tekutina obsahuje odloupané buňky z plodu a plodových obalů. U nich je po nezbytné kultivaci vyšetřen počet a struktura chromozomů.
Při tomto vyšetření je pod kontrolou ultrazvuku přes břišní stěnu zavedena do amniální dutiny tenká jehla. Touto je odebráno cca 10% z celkového objemu plodové vody. Zákrok lze nejlépe přirovnat k odběru krve ze žíly, nebo k nitrosvalové injekci.
Za jak dlouho je k dispozici výsledek?
Výsledek analysy chromozomů je standartně k dispozici za 12-14 dnů. Bezprostředně po odečtení výsledku je tento informativně k dispozici na našich webových stánkách www.prenatal.cz po zadání příslušného hesla. V papírové formě jej odesíláme ve dvou kopiích ošetřujícímu lékaři.
Při užití PCR metodiky – viz amnioPCR jsou výsledky hlášeny již v den odběru, informativně je výsledek rovněž k dispozici na našich webových stánkách www.prenatal.cz po zadání příslušného hesla
Jaké je riziko odběru?
Největším rizikem spojeným s tímto vyšetřením je vyvolání spontánního potratu. Toto riziko je udáváno v rozmezí 0,5- 1,0 %. Na našem pracovišti se pohybuje mezi 0,25-0,35%.
Jedná se o nejčastěji prováděný způsob prenatálního vyšetření plodu. Tato metoda je poměrně bezpečná a přesná s minimem komplikací či nutností opakování odběru.
Kdy není vhodné toto vyšetření provádět?
Odběr plodové vody je spojen s vyšším rizikem u pacientek s krvácením, tonizací dělohy, inkompetencí hrdla děložního či jiným celkovým onemocněním. V těchto případech je riziko komplikací, které může odběr vyvolat vyšší, než riziko onemocnění plodu, které je možné diagnostikovat pomocí odběru.