Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Zanet26 Ahoj, no tak to sou trochu mimo, ne? A další kontrolu a UZ ti naplánovali? Tak u mě celkem dobrý. Genetik mi udělal UZ, šíjové projasnění naměřil 2,7, takže se nejspíše zmenšilo no a pak hodně podrobně zkoumali ten plod. Zatím je vše stejné jako u zdravého miminka, srdce má pěkné, obě poloviny stejně velké, proporcionálně k tělu je také v pořádku, bije pravidelně, jinak nic zvláštního nenašli. Nedoporučili mi odběr choriových klků, ale za 14 dní jsem objednaná na kontrolní UZ, kde už toho bude vidět mnohem více, snad a taky by do té doby mělo úplně zmizet to projasnění. Při té příležitosti také naberou plodovou vodu. No jinak PAPP mi vyšlo výborně a 3.7. mi budou dělat ještě krevní testy na hladinu HCG, z toho také budou moudřejší. Tak uvidíme. A řekli ti aspoň něco povzbuzujícího??
@Poison Ivy diky za info:) no jsem desne zvedava na vsechno co se bude dit a co uvidime:)
@Dzucy píše:
@Zanet26 Ahoj, no tak to sou trochu mimo, ne? A další kontrolu a UZ ti naplánovali? Tak u mě celkem dobrý. Genetik mi udělal UZ, šíjové projasnění naměřil 2,7, takže se nejspíše zmenšilo no a pak hodně podrobně zkoumali ten plod. Zatím je vše stejné jako u zdravého miminka, srdce má pěkné, obě poloviny stejně velké, proporcionálně k tělu je také v pořádku, bije pravidelně, jinak nic zvláštního nenašli. Nedoporučili mi odběr choriových klků, ale za 14 dní jsem objednaná na kontrolní UZ, kde už toho bude vidět mnohem více, snad a taky by do té doby mělo úplně zmizet to projasnění. Při té příležitosti také naberou plodovou vodu. No jinak PAPP mi vyšlo výborně a 3.7. mi budou dělat ještě krevní testy na hladinu HCG, z toho také budou moudřejší. Tak uvidíme. A řekli ti aspoň něco povzbuzujícího??
to zni velmi dobre
@Zanet26 píše:
Ahujky.tak už sem doma..sem hrozně zvědavá jak si dopadla, pač já DĚSNĚ!!! Byla to jen diskuz, žádnej UTZ vůbec nic!!!![]()
Ja jsem rikala bacha na ne. No hele, tkze jsi odesla s cim? Ze se mas rozhodnout pro odber?
@agora píše:
Ja jsem rikala bacha na ne. No hele, tkze jsi odesla s cim? Ze se mas rozhodnout pro odber?
No chtějí mi raději odebrat plodovku v 16. týdnu, než teď ty klky, je to zbytečně riskantnější prý. Tak uvidíme co bude dál, ale jsem klidnější než včera.
@Dzucy píše:
No chtějí mi raději odebrat plodovku v 16. týdnu, než teď ty klky, je to zbytečně riskantnější prý. Tak uvidíme co bude dál, ale jsem klidnější než včera.
ja s tim souhlasim, to projasneni neni dramaticky, zadna zasadni vada tam neni videt - dala bych tomu cas…
Já odešla v podstatě s ničím, jen na 10.7.sem objednaná na odběr plodovky..z toho NT screeningu co sem byla v tom 11tt nevím vůbec nic, ani nic o nosní kůstce, nic, tak sem se rozhodla a dneska se objednala na ten test znova-tentokrát do Brna do Prenatalu, tam sem byla i s prvním těhu, tak třeba to bude na nějaké úrovni a kapku mě uklidní..uvidíme, je to pro mě taková malinká kapička naděje
že zjistí něco pozitivního..A NE na žádnej UTZ mě neobjednali, prostě jen 10.6.na odběr a nikoho nezajímalo jak to vypadá ted..sem dost v šoku, protože co sem četla v diskuzích, dělají nějaký LEPČÍ genetický UTZ..kor dyž je takový riziko..
@Dzucy píše:
Jsem za tebe moc ráááda!!!
to bude určo dobrý!!!
@Zanet26 píše:
Já odešla v podstatě s ničím, jen na 10.7.sem objednaná na odběr plodovky..z toho NT screeningu co sem byla v tom 11tt nevím vůbec nic, ani nic o nosní kůstce, nic, tak sem se rozhodla a dneska se objednala na ten test znova-tentokrát do Brna do Prenatalu, tam sem byla i s prvním těhu, tak třeba to bude na nějaké úrovni a kapku mě uklidní..uvidíme, je to pro mě taková malinká kapička naděježe zjistí něco pozitivního..A NE na žádnej UTZ mě neobjednali, prostě jen 10.6.na odběr a nikoho nezajímalo jak to vypadá ted..sem dost v šoku, protože co sem četla v diskuzích, dělají nějaký LEPČÍ genetický UTZ..kor dyž je takový riziko..
Hm, tak to ti FAKT Pomohli. Rikam, ze je fakt nemam rada. Se tu ted budes strachovat do desatyho? Dojdi do toho Brna, at te poradne vysetri na UZ a reknou, co vidi.
@Zanet26 Mnohokrát ti děkuji, zatím to vypadá dobře, ale kdo ví co se změní do další kontroly. Je mi moc líto, že ti vůbec nepomohli, nechápu to, tady na genetice hned dělají ultrazvuk aby viděli jak miminko vypadá a podle toho navrhují další postup. Budu ti držet pěsti ![]()
Holky, děkuju!!Zase si říkám, že když mám možnost tak si zaplatím co se dá at víme na čem sme, nebudu tdy jančit ještě pomalu 3 týdny..to dnešní zdravotnictví tady je fakt unikát..asi je fakt, jiný město, jiná péče..ale od brněnské fakultní genetiky sem čekala víc..sem dneska dost znechucená, tak jít spát..
@Dzucy píše:
@Zanet26 Mnohokrát ti děkuji, zatím to vypadá dobře, ale kdo ví co se změní do další kontroly. Je mi moc líto, že ti vůbec nepomohli, nechápu to, tady na genetice hned dělají ultrazvuk aby viděli jak miminko vypadá a podle toho navrhují další postup. Budu ti držet pěsti
To bude dobrý, uvidíš, zase zbytečně nezoufej dokud mimi vypadá zdravě, určitě bude
To by ti hned řekli, že se jim něco nezdá!!!
@Dzucy píše:
2,7 není nic strašnýho, hlavně při velikosti plodu ve 14. týdnu (nebo kolikátém teď přesně jsi?) a z krve to vypadá super. V té diskuzi na koníkovi někdo psal, že se ptal na genetice, jakej z těch třech ukazatelů (projasnění, PappA a free BetaHCG) považují za nejdůležitější a prý ten PappA. Že ten když je špatnej, tak to fakt celkově může být špatný. A ten ty máš výbornej. Na tu plodovku bych určitě taky šla, když máte genetickou zátěž, ale podle máte veeelkou šanci, že to bude dobré. Alespoň nic nevypovídá o opaku. To NT si od gynekologa podle mě měla špatně změřené.
@verusak.berusak píše:
2,7 není nic strašnýho, hlavně při velikosti plodu ve 14. týdnu (nebo kolikátém teď přesně jsi?) a z krve to vypadá super. V té diskuzi na koníkovi někdo psal, že se ptal na genetice, jakej z těch třech ukazatelů (projasnění, PappA a free BetaHCG) považují za nejdůležitější a prý ten PappA. Že ten když je špatnej, tak to fakt celkově může být špatný. A ten ty máš výbornej. Na tu plodovku bych určitě taky šla, když máte genetickou zátěž, ale podle máte veeelkou šanci, že to bude dobré. Alespoň nic nevypovídá o opaku. To NT si od gynekologa podle mě měla špatně změřené.
A to PappA je co??
Holky genetická konzultace je opravdu jen „pokec“, dělají v podstatě jen analýzu rodové zátěže. @Zanet26 co se bude dít dál?
@katije2 Můžeš čekat a nemusíš, velmi záleží na tom, ke komu jdeš (zda Vlašín, který je velmi vytížený nebo někdo jiný). Obecně - přijdeš tam, na recepci se ohlásíš, počkáš, vezmou tě na krev do jedné místnosti, zaplatíš cenu vyšetření, pak si počkáš a vezmou tě do ordinace na ultrazvuk. Ten trvá cca 10-20 minut, pokud bude mít miminko dobrý den, ukáže se a bude to patrné, řeknou ti i pohlaví. Pozor, minimálně Vlašín ho neříká automaticky, zeptá se tě na konci, jestli se chceš ještě na něco zeptat
. Jak dlouho jsme tam byli, to už si nepamatuji, myslím, že cca do hodiny jsme byli pryč. Často je vyšetření ve skluzu, protože miminko nějaké maminky se nechce ukázat a vyšetření se protahuje nebo opakuje
.