Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Sexynohy no, vzhledem k tomu, že pije týden a pak je dva měsíce střízlivá, to tak dramaticky nevidím. Pokud má dojet autem, je střízlivá, dle zakladatelky, takže taky v pořádku, ohledně miminka, může dojet za ním domů, jako neřešit tuto babičku, dokud nenarozené mimino nedostane domů je úlet a šprajc od maminky, vzhledem k tomu, že je to prarodič, kterého děti milují, docela špatný šprajc.
Alkoholová pravidla jasně, ale tady je to prostě pokus o šprajcování a to nepřinese nic dobrého, nikomu z nich a nejméně dětem.
Děkuji za odpovědi.
Když jsem se s manželem poznala, pila tchýně denně. Muž v tom vyrůstal, neměli moc hezké dětství. Pak se jí rozjel zánět slinivky a na deset let úplně přestala pít. V tu dobu to byla miliónová ženská. Hlavně náš syn si s ní užíval. Před třemi lety ale nastoupila do nové práce, ve které všichni pili a tak k tomu sklouzla zpět. Řešili jsme, pomáhali, domlouvali psychology, všechno marné, tvrdí, že jí nemůže nikdo pomoct a že ty psychologické žvásty jsou k ničemu. Z práce ji už dávno mezitím vyhodili, vrátila se zpět ke svému podnikání, kde ale díky pití přišla o většinu klientů a už ji jen tak tak uživí. Tři roky neustále se opakujících nervů, kdy v opilosti nám volá uprostřed noci, že ji jde někdo zabít, nebo že jsme sedli do auta, jeli k ní domů do jiného města, vlezli do baráku otvorem pro psa a ukradli ji z kabelky peněženku a pod. Přesto všechno jsem se blokla až po letošních vánocích, kdy ji k nám ani švagr na štědrý den nedovezl, protože se během dvaceti minut, kdy šel domů pro dárky a nehlidal ji zliskala tak, že prostě prijet nemohla. Vážně vidět své děti nešťastné plakat zrovna v ten den, kdy většině ostatním září oči nadšením a radostí..a na Nový rok na mě právě i vyřvala, že jí dětmi akorát tak vydírám, že si nebudu dovolovat dávat ji podmínky, kdy je může a nemůže vidět. No, budu, v tomhle opravdu ano. Naštěstí pokud má tohle období, děti k ní nechtějí a když se jedinkrát stalo, že pila, když u ní byli, okamžitě syn volal a my pro ně jeli.
Já právě nevím, jak pořešit stýkání se s miminem. Domů ji zvát nechci, prostě mi vyhovuje, že se nestýkáme, vážně to je obrovská úleva. A tím, že nežijeme v jednom městě, nepřipadá moc v úvahu, abych ji ho dala do kočárku na procházku.
Ani vlastně nevím, jak za oblečky poděkovat. Nechci, aby to, že ji napíšu např. sms vyznělo jako krok k usmíření.
Vim o cem mluvim tchan je alkac stejnej, spis horsi
@terinka4444
Na me tedy nepusobi jako kvartalni alkoholik, ale jako nevyzpytatelny alkoholik. Tohle podle me neni zadny naschval sprajcc, ale zasek cloveka ktery uz zkrazka nemuze. A tezko rict jak velkym prinosem je takova babicka. Obzvlast posledni prispevek je dost tragedie. Ja nerikam zakazovat ji, ale klast podminky na to uricte maji v takove situaci narok, podle mne.
@katyna1984
Zaridila bych se podle vLastnich pocitu a touze deti. Chapu ze nechces navstevy takove alkobabicky doma a miminko bych ji take nesverila na hlidani. Nemohl by tedy vzit manzel miminko jednou za cas ke sve matce sam? Je mi to moc lito a drzim palce ![]()
Bohužel je kvartální alkoholik a bez léčení v tom bude lítat nadále. Takže bych řekla, buď chlast nebo děti. U kvartálů nikdy nesmíš spoléhat že dva měsíce nepijí. Moje sestřenice měla to samé, tchýně kvartál, úplně stejný průběh s pitím jako u vás. Řekla buď alkohol nebo děti. Její tchýně šla na léčení a už je to přes 10 let, co abstinuje a funguje jako babička, ale muselo se razantně zasáhnout,, buď a nebo,,
@Sexynohy píše:
@terinka4444
Na me tedy nepusobi jako kvartalni alkoholik, ale jako nevyzpytatelny alkoholik. Tohle podle me neni zadny naschval sprajcc, ale zasek cloveka ktery uz zkrazka nemuze. A tezko rict jak velkym prinosem je takova babicka. Obzvlast posledni prispevek je dost tragedie. Ja nerikam zakazovat ji, ale klast podminky na to uricte maji v takove situaci narok, podle mne.
já jsme o kladení nebo nekladení podmínek nic nepsala. Kvartální alkoholik, napsala, že týden pije a pak dva měsíce nepije. Je něco jiného kladení podmínek při opilosti a něco jiného přerušení styku, domů k nám nesmí, mimino až bude mít rozum, takže dva tři roky a podobně. Prostě to každý vidíme jinak. Já prostě nemohu „udělit souhlas“ s odstřižením rodiče. Vím, že se tu tchýně neberou jako rodič, ale jsou. Ať to řeší manžel, je to jeho máma, ať mu do toho zakladatelka neprojektuje své antipatie k ní. Už to, že střízlivá nesmí k nim. Prostě každý máme něco, dokud chlastá týden a dva měsíce dobrý, tak mají dva měsíce na to, kdy může být babičkou
a promiň, že děti plakaly pod stromečkem? To rodič neukočíruje situaci? Řeknu nejde to, babička je nemocná, necítí se sem jet. K nám taky měli dorazit tchánovci, děti se těšily velmi, fakticky onemocněli a necítili se na cestu, tak se to dětem vysvětlí. Já jsem prostě asi jiná, asi se se mnou život nemazlí, takže se potýkám jen s problémama danýma a zbytečně nevytvářím další tam, kde bezpodmínečně nemusím.
@terinka4444Tak ono to slo tezko okecat, kdyz jim babicka ve ctyri volala, jak se strasne moc tesi, ze s nimi bude rozbalovat darecky a ze za chvilicku vyrazi a v pul pate uz byla nametena. Detem uz nejsou tri roky, aby situaci nepochopily.
Manzel s ni od te doby take nekomunikuje. Max. ohledne predani deti, kdyz si je vyzada. Jak to bude dal je na nem, do toho mu zasahovat nebudu. A pokud nebudu doma, tak at je i u nas. Pokud si o me mysli to, co si o me mysli, tak proc bych s ni mela travit jakykoliv cas? Snazila jsem se tri roky, zehlila za ni jeji prusvihy na socialce, zdravotku, financaku. Zehlila jsem jeji prusvihy v praci. A dockala se akorat urazek a nenavisti.
Kdyby se to aspon dalo vystopovat, kdy ten tyden piti prijde. Je to po jakemkoliv zadrhelu, ktery nastane. Nejcasteji to jsou ty dva mesice.
Ultimata by odnesly hlavne deti, nechci je pouzivat jako terc mezi nami. Staci, ze uz s necim takovym musi vyrustat.
@katyna1984 víš, všude je něco, je jen na tobě, jak s tím naložíš, strejda je alkoholik, vím, co to je alkoholik v rodině. Moje děti zase žijí v tom, že se o nemocnou babičku pečuje, dnem a i nocí, už i pětiletá se zapojuje. A ačkoliv je jejich babička skvělá( kéž by tu s námi byla ještě spoustu let)má chvilky, kdy jí přemůže bolest a není to pohádková babička. Dětem se to dá všechno vysvětlit, zvláště nejsou-li už tak malé. Děti vidí svět jinak, než my dospělí. Vůbc to neber jako útok na tebe, to vůbec není útok z mé strany na tvou osobu. Jen to uchop jinak. Navíc se absolutně neužírek nějakým nenávistným výlevem v její opilosti. Život není peříčko, někomu naloží dost a dost, ale ze všeho se dá vybruslit. Nech to na manželovi, je to jeho máma, on se s tím popasuje. Včetně poděkování za oblečky, ona je neposlala tobě, není to kabelka LV pro tebe, je to pro dítě, ať se s tím popasuje manžel. Podle mě, ona ví, ví, co dělá špatně, ví že chlastá, ví, že přestřelila, teď žehlí tak, jak umí, než zase přestřelí. Mně spíš zaráží, že jí ty děti jako dáváte bez vás, ale možná jsem to blbě pochopila.
@terinka4444
Se mnou se prave taky zivot nemazli a proto jsem napsala to co si myslim. Staci tragy ktere prinasi zivot sam. Ne ty ktere nekdo vytvari zamerne, vi o nich, ale neni ochoten s nimi prestat. Precti si prispevky zakladatelky znovu, babicka nepije jednou za cas ale necekane, pochopila jsem ze u vystupu byly deti pritomny. A ono mit nervy v jakem stavu babicka dorazi, jak vysvetlim detem proc je najednou zla, jak ji v takové stavu dostanu slusne z bytu. Je toho moc. Jinak samozrejme ze je tchyne rodic o tom zadna, kdyby to zakladatelce bylo putna, tak to tu neresi, vrati obleceni a deti ostrouhaji. Me se nelibi obhajovani tchyni za kazdou cenu. Pokud beru ze alkoholismus je nemoc jak tvrdi lekari, muze se jit lecit. Ona nechce, radeji svym pitim rozklada vztahy v rodine, pak je ale treba nest si za to zodpovednost. Nikdo nemuze sedet zadkem na dvou zidlich. Shodneme se na tom ze by to mel resit syn, za me vzit deti k matce na navstevu. Myslim ze zakladatelka je hodna a benevolentni v teto situaci az az. Je ale otazkou jestli syn, ktery uz toho ma za tu dlouhou dobu taky dost je jeste schopen nejakych spolecnych navstev. Tady prece nejde o to ze tchyne diteti cpe cokoladu, bere je na akce ktere se rodicum nelibi apod. To jsou opravdu malicherne spory, ale tohle je problem nemalych rozmeru.