Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, před několika lety jsem úplně náhodou narazila na nějakém webu na takový obrázek (černé tahy na bílém pozadí), který by měl svou “silou” zmírňovat intenzitu nočních děsů především u dětí. Tehdy jsem byla bezdětná a článek jsem četla jen protože mi přišel zajímavý. V současné době jsem mamka dvou dětí a nejstarší syn bude mít za dva měsíce tři roky a máme děsy/běsy velmi silné a většinou každou noc, což většinou vzbudí mladšího bráchu a to je pak teprve jízda. Obrázek není nic konkrétního spíš abstrakce ale už týden hledám různě po internetu
a dokonce jsem se ptala i umělé inteligence a nic podobného co si pamatuji jsem nenašla. Pamatuji si že bylo napsáno že se to má dát dítku pod matraci. Samozřejmě si uvědomuji že pro velkou část lidi to bude absolutní nesmysl ale když už si člověk neví rady jak pomoct svému dítěti tak se zkouší všechno možné i nemožné. Tak pokud by jste o obrázku někdo slyšel a třeba by ho měl byla bych moc ráda za zpětný kontakt. Děkuji ![]()
@11monca11 píše: Více
to je přece nesmysl, žádný obrázek nemůže pomoci proti nočním běsům
klidné rodinné prostředí, klidná podporující aktivita před spaním - může pomoci, ale i tak může dítě běsy zažít
@stinga děkuji za reakci něco takového jsem opravdu čekala a možná proto jsem velmi váhala zda příspěvek vůbec založit. ![]()
O obrázku jsem bohužel neslyšela. Zkoušela jsem pátrat v angličtině a jediné co alespoň trochu souvisí s popsaným obrázkem, který se má dávat pod matraci, je obrázek vytvořený pomocí tzv. sigilové magie. Nic o tom nevím, nezajímám se příliš o podobné jevy, ale třeba to pomůže:
https://www.bilamagie.eu/…a_magie.html#….
Jako malá jsem se často budila z nočních běsů a vytvořila jsem si takový vlastní „rituál“, ač to může znít trochu zvláštně, který mi funguje dodnes. Bude to nejspíše něco jako placebo efekt, ale účel to plní. Když jdu spát a mám strach, že přijde zlý sen, opakuju si v hlavě několikrát větu „Dnes se mi nebude zdát žádný zlý sen“. A doopravdy mě to nikdy nezklamalo. S tříletým synem by se to dalo určitě nějak hravě vyzkoušet, např. si vymyslíte tajné zaklínadlo, které má ty zlé sny odehnat. Před spaním si ho párkrát řeknete a třeba to taky zafunguje ![]()
Každopádně přeji hodně sil, noční běsy nejsou nic příjemného :/
@Tynula45 píše: Více
@Tynula45 mnohokrát děkuji myslím že něco na podobný způsob mohlo být v minulosti zobrazeno a tím že někdo si vytvořil něco podobného a nechal se tím inspirovat zkusím si příspěvek několikrát přečíst a poté formou hry se synem zkusím vytvořit ![]()
@11monca11 píše: Více
obrázek by mohl fungovat na večerní strachy u dětí, které už jsou větší a vysvětlila bys jim, že ten obrázek bubáky zažene - něco jako sprej na strašidla.
Tohle jsou jen vytažené peníze
Noční běsy nemají žádný ezoterický původ, je prostě jen porucha spánkových rytmů. Nám pomohlo předělání režimu, konkrétně jsme si všimli, že běs se objeví v noci, kdy dítě vynechalo odpolední spánek, když ho jinak mělo. Když jsme odpolední spánek úplně zrušili, zmizely i běsy - dítě se nějak přeplo.
Spíš si zapisuj, jaké byly události toho dne, kdy byl běs, než abys googlila nějaký ezo.
U nás se děsy objevily když dceři bylo asi 18m. Všimla jsem si že se objevují hlavně když je unavená, přetažená. Měla jsem v té době doma ještě 3m mimčo a problem byl že dcera odmítala usnout beze mě…jenže já jsem musela večer obsluhovat kojence takže ona čekala až ho nakojim a uspim a pak jsme šly spát spolu…a právě když mladší ne a ne usnout tak pak starší měla vždy děsy. Částečně pomohlo že začala spát s námi v posteli, definitivně pak když mladší začal odmítat mléko takže ho pak uspaval manzel. Taktéž v tom kohlonhrat roli i zrušení spánku přes den jak už tu bylo zmíněno. To přišlo kolem 2. Narozenin starší, že přestala přes den spát..tedy cca ve stejné době kdy se mladší odstavil od mléka…
Každopádně nevěřím že by nějaký obraz mohl nějakým způsobem působit na noční děsy…
Pokud myslíš opravdové noční děsy, tak u těch dítě prakticky není ani probuzené a nic nevnímá, takže obrázek pod matrací je zjevná naprostá ho*adina. Pokud by šlo o noční můry nebo prostě nějaký strach, tak tam nějaké „placebo“ naopak hodně pomoct může, pokud mozek přesvědčíte, že je tam něco, co ho chrání, tak je dost pravděpodobné, že bude dítě klidnější. Ale to si můžeš ušetřit hledání i peníze a vymyslet klidně něco doma - něco jako lapač snů třeba. Nebo si něco klidně namalujte a vložte do toho přesvědčení, že to pomůže, možná to zklidní i tebe a to taky zabere. Na ezo věci nevěřím, ale na schopnost vlastního mozku se o něčem přesvědčit jo
A můžete to mít hotové dnes bez větších nákladů;)
Jinak noční děsy melo moje první dítě a pomáhalo v noci pustit hudbu, nejlépe reagoval na jednu konkretni hraci hračku z nějakého důvodu…mladšímu jsme zase na uklidnění pouštěli takovoilu smesku velice klidných dětských anglických písniček, klidně potichoucku, aby nerusila ostatní.
Já sama mám teď na sobě otestovane, že když se někdy vzbudim a hlava něčí resi, tak si pustím podcast, ten zvuk mě nějak „prepne“ jinam lépe než cokoliv jiného.
Jediný důvod, proč by ten obrázek fungoval, by byl ten, že byste s dítětem udělali rituál, při kterém by ono uvěřilo, že dokud bude mít pod matrací ten obrázek, tak žádné děsy mít nebude. Ale co tam reálně pomáhá, není ten obrázek jako takový, ale to, že tomu dítě uvěří. Prostě placebo efekt. Takže tak můžete použít jakýkoliv obrázek nebo třeba kamínek, cokoliv… Zabrat to ale samozřejmě nemusí.
My jsme teď s dcerkou dělaly podobný obrázek. Ne na noční děsy, ale můry. Nakecala jsem ji, že jsem našla super návod na zahnání bubáků na internetu, že to vážně funguje. Namalovala toho bubáka, dokreslily jsme mu na nohy brusle, aby až “přijde” ho viděla, jak na těch bruslích spadne. Na drápy jsme mu domalovaly banány, do rozšklebený pusy ponožku a tak. Pak jsme ho poďobaly tužkou, podupaly, roztrhaly a spláchly do WC. Doporučuju. Byla to sranda a od bubáka je svatej klid ![]()
@andiedvorakova píše: Více
moje dcera si sama vytvořila „plašič snů“, takovou tu hezkou výtvarnou věc na zeď, a teďsi stěžuje, že to vůbec nefunguje, přitom tomu tak věřila
Místo obrázku bych spíš dala něco na podporu dozrávání nervové soustavy, nějaké omega 3 kyseliny, něco kvalitního, co tělo dokáže dobře využít. Bohužel tip na konkrétní výrobek nemám, zkus něco vyhledat.
@AnastazieB dobrý den, děkuji za doporučení ale co se týče podpůrných vitamínů i další věci které nám doporučila pediatrička již využíváme tímto směrem děláme maximum ale zajímala jsem se o trochu jiný směr ![]()
@stinga taky mě a manžela napadl takový ten lapač snů a chystáme se o příštím víkendu nějaký vyrobit formou hry, spíš jen jako dekorace aby mě lidé neukamenovali že je to nesmysl a že to nefunguje ![]()