Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@ynax Ano to je fakt, někteří přímo své názory VNUCUJÍ a dotíračně přídavají ![]()
Mě by jen zajímalo, jestli maminka, která chce nechat udělat obřízku synovi, by byla nadšená, kdyby jí jako miminku její rodiče obřezali st. pysky. Taky se to někde dělá ve jménu víry. Určitě by byla z toho velmi nadšená a rozhodně by psychicky neměla sebemenší problém se poprvé odhalit před mužem.
![]()
Pokud to bylo mířeno na mě, tak tady posílám vzkaz @Maculinka : Je úsměvné, že spousta lidí se nedokáží smířit s tím, že ne všichni mají stejné názory. Podívejte se. Chtěla jsem jen poradit, zda-li někdo nezná nějakého dr. nebo ordinaci, která by byla ochotna to udělat 3 měsíčnímu miminku. A najednou se z prostého dotazu vyvine elaborát namířený proti osobám, kteří chtějí udělat obřízku synovi. Názor si klidně vyslechnu, ale co je moc, to je moc. Já bych se do nikoho takto nenavážela, nepotřebuji si nic dokazovat. Ve vší slušnosti vás zdravím dámo. ![]()
@VercaV Co je moc? Že jsem se Vás zeptala (a nejen Vás), jestli byste byla také spokojená s „úpravou“ pohlavního orgánu ve jménu víry? Zda se domníváte, že tím nezaděláte synovi na psychickém problému, kdyby teoreticky, až bude mít rozum i svůj názor, nebude s vírou souhlasit?
Ano, mám odlišný názor, ale tyto hypotetické otázky nebyly nijak navážecí a byly směřovány všem maminkám, které chtějí - byť ve jménu víry - udělat nevratnou a zásadní kosmetickou úpravu na pohlavním ústrojí člověku, který prozatím nemá věk a možnost k tomu, aby se rozhodl sám, jestli to tak chce?
Proč tedy neodložíte tento zákrok na dobu, kdy si bude moci sám říct, zda to tak chce či nikoliv? Máte snad strach, že by odmítl? ![]()
Mě to prostě jen zajímá a zatím mi nikdo z těchto maminek neměly odvahu odpovědět - hlavně tedy na první odstavec.
K tématu to patří, nikdo nemůže říct, že mám otázky mimo téma. ![]()
„přítel“ asi obřízku má. nevím ptát se ho nechci, ale jak to poznám?
@Maculinka To bude asi proto, že když se někdo rozhodne, tak nepotřebuje diskutovat o tom zda-li dělá správně. Nechápu jak mužete srovnavat obřezání ženy a muže. U ženy to nemá význam, u muže z hlediska víry v tom význam vidím. Dokonce někdo i pouze z hygienic. hlediska. Zkrátka jako muž by mi to rozhodně nevadilo. V dospělosti jsou tyto zákroky mnohem více traumatizující a komplikovanější, než-li u dítěte, které si na tohle ani nevzpomene. A ohledně psychiky - opravdu si myslím, že mu na psych. problemy nezadelavam. Uvidíte kolik věcí vám vaše dospělé děti jednou vyčtou, které už nezmění a nedělejte si iluze, že ne. Takže myslím, že už jsem tedy vaši zvědavost ukojila
A myslím, že na tyto otazky nikdo neodpovidal ne proto, že dotyčny neměl odvahu, ale věřte tomu, že v dnešní době se setkáte se spoustou nesnášenlivosti k tomuto tématu, že jste unavena tím, jak se do vás neustále lidé ztrefují jen proto, že to tu není tak běžné. Lidé jsou k sobě málo chápaví a přesvědčení se lidem nemá brát. Takže tímto jsem definitivně skončila, už nemám skutečně chuť reagovat. Takže se tu mějte hezky. Nashledanou vám a všem ostatním. ![]()
@Anonymní píše:
„přítel“ asi obřízku má. nevím ptát se ho nechci, ale jak to poznám?
Nemá předkožku? ![]()
Tak já mám holky, ALE…
manžel i švagr(jeho bratr) jsou obřezáni tchýně to nějak zanedbala a dělali jim to v předškolním věku. Manžel má teda hnusnou jizvu a stidí se za to. Mně to teda vůbec nevadí nejsem taky miss 2013 ![]()
@_Karlel píše:
Podle posledních studií na opicích má předkožka tyto důležité funkce:
1, chrání žalud proti poškrabáním při pohybu v přírodě (dnes už muži nosí spodní prádlo)
2, párek opic při souloži je v této situaci snadnou kořistí, a proto je vhodné, aby soulož byla krátká. Předkožka udržuje žalud přecitlivělý na dotek a vlhký pro lepší přenos vjemů. Předkožka tak umožňuje zkrátit soulož na 45-65 sekund. (nevidím výhodu v tom, že muž se udělá rychle)
3, Předkožka na ztopořeném žaludu výrazně usnadňuje proniknutí do samičky, i v případě, že na soulož není připravena (není zvlhlá). Pro rozmnožování důležitá vlastnost, ale dnes snad muži by tuto schopnost ani mít nemuseli.
Doba, kdy předkožka měla svůj význam, už dávno pominula.
K tomu je nepřehlédnutelné, že ženy žijící s obřezaným mužem mají 6,5× méně často záněty pochvy. Je rozdíl mít zánět (průměrně) každý druhý rok nebo dva záněty za 26 let!
Také se zjistilo, že židovské ženy prakticky neznají rakovinu děložního hrdla (způsobený papilloma virem). Nemají se jak infikovat, protože vir na šíření potřebuje předkožku a všichni židé jsou obřezaní. Úmrtnost na tuto rakovinu je 40-45%! V ČR na ni umírá každý den 1 žena.V Evropě, kde se obřízka nedělá, je tímto virem promořeno téměř 80% populace.
Bůh dobře věděl, proč židům řekl, aby muži předkožku neměli.
Souhlas
No tak já našla zase tohle:
Téměř vůbec se neprovádí ve Středomoří, Jižní Americe, Skandinávii a nemuslimské části Asie. Samotné země EU mají spíše mizivá čísla (5 % apod.) obřezané populace (vyjma Velké Británie). V anglofonních zemích obřízka velmi rychle ztrácí na popularitě, nejvíce v Austrálii Velké Británii, dále Kanadě a USA. Obřízka se do těchto zemí rozšířila především z období viktoriánské Anglie, kdy se vědecky dokázalo, že účinně brání masturbaci a chrání před některými mentálními problémy. Tento fakt byl ale vyvrácen.
V historických dobách bývala obřízka rozšířeným způsobem, jak kontrolovat sexualitu muže. Dokonce i židovské náboženské texty hovoří, že obřezáni musí být i otroci a obřízka má určitou formou omezovat materiální požitky a nadřadit duchovní. Předkožka sama o sobě je vysoce senzitivní tkáň a jelikož je dobře známo, že muž by si do svého penisu záměrně nenechal řezat, představují děti nejvhodnější formu k provedení tohoto zákroku.
Je to jedno stejně…každej si najde to co se mu hodí…Každá máma ať dělá, to co si myslí, že je pro prcka to nejlepší…
Hodně se tu zmiňuje hygiena a to je myslím ten kámen úrazu…naučit prcky, aby se pořádně myli..obřízka neobřízka
Jinak srovnávat ženskou a mužskou obřízku to je teda hodně drsný!!!
Raději původní příspěvek mažu, nechci kvůli fanatičkám, řezající svým dětem orgány, které se ohánějí vírou, být blokovaná… ![]()
Příspěvek upraven 27.04.13 v 23:58
@VercaV píše:
@Maculinka To bude asi proto, že když se někdo rozhodne, tak nepotřebuje diskutovat o tom zda-li dělá správně. Nechápu jak mužete srovnavat obřezání ženy a muže. U ženy to nemá význam, u muže z hlediska víry v tom význam vidím. Dokonce někdo i pouze z hygienic. hlediska. Zkrátka jako muž by mi to rozhodně nevadilo. V dospělosti jsou tyto zákroky mnohem více traumatizující a komplikovanější, než-li u dítěte, které si na tohle ani nevzpomene. A ohledně psychiky - opravdu si myslím, že mu na psych. problemy nezadelavam. Uvidíte kolik věcí vám vaše dospělé děti jednou vyčtou, které už nezmění a nedělejte si iluze, že ne. Takže myslím, že už jsem tedy vaši zvědavost ukojilaA myslím, že na tyto otazky nikdo neodpovidal ne proto, že dotyčny neměl odvahu, ale věřte tomu, že v dnešní době se setkáte se spoustou nesnášenlivosti k tomuto tématu, že jste unavena tím, jak se do vás neustále lidé ztrefují jen proto, že to tu není tak běžné. Lidé jsou k sobě málo chápaví a přesvědčení se lidem nemá brát. Takže tímto jsem definitivně skončila, už nemám skutečně chuť reagovat. Takže se tu mějte hezky. Nashledanou vám a všem ostatním.
Jaký?
Chudák malej, některé maminky jsou divné, ale je to její dítě, její rozhodnutí, i kdyby mu nechala pindoura ufiknout, je to furt její věc a asi se fakt ptala jen jestli neznáme některá, kde by mu tu hrůzu provedli..my NORMÁLNÍ matky co si na slovo obřízka vzpomenou asi jen když ho někde čtou, my jí určitě neporadíme..tak nechme paní paní, ať si obřeže koho chce a jak chce..a přeju jí do budoucna mnoho štěstí až si syn začne uvědomovat mezi kamarády, že on je jiný, oni ti chlapi jsou na pindoury hrooozně hákliví v každým věku.. ![]()
Ja nemuzu nereagovat… Nechapu tahle „zivotni“ rozhodnuti za dite.
Je to humus a fanatismus.
At jde o vegetarianstvi, uceni doma, krest, volba viry, chozeni do nabozenstvi, obrizka, pichani ousek…
Nektere rodice jsou jak streleni