Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jejda, zkusila jsem diskuzi číst od začátku (nemyslím obnovení, ale fakt od začátku) a dala jsem to jen do čtvrté strany. Moje dcera nemá ani propíchnuté uši
Ať si o mrzačení svého těla rozhodnou sami.
Jsem za jedno. Dělejte si podle svého uvážená, ale přítel, který měl vě věku, kdy se měla stahovat kůžička a měl jí zanedbanou ze strany jeho matky. Musel na částečnou obřízku v té době mu bylo cca 4-5 let ted sipřesně nepamatuji. Bolest si pamatuje do dnes a líčí to jako horor. Nechápu jak někdo může automaticky na vyžádání to svému dítěti udělat? Dělejte jakuznáte za vhodné, ale způsobovat někomu bolest násilím je bezohlednost matky a zdraví na dítě.
@Jannys píše:
Jsem za jedno. Dělejte si podle svého uvážená, ale přítel, který měl vě věku, kdy se měla stahovat kůžička a měl jí zanedbanou ze strany jeho matky. Musel na částečnou obřízku v té době mu bylo cca 4-5 let ted sipřesně nepamatuji. Bolest si pamatuje do dnes a líčí to jako horor. Nechápu jak někdo může automaticky na vyžádání to svému dítěti udělat? Dělejte jakuznáte za vhodné, ale způsobovat někomu bolest násilím je bezohlednost matky a zdraví na dítě.
Dnes se třeba doporučuje s tou kůžičkou nedělat vůbec nic, pokud nevadí ![]()
@Obyčejný chlap píše:
Je to trochu starší diskuze ale nedá mi to a musím napsat svůj názor jako neobřezaného muže. Logika některých maminek, že tímto zákrokem předejdou budoucím zdravotním komplikacím svého chlapečka či jejich sexuálních partnerek, je dle mého názoru velmi zcestná. Teď to s příkladem trochu přeženu. Když svému nebožátku necháte u zubaře vytrhat všechny zuby, taky tím předejdete budoucím kazům, zánětům a podobným zdravotním komplikacím. A přeci stačí své děti vést zodpovědné ústní hygieně. Proč se tímto způsobem tedy neodstraňuje i apendix (a ten je dle mě mnohem méně potřebný než předkožka) již v brzkém věku? Přece by se lépe hojily jizvy, vše by bylo snesitelnější a rychlejší. No možná proto, že slepé střevo je v průběhu života odstraněno jen asi 8% populace(všechny zdroje, které jsem našel uvádí číslo mezi 7-8%). To znamená, že si 92 lidí ze 100 odnese svůj apendix, jak se říká, do hrobu.
Spousta z Vás také argumentuje tím, že obřezaní muži jsou spokojení, nevadí jim to, nebo jsou dokonce rádi. Ano, já to beru a chápu to. Ale uznejte, že pokud člověk v brzkém věku přijde například o zrak, sluch, chuť, čich (ano, i takový lidé jsou), tak si těžko dokáže představit o co v mládí přišel. Teprve člověk který viděl krásy světa, slyšel Smetanovu symfonii, ochutnal vynikající jídlo, cítil vůni kvítí, tak teprve takový člověk může říci, že ví, o co přišel.Samostatnou kapitolou mužské obřízky je náboženství, i když tam je to dle mého také dost na pováženou. Mnohé kultury v Africe uznávají ženskou obřízku a dokonce i tamní ženy to berou jako samozřejmou a nezbytnou věc. Vidíte, a pro nás je to mrzačení mladých dívek. Ale to jen tak na okraj.
Takže abych vše uvedl na pravou míru. Nehaním obřezané muže, to ani náhodou. Jsou to chlapy stejně jako neobřezaní. Také chápu že se to mnohým ženám líbí. Lidé jsou různí, muži i ženy a co se líbí jednomu, nemusí se líbit druhému. Ale mrzí mě přesvědčení některých žen, které trpí názorem, že neobřezaný chlap znamená smraďoch a prase. Já osobně na toaletě močím zásadně s předkožkou přetaženou za žalud a pokud to situace umožňuje, i si žalud otřu toaletním papírem (teď si budou možná někteří ťukat na čelo, ale ať). Samozřejmostí je každodenní hygiena alespoň intimních partií a třeba i vícekrát denně. A pojem smegma znám pouze z odborných textů. Nechat se obřezat? ANO, ale pouze z důvodu zdravotní komplikace. Z rozmaru partnerky? No asi bych se jí snažil vysvětlit že nechci podstupovat zbytečné zásahy do svého těla. Stejně jako bych já nepožadoval zásahy do toho jejího. Ruku na srdce dámy. Která z Vás by si nechala dobrovolně zasahovat do tak citlivých míst operací poševního vchodu jen z rozmaru Vašeho přítele, který by měl raději čárečku než mušličku. Takže maminy, proč nenechat toto rozhodnutí na Vašich drobečcích. Pokud se k tomuto zákroku v budoucnu rozhodne, je to jeho volba. A pochybuji, že by Vám v takovém případě vyčítal, proč jste ho nenechali obřezat již jako novorozeně.
@Obyčejný chlap píše:
Ještě dodatek který jsem zapomněl dopsat na závěr předchozí reakce. Z některých příspěvků zdejších přispěvatelek mi vyplývá, že se tímto krokem snaží pouze vyhnout pozdější odpovědnosti za výchovu svých dětí a starost o ně. Vždyť tento poměrně rychlý zákrok jim odstraní potíže s přetahováním předkožky jejich chlapečka a nutností naučit jej správné hygieně intimních partií. Stejně tak si z jejich příspěvků vyvozuji, že obřezaný chlap má vlastně takový univerzální bezúdržbový penis, který po vykonání potřeby jednoduše strčí do trenýrek a je vymalováno.
Plně souhlasím, krásně napsáno
Čekáme chlapečka a nevidím jediný důvod ho takhle mrzačit. A když by chtěl v dospělosti, může si to nechat udělat kdykoliv snad ne? Jediný důvod chápu zdravotní, ale to to rozhodnutí pak nechám na doktorech. Náboženské důvody - jako kulturní tradice u židů, muslimů… budiž, ale co to má co dělat s tím v co věřím? To je snad stav ducha, ne těla. Ještě jsem neslyšla že by v duchovním centru jakéhokoliv náboženství koukali chlapům do kalhot a kontrolovali jak tam dole vypadají
![]()
@omites ano pravda dnes se to už tolik neřeší. dokonce se do 1 roku nemá vůbec stahovat. Pokud jsme u Dr, jen se poptá zda-li jde trošku stáhnout odpovím, že ano protože jde dál se to neřeší.
Jen mi je líto těch mrnat, když jím rodiče chtějí dělat něco.. co jím nebude každopádně příjemné třeba i v dospělosti brr
![]()
@Jannys píše:
@omites ano pravda dnes se to už tolik neřeší. dokonce se do 1 roku nemá vůbec stahovat. Pokud jsme u Dr, jen se poptá zda-li jde trošku stáhnout odpovím, že ano protože jde dál se to neřeší.
Jen mi je líto těch mrnat, když jím rodiče chtějí dělat něco.. co jím nebude každopádně příjemné třeba i v dospělosti brr![]()
![]()
my tohle právě řešili a řešíme. Po všech diskuzích u dětské a urologa, kde sám urolog se kroutil a nechtěl mu na to sahat. Jsme řešení problému odložili do 3 let a nehrabu mu na to. Čurat může, zánět tam měl jen jednou, když měl ještě plíny (v té době probíhaly ty debaty).
Teď jdeme na prohlídku ve 3 letech a jsem připravena bojovat za to, aby to ještě nechali nějaký rok doktoři na pokoji.
S obřízkou souhlasím asi jako ty… pokud si to bude chtít nechat udělat, ať si to udělá. Jeho tělo, jeho volba.
@omites Synovi to na třech letech ještě nešlo úplně. Dr. nám dala kortikoidní mastičku, tu jsem ani nenačala. Za rok už to šlo líp. Teď je mu 4,5 roku a nemá problém. Zánět neměl ani jeden a byla jsem rozhodnutá mu s tím nic nedělat, ani kdyby mu to na pěti letech nešlo, pokud by neměl zdravotní problémy. Mylím si, že čas na takové zákroky je vždycky a stejně si myslím, že nejdéle v pubertě by si předkožku uvolnil sám tím, jak by si „hrál“ sám ![]()
@omites Samozřejmě pokud s tím nic jiného nemá je tam hygiena ze strany nás matek aby se to pod vodou kdy se koupe trošku stáhlo a umylo samozřejmě mycím gelem který neštípe.
Dokonce mám známou která je odemě dost daleko a její chlapeček měl tehdá cca 7-8 měíců a jejich dr prudce stáhla předkožku tak, že lezl celej žaloudek. Pak sidoma stěžovala, že maličkej to má celé zarudlé a i trošku tekla krev do ted jsem nepochopila ten pediatrický přístup ![]()
Inu mě naše pediatrička vždy tvrdí NESMÍ se to dělat násilím pak už hrozí to zarudnutí žilky popraskané objevení krve a pod.
Raději to nechat takjak to je a do budoucna kdo ví, ale dělat to tak, že si matka myslí, že to pro dítě bude do budoucna správné no.. budiž pro mé dítě do budoucna bude správné, když si jednou o tom rozhodně samo
@Danča1984 pro muslimy a zidy je to znak telesne cistoty. Vylozene je pravidlem, ze kazdy muslim se musi pred modlitbou umyt. A to komplet a vsechno 3×.
takze je takova nabozenska hygiena..nebo jak to nazvat…prameni to z obojeho
Syn obrizku ma. Detska doktorka mu natrhla predkozku, ta blbe srostla a na problem bylo zadelano.. Bojovala jsem za ten kousek kuze jak se dalo, ale urologove trvali na obrezani. Je pravda, ze pak cural mnohem lip a nejspis by mel s predkozkou problemy i v dospeslosti. Ted je mu to jedno, ale bojim se, ze jednou mu to jedno nebude ![]()
Až se vymyslí náboženství, kde se budou penisy odstraňovat úplně, dojde lidem, jaká je to vymývárna mozků? ![]()
@Litta píše:
Až se vymyslí náboženství, kde se budou penisy odstraňovat úplně, dojde lidem, jaká je to vymývárna mozků?
Obávám se že nedojde, protže to bude „jakási“ moderna brrr mě úplně mrazí na zádecha at jdou nějaká náboženství do *** já to odsuzují! stejně tak jako obřízku dívek.
@mersii
alespoň jsi bojovala i za maličký kousek kuže
Každopádně jsi pro syna udělala co bylo v Tvých silích, ale o někom se to říct nedá, když chce svého synka nechat dobrovolně obřezávat
@Danča1984 píše:
Plně souhlasím, krásně napsáno![]()
![]()
Čekáme chlapečka a nevidím jediný důvod ho takhle mrzačit. A když by chtěl v dospělosti, může si to nechat udělat kdykoliv snad ne? Jediný důvod chápu zdravotní, ale to to rozhodnutí pak nechám na doktorech. Náboženské důvody - jako kulturní tradice u židů, muslimů… budiž, ale co to má co dělat s tím v co věřím? To je snad stav ducha, ne těla. Ještě jsem neslyšla že by v duchovním centru jakéhokoliv náboženství koukali chlapům do kalhot a kontrolovali jak tam dole vypadají
![]()
![]()
Na jednu stranu dobře napsáno, na druhou stranu je dokázáno vědecky, že mezi obřezanými židy je minimum nemocných žen určitými typy rakoviny děložního čípku, které se přenáší papilomaviry. Je pravdou že kdyby muži opravdu dbali na přísnou hygienu svých intimních partií alespoň do té míry jako ženy, nebylo by nemocných ani v populaci neobřezaných mužů.
Jinak já také nesouhlasím s obřezáváním miminek, byť to vlastně to dítě snáší nejlépe, nedovedu si představit nechat obřezat kluka v pubertě, nedej bože dospělého chlapa…
Teď se mi nechce zpětně loudit v diskuzi, jestli jsem to psala, ale mám obřezaného kamaráda, který má zničený sexuální život, protože má naprosto necitlivý žalud a tím pádem má problém se uspokojit s partnerkou (má se problém udělat uvnitř ženy a přes kondom je to ještě horší). ![]()