Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ano, to je mi znamo, stejne jako doporuceni amputace casti penisu (pardon, obrizka) pri predcasnem vyvrcholeni… Prave pro snizeni vzruseni… Mno, nestaci treba pouzit silnejsi kondom?
Jenze ja jsem zastancem toho, ze amputovat (pardon, zasahnout chirurgicky) se nema temer nikdy (podle me 95% veci lze vyresit jinak), chirurgove jsou jineho nazoru, aby ne, kdyz jsou k tomu uceni a kdyz je to zivi, konecne, je to take rychle a i pro pacienta bezpracne reseni…
Ano, rozumim tomu, ze kdyz budu mit na starost (jako chirurg) socialne vyloucene, asi take budu pro sve pohodli volit amputace (z hygienickych a jinych duvodu)… Ale z druheho brehu, jako muz-pacient, s poznanim a moznostmi, ktere mam, se ve vetsine pripadu amputaci vyhnu.
Rezat je nevratny ukon a proto rikam NE. Bohuzel lidstvo je po tisice let ovladano zvyklostmi a nabozenstvimi, jakkoliv iracionalnimi v dnesni dobe…
Jako perlicka me napada, ze kdyz v Evrope chteli nacisti odprasknout zida, tak se mu koukli na penis? Je to asi forek, mozna z Tarantinovych Hanebnych panchartu?
takze sve dite bych rozhodne bezduvodne neposkozoval obrizkou (vyjma pripadu, kdy by to bylo nezbytne ze zdravotnich duvodu)…
Ahoj maminky mám dotaz můj syn má úzkou předkožku a urolog řekl že by se měla udělat obřízka. Synma v září 3roky ale já jsem z toho úplně na nervy… Máte stim zkušenost? Jak to asik vypadá po operaci a jak dlouho je na sále. Největší strach mám z narkozi děkuji za odpovědi
@Kykous píše:
Ahoj maminky mám dotaz můj syn má úzkou předkožku a urolog řekl že by se měla udělat obřízka. Synma v září 3roky ale já jsem z toho úplně na nervy… Máte stim zkušenost? Jak to asik vypadá po operaci a jak dlouho je na sále. Největší strach mám z narkozi děkuji za odpovědi
Ahoj, syn byl taky na obřízce. Byli jsme tam spolu, 3 dny. První den - ubytování, druhý den ráno operace - asi 20 minut /já měla taky nerva, celou noc jsem nezamhouřila oka
/, po operaci ho probrali, volal mě, když zjistil, že jsem u něj, uklidnil se a usnul. Měla jsem s sebou jelení lůj, potírala jsem mu rtíky, aby mu nepopraskaly, na čelíčko jsem mu přikládala oražený obkládek z kapesníku, ale jenom chvíli. Odpoledne už mu sundali obvaz a dávali mu na ránu borovou vodu, nebyl úplně rád..
Při prvním čůrání řval, ale to se nedá nic dělat…
Důležitá je pooperační hygiena a „procvičování“ přetahování, bude ho to zpočátku bolet, tak se připrav psychicky, hlavně nedávat žádný heřmánek nebo řepík!! ten to zahojí moc rychle a je to špatně!
Vezmi mu s sebou nějaké nové hračky, aby se odpoutal od toho co se dělo. Mladýmu je 17 a dodnes si to pamatuje.. ale čím menší dítě, tím asi lepší, třeba to ten tvůj zapomene ![]()
@Kykous
Ještě k té narkoze, já bych se toho nebála, oni to maji „vykutěné“, aby to děcko nepoškodili… doufám ![]()
@ichtys děkuji opravdu mám strašný strach vždyť je to moje všechno ![]()
Taky se bojím toho curani co když nebude chtít aby ho necevkovali třeba já byla na cévkování jednou a nebylo to moc dobrý ![]()
Snad to zvladneš hlavně Kryštůfek bezeme nevydrží už vidím jak jim pláče v náručí jak ho vedou na sál to se brečím… No snad pak budu u toho jak se probudí. Vyhledávání m je to banální zákrok ale jde o moje děťátko jediný ![]()
@Kykous a není možno spíše ještě vyčkat? Případně konzultovat s jiným lékařem. Ve 3 letech mi to přijde moc hrrr…má chlapeček nějaké potíže, nebo proč hned navrhují obřízku?
Dobrý večer, narazila jsem na tuto diskuzi a chtěla bych se na něco zeptat. Prosím o respektování anonymu. Děkuji.
Manžel má šestiletého syna, kterému jeho matinka (nejsou spolu od jeho 2 let) nikdy kůži na přirození nestahovala tudíž to má už srostlé. Minule manžel říkal, že jak ho sprchoval už mu to nešlo vůbec a měl to i červené. Několikrát matku na to upozorňoval a ona odkývala a zřejmě si myslela o zadku. Tady jednou za čas co je mu s tím už nic moc nenadělá. Bojí se, aby syn do budoucna neměl problémy, např. bolestivá erekce až bude velký atd.
Můžu se tedy prosím zeptat jestli mu v tomto případě může hrozit obřízka? Či jiná komplikace? Je mu již 6 let a má to srostlé a samo od sebe si myslím to nepovolí (nevím, myslím si syna nemám) a matince je to nějak jedno. Děkuji
@Anonymní píše:
Dobrý večer, narazila jsem na tuto diskuzi a chtěla bych se na něco zeptat. Prosím o respektování anonymu. Děkuji.
Manžel má šestiletého syna, kterému jeho matinka (nejsou spolu od jeho 2 let) nikdy kůži na přirození nestahovala tudíž to má už srostlé. Minule manžel říkal, že jak ho sprchoval už mu to nešlo vůbec a měl to i červené. Několikrát matku na to upozorňoval a ona odkývala a zřejmě si myslela o zadku. Tady jednou za čas co je mu s tím už nic moc nenadělá. Bojí se, aby syn do budoucna neměl problémy, např. bolestivá erekce až bude velký atd.
Můžu se tedy prosím zeptat jestli mu v tomto případě může hrozit obřízka? Či jiná komplikace? Je mu již 6 let a má to srostlé a samo od sebe si myslím to nepovolí (nevím, myslím si syna nemám) a matince je to nějak jedno. Děkuji [/citace
Taky jsem synovi předkožku nestahovala, začal si s ní hrát až sám, když přestal nosit pleny. Takže to, že matka nepřetahuje, bych jí nevyčítala. Pokud ale je problém, bylo by asi dobré navštívit nějakého odborníka. Myslím si ale, že toto určitě při preventivkách řeší i pediatr…nebo teda aspoň naše doktorka to sama trošku zkoušela, když byl malinký, na tříleté se už jen ptala, jak je na tom.
@Anonymní píše:
Můžu se tedy prosím zeptat jestli mu v tomto případě může hrozit obřízka? Či jiná komplikace? Je mu již 6 let a má to srostlé a samo od sebe si myslím to nepovolí (nevím, myslím si syna nemám) a matince je to nějak jedno. Děkuji
V některých zemích záp. Evropy se pindíky neřeší a nepřetahují a čeká se na pubertu, kdy se vlivem hormonů většině kluků předkožka uvolní sama. některým ne a tam to je pak na zákrok.
Přetahování a brzké zákroky, to je zase běžné u nás, takže co lékař, to názor. takže záleží, kam s kdo přikloní, jestli chce přetahovat(což ale zase může mít za následek trhlinky, srůsty a pak obřízka kvůli přehnané aktivitě), tak si vyber.
Pokud to má červené, může ta být zánět, když měl problém jednou syn, stříkali jsme stříkačkou pod předkožku vodu s heřmánkem a po pár dnech bylo po problému.
@Kykous
Nebůůůj ![]()
Hlavně se musíš ty udržet, dokud nebude opravdu na tom sále, pak si bul jak chceš /já jsem řvala na prázdném poschodí, aby mě nikdo neviděl, ale začalo to tím, že jsem uviděla jinou uplakanou maminu
/
Díťátko dostane nějaký uklidňující lék /samozřejmě od rána na lačno/, pak už ho vezou na postýlce, ty jdeš s nimi, v předsálí se rozloučíte a ty mu řekneš: budu tu na tebe čekat, až se probudíš, za chvíli se uvidíme
a pak musíš být statečná, já myslím, že je to pro jeho dobro. Kluk s tím měl fakt problémy a teď je asi rád, že to má vyřešené. Židé jsou všichni obřezaní /a možná i muslimové/ a musej to přežít, dříve se to dělalo bez narkózy!
To dáš!!
Hlavně si zjisti, jestli tam můžeš být s ním, to je základ.
A k tomu čůrání: když se mu bude chtít, tak začne, neví že to může štípat, ale pak už to bude jenom lepší..
Držím palce ![]()
@kacaba379 dobrý den Kryštof právě přišel k doktorce se zánětem ale kde jsme ho chytli nevíme tak nás poslala k uroogovi abx se mu na pindu podíval a ten řekl že by mohl trpět zanetma pořad nato já vyhrkla má jeden za 3roky počkáme na další st mužů říct že trpí zanetma teď si nad odpovědi tukam na čelo ale v ten moment že by chce operovat nekompromisně dítě stim jsem nepočítala.
Za týden až bude mít jít na kontrolu zajdu k jinému lékaři přímo do nemocnice kde bych ho popřípadě nechala operovat tam jsem byla vždy spokojená Tak uvidim co nám řekne jiný lékař, dnes jedu k dětské to sní probrat protože jednou řekla že je masticka na 6tydnu a předkožku změkčí a měla by pak jít stahovat
@Kykous píše:
zkoušeli jste kortikoidovou mast? u nás jsme se obřízce vyhnuli ![]()
@martina.se nezkousel ale dětská. Doktorka říkala že pokud urolog uzná že je potřeba to udělat tak bych sním neměla diskuze vat je pravda že já bych ji aspoň zkusila
@Kykous píše:
@martina.se nezkousel ale dětská. Doktorka říkala že pokud urolog uzná že je potřeba to udělat tak bych sním neměla diskuze vat je pravda že já bych ji aspoň zkusila
u nás fimóza, i močení problém, stačilo 3 týdny mazat a bylo po problémy. Rozhodně bych nešla hned do obřízky ![]()
@Kykous píše:
Upozorňění, že je tu nový příspěvek jsem zpozoroval už včera, když jsem byl ještě v Německu, takže jsem nereagoval hned a počkal jsem až se tu nashromáždí více příspěvků.
Ta vaše dětská lékařka se mýlí. Až 95% amputací předkožky z takzvaných zdravotních důvodů je zcela zbytečných. Zánět není v žádném případě důvodem k amputaci předkožky, hlavně, když už je přeléčený. Okopíruju tu pár odstavců z jedné brožurky:
Předkožka vašeho syna je červená, svědivá, zanícená a bolestivá. Má zánět. Musí být odříznuta.
Někdy je špička předkožky červená. Během plenkového období může dostat amoniakální dermatitidu, známou jako opruzenina. Fekální bakterie reagují s močí, vzniká amoniak, který způsobuje opruzeninu a zánět. V případě, že je předkožka amputována, tak se zanítí přímo žalud a ústí močové trubice. Předkožka tu pouze plní svou ochranou funkci.
Předkožka vašeho syna je velmi těsná. Nemůže být přetažena. Musí být obřezán!
Zúžení předkožky je ochranný mechanismus, který chrání žalud i ústí močové trubice před znečišťutijícími látkami a choroboplodnými zárodky. Těsná předkožka udržuje žalud chlapců teplý, vlhký a čistý a až vyroste, bude mu přinášet radost. Pokud váš syn může dobře močit je naprosto zdravý a normálně vyvinut. Neexistuje věk, ve kterém musí být předkožka dítěte přetahovací!
Nikdy nedovolte, aby lékař nebo někdo jiný stáhl předkožku vašeho dítěte. Optimální hygiena vyžaduje spíše to, aby byla předkožka dětí a kojenců ponechána v klidu. Předčasné přetahování poškozuje penis a působí dítěti extrémní bolest. Není žádný lékařský důvod pro přetahování; bolest dítěte to působivě dokazuje.
Váš syn má fimózu a musí být obřezán na odstranění tohoto problému.
Fimóza je často používána jako diagnóza, když lékař nechápe, že předkožka dítěte je normálně dlouhá, úzká a přilepená k žaludu, takže nemůže být přetažena. Někteří lékaři předepisují kortikoidní masti na uvolnění, ale u dětí je to zbytečné, protože předkožka u chlapců nemusí být přetažitelná. Hormony v pubertě způsobí samovolně to, čeho se dosahuje pomocí steroidní masti. U dospělých, u nichž přetrvávají obtíže jsou kortikoidní masti vhodná konzervativní léčba.
Více zde: http://www.obrizka-chlapcu-cz0.cz/…zaneho-syna/
Je evidentní, že ten urolog je, jak je nazývá německý spisovatel Mario Lichtenheldt : MUDr Obřezavač. Dnes se s nimi téměř roztrhl pytel, protože bodové ohodnocení za to je nepřiměřeně velmi vysoké a mnozí doktoři tomu podlehli a tak bez uzardění zbytečně zmrzačují malé děti amputací předkožky. Není to vůbec banální operace jak se tvrdí. Jedná se o nejcitlivější část chlapcova těla a ta obřízka může mít závažné jak fysiologické, tak psychologické následky. Naštěstí však ne všichni.
Okopíruju tu jeden příspěvek z jiného fóra, který jsem tu na jiné vlákno okopíroval před rokem a půl i mým následujícím komentářem:
Dám sem příspěvek, co napsala Alicka na fóru Rodina.cz dne 9.10 2011
Nenechávejte své dítě zbytečně obřezávat!!! Navštívila jsem 5 doktorů, pražské odborníky, a všichni mi diagnostikovali jednoznačnou obřízku u syna 2,5 roku. Až šestá, MUDr. Marta Kudláčková, Rockotova 1717, Praha 4, nám to během dvou měsíců (dle jiných urologů na Karlově náměstí, pediatrů u Apolináře a dále, šlo o případ, který se nedá řešit jinak než obřízkou) to bezbolestně vyřešila pomocí krému Triancenolu. Po dvou měsících má syn předkožku naprosto přetahovatelnou! Předtím měl v předkožce malinkou dírku, sotva na čůrání. Při močení se mu tvořil takzvaný balónek. A díky paní doktorce je nyní naprosto v pořádku. Jen doporučuju provádět léčbu pod vedením paní doktorky, ne podle vlastního uvážení, vzhledem k různosti použití krému za den!
Dal jsem to sem kvůli tomu, že vím, že přes 90% amputací předkožky se provádí naprosto zbytečně. Kdyby ta kůžička byl jen zapomenutý pozůstatek evoluce, jak to tvrdil na konci předminulého století tehdejší největší obřízkový křižák Remondino, tak to vem čert. Jenže dle nejnovějších výzkumů se jedná o sexuálně nejcitlivější částt mužského těla, která je takto nenávratně amputována. Nejde tu jen o kůži, ale o multifunkční orgán. Všiml jsem si, že mnoho lidí však věří Remondinovu nesmyslu. Dokonce i dr. Uzla jsem ho viděl omýlat. Pohnutky doktorů jsou různé, někdy jen hamižnost, jindy pouze trestuhodná ignorance, víra ve stupidní pavědecké americké obřízkové mýty a někdy se za doktorským pláštěm může skrývat cirkumfetišista. Ne každá matka je takto zdravě tvrdohlavá jako tato Pražačka. Pražáci jsou v tomto ve výhodě, že můžou takto oběhat doktorů více, než třeba obyvatelé severočeského maloměsta. Na doktory je v tomto třeba dávat pozor, poněvadž v tomto opravdu velká neznalost panuje nejen mezi laickou veřejností, ale též mezi těmi, které mají lidé za odborníky. Co znám z německého fóra, tak ani v Německu ani v Rakousku toto není lepší. Hodně doktorů je totiž ovlivněno zcestnými americkými publikacemi (alespoň tak to tvrdí Němci). Ve starých knihách je to však správně. ZÁSADNĚ NEPŘETAHOVAT. I ten balóning není na závadu. Postup doktorky Kudláčkové také nebyl nejsprávnější, ale ještě že tak. Ony totiž ty kortikoidní masti na toto jsou poměrná novinka, takto účinné se poprvé objevily teprve v devadesátých letech. Alespoň co vím od Němců. Dříve ty masti nebyly, a také to šlo. Prostě doktoři věděli jednu věc, že se to nesmí zbytečně přetahovat. Proč to dnešní doktoři neví, je mi záhadou. Asi ty zcestné americké učebnice. V tom, co tu psala, měla Charlot naprostou pravdu. V Itálii ti doktoři asi zblblí nejsou. ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
Loni v lednu mi napsala jedna matka z Brno, které také řekli, že jediným řešením je obřízka. Nechtěla to připustit, tak radši jezdila se synem až do Olomouce. Samozřejmě žádná obřízka třeba nebyla.
Případ té pražské matky dokazuje, že dnes je možno narazit na 5 MUDr Obřezávačů, než kápne na doktorku, která to vyřešila správně.