Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
V USA je neobřezaný chlap zvláštnost. Viz kterýsi díl Sexu ve městě, kdy holky šílely, že jedna z nich měla v posteli neobřezaného.
Příspěvek jeden před je odpověď na toto. Mezi mladými v USA zhruba každý druhý, mezi staršími téměž každý.
V Británii narození před 1950 téměř každý, po roce 1960 je u etnických Britů obřezaný jen malý počet. To barbarství v Británii na rozdíl od USA téměř vymizelo.
@gin 124 píše:
Ono to vyjde nastejno, dle nových výzkumů vyjdou obě obřízky nastejno. Nikomu nemohu nic zazlívat, sám jsem to před čtvrt rokem vůbec nevěděl a zastával jsem zcela opačný názor než dnes.
no to jsou ty výzkumy slavný
tak to jo…když to někdo takhle profi vyzkoumal tak na tom určo něco bude…
Ve skutečnosti to není žádná legrace. Kvůli tomu jsem se stal čerstvě intaktivist
Čerstvě intaktivistou. Kdybych o těch skutečnostech věděl před 5 lety, tak jsem jím už tehdy.
@gin 124 mě to jako legrace přijde..srovnávat ženskou a mužskou obřízku a ohánět se výzkumama…jestli ti někdo fikne klitoris a zalátá ti díru vercajkem na látání stanu pak tě při sexu opět natrhne a při porodu opět a pak zas zalátá načež někdy ani nepřežiješ nebo ti někdo fikne předkožku ááá…máš teda možná problémy s citlivostí penisu a neuspokojivý sexuální život což zdaleka neplatí o všech samozřejmě…hm ![]()
Intaktivista je ten, kdo bojuje za genitální integritu a proti nedobrovolné genitální modifikaci dětí obojího pohlaví, tedy proti dívčí a chlapecké obřízce. Ohledně dívčí už je v Evropě dobojováno. Už je zakázaná. Jenom kluci mají smůlu. Intaktivisti mají velké úspěchy na západě USA. V Kalifornii a na západním pobřeží zvěrsttvo, jako je nesmyslná novorozenecká obřízka už téměř vymizelo.
@_Karlel píše:
Podle posledních studií na opicích má předkožka tyto důležité funkce:
1, chrání žalud proti poškrabáním při pohybu v přírodě (dnes už muži nosí spodní prádlo)
2, párek opic při souloži je v této situaci snadnou kořistí, a proto je vhodné, aby soulož byla krátká. Předkožka udržuje žalud přecitlivělý na dotek a vlhký pro lepší přenos vjemů. Předkožka tak umožňuje zkrátit soulož na 45-65 sekund. (nevidím výhodu v tom, že muž se udělá rychle)
3, Předkožka na ztopořeném žaludu výrazně usnadňuje proniknutí do samičky, i v případě, že na soulož není připravena (není zvlhlá). Pro rozmnožování důležitá vlastnost, ale dnes snad muži by tuto schopnost ani mít nemuseli.
Doba, kdy předkožka měla svůj význam, už dávno pominula.
K tomu je nepřehlédnutelné, že ženy žijící s obřezaným mužem mají 6,5× méně často záněty pochvy. Je rozdíl mít zánět (průměrně) každý druhý rok nebo dva záněty za 26 let!
Také se zjistilo, že židovské ženy prakticky neznají rakovinu děložního hrdla (způsobený papilloma virem). Nemají se jak infikovat, protože vir na šíření potřebuje předkožku a všichni židé jsou obřezaní. Úmrtnost na tuto rakovinu je 40-45%! V ČR na ni umírá každý den 1 žena.V Evropě, kde se obřízka nedělá, je tímto virem promořeno téměř 80% populace.
Bůh dobře věděl, proč židům řekl, aby muži předkožku neměli.
Je to sice čtyři roky staré ale musím kontrovat. Nejde o nejnovější studie, ale o neustále omýlaný blud dr. Petera Charlese Remondina z konce předminulého století. Nejnovější studie říkají zcela něco jiného, předkožka (vnitřní list) je nejcitlivější erotogenní zóna mužského těla. U opic tomu tak není.
Také se zjistilo, že židovské ženy prakticky neznají rakovinu děložního hrdla (způsobený papilloma virem). Nemají se jak infikovat, protože vir na šíření potřebuje předkožku a všichni židé jsou obřezaní. Úmrtnost na tuto rakovinu je 40-45%! V ČR na ni umírá každý den 1 žena.V Evropě, kde se obřízka nedělá, je tímto virem promořeno téměř 80% populace.
Bůh dobře věděl, proč židům řekl, aby muži předkožku neměli.
Tento bludný mýtus byl vyvrácen už v roce 1962. Jenže cirkumfetišisti ho budou neustále omýlat.
@S.maya píše:
Však sem to psala o několik příspěvků zpět, pokud to bude mít odmala, tak pochybuju, že v dospělosti by chtěl předkožku zpět, když bude celý život zvyklý být bez předkožky…a být obřezaný mu bude připadat normální. Já bych se toho moc nebla..nějakých výčitek, co na to řekne, až bude dospělý.
Kolik Američanů za to zuří na své rodiče. Pokud vím, poměrně dost. Znám z německých fór lidi, kteří podstupují letitý nepříjemný proces restaurování předkožky. Sice pak mají žalud překrytý, ale nenávratně amputovanou eroticky nejcitlivější část jim to už nikdy nenahradí. A kolik lidí, u nichž to restaurování pro radikálnost obřízky nelze provést, pro velké znecitlivění žaludu musí nosit doživotně senslip, protézu podobnou kondomu, přes kterou se dá i močit a sundává se jen při sexu, aby neupadli do úplné anorgasmie.
@Tuco píše:
@gin 124 mě to jako legrace přijde..srovnávat ženskou a mužskou obřízku a ohánět se výzkumama…jestli ti někdo fikne klitoris a zalátá ti díru vercajkem na látání stanu pak tě při sexu opět natrhne a při porodu opět a pak zas zalátá načež někdy ani nepřežiješ nebo ti někdo fikne předkožku ááá…máš teda možná problémy s citlivostí penisu a neuspokojivý sexuální život což zdaleka neplatí o všech samozřejmě…hm
Toto jsem přehlédl. Píšeš o FGM III dle WHO, to srovnatelné není, radikální MGM je srovnatelná hodně postižených maximálně s FGM II. Jenže v Evropě je zakázaná i FGM I.
Jako sorry ale srovnavat muzskou obrizku a zenskou odrizku (protoze ono se obvykle fakt nepovede pouze odstranit kapucu klitorisu, takze to s obriznutim nema co delat), je trochu mimo. Klitoris je stejne citlivy jako zalud, takze si ho zkuste nechat ufiknout. Druha vec je statistika umrti devcatek po takovem ukonu, at uz pro masivni krvaceni nebo naslednou infekci. Na Youtube jsou videa, jak se reze klitoris batoleti, ziletky, vselijake podivne nastroje. Nejsem pro jakekoli zasahy do tela ditete bez lekarske indikace ale tohle je nesrovnatelne.
Ono se tu píše o obřízce, ale to je nepřesné. Proto jsem tu napsal ty zkratky. My intaktivisté se pokud můžeme slovu obřízka vyhýbáme. Připadá nám totiž příliš eufemistické. Nekorektní a výstižné je pouze „amputace předkožky“. Nebo používáme ony zkratky, co jsem tu uvedl. FGM a MGM = female a male genital mutilation. Tvůj argument se žiletkami neobstojí, pokud se tak v některých zemích dělá FGM, tak se v těch zemích dělá tak stejně MGM a úmrtnost dětí obou pohlaví nebo trvalé totální zmrzačení je stejné. V Evropě je však FGM na rozdíl od MGM už přes 10 let přísně zakázaná. Rodiče by šli sedět.
Ten názor, že srovnávat FGM a MGM je mimo, jsem ještě donedávna zastával také. Ještě 6. 3. jsem na doktorku napsal podobný příspěvek jako ty. Byl jsem však za něj napaden jedním mlaďochem, který si nebral servítky a nazval mě „obřezaným hrdinou“ (nevěděl, že jsem intaktní, tj. ve výrazech intaktivistů neobřezaný). Psal tam o strýcovi, kterého radikálně obřezali na vojně kvůli zanedbané hygieně a který na amputaci předkožky doplatil po pár letech anorgasmií. To mě zarazilo, a začal jsem ten problém do hloubky studovat. U nás jsem se setkal s pár podobnými případy, ale o co skutečně jde jsem zjistil až na zahraničních fórech. To co jsem zjistil, mě donutilo k tomu, že jsem nejen radikálně změnil o 180 stupňů názor na MGM, ale dokonce jsem se stal intaktivistou. Nejsem jím dlouho, teprve asi dva měsíce.
Jinak jaké jsou důsledky radikální MGM mám na konci předchozí stránky, abych se neopakoval. Opravdu hodně lidí udělala MGM nešťastnými. Proto mé nynější postoje.
@gin 124 To cislo stejne neni. Ono se totiz staci podivat na ta videa, na mnozstvi krve (a aktualne je v danych zemich nejcastejsi formou odstraneni celeho klitorisu a malych labii - vsimni si, ze stale nezabiham az k nejradikalnejsi forme). Vetsina kluku po obrizce odchazi po svych, devcata jsou velmi casto odnasena, protoze proste chodit nemohou. Nemusim studovat zahranicni zdroje, tam kolikrat vyplodi takove nesmysly, ze zrak prechazi a jak se objevily zenske aktivistky, objevuji se i aktiviste, kteri se citi v dane problematice upozadeni. K FGM stale dochazi i v Evrope - tajne, je tedy logicky jasne, ze to bude za vselijakych podminek. Muzska obrizka je legalni ale da se take provest pomerne humanne.
Ale jak pisu, nejsem pro zadne zasahy do tela ditete, pokud k tomu nejsou zdravotni duvody, proto moje dcera nema ani nausnice.
Treba tohle je zajimave info o tom, co casto nasleduje roky po FGM:
Obřízka není nebezpečím pouze pro ženy, ale rovněž pro jejich děti. U nich je o 66 % vyšší pravděpodobnost, že budou muset být po narození resuscitovány, vyšší je také jejich poporodní úmrtnost - o 15 % u dětí, jejichž matky mají obřízku typu jedna, o 32 % u matek s obřízkou typu dva a u obřízky typu tři je šance dítěte na přežití dokonce jen 45 %. V Africe, kde se obřízka provádí nejčastěji, tak kvůli ní zemře až 20 dětí z tisíce.