Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A ještě pár doporučení:
atd.
To je podle mne „respektovat a být respektován“.
@Tichošlápek píše:
@SIMONA1234 Ha! Moje oblíbená věta. Ale ja se te neptám
Moje taky… ![]()
@sakota Ahojky, já od svých dětí neočekávám, že mě budou poslouchat na všechno, miluji i když mají svůj vlastní názor…dá se od nich hodně učit. Miluji děti
![]()
@Hoa Mai píše:
@Tamtama No ale nemá náhodou tvůj syn nějakou diagnózu, nebo podezření na ni? Pokud se pletu, tak se omlouvám, ale něco takového se mi vybavuje z jiných diskuzí. V tom případě je jasné, že něco takového na něj nebude fungovat. Partner má v rodině autistku (už dospělou) a normálním stylem komunikace se s ní člověk taky nedomluví.
nemá, ale díky emiminu už jsem celkem nahlodaná, že by mohl mít ![]()
@Tichošlápek Já bych třeba zkusila zapátrat i po jiných metodách. To je vlastně to, co jsem chtěla původně říct. Najít způsob, jakým přiměju dítě ke spolupráci. Některé situace se mi taky nedaří řešit tak, jak bych chtěla, ale myslím si, že prostě jen nevolím dobrý přístup. A že pokud ho najdu, spolupráce se podaří.
Gabriel Laub 790 český esejista a novinář 1928 – 1998 „Lidé jsou jako malé děti. Hrozně je těší, když je někdo ještě menší.“
@Hoa Mai třeba příklad s nůžkama je u nás pokaždé, když stříhá.. nejdřív dělá hluchýho, když zopakuju, ať si sedne ke stolu, tak přichází okamžitě hysterická scéna, čili zabavuju nůžky.. otázku proč jsem od něj nikdy neslyšela..
@SIMONA1234 na matku tyranku vždycky začne ječet, že tady rozhoduje on
@Tamtama píše:
@Hoa Mai třeba příklad s nůžkama je u nás pokaždé, když stříhá.. nejdřív dělá hluchýho, když zopakuju, ať si sedne ke stolu, tak přichází okamžitě hysterická scéna, čili zabavuju nůžky.. otázku proč jsem od něj nikdy neslyšela..
@SIMONA1234 na matku tyranku vždycky začne ječet, že tady rozhoduje on
@AliaAtreid píše:
@acimedaca tak to bych chtela videt jak takove zlobive dite poslechne, ze do louze muze jenom kdyz ma holinky
Hele u nas to funguje. Mam vzteklouna. Ale kdyz reknu, do kaluze nesmis, nemas gumaky. Az budes mit gumaky, pujdes tam, tak to funguje.
@Tamtama píše:
nemá, ale díky emiminu už jsem celkem nahlodaná, že by mohl mít
Já si pamatuju, že jsi v jedné diskuzi popisovala, jak se chová. Tvůj přístup, podle toho, jak jsi psala, by mi přišel adekvátní v případě zdravého dítěte, ale třeba u tvého syna fakt něco je a změna metody, kterou by ti poradil nějaký odborník, by prospěla. Když dám příklad té partnerovy příbuzné, tak s ní se nedá mluvit stylem „Mohla by ses prosím posunout, abych si mohla sednout vedle tebe na gauč?“ nebo „Dala by sis čas nebo kávu? S mlékem nebo bez? Kolik bys tam chtěla dát kostek cukru?“ Tohle jsou otázky, které ona není schopná zpracovat a vyvolávají v ní agresivitu (mírnou) a zatvrzelé chování. Ona třeba vůbec není schopná pochopit pojmy prosím, děkuji, mohla bys… S ní musíš mluvit, tak, že by to na normálního člověka působilo jako strohé rozkazování, ale jí to vyhovuje a je tak spokojená. Třeba: „Posuň se, sednu si vedle.“ „Kávu nebo čaj?“ Jestli s mlékem nebo bez a kolik kostek, to už musíš vědět, pro ni je to jasné, pije kafe pořád stejně a znervózňuje ji, když to musí opakovat. Stejně tak od ní nemůžeš očekávat formulaci „Ostříhej mi prosím nehty na pravé ruce, nejde mi to.“ Ona prostě přijde, napřáhne k tobě ruku a řekne „Nehty!“
@blumen u nas tyto nevychvne rabr presvedcovani proste nezabiraji, je jedno jestli mu to vysvetluju xy krat at vi proc to nema delat, nebo vemu za ruku nebo nevim co, proste si udela po svem a jakkoliv ho omezim v pohybu zacne jecet. od narozeni nesnasi omezovani v pohybu, kdyz byl uplne male mimino a neumel se jeste presouvat z mista na misto tak jecel dokud jsem ho nedonesla kam chtel, kdyz se konecne naucil plazit tak se vsechno uklidnilo a ted jakkoliv mu zamezuju nekam jit, kam chce, muzu se i na hlavu postavit, udela si po svem, pujde tam a vyzkousi to. jediny co funguje, je vzit ho nasilim pryc, kdyz je to zivot ohrozujici at se nezabije
…s nejakymi pocakanymi gatemi jsem se davno smirila
@SIMONA1234 píše:![]()
Ty fole…to by byl na mě rudej hadr jako na bejka…
Malej diktátor…pošli mi ho…![]()
Jé, můžu?
Máme zrovna jarňáky. ![]()
@Hoa Mai to má občas taky, u něj hodně záleží na náladě.. k psycholožce jdeme až na konci dubna..
@blumen „Do kaluže se může jen v holinkách, viď?“ - řev „Já mám hoinky!“ a už je v kaluži
@Tichošlápek A nebo druhá možnost, máš dobrý přístup, ale tvůj syn si ho ještě oťukává (třeba v závislosti na tom, jak dlouho se ho snažíš uplatnit, jestli jsi důsledná, jakou má syn výdrž
). U nás to taky nefungovalo ani napoprvé, ani napodruhé, ani na potřetí, ale malý přišel na to, že neuposlechnutí v případě stříhání nůžkami v posteli znamená ve sto procentech případů odebrání nůžek, takže si holt rozmyslel, jestli je pro něj výhodnější nemít nůžky vůbec nebo s nimi stříhat u stolu, včetně výhod, které to případně může přinést (A mami, můžu stříhat barevný papír? Můžu si půjčit děrovačky? Můžu lepit?)
@bublinek píše:
zakladatelka zmiňuje období 2-5let, školku si pamatuju a to bylo v tomto období
upřímně, kdyby mi mé pětileté dítě dělalo naschvál, že by nezdravilo, se zlou by se potázalo ![]()